background img
banner
banner

Με τροποποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού

ΤΟ ΚΑΤΑΨΗΦΙΣΕ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΧΘΕΣ ΣΤΗΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΚΑΙ ΚΑΝΕΙ ΤΑ ΔΙΚΑ ΤΗΣ ΣΧΕΔΙΑ – ΑΠΟΨΕ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ

Κρίσιμη όσο ποτέ άλλοτε για τη λειτουργία του δήμου Αιγιαλείας, χαρακτηρίζεται η αποψινή (8.00) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου που αφορά τον προϋπολογισμό έτους 2021, αφενός διότι αποτελεί την τελευταία ευκαιρία για τον δήμο να ψηφίσει προϋπολογισμό προτού μπει στην επιτροπεία του υπουργείου Εσωτερικών κι αφετέρου γιατί θα είναι αντιπροσωπευτική των προθέσεων όλων των δημοτικών παρατάξεων για τη συνέχεια…

Χθες το μεσημέρι, στην ειδική (για το θέμα) συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία το «νέο» τροποποιημένο σχέδιο προϋπολογισμού που κατέθεσε η δημοτική αρχή με εισήγηση του προέδρου της επιτροπής και δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου, υπό μορφήν «ορθής επανάληψης».

Τι περιλαμβάνουν οι τροποποιήσεις

Πρόκειται για προϋπολογισμό ύψους 55.469.132 ευρώ που περιλαμβάνει ωστόσο συμπληρωματικά, σε σχέση με το προηγούμενο σχέδιο που είχε εγκρίνει η Οικονομική Επιτροπή αλλά απορρίφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο, χρηματοδότηση 600.000 ευρώ από το πρόγραμμα «ΦιλόΔημος ΙΙ». Ακόμη, την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιριακού συγκροτήματος του 1ου ΕΠΑΛ Αιγίου (2.331.200 ευρώ), αλλά και ανακατασκευή χλοοτάπητα – δικτύων αποστράγγισης και άρδευσης (385.350 ευρώ) και κατασκευή αποδυτηρίων (214.650 ευρώ) στο δημοτικό στάδιο Αιγίου από το ΦιλόΔημος ΙΙ.

Το σχέδιο καταψήφισαν τα μέλη των παρατάξεων της αντιπολίτευσης που συμμετέχουν στην Επιτροπή, με την κ. Ψυχράμη να έχει καταθέσει πριν τη συνεδρίαση αίτημα προς τον δήμαρχο να επανεξετάσει μαζί με τις υπηρεσίες του δήμου το θέμα της αποδέσμευσης των κωδικών για έργα και υπηρεσίες μη δρομολογημένα, επισυνάπτοντας και το σχετικό Προεδρικό Διάταγμα που αναφέρει τις αρμοδιότητες του Δημοτικού Συμβουλίου, θεωρώντας ότι δεν εφαρμόζονται τη στιγμή που οι δεσμευμένοι κωδικοί «δένουν τα χέρια» των παρατάξεων της αντιπολίτευσης για την κατάθεση ρεαλιστικών εναλλακτικών προτάσεων για τον προϋπολογισμό.

Ψυχράμη: Ζητήθηκε εκ νέου ανάκληση των δεσμεύσεων των κωδικών

Συγκεκριμένα, η κ. Ψυχράμη, ανέφερε: ΄΄Κύριε Δήμαρχε και πρόεδρε της Οικονομικής Επιτροπής, κυρία και κύριοι συνάδελφοι, σύμφωνα με το επισυναπτόμενο προεδρικό διάταγμα, θεωρούμε ότι πρέπει να γίνει άμεση ανάκληση των δεσμεύσεων των κωδικών του προϋπολογισμού του έτους 2021, εκείνων που με τρόπο, κατά τη γνώμη μας, καταχρηστικό έχουν δεσμευθεί. Με την τακτική αυτή, τεχνιέντως, από την δημοτική αρχή στερείται η δυνατότητα στις δημοτικές παρατάξεις και στους δημοτικούς συμβούλους να διατυπώσουν την διαφορετική εναλλακτική τους πρόταση.

Συνεπώς ακυρώνεται στην ουσία η αρμοδιότητα και του δημοτικού συμβουλίου και των δημοτικών συμβούλων να ψηφίσουν αυτό που θεωρούν σωστό για τους δημότες. Σε καμία περίπτωση το πνεύμα του Προεδρικού αυτού διατάγματος δεν είναι η ακύρωση του Δημοτικού Συμβουλίου.

Γι’ αυτό καλούμε τον δήμαρχο και την δημοτική αρχή να επανεξετάσουν μαζί με τις υπηρεσίες το θέμα αυτό και να προσέλθουν στην συζήτηση για τον προϋπολογισμό του 2021 με τον δέοντα σεβασμό και στους νόμους και στο Δημοτικό Συμβούλιο και τους δημότες΄΄.

Εκείνο που παρατήρησε η επικεφαλής της «Ποιοτικής Αιγιάλειας» είναι ότι κατά τη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής και στην πρόταση της δημοτικής αρχής, επ’ ουδενί γίνεται αναφορά για την αποδέσμευση κωδικών κατηγορώντας τον κ. Καλογερόπουλο ότι καταχρηστικά έχει δεσμεύσει όλους τους κωδικούς.

Μάλιστα, στα όσα ανέφερε ο δήμαρχος περί εκβιασμών της αντιπολίτευσης προς τη δημοτική αρχή για το θέμα του προϋπολογισμού, η κ. Ψυχράμη απάντησε με ερώτημα λέγοντας πως ΄΄αν η απόφαση 20 δημοτικών συμβούλων είναι εκβιασμός προς τη δημοτική αρχή, τότε αυτή τι κάνει προς αυτούς με τις ψήφους πέντε συμβούλων της Οικονομικής Επιτροπής;΄΄.

Επισήμανε ακόμη πως δεν θεωρεί παράνομη την πρότασή της που είχε καταθέσει στο Δημοτικό Συμβούλιο, μη ξεκαθαρίζοντας εάν θα επανέλθει με αυτή ή εάν θα καταθέσει νέα.
Πάντως, η κ. Ψυχράμη χθες απευθύνθηκε στην Οικονομική Υπηρεσία του δήμου ζητώντας να μάθει ποιες είναι οι ανειλημμένες υποχρεώσεις που έχει δεσμεύσει ο δήμος χωρίς να λάβει απάντηση επ’ αυτού, όπως η ίδια μετέφερε στο protionline.gr.

Γούτος: Προσπάθεια τρομοκράτησης από τη δημοτική αρχή

Ουσιαστικά, το σημείο στο οποίο είχαν καταλήξει την περασμένη εβδομάδα στη διαδημοτική σύσκεψη οι κ. Καλογερόπουλος και Γούτος, δεν διαφοροποιήθηκε. Ο δήμαρχος είχε εκφράσει πρόθεση να εξεταστεί ποιοι κωδικοί μπορούν να αποδεσμευθούν, ενώ ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης είχε ζητήσει να αποδεσμευθούν όλοι εκτός βέβαια από αυτούς που έχουν να κάνουν με δρομολογημένες συμβάσεις.

Ως χθες βράδυ πάντως δεν είχε υπάρξει κάποια προσέγγιση στα όσα έθεσε ως προαπαιτούμενα ο κ. Γούτος, η παράταξη του οποίου έλαβε το πρωί της Δευτέρας από την Οικονομική Υπηρεσία κάποια συμπληρωματικά στοιχεία που αφορούν τους κωδικούς. ΄΄Πήραμε κάποια στοιχεία ακόμη, θα τα επεξεργαστούμε να δούμε τι μπορεί να αποδεσμευτεί και δεν έχει γίνει. Από εκεί και πέρα δεν έχουμε λάβει κάποια νέα πρόσκληση από τον δήμαρχο για να συζητήσουμε πριν πάμε σε Δημοτικό Συμβούλιο. Μόνο είδαμε ένα δελτίο Τύπου με άκρως επιθετικό ύφος στο οποίο κάνει λόγο για ευθύνες των δημοτικών συμβούλων που δεν υποστηρίζουν την πολιτική του. Είναι σαφές ότι πρόκειται για μία προσπάθεια τρομοκράτησης που όμως δεν πετυχαίνει΄΄, επισήμανε στo protionline.gr ο κ. Γούτος, μη αποκλείοντας η παράταξή του να κατέλθει με νέα εναλλακτική πρόταση αύριο στο Δημοτικό Συμβούλιο.

Μάλιστα, με αφορμή την νέα συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιάλειας για την έγκριση του προϋπολογισμού, ο κ. Γούτος προέβη σε δήλωση μέσω της οποίας ουσιαστικά… πετά το μπαλάκι στον δήμαρχο. Ειδικότερα, επισημαίνει: “Ως υπεύθυνη αξιωματική αντιπολίτευση, από τον περασμένο Δεκέμβριο, με την πρόταση και μετέπειτα ψήφιση των μειωμένων δημοτικών τελών του 2021, δώσαμε τη δυνατότητα στη δημοτική Αρχή να έχει προϋπολογισμό έγκαιρα. Αυτή ωστόσο, μη σεβόμενη την απόφαση της πλειοψηφίας και θέλοντας πιο υψηλά δημοτικά τέλη, επέλεξε την οδό της προσφυγής, οδηγώντας τον προϋπολογισμό σε αδιέξοδο και τον Δήμο σε επικίνδυνες καταστάσεις’’.

Ευθύνες στην αντιπολίτευση επέρριψε ο Δημ. Καλογερόπουλος

Υπενθυμίζεται ότι στην δήλωσή του ο δήμαρχος ανέφερε πως η απάντηση της Αποκεντρωμένης ΄΄απέστειλε ένα ηχηρό μήνυμα στο ενιαίο μέτωπο της αντιπολίτευσης, να σταματήσει να παίζει με την ομαλή λειτουργία του δήμου και την εξυπηρέτηση των αναγκών των δημοτών, αφού υπερψήφισε δύο φορές σχέδια προϋπολογισμού που δεν διαθέτουν θετική εισήγηση της Οικονομικής Υπηρεσίας ως προς την νομιμότητα σύνταξής τους, οπότε είναι και εκ προοιμίου απορριπτέα΄΄.

Σχετικά με τις ευθύνες της αντιπολίτευσης, είχε αναφέρει: ΄΄Στην απόφαση της Αποκεντρωμένης σημειώνεται ρητά πως στο Δημοτικό Συμβούλιο (δηλαδή η πλειοψηφούσα αντιπολίτευση), του Δήμου Αιγιαλείας, «κατ’ επανάληψη καταχρηστικά ψηφίζεται εναλλακτική πρόταση, η οποία έχει αρνητική εισήγηση από την Οικονομική Υπηρεσία του Δήμου, κατά παράβαση της κείμενης νομοθεσίας», θέτοντας έτσι προ των νομικών ευθυνών τους όλους τους δημοτικούς συμβούλους (της ενιαίας αντιπολίτευσης) που επιμένουν, μη σεβόμενοι τον ιερό ρόλο και την ευθύνη τους, να αδιαφορούν για την ομαλή λειτουργία του Δήμου και για τους δημότες τους, αρκεί να δημιουργήσουν προβλήματα και προσκόμματα στη δημοτική αρχή΄΄.

Επιπλέον, ο κ. Καλογερόπουλος κατηγόρησε την αντιπολίτευση για σκοπίμως άκυρο προϋπολογισμό, λέγοντας πως ΄΄ενέκρινε προϋπολογισμό δύο χωρίς την απαραίτητη κατ’ απαίτηση του νόμου θετική εισήγηση της αρμόδια υπηρεσίας προτείνοντας σκοπίμως άκυρο προϋπολογισμό΄΄, τονίζοντας πως ΄΄έτσι οδηγούν το Δήμο στις συνηθισμένες για αυτούς καταστάσεις της απραξίας και του τέλματος΄΄.

Μ.ΠΡΟ.Σ.Τ.Α.: «Η δημοτική αρχή θα είναι υπεύθυνη αν δεν λυθεί το θέμα του προϋπολογισμού»

«Η απόρριψη της απόφασης των 20 δημοτικών συμβούλων επί του προϋπολογισμού από τον Συντονιστή Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι αναιτιολόγητη και περιέχει εκτός των άλλων και στοιχεία αυστηρής προειδοποίησης αν δεν υπάρξει συμμόρφωση με την δική του αυθαίρετη ερμηνεία των νόμων», αναφέρεται εκ μέρους της παράταξης «Μπροστά για την Αιγιάλεια», η πρόταση της οποίας ήταν αυτή που υιοθετήθηκε στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο.

Η παράταξη επισημαίνει πως ΄΄ο λόγος που δεν υπάρχει ακόμα προϋπολογισμός οφείλεται αποκλειστικά στην αδιαλλαξία του δημάρχου και ας μην βλέπει δαίμονες που θέλουν να καταστρέψουν τον δήμο. Φρόντισε επιμελώς να δεσμεύσει όλους σχεδόν τους κωδικούς και να μην επιτρέψει στην ουσία κατάθεση εναλλακτικής πρότασης που αποτελεί δημοκρατικό δικαίωμα και παράλληλα δημιουργική πρόταση. Και αυτή την νομιμότητα που επικαλείται τώρα την στηρίζει στην λαθεμένη ερμηνεία των νόμων».

Σημειωτέον ότι το σχέδιο της δημοτικής αρχής πέρασε κατά πλειοψηφία από την Οικονομική Επιτροπή και καταψηφίστηκε από τα μέλη της Ο.Ε. που ανήκουν στην αντιπολίτευση χωρίς να κάνουν γνωστό εάν θα επανέλθουν στην αποψινή συνεδρίαση με νέα εναλλακτική πρόταση.

Το πιθανότερο σενάριο είναι το Σώμα θα κληθεί να ψηφίσει για 4 προτάσεις, όπως και την προηγούμενη φορά, ωστόσο γρίφο αποτελεί η στάση που θα κρατήσει η παράταξη του κ. Παπακωνσταντινόπουλου, δηλαδή εάν θα καταθέσει την ίδια πρόταση που απέρριψε η Αποκεντρωμένη και έτυχε της στήριξης 20 συμβούλων.

  • ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr