background img
banner
banner

Στις… επάλξεις το αγροτικό κίνημα

ΑΓΩΝΑΣ ΚΑΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΕΣ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΕΙΣ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΟΦΕΥΧΘΕΙ Ο «ΘΑΝΑΤΟΣ» ΤΗΣ ΣΤΑΦΙΔΑΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΑΙΓΙΟΥ

Έντονος προβληματισμός αλλά και το συμπέρασμα ότι το αγροτικό κίνημα, συνεπικουρούμενο από εργατικά σωματεία και φορείς, πρέπει να αγωνιστεί ώστε να αρθεί η πολιτική της κυβέρνησης που «επιτρέπει» τη διαφαινόμενη σταφιδική κρίση, εξήχθησαν στη σύσκεψη που συγκάλεσε το βράδυ της Παρασκευής στο υπαίθριο θέατρο «Γ. Παππάς», ο Αγροτικός Σύλλογος Αιγίου «Μπακόπουλος – Ντρίνιας».

Μάλιστα, η διοίκηση του Συλλόγου διαχώρισε τη θέση της ως προς τις διεκδικήσεις για τη διάσωση του προϊόντος, εκτιμώντας ότι η απόσυρση των αποθεμάτων, επί της ουσίας, δεν επιλύει το μακροχρόνιο θέμα. Στη σύσκεψη συμμετείχαν, εκτός από μέλη του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, εκπρόσωποι του Εμπορικού, Εισαγωγικού, Επιχειρηματικού Συλλόγου Αιγιαλείας, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, του Σωματείου Οικοδόμων Αιγίου, του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ και της Επιτροπής Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αιγίου. Επίσης, εκ μέρους του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου εστάλη επιστολή συμπαράστασης.

Μακριά από διχαστικές τακτικές

Την εισαγωγή στις τοποθετήσεις και τη συζήτηση έκανε το μέλος του Δ.Σ. του Α.Σ.Α. Αλέκα Ζαμπάτη, ενώ η ενημέρωση έγινε από τον πρόεδρο Γιάννη Μποδιώτη. Όπως είπε μεταξύ άλλων, ΄΄βρισκόμαστε μπροστά σε μία σταφιδική κρίση. Δεν μπορούμε πλέον να αφήνουμε αυτούς που εκμεταλλεύονται τον ιδρώτα μας, να λύνουν τα προβλήματά μας. Το κέρδος του κάθε μεταποιητή – εξαγωγέα, είναι η διαφορά από το ποσό που θα λάβει από την σταφίδα του παραγωγού, με το τελικό ποσό που θα πουλήσει στον πελάτη του. Σε αυτό, δεν υπάρχει καμία διαφωνία και είναι από όλους αποδεκτό. Έχουμε έρθει σε επαφή με σταφιδοπαραγωγούς και αυτό που προέχει, είναι να μην δημιουργηθεί διχασμός ανάμεσα στους πελάτες, μεταξύ τους. Η μεγαλύτερη ζημιά που μπορούμε να πάθουμε είναι αυτή (και δυστυχώς… συμβαίνει το τελευταίο διάστημα) και ξεκαθαρίζουμε πως αυτή η λογική, είναι μια κατάσταση που καλλιεργείται ως λογική, μεταξύ εμπόρων΄΄.

Και συνέχισε: ΄΄Στο αγροτικό κίνημα, θα έχουμε πάντοτε θέσεις τέτοιες, που δεν βγαίνουν “εν θερμώ” ούτε στηρίζονται στον… αέρα. Κινούμαστε ανάμεσα σε ένα τρίπτυχο, όπως συνήθως λέω: Περιγραφή της κατάστασης, τι και ποιος μας έφερε μέχρι αυτό το σημείο και τέλος, ποια είναι η λύση του προβλήματος. Κινούμαστε με ένα διεκδικητικό πλαίσιο που είναι εμπλουτισμένο με απτά και συγκεκριμένα παραδείγματα΄΄.

«Το 40% της περσινής ή της προπέρσινης σοδειάς, έμεινε αδιάθετο»

΄΄ Αυτή τη στιγμή η πανελλαδική παραγωγή της σταφίδας είναι στους 20 με 23 χιλιάδες τόνους και η εξαγωγή που είναι η μόνη κατεύθυνση – σύμφωνα με τα στοιχεία των μεταποιητών – είναι στο 95% περίπου της παραγωγής. Αυτό πρακτικά, σημαίνει ότι το 40% της περσινής ή της προπέρσινης σοδειάς, έμεινε αδιάθετο. Δηλαδή για παράδειγμα, οι Γερμανοί πελάτες μας, κατανάλωσαν 40% λιγότερο προϊόν για φέτος. Μεγάλη ποσότητα αδιάθετης σταφίδας βρίσκεται στους αποθηκευτικούς χώρους της εταιρικής σύμπραξης, όπως μας ενημέρωσε και η διεύθυνση της ίδιας της εταιρίας. Ο Σύλλογός μας, επισκέφθηκε τον διευθυντή και τον πρόεδρο της εταιρίας και μας ενημέρωσαν για τα θέματα. Στην Αιγιάλεια ακούγονται και λέγονται πολλά… Κάποιοι αμφισβητούν αυτή την κατάσταση, κάποιοι αναρωτιούνται για πολλά. Εμείς δεν είμαστε οι αρμόδιοι που θα “ψάξουμε” για να βρούμε…. Αυτή είναι δουλειά για την ελεγκτική ομάδα του υπουργείου που μπορεί ανά πάσα στιγμή να βρει τα ισχύοντα νούμερα΄΄, επισήμανε ακόμη ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου, προσθέτοντας: ΄΄Το δικό μας πλαίσιο δεν κοιτά μονάχα στο “σήμερα”, αλλά μας ενδιαφέρει και στοχεύουμε στο “αύριο”. Οποιαδήποτε μέτρα παρθούν για το τώρα, δεν θα παρθούν για να αποτρέψουν το μέγεθος ή την συνέχιση του προβλήματος. Αυτή η ποσότητα, θα έρθει να προστεθεί στη νέα παραγωγή και τέτοια περίοδο του χρόνου, εφόσον βγει η ίδια περίπου παραγωγή, τριάντα χιλιάδες τόνους. Η φετινή κατανάλωση βρίσκεται στις 10 με 13 χιλιάδες και η απόσυρση του προϊόντος, επί της ουσίας, δεν λύνει το μακροχρόνιο θέμα. Οι συνέπειες που θα ακολουθήσουν θα είναι ιδιαίτερα δυσμενείς για τους σταφιδοπαραγωγούς. Γι’ αυτό είμαστε σήμερα όλοι εδώ. Θέλουμε να αντιμετωπίσουμε και να δούμε την πραγματική διάσταση των πραγμάτων, όχι να παραμείνουμε “τυφλοί”, όπως κάποιοι υπεύθυνοι της παραλαβής. Οι διαχρονικές ευθύνες που μας οδήγησαν μέχρι εδώ, ανήκουν σε όλες τις κυβερνήσεις και όχι μονάχα στην τωρινή’’.

Ζητούνται μέτρα για τη στήριξη του εισοδήματος του σταφιδοπαραγωγού

Να σημειωθεί πως ο Αγροτικός Σύλλογος, όπως τονίστηκε, ζητά άμεσα μέτρα στήριξης του εισοδήματος των σταφιδοπαραγωγών από την κυβέρνηση για την αποτροπή της σταφιδικής κρίσης λόγο των επιπτώσεων της πανδημίας. Να ισχύσουν τα μέτρα όπως και σε άλλα αγροτικά προϊόντα, επιχειρήσεις κτλ. -Κατώτατες εγγυημένες τιμές παραγωγού για την σταφίδα (όπως τα εγγυημένα κέρδη στις αερομεταφορές, διαχειριστές των οδικών δικτύων κ,α,), που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να επιτρέπουν την επιβίωση των παραγωγών και τη συνέχιση της καλλιεργητικής δραστηριότητας. -Μέτρα για τη διάθεση της παραγωγής και προώθησης στην εγχώρια αγορά με αναγνώριση του κόστους παραγωγής και τιμή που να αφήνει εισόδημα επιβίωσης στους σταφιδοπαραγωγούς.

Τον λόγο πήραν εκπρόσωποι φορέων και αγροτών. Ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάμπης Παπαδόπουλος είπε πως είναι επιτακτική η ανάγκη όλοι να στηρίξουν την κατανάλωση και προβολή της μαύρης κορινθιακής σταφίδας με κάθε τρόπο, προμηνύοντας «τσουνάμι» έτοιμο να συμπαρασύρει και την τοπική αγορά, εφόσον δεν υπάρξουν μέτρα. ΄΄Είναι σε εξέλιξη ένας πόλεμος και στη μέση είναι οι μικρομεσαίοι αγρότες. Εάν ισχύσουν οι εκτιμήσεις και η κυβέρνηση δεν μεριμνήσει, τότε θα έχουμε 20 εκατ. ευρώ λιγότερα στα σπίτια και τα μαγαζιά μας, γεγονός που θα φέρει πλήρη ισοπέδωση της τοπικής οικονομίας΄΄, επισήμανε ο κ. Παπαδόπουλος, έμπορος αλλά και παραγωγός σταφίδας ο ίδιος. Επίσης, πρόσθεσε: ΄΄Εμείς θέλουμε να πάρουμε από 1,65 και πάνω για τη σταφίδα, επ’ ουδενί 0,80 ευρώ΄΄.

Ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Παναγιώτης Νύχτης συμφώνησε ως προς την αναγκαιότητα κατανάλωσης της σταφίδας και από την περιοχή και την εγχώρια αγορά, τονίζοντας πως ΄΄οι οικοδόμοι έχουμε βιώσει την κρίση, είναι βέβαιο πως η τοπική κοινωνία δεν θα αντέξει ένα νέο «χτύπημα» και από τις απώλειες της σταφίδας. Πρέπει να γίνει αγώνας μεγάλος για να το αποτρέψουμε΄΄. Ακολούθησε διάλογος με τοποθετήσεις αγροτών, αρκετοί από τους οποίους εξέφρασαν επιφύλαξη για τον λεγόμενο «πράσινο τρύγο» ότι θα υποβαθμίσει και θα ευτελίσει το ίδιο το προϊόν…


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr