background img
banner
banner

Με κουμπούρια και γιαταγάνια “κλείνει” η σχολική χρονιά

ΟΙ ΤΣΟΛΙΑΔΕΣ… “ΜΑΓΕΨΑΝ” ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΤΗΣ ΑΚΡΑΤΑΣ

Μια πολύ ιδιαίτερη “επίσκεψη” έλαβε χώρα στο δημοτικό σχολείο της Ακράτας την προηγούμενη εβδομάδα. Δύο από τα μέλη του Συλλόγου Αναβιωτών “Βοστίτσα 1821” αποτύπωσαν τις εικόνες του 1821 στα παιδιά, τα οποία ενθουσιάστηκαν και έδειξαν μεγάλο ενδιαφέρον με όσα έβλεπαν. Οι μαθητές “πυρπόλησαν” τους δύο τσολιάδες με δεκάδες ερωτήματα για τις συνθήκες και την καθημερινότητα των γνήσιων εκφραστών της επανάστασης, ενώ οι εκπαιδευτικοί, γεμάτοι συγκίνηση και χαρά έδωσαν τη δυνατότητα στους ίδιους τους μαθητές, να έχουν μία από τις πιο σημαντικές “εμπειρίες” διά ζώσης της φετινής σχολικής σεζόν.

Όλες οι τάξεις του σχολείου απόλαυσαν την “ζωντανή ιστορία” του τόπου, κάνοντας τους αντιπροσώπους του ηρωικού Συλλόγου να… παθιάζονται ακόμα περισσότερο στις περιγραφές τους. Από τις δεκάδες ιστορίες που περιέγραψαν για εκείνα τα τιμημένα χρόνια της τουρκοκρατίας, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία να δουν λεπτομέρειες για τον ρουχισμό και τα όπλα της τότε εποχής.
Η δυναμική της στιγμής μάλιστα, ήταν τέτοια, που τα περισσότερα από τα 101 παιδιά που παρακολουθούσαν και είχαν εκστασιαστεί, δεν… σάλεψαν καν από την θέση τους επί δύο ώρες.
Ήταν τόσο ενθουσιασμένα που το γεγονός… ήταν αντικείμενο συζήτησης στα σπίτια τους για πολλές – πολλές ημέρες, περιγράφοντας στους κηδεμόνες τους με στόμφο και έκπληξη τα όσα έμαθαν και είδαν, πρώτη φορά από τόσο κοντά!

Ψυχογιάννης: “Οι άνθρωποι αυτοί είναι ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας”

Η συμμετοχή των μαθητών ήταν πραγματικά καθολική και όλες οι τάξεις του σχολείου και για ένα δίωρο περίπου, ¨μαγεύτηκαν¨ από τα λόγια και τα… κουμπούρια της παλαιάς εποχής, με τους περισσότερους να χαράσσουν στην μνήμη τους πληροφορίες ανεξίτηλες και τους δάσκαλους να διαπιστώνουν το μεγάλο ενδιαφέρον των παιδιών και να δηλώνουν μετά το πέρας της επίσκεψης «ευχαριστούμε θερμά τα δύο μέλη του Συλλόγου που χάρισαν το χρόνο τους στα παιδιά, καθώς οι άνθρωποι αυτοί είναι ένα ζωντανό μάθημα ιστορίας». Ταυτόχρονα, πλήθος κόσμου αναφέρθηκε με τα καλύτερα λόγια για τη δράση και την πρωτοβουλία του δημοτικού σχολείου, ενώ ανάμεσα σε άλλους την ικανοποίησή του για την όμορφη γιορτή και την ιστορική παρέμβαση εξέφρασε ο… πρωτεργάτης και πρόεδρος του Συλλόγου ¨Βοστίτσα 1821¨ Λάμπης Ψυχογιάννης.

Ρεκούτης: “Σήμερα μαζί με τα παιδιά γίναμε και εμείς παιδιά”

Αναφερόμενος στην γιορτή και την επίσκεψη των μελών του Συλλόγου, ο πρόεδρος της κοινότητας Πλατάνου και μέλος του ένδοξου Συλλόγου Ανδρέας Ρεκούτης, ανέφερε: «Ήταν ευτυχής η συγκυρία που γιορτάζουμε την παγκόσμια ημέρα του παιδιού, ταυτόχρονα με αυτήν την τρυφερή και ιδιαίτερη εκδήλωση. Ανταποκριθήκαμε με ενθουσιασμό στο κάλεσμα της κ. Ευσταθίου και γεμάτοι χαρά, μοιραστήκαμε με τα παιδιά αυτό που με υπερηφάνεια και δέος εκπροσωπούμε σαν Αναβιωτές. Ό,τι ζήσαμε σήμερα ήταν συγκινητικό, τα παιδιά ρούφηξαν με όλες τις αισθήσεις τους πληροφορίες για την αμφίεση και τα όπλα των αγωνιστών του 21. Μαζί τους γίναμε και εμείς παιδιά, γίναμε όλοι κομμάτι της μοναδικής Ιστορίας μας. Ένα είναι σίγουρο ότι θα το ξανακάνουμε πάλι και πάλι με το ίδιο κέφι και την ίδια σοβαρότητα. Γιατί τα παιδιά μας πρέπει να μάθουν για κείνους που τους οφείλουμε τόσα πολλά, για κείνους που αψήφησαν τα πάντα και επαναστάτησαν ταρακουνώντας πρώτα απ’ όλα την δική τους ζωή και μετά ολόκληρο τον κόσμο των αυτοκρατοριών».

 

Ευσταθίου: “Μάθαμε νέες λέξεις όπως… πάλα, μεδουλάρι και σελάχι!”

Η διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Ακράτας Τασία Ευσταθίου μιλώντας στo protionline.gr και σχολιάζοντας την όμορφη και ιδιαίτερη αυτή επίσκεψη των Αναβιωτών στο σχολείο, επισήμανε με συγκίνηση: «Είχαμε τη χαρά και την τιμή να φιλοξενήσουμε στο σχολείο δύο Αναβιωτές του 1821. Ήρθαν φορώντας την εθνική στολή, τη φουστανέλα τους και το γιλέκο και… φέροντας αυθεντικά όπλα και γιαταγάνια που χρησιμοποιούσαν στην επανάσταση οι ένδοξοι αγωνιστές, μοιράστηκαν μαζί μας την ζωντανή ιστορία της Εθνικής Εξέγερσης. Μας εξήγησαν πως ντύνονταν εκείνη την εποχή τα πρωτοπαλίκαρα και τι εξαρτήματα είχε η κάθε στολή. Μάθαμε νέες λέξεις όπως… πάλα, μεδουλάρι, σελάχι και φυλακτό. Ήταν μια εκδήλωση που θα χαρακτεί για πάντα στις καρδιές μας, αφού στην μνήμη μας ήδη… ¨στρογγυλοκάθισε¨. Ο Ανδρέας Ρεκούτης μαζί με τον Γιώργο Μοσχονά, κέντρισαν το ενδιαφέρον μαθητών και των δασκάλων με τον επεξηγηματικό και αφηγηματικό λόγο τους. Έλυσαν με προθυμία όλες τις απορίες των παιδιών που δεν ήταν και… λίγες και απέδειξαν τελικά την απίστευτη γνώση τους για την τότε εποχή».


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr