background img
banner
banner

Η Ιερά Μητρόπολη ενισχύει την πίστη στις καρδιές των νέων!

ΜΕ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ ΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗ ΟΡΓΑΝΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΑ ΚΑΙ ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΜΕ ΑΡΚΕΤΗ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΚΑΙ… ΟΡΕΞΗ

Από την αποστολική εποχή ως σήμερα, το έργο της κατήχησης μέσα στην Εκκλησία υπήρξε μια δυνατή φωνή της πίστης στις καρδιές των νέων ανθρώπων. Η οργάνωση των κατηχητικών στις ενορίες της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας, ήταν ένας από τους πρώτους στόχους του Μητροπολίτου κ. Ιερωνύμου με την ανάληψη των καθηκόντων του, που επιτυγχάνεται πλέον μετά από ένα διάστημα προετοιμασίας. Με ευαισθησία και υπευθυνότητα, εμπλουτίστηκε το θεάρεστο έργο της κατήχησης με σκοπό να γνωρίσουν τα παιδιά και οι νέοι, τον Χριστό. Η ανταπόκριση ως τώρα είναι μεγάλη.

30 νέοι εκπαιδευτές έτοιμοι να… πιάσουν ¨δουλειά¨

Οι δυσκολίες της εποχής φαίνεται ότι δεν κάμπτουν το ηθικό των ανθρώπων της Εκκλησίας. Όχι μόνο τους “πείσμωσαν”, όχι μόνο αυτός ο κόσμος ανασυντάχθηκε για τα… καλά, αλλά κατάφερε και “γέννησε” νέους εκπαιδευτές και κατηχητές, στελέχη γεμάτα όρεξη και μεράκι, με γνώσεις και τεχνικές – μαθησιακές δυνατότητες όπως καμία άλλη χρονιά στο παρελθόν! Κατά την περσινή χρονιά και για όλη την χειμερινή σεζόν, συνεχίστηκαν με τεράστια συμμετοχή και επιτυχία τα μαθήματα – σεμινάρια των υποψηφίων καθηγητών κατήχησης, καθώς τα lock down και οι συνεχόμενες υγειονομικού τύπου απαγορεύσεις είχαν ¨παγώσει¨ κάθε δραστηριότητα. Η τότε πρωτοβουλία του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας για τα εξειδικευμένα σεμινάρια, σήμερα πιάνει… τόπο και ο στόχος έχει επιτευχθεί με τον πιο ενεργό τρόπο: Τα σεμινάρια και η επιμόρφωση των υποψηφίων δασκάλων της χειμερινής περιόδου που πέρασε είχαν διπλό στόχο. Οι εκπαιδευτές που θα στελεχώσουν και θα οργανώσουν τα κατηχητικά σχολεία της περιοχής φέτος έχουν την πληρέστερη και ικανοποιητικότερη κατάρτιση που θα μπορούσαν να έχουν σε αυτού του είδους την διδασκαλία. Τα 30 άτομα που πήραν και με την… βούλα αυτή την διαπίστευση, είναι έτοιμα φέτος να μεταλαμπαδεύσουν τις γνώσεις που έλαβαν.

Το διαδίκτυο και ¨σύμμαχος¨ και ¨εχθρός¨ της νέας γενιάς

Το κατηχητικό σχολείο είναι μια μορφή μάθησης που… συντροφεύει πολλές – πολλές γενιές ανθρώπων στην Αιγιάλεια. Ήταν και παραμένει να είναι, μία συνάθροιση όπου η γνώση γίνεται εμπειρία και η εμπειρία γίνεται αγάπη για τον συνάνθρωπο και τις ανάγκες του. Όμως αυτό, όσο όμορφο και αν ακούγεται… όσο και αν θεωρητικά έχει τη δική του γλύκα… εν τούτοις είναι και πολύ δύσκολο. Γιατί πολύ απλά, οι νεότερες γενιές και τα σύγχρονα παιδιά, έχουν μάθει και έχουν γαλουχηθεί με διαδικτυακή γνώση και η εξέλιξή τους και δεν ¨ξέρει¨ από συνομιλίες και συναθροίσεις. Τα παιδιά ζουν έχοντας ¨φίλο¨ τους για πολλές ώρες την ημέρα, το διαδίκτυο. Μάλιστα, δεν θα ήταν υπερβολή να πει κάποιος ότι το 90% των παιδιών από 7 έως και 17 ετών στην Αιγιάλεια, χρησιμοποιεί το περιβάλλον του διαδικτύου σε ποσοστό 100% στην καθημερινότητά του, για περισσότερες από πέντε ή έξι χρήσεις! Αυτό και μόνο, κάνει αυτόματα την κατήχηση και την σημασία της ακόμα πιο σημαντική, σαν έργο.

Όπου υπάρχουν παιδιά θα υπάρχει και κατήχηση

Κατόπιν ενεργοποίησης του ίδιου του Μητροπολίτη κ. Ιερώνυμου, ξεκίνησε τον Οκτώβριο του ‘20 η εξάμηνη εκπαίδευση των σημερινών εκπαιδευτών, με σκοπό την απόλυτη εξειδίκευση τους επάνω στο αντικείμενο της μαθησιακής διδασκαλίας. Τα σεμινάρια της χειμερινής περιόδου, για τα οποία είχε αναφέρει το protionline.gr την σημαντικότητά τους σε εκτεταμένο ρεπορτάζ πριν από μήνες, στέφθηκαν από μεγάλη επιτυχία τον Μάιο που πέρασε και έτσι σήμερα, οι εκπαιδευόμενοι γίνονται… εκπαιδευτές, θέλοντας να γαλουχήσουν την επόμενη, καινούρια γενιά. Μια μύηση με γνώμονα την αγάπη για τον Θεό ή τις υπαρξιακές αναζητήσεις της σύγχρονης κοινωνίας. Τα πλεονεκτήματα του διαδικτύου για περαιτέρω εκμάθηση και φυσικά, την “τέχνη” του να αγαπάς τον συνάνθρωπο με τα καλά και τα… κακά του, φέτος θα είναι ¨σύμμαχος¨ των εκπαιδευτών. Να σημειωθεί ότι, η κατήχηση θα ισχύσει σχεδόν σε όλες τις κοινότητες της Αιγιάλειας με πληθυσμό 300 άτομα και άνω και με απαραίτητη προϋπόθεση να συμπληρώνεται ο απαιτούμενος αριθμός που χρειάζεται, ώστε να συγκεντρωθεί “τάξη”.

Πρωτοσύγκελος: ‘‘Μέσα από το κατηχητικό κάθε παιδί μπορεί να βρει ένα ¨καταφύγιο ζωής¨’’

Μιλώντας στo protionline.gr ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και Αρχιμανδρίτης Ιωακείμ Βενιανάκης, τόνισε για την σημασία της κατήχησης: «Τα παιδιά, οι νέοι άνθρωποι πρέπει να μάθουν το μήνυμα του Ευαγγελίου και την διδασκαλία της εκκλησίας. Σε αυτό το πλαίσιο, δημιουργούνται τα κατηχητικά σχολεία τα οποία έχουν σκοπό να περάσουν στους ανθρώπους το μήνυμα της αγάπης του Ιησού Χριστού και συγχρόνως να ανταποκριθούν στις αναζητήσεις τους, να έρθουν περισσότερο κοντά στην έννοια της χριστιανοσύνης. Μέσα από το κατηχητικό κάθε παιδί μπορεί να βρει ένα ¨καταφύγιο ζωής¨ και να… μπει σε μια εσωτερική αναζήτηση. Αυτή η διδασκαλία βοηθά τους ανθρώπους να δουν τα προβλήματα της καθημερινότητας μέσα από μια άλλη οπτική γωνία. Πολύ περισσότερο αυτή την εποχή δε, όπου και οι προκλήσεις είναι πιο πολλές από κάθε άλλη φορά. Αυτού του είδους η προσέγγιση, σίγουρα θα έρθει να δώσει έναν τόνο αισιοδοξίας και χαράς. Η εκκλησία έρχεται να απαντήσει στο βασικό ερώτημα της ύπαρξης του ανθρώπου, που είναι η νίκη ενάντια στον θάνατο. Εν μέσω της υγειονομικής κρίσης που ζούμε, αυτό είναι το πιο αισιόδοξο μήνυμα που μπορεί να βγει από την κατήχηση».

«Το Σάββατο που μας πέρασε είχαμε συνάντηση με τους νέους κατηχητές. Αποφασίσαμε μέσω αφισών, μέσω των σχολικών μονάδων αλλά και με επίσημες ανακοινώσεις, να απευθύνουμε ένα μεγάλο κάλεσμα στους δημότες της Αιγιάλειας, να ανταποκριθούν στο φετινό μας κάλεσμα και να συμμετάσχουν στην προσπάθεια αυτή. Ελπίζουμε ότι ο κόσμος θα αγκαλιάσει το εγχείρημα της Ιεράς Μητροπόλεως και θα αγαπήσει τον εαυτό του και τον συνάνθρωπο, μέσα από την έννοια και την δύναμη της κατήχησης» καταλήγει να πει ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως σε ανάλογη ερώτηση τoυ protionline.gr

Οι ¨next generation¨ άνθρωποι που έχουν γίνει “ένα” πια με τις διαδικτυακές εφαρμογές, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ή το YouTube, έχουν πλέον τη δυνατότητα με την κατήχηση να “δουν” με άλλο μάτι, όχι μόνο την χριστιανική πίστη και την αγάπη του Ιησού προς τον άνθρωπο, αλλά πολύ περισσότερο την απόλυτη ηρεμία της ψυχής που προσφέρει η κάθε εσωτερική αναζήτηση, που προσφέρει μια τέτοια δράση. Αυτό μάλιστα, είναι ακόμα πιο σημαντικό για την Αιγιάλεια, καθώς η αύξηση της αθεΐας και της αμφισβήτησης του Θεού – είτε είναι παραδεχόμενη είτε όχι – είναι πλέον γεγονός.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr