background img
banner
banner

Επίσκεψη Γεν. Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων στον Σ.Μ.Α.

ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΤΟΥ ΧΩΡΟΥ

Πέρασμα από το Αίγιο και συγκεκριμένα από τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων στη θέση «Νησί» Τεμένης, περιελάμβανε η χθεσινή επίσκεψη του Γενικού Γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων του ΥΠΕΝ Μανώλη Γραφάκου, ο οποίος εξέφρασε την ικανοποίησή του τόσο για τον καθαρισμό και την ανάπλαση του χώρου όσο για τη διαχείριση του μείζονος προβλήματος των απορριμμάτων στον δήμο Αιγιαλείας.

Ο γενικός γραμματέας, που είχε παίξει καταλυτικό ρόλο στο να απεγκλωβιστεί η Αιγιάλεια από τους τόνους των απορριμμάτων που παρέμεναν στους δρόμους πριν από ενάμιση χρόνο, είχε επισκεφθεί τον Σ.Μ.Α. και την περίοδο εκείνη και όντας χθες διέκρινε την τεράστια διαφορά που υπάρχει, δεδομένου ότι τότε παρουσίαζε εικόνα σκουπιδότοπου ενώ σήμερα ενός οργανωμένου χώρου που χρησιμοποιείται καθαρά για την κάλυψη των σκοπών του, δηλαδή για τη μεταφόρτωση των απορριμμάτων. Μάλιστα, διαπίστωσε ότι απουσιάζουν και τα παλαιά απορρίμματα που «φώλιαζαν» εκεί με τη μορφή μπαλών, γεγονός που τον ικανοποίησε ιδιαίτερα.

Μετά την επίσκεψή του στην Πάτρα, όπου είχε συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, τον πρόεδρο του ΣΥΔΙΣΑ και δημάρχους, ο κ. Γραφάκος πέρασε από το Αίγιο, όπως είχε ενημερώσει τον δήμαρχο. Έτσι, συνοδευόμενος από τον κ. Καλογερόπουλο και τον αντιδήμαρχο Καθαριότητας, καθώς και από ειδική σύμβουλο του υπουργείου, επισκέφθηκαν τον Σταθμό, εκεί όπου πραγματοποίησε αυτοψία. Όπως τόνισε, το πρόβλημα των απορριμμάτων του Αιγίου ήταν το πρώτο που αντιμετώπισε όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του στο υπουργείο, από το οποίο δόθηκε τότε το «πράσινο φως» για μεταφορά και εκτός Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ώστε να αποσυμφορηθεί ο δήμος που βρισκόταν σε κατάσταση «συναγερμού».

Καλογερόπουλος: «Η προσπάθεια για καθαρή Αιγιάλεια συνεχίζεται»

Χαρακτηριστική ήταν η δήλωση του Δημήτρη Καλογερόπουλου όπου εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και προσωπικά προς τον κ΄. Γραφάκο τόνισε ότι: «Πέραν της ικανοποίησης και των ευχαριστιών, θα πρέπει να είμαστε σαφείς και ειλικρινείς όπως πάντα!
Η κατάσταση που βλέπετε σήμερα εδώ είναι μία «στάση» στην όλη προσπάθεια αφού έχουμε ακόμα δύο μεγάλους δρόμους να διανύσουμε και χρειαζόμαστε τη συμπαράστασή σας. Ο ένας είναι σε σχέση με το άμεσο μέλλον για τη διασφάλιση αυτής της κατάστασης και μόνιμο αποδέκτη των απορριμμάτων της Αιγιάλειας και ο άλλος αφορά στο απώτερο μέλλον με τη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων που θα συμπεριλαμβάνει και τη διαχείριση της Αιγιάλειας και σ`αυτή τη κατεύθυνση γίνονται προσπάθειες συντονισμένες και σχεδιασμός ώστε αναλογικά να φανεί και στη συνολική διαχείριση των απορριμμάτων του νομού».

Παράλληλα ο δήμαρχος Αιγιαλείας αναφέρθηκε στο περιβαλλοντικό αποτύπωμα που θέλει να αφήσει ο δήμος Αιγιάλειας και σχετίζεται με την μεγάλη ποσόστωση των απορριμμάτων που ανακυκλώνονται.

Από την πλευρά του ο Γ.Γ. του ΥΠΕΝ μετά την περιήγηση στους χώρους του ΣΜΑ τόνισε: «Όταν ανέλαβα στη θέση του Γενικού Γραμματέα, η πρώτη υπόθεση που κλήθηκα να διαχειριστώ ήταν η κατάσταση στο Αίγιο.

Οι κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν πως ήταν η κατάσταση το καλοκαίρι του 2019 με τα σκουπίδια στους δρόμους εγώ όμως γνωρίζω και πώς ήταν η κατάσταση σε αυτό το χώρο στην Τέμενη».…
Η επίσκεψη του γεν. γραμματέα διήρκεσε λίγο λιγότερο από μία ώρα και κατά τη διάρκεια της παραμονής του είχε τη δυνατότητα να μιλήσει με τον δήμαρχο και τον κ. Καραΐσκο, αναγνωρίζοντας την προσπάθεια που καταβάλλουν για τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Θετικά τα μηνύματα για τη δημιουργία της Μονάδας που θα μειώσει τον όγκο των απορριμμάτων

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσίασε η συνομιλία που είχαν για το ζήτημα της Μονάδας Επεξεργασίας Προδιαγεγραμμένων Οργανικών Αποβλήτων για την οποία ο δήμος έχει καταθέσει πρόταση για χρηματοδότηση εκτιμώντας πως μέσω αυτής, θα μειώσει τα απορρίμματα του δήμου περισσότερο από τα μισά! Στη Μονάδα θα καταλήγουν τα προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα που θα εναποτίθενται στους καφέ κάδους τα οποία θα υφίστανται μία ειδική επεξεργασία, θα γίνεται κομποστοποίηση και θα φτιάχνονται λιπάσματα για γεωργική αξιοποίηση, κάτι που άλλωστε προωθείται πανελλαδικά μέσω του υπουργείου. Όπως διαπιστώθηκε και από τα λεγόμενα του γενικού γραμματέα Διαχείρισης Αποβλήτων, το όλο θέμα βρίσκεται σε πολύ καλό δρόμο και δεν αποκλείεται να υπάρξει έγκριση της χρηματοδότησης άμεσα ώστε να ξεκινήσει η δημιουργία της Μονάδας.

Ο κ. Γραφάκος ευχαρίστησε τον δήμαρχο και τον αντιδήμαρχο για την όλη προσπάθεια, δεχόμενος παράλληλα και τις δικές τους ευχαριστίες για τη συνεργασία, ανανεώνοντας το ραντεβού με την περιοχή όταν πλέον θα έχουν γίνει πράξη δραστικές λύσεις όπως είναι η Μονάδα που θα απαλλάξει τον δήμο από μεγάλο όγκο απορριμμάτων, μειώνοντας σε μεγάλο βαθμό το κόστος της μεταφοράς.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ · ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr