background img
banner
banner

Ρίχνονται στο… «ρινγκ» των Πανελλαδικών εξετάσεων

405 ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΤΩΝ ΕΝΝΕΑ ΓΕΝΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΛΥΚΕΙΩΝ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Μια σχολική χρονιά πολύ ¨διαφορετική¨ από τις προηγούμενες φτάνει σήμερα στην τελική της ευθεία, με ανάμεικτα συναισθήματα από τους μαθητές της Γ’ Λυκείου και αρκετή ¨ρευστότητα¨ ως προς τον τρόπο εκπαίδευσής τους, στο διάβα της σχολικής χρονιάς και της προετοιμασίας τους για τις Πανελλαδικές. Με τους καθηγητές και τους κηδεμόνες να κάνουν λόγο για την ¨κορυφαία¨ σε ιδιαιτερότητες τα τελευταία χρόνια διαδικασία εξετάσεων, ξεκινούν σήμερα στις 8 το πρωί οι Πανελλαδικές. Οι περίπου 405 υποψήφιοι των εννέα Γενικών και Επαγγελματικών Λυκείων, ρίχνονται στο… ¨ρινγκ¨, έχοντας απαραίτητα μαζί τους εκτός από την… ελπίδα για εισαγωγή στη σχολή επιθυμίας τους, υπομονή αλλά και αυτοδιαγνωστικό τεστ που θα γράφει ¨αρνητικό¨.

Πρεμιέρα με νεοελληνική γλώσσα

Τα προβλήματα στη σύνδεση του ίντερνετ στις ειδικές εκπαιδευτικές πλατφόρμες του υπουργείου, από σήμερα αντικαθίστανται με… sms ενημέρωσης στο κινητό του κάθε υποψηφίου ως προς τη διαδικασία. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα – για πρώτη φορά – κατάθεσης δύο διαφορετικών μηχανογραφικών. Απαραίτητα εφόδια για άλλη μια χρονιά, είναι η ψυχραιμία ώστε να αντιμετωπίσουν την κάθε δυσκολία που ανακύπτει ως προς την διαδικασία των γραπτών εξετάσεων και το θάρρος. Το ¨παιχνίδι¨ έχει ήδη ξεκινήσει και στην Αιγιάλεια από το πρωί, τα παιδιά των ΓΕΛ εξετάζονται στο μάθημα της Νεοελληνικής Γλώσσας και αύριο οι μαθητές των ΕΠΑΛ στο μάθημα των Νέων Ελληνικών. Κάποιοι από αυτούς ίσως να νιώθουν ¨αδικημένοι¨ λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών του κορωνοϊού και κάποιοι άλλοι βρίσκονται να  λένε ¨δεν μασάμε¨ απέναντι στις αντιξοότητες και τις ιδιαιτερότητες της ¨διαδικτυακής¨ φετινής χρονιάς. Να σημειωθεί ότι, περίπου 10 παιδιά από την Αιγιάλεια δίνουν προφορικές εξετάσεις στην Πάτρα σήμερα ή και τις επόμενες ημέρες, τα οποία συγκαταλέγονται στους 405 συνολικά μαθητές που δίδουν φέτος (το ακριβές νούμερο θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες), είτε προέρχονται από την περσινή χρονιά είτε μπαίνουν στην ¨μάχη¨ για πρώτη φορά. Η ώρα της εισόδου των μαθητών στα εξεταστικά κέντρα έχει οριστεί στις 8 το πρωί, ενώ τα θέματα θα μοιραζονται από τους επιτηρητές στις 8:30 ακριβώς. Τέλος, να επισημανθεί ότι απαγορεύονται στις αίθουσες τα κινητά τηλέφωνα ή τα τάμπλετ χειρός, καθώς και οι σημειώσεις ή βιβλία. Και κυρίως τα… σκονάκια.

Μαθητές και διευθυντές σχολείων αποκαλύπτουν στo Protionline.gr

Αλεξανδροπούλου: «Ελπίζω να μη χρειαστεί ποτέ ξανά να γίνει εκπαίδευση μέσω του διαδικτύου»

Ερωτώμενη η διευθύντρια του ΓΕΛ Καμαρών Σταυρούλα Αλεξανδροπούλου για το πώς βλέπει τις φετινές εξετάσεις και το πόσο δύσκολος ήταν ο δρόμος των μαθητών μέχρι σήμερα το πρωί, τονίζει: «Η διαδικασία ξεκίνησε με όλες τις προβλεπόμενες διαδικασίες που απαιτούνται προκειμένου να υπάρξει η σωστή και ασφαλή διεξαγωγή των εξετάσεων, όπως επιβάλλεται από το υπουργείο και λόγω του κορωνοϊού. Οι αλλαγές των φετινών πανελλαδικών, νομίζω ότι είναι αφενός τα… αυτοτέστ και αφετέρου η διαφορετική ενεργοποίηση των μαθητών, οι συνθήκες που διδάχθηκαν την ύλη όλη την χρονιά. Εύχομαι καλή επιτυχία και ελπίζω πραγματικά, να μη χρειαστεί ποτέ ξανά να μπούμε στην διαδικασία της εκπαίδευσης μέσω διαδικτύου και πλατφόρμων. Αυτό, ήταν μια εκμάθηση “εκ των πραγμάτων” και εύχομαι να μην το ζήσουμε πάλι. Η επαφή του καθηγητή με τον μαθητή στα θρανία του σχολείου δεν μπορεί να συγκριθεί με κανένα WebEx, καμία διαδικτυακή πύλη και καμιά διδασκαλία» αναφέρει στο protionline.gr η διευθύντρια του σχολείο της Δυτικής Αιγιάλειας.

Αγγελόπουλος: «Η φετινή ύλη μειώθηκε κατά 30% αλλά η ανασφάλεια των παιδιών αυξήθηκε»

Από την πλευρά του, ο διευθυντής του 2ου ΓΕΛ Αιγίου Γιώργος Αγγελόπουλος, ερωτώμενος από τo protionline.gr για τον σημερινό ¨Γολγοθά¨ μαθητών και καθηγητών και το πώς κρίνει την όλη προσπάθεια της φετινής σχολικής χρονιάς, επισημαίνει: «Σήμερα είναι η πρώτη ημέρα του τέλους μιας πολύ ιδιαίτερης σχολικής χρονιάς, που δεν είχε προηγούμενο. Υποχρεούμασταν να είμαστε έτοιμοι και… το πράξαμε όντως. Φρόντισα με δική μου πρωτοβουλία να ¨μαζέψω¨ τα παιδιά και να τους μιλήσω μια μέρα στο προαύλιο και να τους εξηγήσω το πόσο δύσκολες ήταν φέτος οι συνθήκες, πόσο πολύ ιδιαίτερες και αγχωτικές ήταν οι καταστάσεις για όλους μας λόγω του κορωνοϊού. Στάλθηκε ενημερωτικό email σε όλους τους γονείς των υποψηφίων και για το πώς θα κυλήσει η διαδικασία των εξετάσεων και για τα ¨self test¨ και το χαρτί που πρέπει να έχουν μαζί τους» λέει ο διευθυντής του σχολείου, ο οποίος κλείνοντας τις δηλώσεις του ανέφερε χαρακτηριστικά: «Μπορεί η φετινή ύλη να μειώθηκε κατά 30% αλλά η γενική ανασφάλεια των παιδιών για αυξήθηκε κατακόρυφα. Αυτό που δεν μπορεί να προβλέψει κανείς απευχόμαστε. Δεν είμαστε σε μια κανονικότητα άλλων εποχών και αυτό είναι από μόνο του απρόβλεπτο ή ανησυχητικό» καταλήγει να πει ο κ. Αγγελόπουλος που στο σχολείο του είναι 94 άτομα οι υποψήφιοι για φέτος.

Παναγιωτακόπουλος: «Οι καθηγητές έκαναν ό,τι μπορούσαν και στάθηκαν πολύ κοντά στα παιδιά»

«Η φετινή χρονιά ήταν δύσκολη όχι μόνο για τα παιδιά αλλά και για τους εκπαιδευτικούς. Το καλό με τους μαθητές είναι ότι έχουν μεγάλη προσαρμοστικότητα και μπορούν να ελεγχθούν εύκολα και αυτό το απέδειξαν με την διαδικτυακή εκπαίδευση της χειμερινής περιόδου. Οι περισσότεροι μαθητές της Γ’ Λυκείου το εκμεταλλεύτηκαν… θετικά όλο αυτό και βρήκαν ακόμα πιο πολύ χρόνο για διάβασμα, διάλειμμα, επαναλήψεις, προετοιμασία. Είχαν και ένα επιπλέον… “ατού” φέτος, αυτό της μειωμένης ύλης. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά μας και ελπίζουμε ότι θα πετύχουν όλα τον στόχο τους. Εμείς σαν καθηγητές κάναμε ότι μπορούσαμε και σταθήκαμε κοντά στα παιδιά. Εν όψει των εξετάσεων που ξεκινούν σήμερα, προσπαθήσαμε να είμαστε οργανωμένοι για όλη την διαδικασία και σε κάθε επίπεδο», δηλώνει για τη διαδικασία ο διευθυντής του ΓΕΛ Αιγείρας Ανδρέας Παναγιωτακόπουλος, ενώ σπεύδει να συμπληρώσει: «Από το δικό μας σχολείο δίνουν 21 μαθητές, οι 18 από αυτούς είναι φετινοί και οι 3 υπόλοιποι “έρχονται” από την περσινή χρονιά. Οι μαθητές έχουν συνηθίσει πλέον και τις μάσκες και τις αποστάσεις και όλα. Τώρα, το μόνο που τους απομένει είναι να “αποδείξουν” στον εαυτό τους, τους κηδεμόνες και τους καθηγητές, ότι είχαν δίκιο να τους πιστεύουν. Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλα τα παιδιά σε όλη την Αιγιάλεια και πολύ περισσότερο στα δικά μας!»

Οικονομόπουλος: «Αντίξοες οι συνθήκες που αντιμετωπίσαμε την φετινή χρονιά»

Ερωτώμενος ο μαθητής της Γ΄ Λυκείου του ΓΕΛ Καμαρών Γιώργος Οικονομόπουλος, για το πόσο… ¨σύνθετος¨ ήταν ο φετινός δρόμος της προετοιμασίας του, τονίζει: «Η προετοιμασία ήταν… “ιδιαιτέρων” καταστάσεων. Όλοι πιστεύαμε ότι θα μπορούσαμε να επανέλθουμε γρήγορα σε ρυθμούς κανονικότητας. Οι συνθήκες που έφερε το “έλεος του κορωνοϊού” πιστεύω πως επηρέασε όλα τα παιδιά, τα οποία προσπάθησαν με το μέγιστο των δυνατοτήτων τους. Τον τελευταίο μήνα είδαμε την επιστροφή στα σχολεία ως μια… “ανάσα ελευθερίας” και αυτό, μας έδωσε αυτομάτως δύναμη για να συνεχίσουμε τον αγώνα. Θα ήθελα να σταθώ στις αντίξοες συνθήκες που αντιμετωπίσαμε την φετινή χρονιά με τις καταστάσεις του Webex και της καραντίνας. Πραγματικά εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους και ο καθένας… ας ανταμειφθεί για τους κόπους του, ανάλογα. Αναμένω πιο εύκολα θέματα σε σχέση με τα περσινά, χωρίς όμως να διαγράφεται εντελώς η διαβάθμιση των θεμάτων και η πραγματική αξία αυτού του αξιοκρατικού θεσμού. Θέλω να κάνω περήφανο τον εαυτό μου και ολοκληρώνοντας τη διαδικασία να είμαι ευχαριστημένος με τις επιδόσεις. Ο στόχος μου είναι η Κτηνιατρική Σχολή αλλά δεν θα έλεγα πως με αφήνουν… αδιάφορο και μερικές ακόμα του ίδιου πεδίου. Ευχαριστώ πολύ τους καθηγητές τόσο του σχολείου όσο και του φροντιστηρίου μου, που ήταν από την πρώτη στιγμή δίπλα μου σε όλα».

Γιοβά: «Με ευνόησε το ότι μπορούσα να παρακολουθώ μαθήματα που με ενδιέφεραν»

Μιλώντας για την όλη διαδικασία η μαθήτρια της Γ’ τάξης του ΓΕΛ Ακράτας Ειρήνη – Χρυσοβαλάντου Γιοβά, τονίζει: «Η μεγαλύτερη αλλαγή που απασχόλησε τους φετινούς αποφοίτους είναι η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, το περιβόητο… 10. Αυτή η αλλαγή, έριξε ψυχολογικά πολλούς μαθητές. Το ηθικό αναπτερώθηκε με την είδηση του δεύτερου μηχανογραφικού, αυτό για τα δημόσια ΙΕΚ. Φέτος, είχαμε περισσότερο χρόνο να αξιοποιήσουμε για το διάβασμά μας και πιστεύω ότι αυτό βοήθησε πολλά παιδιά. Προσωπικά με ευνόησε το γεγονός ότι μπορούσα να παρακολουθώ τα μαθήματα του σχολείου που με ενδιέφεραν και κέρδισα χρόνο μετακινήσεων. Ανήκω στο πεδίο των επιστημών υγείας. Είναι πολύ σημαντική η προετοιμασία από μικρή ηλικία έτσι ώστε να μην υπάρχουν κενά στην συνέχεια. Η πρώτη μου επιλογή είναι Ιατρική, αλλά με ενδιαφέρει και η οδοντιατρική. Στην προετοιμασία μου έπαιξαν σημαντικό ρόλο οι καθηγητές μου, οι Παναγιώτα Οικονόμου, Χαρά Χριστοπούλου, Σωτήρης Μουγκάσης, Βασιλική Παπανικολάου, Κατερίνα Φράγκου και Παν. Κουμπούρας. Η καλή προετοιμασία και το αίσθημα ότι είσαι έτοιμος να πας να γράψεις είναι πολύ σημαντικό για την ψυχολογία και σε αυτό με βοήθησε και η οικογένειά μου. ¨Οι πανελλήνιες είναι μόνο ένας από τους χιλιάδες δρόμους που θα διασχίσουμε στη ζωή μας, υπάρχουν άπειρες εναλλακτικές…¨ είπε και η λυκειάρχης του ΓΕΛ Ακράτας την τελευταία μέρα του σχολείου Καμπούρη Αναστασία. Αυτό θα ακολουθήσω και εγώ».

Καλογερόπουλος: «Τα όνειρα του ανθρώπου είναι πάντα πιο ισχυρά ώστε να νικήσουν κάθε εμπόδιο»

Το μήνυμα του δημάρχου Αιγιάλειας Δημήτρη Καλογερόπουλου προς όλους τους υποψήφιους των Πανελλαδικών Εξετάσεων της ¨ιδιαίτερης¨ φετινής χρόνιας, αναφέρει: «Βρίσκεστε πλέον σε ένα μεταίχμιο της ζωής και η εκπαίδευσή σας, σας καλεί να δώσετε ίσως την πρώτη μεγάλη μάχη. Περάσατε πολύ δύσκολα τους τελευταίους μήνες της προετοιμασίας, σε μια συγκυρία διόλου ευνοϊκή. Τα όνειρα και οι φιλοδοξίες του ανθρώπου είναι πάντα πιο ισχυρά ώστε να νικήσουν κάθε εμπόδιο. Έχοντας αυτό κατά νου και πάνω από όλα με υγεία, ψυχραιμία, πίστη και θάρρος ως γερά όπλα στη φαρέτρα σας, εύχομαι σε όλες και όλους το καλύτερο δυνατό για την ευόδωση των στόχων σας, είτε συνδέονται με τις Πανελλαδικές Εξετάσεις είτε όχι. Εύχομαι κάθε θετική σκέψη, είμαστε πάντοτε στο πλευρό σας. Καλή επιτυχία σε όλους!»

Το μήνυμα του Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Ν. Φαρμάκη, στους υποψηφίους των Πανελλαδικών Εξετάσεων

 Στο μήνυμά του, με την ευκαιρία έναρξης των Πανελλαδικών Εξετάσεων του 2021, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, Νεκτάριος Φαρμάκης, αναφέρει τα εξής: «Χιλιάδες νέες και νέοι μπαίνουν από τη Δευτέρα 14 Ιουνίου 2021 στον αγώνα των πανελλαδικών εξετάσεων. Τα εμπόδια που συνάντησαν και αυτή τη χρονιά ήσαν πολλά. Τα όνειρά τους όμως είναι ακόμα μεγαλύτερα και πιο ισχυρά, ικανά να υπερνικήσουν κάθε αντιξοότητα. Στεκόμαστε στο πλευρό τους με σεβασμό και αγάπη, γνωρίζοντας πως οι εξετάσεις αποτελούν μία «λεωφόρο» προς την εκπλήρωση των στόχων τους, αν και όχι τη μόνη.  Δικό μας χρέος να βοηθήσουμε να μετατρέψουν τα όνειρά τους σε πράξη και να τους επιτρέψουμε να πετάξουν ψηλά, προς την κατεύθυνση που ο καθένας και η καθεμία τους επιθυμεί. Καλή επιτυχία!»


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr