background img
banner
banner

Στο… πόδι οι σχολικές καθαρίστριες για τις μειωμένες ώρες

ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΛΥΠΤΟΝΤΑΙ ΟΙ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ανάστατες παραμένουν οι σχολικές καθαρίστριες του δήμου με αφορμή την πρόσφατη τροπολογία του υπουργού Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που δίνει τη δυνατότητα στους δήμους να αλλάζουν τις συμβάσεις και να μειώνουν τις ώρες εργασίας τους. Ο δήμος Αιγιαλείας προχώρησε σε προκήρυξη για την πρόσληψη 52 εργαζομένων στον τομέα καθαριότητας των σχολείων τετράωρης απασχόλησης προκειμένου να καλυφθούν οι 208 εργατοώρες όπως ορίζει το υπουργείο Παιδείας, ωστόσο Σωματείο Καθαριστριών και Εργατικό Κέντρο Αιγίου «φωνάζουν» και για αδικία εις βάρος εργαζομένων που για χρόνια προσφέρουν τις υπηρεσίες τους αλλά και γιατί δεν θα καλύπτονται τα υγειονομικά πρωτόκολλα του covid στον καθαρισμό των σχολείων…

Τις τελευταίες ημέρες πραγματοποιήθηκαν συναντήσεις του Σωματείου Καθαριστριών Αιγιαλείας με τον δήμαρχο, ωστόσο δεν έχει καταστεί σαφές αν ο δήμος, προκειμένου να αυξήσει τις εργατοώρες θα αναλάβει να καλύψει από ιδίους πόρους τη διαφορά από αυτά που το υπουργείο προβλέπει. Αντιθέτως, η προθεσμία για την υποβολή αιτήσεων στην προκήρυξη για τις 52 τετράωρες έληξε χθες χωρίς ωστόσο να αποκλείονται διορθωτικές ενέργειες, εφόσον προκύψει ανάγκη.

Το Σωματείο Καθαριστών – Καθαριστριών Αιγιάλειας δηλώνει ρητά και κατηγορηματικά πως με την τροπολογία Βορίδη ανοίγει ο «ασκός του Αιόλου» ζητώντας να μην γίνει καμία σύμβαση μερικής απασχόλησης στον δήμο.

Τονίζει πως η μείωση των ωρών εργασίας των σχολικών καθαριστριών έχει άμεση συνέπεια τη δραματική μείωση των αποδοχών τους ακόμη και κάτω από 200 ευρώ το μήνα.
Μάλιστα, είχε καλέσει τον δήμαρχο Αιγιαλείας να μην ακολουθήσει την οδηγία του υπουργείου και να αναθεωρήσει την απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής, ζητώντας να προκηρυχθούν άμεσα θέσεις πλήρους απασχόλησης σχολικών καθαριστριών στον δήμο Αιγιαλείας, σύμφωνα με τις ανάγκες.

Δεν αποκλείονται διορθωτικές ενέργειες από πλευράς δήμου

Να σημειωθεί ότι από πλευράς δήμου Αιγιαλείας είχαν ζητηθεί περισσότερες ώρες κάτι που δεν έγινε αποδεκτό. ΄΄Με τεκμηριωμένα στοιχεία σε ό,τι αφορά την κάλυψη των αναγκών στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων είχαμε υποβάλει εισήγηση για 54 εργαζόμενες πλήρους ωραρίου, αίτημα που συνίσταται σε έγκριση αντίστοιχα 351 εργατοωρών και δυστυχώς από το υπουργείο εγκρίθηκαν μόνο 208 εργατοώρες. Για τους παραπάνω λόγους, ο δήμος θα υποβάλλει εκ νέου το αίτημα και θα συνεχίσει πιέζοντας σε όλα τα επίπεδα για την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματος μας ώστε να καλυφθεί ο απαραίτητος αριθμός των 54 εργαζομένων πλήρους ωραρίου για τις ανάγκες των σχολείων μας΄΄, έκανε γνωστό ο αντιδήμαρχος Παιδείας Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος.

Επίσης, μιλώντας στο protionline.gr, ο πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Δ. Αιγιαλείας Δημήτρης Ελευθεριώτης, ανέφερε πως ΄΄από πλευράς δήμου υπάρχει διάθεση να βελτιωθούν και να αυξηθούν οι ώρες, θα το δούμε στην πράξη. Αν διαπιστωθεί ότι υπάρχουν ελλείψεις θα κάνουμε κάποιες διορθωτικές κινήσεις. Εκτιμούμε ότι την 1η Σεπτέμβρη θα έχουν αναλάβει καθήκοντα και θα καταγράψουμε τις όποιες ανάγκες΄΄.

Έχουν ζητήσει συνάντηση με Βορίδη

Τη Δευτέρα 23/8, η πρόεδρος του Σωματείου Αιγιαλείας Σταυρούλα Πιερράτου συμμετείχε στη συνάντηση των προέδρων από όλα τα σωματεία της χώρας με τον Δημήτρη Καραγεωργόπουλο συντονιστή της ΓΣΕΕ ώστε να καθορίσουν τη στάση τους. Όπως ανέφερε στο protionline.gr, ΄΄σχεδόν όλοι οι δήμοι θέματα με τις ώρες που έχει εγκρίνει το υπουργείο και με τη χρηματοδότηση. Αυτό ισχύει και στον δικό μας δήμο. Θα συναντηθούμε με τον κ. Βορίδη. Θέλουμε αύξηση των ωρών διότι και στον δικό μας δεν καλύπτονται οι ανάγκες των σχολείων αλλά και αύξηση της χρηματοδότησης γιατί οι δήμοι δεν έχουν τη δυνατότητα να καλύψουν τη διαφορά’’.

Άδικο για τις καθαρίστριες και επικίνδυνο για τα σχολεία

Την ίδια στιγμή όμως, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αιγίου Παναγιώτης Γεωργόπουλος, που κινείται δυναμικά στο… πλευρό των καθαριστριών, θίγει και μία άλλη παράμετρο. Όπως αναφέρει, ΄΄είναι άδικο για γυναίκες που έχουν προσφέρει 20 χρόνια δουλειάς και πάλευαν χρόνια για πλήρες ωράριο, ξαφνικά να τις… γυρίζουν σε τετράωρες. Πολύ περισσότερο δε εν μέσω των αυξημένων αναγκών των σχολικών μονάδων λόγω του covid. Οι 52 τετράωρες, με την εργασία τους δεν είναι εφικτό να καλύψουν τα προβλεπόμενα του ιατρικού πρωτοκόλλου για τις ανάγκες των σχολείων με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Ζητάμε να υπάρξει πρόβλεψη για 350 ώρες για να καθαρίζονται επαρκώς τα σχολεία και να καλύπτονται οι ανάγκες για υγειονομικούς λόγους και ταυτόχρονα οι εργαζόμενες αυτές να έχουν ίσα δικαιώματα, πλήρες ωράριο και ασφάλιση΄΄.

Σε ό,τι αφορά τη στάση του δήμου, ο κ. Γεωργόπουλος είπε πως θα μπορούσε να αντλήσει χρήματα για την κάλυψη των επιπλέον αναγκών από τις έκτακτες χρηματοδοτήσεις για τον covid-19, καταλήγοντας ως εξής: ΄΄Σαν Εργατικό Κέντρο δεν θα το αφήσουμε έτσι. Θα παλέψουμε είτε με τον δήμο είτε με τον υπουργό για να αυξηθούν οι ώρες΄΄.

Ψήφισμα από τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης

Να σημειωθεί ότι ψήφισμα που στηρίζει το αίτημα των εργαζόμενων στην καθαριότητα των σχολείων είχε εκδώσει και ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας, με το εξής περιεχόμενο: ΄΄Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Εκπ/κών Α/θμιας Εκπ/σης Αιγιάλειας, στηρίζει το αίτημα των εργαζομένων στην καθαριότητα των σχολικών μονάδων για στελέχωση με προσωπικό ικανό και έμπειρο και με ωράριο που να δίνει την δυνατότητα για απολύμανση όπως πρέπει να γίνεται κυρίως μετά την εμφάνιση του covid 19. Είναι αναφαίρετο εργασιακό δικαίωμα το πλήρες ωράριο απασχόλησης. Ιδιαίτερα στον τομέα της καθαριότητας και μάλιστα εν όψει πανδημίας, είναι επιβεβλημένη η απολύμανση και ο λεπτομερής καθαρισμός των χώρων που χρησιμοποιούνται από μαθητές, εκπαιδευτικούς και όλο το υπόλοιπο προσωπικό του κάθε σχολείου΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr