background img
banner
banner

«Ελευθερία, ο ύμνος των Ελλήνων»

ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΑΠΟΨΕ ΣΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

Το όμορφο πάρκο των Αλωνιών, στην είσοδο του γραφικού χωριού Παρασκευή, φιλοξενεί την Παρασκευή 23/7 μία εξαίρετη θεατρική παράσταση, σε διοργάνωση του Φιλοπροοδευτικού Μορφωτικού Συλλόγου Παρασκευής, που αποτελεί μία σημαντική πρόταση πολιτισμού για τους κατοίκους του χωριού και για όποιον άλλο θελήσει να ανηφορίσει στο καταπράσινο χωριό.

Στις 9.30μ.μ., τιμώντας τα 200 χρόνια της Επανάστασης, στο χωριό των ηρώων του 21 Δ. Μελετοπουλου, Ι. Φεϋζοπουλου και Χιλίαρχου Ορεινού, ο τοπικός Σύλλογος, σε συνεργασία με το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, παρουσιάζει την παράσταση «Ελευθερία, ο ύμνος των Ελλήνων» σε κείμενα του Διονύσιου Σολωμού: «Ελεύθεροι Πολιορκημένοι» και «Ύμνος στην Ελευθερία», καθώς και στα απομνημονεύματα του οπλαρχηγού Σπυρομήλιου Σκηνοθεσία –Σύλληψη: Χρήστος Σρέπκος.

Συντελεστές

Σκηνοθεσία –Σύλληψη: Χρήστος Στρέπκος, Σκηνικά -Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν, Χορογραφία: Μαριμίλλη Ασημακοπούλου, Μουσική: Φοίβος Μαρκιανός, Σχεδιασμός Φωτισμών: Νίκος Σωτηρόπουλος, Κατασκευή Σκηνικού: Κώστας Ματθαίου. Φωτογραφίες προβών: Νίκος Παπαγιαννόπουλος. Πρωταγωνιστούν: Βασίλης Κόκκαλης, Αλέξανδρος Κουκιάς, Φοίβος Μαρκιανός, Βασίλης Τριχάς, Λένα Νάτση.

Η παράσταση

Πέντε ηθοποιοί επί σκηνής ζωντανεύουν τις μεγάλες στιγμές της δεύτερης πολιορκίας του Μεσολογγίου. Βασισμένοι στην συνταρακτική περιγραφή των γεγονότων από τα απομνημονεύματα του στρατηγού Σπυρομήλιου που έζησε την πολιορκία μέσα από τα τείχη, οι ηθοποιοί της παράστασης αφηγούνται και αναπαριστούν την ένδοξη και ηρωική αντίσταση των πολιορκημένων του Μεσολογγίου μέχρι τον αποκλεισμό του από τον οθωμανικό στόλο.

Επί σκηνής βλέπουμε την αγωνία και το πάθος των ηρώων, να δίνουν μάχες σώμα με σώμα, παιδιά να συμμετέχουν στις μάχες με πετροπόλεμο, γυναίκες να βοηθούν τη νύχτα στην επισκευή των προμαχώνων και όλοι μαζί να αρνούνται να συνθηκολογήσουν στις δελεαστικές προτάσεις των πολιορκητών για προσκύνημα και υποταγή στον τουρκικό ζυγό. Μετά από υπεράνθρωπη προσπάθεια, κερδίζοντας όλες σχεδόν τις συμπλοκές με τους εχθρούς σε στεριά και θάλασσα, οι πολιορκημένοι λυγίζουν από το καθεστώς του αποκλεισμού και της πείνας. Τότε, κάνοντας Δεύτερη Παναγιά τους την Ελευθερία, αψηφούν τις κακουχίες και το θάνατο και αποφασίζουν την Ένδοξη Έξοδό τους.

Αυτή η Έξοδος, μοναδική στην παγκόσμια ιστορία, φωτίζεται επί σκηνής με το ποιητικό λόγο του Διονύσιου Σολωμού . Οι στίχοι των «Ελεύθερων Πολιορκημένων» και ο «Ύμνος εις την Ελευθερίαν» είναι η άλλη γλώσσα των ηρώων του Μεσολογγίου.

Η παράσταση «Ελευθερία. Ο Ύμνος των Ελλήνων» είναι μια πρόταση επικού θεάτρου από το Άρμα Θέσπιδος του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας, που επιθυμεί να συνταιριάξει τα ιστορικά στοιχεία του Μεσολογγίου με την ποίηση του Διονύσιου Σολωμού, να ψυχαγωγήσει τον θεατή κάνοντάς τον μάρτυρα όχι μόνο των πραγματικών γεγονότων αλλά και της εσωτερικής πορείας των αγωνιστών, από τον τρόμο της σκληρότητας του πολέμου, στην αυταπάρνηση και τον ηρωισμό.

H είσοδος θα είναι ελεύθερη και θα τηρηθούν όλα τα προβλεπόμενα υγειονομικά πρωτόκολλα.


Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr