background img
banner
banner

Σταφιδική κρίση προ των πυλών;

ΣΤΑΣΗ ΑΝΑΜΟΝΗΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΤΑΦΙΔΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΙΟΝΙΩΝ ΝΗΣΩΝ ΕΝ ΟΨΕΙ ΤΩΝ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΗΣ ΠΟΛΙΤΕΙΑΣ

Οι επιπτώσεις της πανδημίας άλλαξαν άρδην τα δεδομένα στην υγεία και στην ελληνική οικονομία που είχε αρχίσει να διαγράφει πορεία ανάκαμψης. Κανείς δεν ανέμενε τις σοβαρές αρνητικές επιπτώσεις που έφερε στις ελληνικές επιχειρήσεις και στον αγροτικό τομέα.

Οι αρνητικές επιπτώσεις της στην οικονομική δραστηριότητα είναι μεγάλες και συνεχίζουν να επηρεάζουν τις ελληνικές εξαγωγές. Η μείωση των εξαγωγών το 2020 σε σχέση με το 2019 ανήλθε στο 9,3%, όσο δηλαδή και η υποχώρηση του ΑΕΠ της Ελληνικής οικονομίας.

Η ενίσχυση της αβεβαιότητας στην παγκόσμια αγορά και η μειωμένη ζήτηση για προϊόντα έφερε αύξηση δανεισμού για το σύνολο των κλάδων. Οι συνεταιριστικές οργανώσεις και οι ιδιωτικές επιχειρήσεις ,που αναντίρρητα αποτελούν σημαντικό κομμάτι της παραγωγικής διαδικασίας του τόπου, ανέλαβαν σημαντικό μερίδιο στην στήριξη του κλάδου, καθώς στήριξαν τον παραγωγό αγοράζοντας την παραγωγή του, ενώ η εξαγωγική προοπτική εν μέσω πανδημίας ήταν αβέβαιη. Αγροτικά προϊόντα όπως το κρασί, η σταφίδα μας κλπ είχαν μειωμένη ζήτηση.
Η επιβράδυνση των εξαγωγών της χώρας μας, ένεκα της πανδημίας, αρχής γενομένης από το δεύτερο εξάμηνο του 2020 και η οποία συνεχίζεται μέχρι σήμερα είναι πολύ μεγάλη, με αποτέλεσμα το μέλλον αγροτικών προϊόντων, όπως της σταφίδας, να διαγράφεται δυσοίωνο από την συσσώρευση πλεονασμάτων.

Τι θα συμβεί λοιπόν με την κορινθιακή σταφίδα σε τρεισήμισι μήνες που θα ξεκινήσει η συγκέντρωση σταφίδας νέας εσοδείας; Εάν δεν αποσυρθούν τα αποθέματα, είναι σίγουρο ότι ο νόμος της «προσφοράς και ζήτησης» θα οδηγήσει με βεβαιότητα σε πτώση της τιμής της σταφίδας. Το αίτημα των σταφιδοπαραγωγών είναι η πολιτεία να λάβει μέτρα και να στηρίξει το προϊόν τους, τη σταφίδα, τις εξαγωγικές συνεταιριστικές οργανώσεις τους και τις εξαγωγικές εταιρείες, όπως έπραξε και με άλλα προϊόντα που επλήγησαν από την πανδημία.

Μέτρα στήριξης ζητά η Π.Ε.Σ.

Ο πρόεδρος της Παναιγιαλείου Ενώσεως Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος δήλωσε σχετικά: «Η Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών, ως ο μεγαλύτερος εξαγωγικός φορέας του προϊόντος της Κορινθιακής Σταφίδας της χώρας μας, δεδομένου ότι πραγματοποιεί περίπου το 60% των ετήσιων εξαγωγών του προϊόντος, είναι σε θέση να παρακολουθεί με πραγματικά στοιχεία την πορεία της εμπορίας του σε παγκόσμιο επίπεδο. Από τα στοιχεία αυτά καταγράφεται πράγματι μια σημαντική μείωση της εμπορικής διάθεσης του προϊόντος, ενώ η τάση αυτή αναμένεται δυστυχώς να αυξηθεί, καθόσον αφενός μεν η πλήρης επαναλειτουργία της παγκόσμιας αγοράς λόγω της πανδημίας είναι βέβαιο ότι θα καθυστερήσει σημαντικά, ενώ ακόμη και μετά την επαναλειτουργία της είναι βέβαιο ότι η απορρόφηση του προϊόντος δεν θα είναι ικανοποιητική, αφετέρου δε η συνεχής υποτίμηση του νομίσματος της τουρκικής λίρας έχει καταστήσει μη ανταγωνιστικό το προϊόν της ελληνικής σταφίδας, δεδομένου ότι οι ποσότητες της τουρκικής σταφίδας που παράγονται και διατίθενται προς πώληση στη διεθνή αγορά είναι πολλαπλάσιες του δικού μας προϊόντος».

Και συνεχίζει ο πρόεδρος: «Η Παναιγιάλειος Ένωση, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι καταστροφικές συνέπειες της πανδημίας στις εξαγωγές της Κορινθιακής σταφίδας, έχει αναλάβει πρωτοβουλία για την οικονομική στήριξη τόσο των σταφιδοπαραγωγών όσο και των εξαγωγικών επιχειρήσεων Κορινθιακής Σταφίδας, ζητώντας από την πολιτεία μέτρα στήριξης ανάλογα των οινοποιητικού κλάδου.

Η άμεση λήψη μέτρων είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου να επιβιώσουν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις, που διαχρονικά στηρίζουν το προϊόν και τον σταφιδοπαραγωγό και να στηρίξουν με τη σειρά τους την τιμή αγοράς του προϊόντος από τους παραγωγούς, ώστε να μην εγκαταλειφθεί η καλλιέργεια αυτού του μοναδικού και αμιγώς εξαγωγικού προϊόντος για τη χώρα μας».
Σύμφωνα με τον κ. Σωτηρόπουλο, «οι σταφιδοπαραγωγοί έντονα ανησυχούν και είναι σε στάση αναμονής για τις αποφάσεις της πολιτείας καθώς ακούγονται στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα φήμες για πολιτικές παρεμβάσεις που κινούνται παρασκηνιακά και εκπορεύονται από συμφέροντα μικρών εμπόρων.

Ως σταφιδοπαραγωγοί προσπαθούμε να αποτρέψουμε την βέβαιη κατάρρευση των τιμών που θα επέλθει τον Αύγουστο για να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε, κάποιοι άλλοι όμως επιθυμούν το αντίθετο και το βλέπουν ως ευκαιρία πλουτισμού. Δηλώνουμε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι αυτό δεν θα το επιτρέψουμε να συμβεί! Ενημερώνουμε τους σταφιδοπαραγωγούς της Πελοποννήσου και των Ιονίων νήσων αλλά και τους θεσμικούς εκπροσώπους της πολιτείας και του κοινοβουλίου για την σοβαρότητα της κατάστασης, για να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».

Επιστολή προς τον υπουργό και τους βουλευτές

Για τον σκοπό αυτό η Π.Ε.Σ. απέστειλε επιστολή με το εξής περιεχόμενο:
«Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
με μεγάλη μας θλίψη πληροφορηθήκαμε πως μια μικρή ομάδα εμπόρων, με μικρή έως ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ εξαγωγική δραστηριότητα για μερικούς εξ΄ αυτών, και στο σύνολό τους με μικρή αντιπροσωπευτικότητα στην διαχείριση της Κορινθιακής σταφίδας, σας απέστειλαν μια επιστολή που με προφανή σκοπιμότητα συντεχνιακής συνέργειας προσπαθούν να μην αναληφθεί καμιά πρόνοια από την πολιτεία για τους σταφιδοπαραγωγούς που το προϊόν τους επλήγη εξαγωγικά από τη πανδημία.Ο σκοπός αυτής της ενέργειας δεν επιδέχεται κανενός είδους ερμηνεία, γιατί είναι τόσο ξεκάθαρος ….
Στην αγωνία των σταφιδοπαραγωγών, της οποίας είμαστε αποδέκτες και την βιώνουμε καθημερινά, καθώς είμαστε και οι ίδιοι σταφιδοπαραγωγοί η δε οργάνωσή μας αμιγώς συνεταιριστική, και στο ερώτημά τους για το τι θα συμβεί σε τέσσερες μήνες στην τιμή της σταφίδας από την συσσώρευση μεγάλων πλεονασμάτων της προηγούμενης εσοδείας, η απάντηση είναι προφανής και αυτονόητη.
Οι επιπτώσεις στην τιμή της σταφίδας θα είναι καταστροφικές και ολέθριες για την καλλιέργειά της, καθώς δεν αντέχουν οι σταφιδοπαραγωγοί άλλη μείωση στην τιμή, η οποία έχει ήδη μειωθεί σημαντικά κατά το διάστημα των τελευταίων μηνών καθώς η διεθνής αγορά αντιλαμβάνεται το αυτονόητο που ήδη επισημάναμε, ότι τα υψηλά πλεονάσματα θα οδηγήσουν άμεσα στην κατάρρευση των τιμών του παραγωγού.
Την άποψή μας αυτή την υιοθετούν οι εξαγωγικές επιχειρήσεις – ιδιωτικές και συνεταιριστικές – καθώς και οι συνεταιριστικές οργανώσεις και Ομάδες Παραγωγών που εκπροσωπούν την συντριπτική πλειοψηφία των παραγωγών και αντιπροσωπεύουν την εξαγωγή του προϊόντος σε ποσοστό που υπερβαίνει το 70%, στηρίζουν δε διαχρονικά και αποδεδειγμένα την τιμή του προϊόντος και τον παραγωγό όσο κανένας άλλος.
Κυρίες και Κύριοι,
επιθυμούμε να σας ενημερώσουμε, ως πολιτική ηγεσία, για την πραγματική κατάσταση της αγοράς και να αποσοβήσουμε μια προφανή κατάρρευση των τιμών της σταφίδας που θα έχει ως αποτέλεσμα την εγκατάλειψη της καλλιέργειας από χιλιάδες παραγωγούς και την εξαφάνιση αυτού του μοναδικού, ιστορικού για τη Χώρα μας και αμιγώς εξαγωγικού προϊόντος.
Μας είναι αδιανόητο, με βάση τους θεμελιώδεις κανόνες της αγοράς, να πιστέψουμε πως αυτή η ΑΥΤΟΝΟΗΤΗ καταστροφική εξέλιξη για τον παραγωγό δεν είναι αντιληπτή ;; από ανθρώπους του εμπορίου… Κατά συνέπεια κάποιοι σκέπτονται πώς θα βγάλουν μεγαλύτερο εισόδημα από τους συναδέλφους σταφιδοπαραγωγούς που η ανέχειά τους θα τους αναγκάσει τον Αύγουστο να ξεπουλήσουν τη σταφίδα τους όσο κι όσο.
Αυτό σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να το αφήσουμε να συμβεί.
Αξιότιμε Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι Βουλευτές,
ως πρόεδρος μιας ανέκαθεν υγιούς συνεταιριστικής οργάνωσης, της μεγαλύτερης εξαγωγικής εταιρείας της χώρας μας στον τομέα της σταφίδας, και μιας εκ των μεγαλύτερων εξαγωγικών εταιρειών, είμαι βέβαιος ότι κοινή μας πεποίθηση είναι να υπηρετούμε το υπέρτερο συμφέρον, που είναι πολιτικές για την κοινωνία και να αφήσουμε κατά μέρος τακτικές που υπηρετούν συντεχνίες και δεν συνάδουν με το συμφέρον της κοινωνίας και πολύ περισσότερο μάλιστα όταν αφορούν αδύναμες ομάδες εργαζομένων, όπως είναι οι αγρότες, από τους οποίους η πανδημία, σε πολλές περιπτώσεις, έχει στερήσει τα απολύτως αναγκαία προς το ζην.
Κύριε Υπουργέ,
Κυρίες και Κύριοι βουλευτές,
η εφαρμογή προγράμματος απόσυρσης των πλεονασμάτων, ενός ανάλογου του προγράμματος για τον οινοποιητικό τομέα με την «απόσταξη κρίσης» για τις οινοποιητικές επιχειρήσεις και τον «πράσινο τρύγο» για τον παραγωγό, θα προστατεύσει την τιμή του παραγωγού από την αδιαμφισβήτητα μεγάλη κρίση που έρχεται σε τέσσερες μήνες.
Θα προστατεύσει επίσης τις υγιείς εξαγωγικές επιχειρήσεις που διαχρονικά, και όχι ευκαιριακά, υπηρετούν την αγορά, η οποία έχει ανάγκη την υγιή επιχείρηση αλλά και τον παραγωγό…».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr