background img
banner
banner

Παρέμβαση της Ε.Ε. για τη σταφίδα ζητά τώρα ο Σπήλιος Λιβανός

ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΖΟΜΕΝΗ ΑΠΟ ΕΘΝΙΚΟΥΣ ΠΟΡΟΥΣ ΖΗΤΑ Η Π.Ε.Σ. ΓΙΑΤΙ Ο ΧΡΟΝΟΣ ΠΙΕΖΕΙ…

Εννέα μήνες μετά τη συνεχή επισήμανση της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών και το σχετικό αίτημα για απόσυρση των περσινών αποθεμάτων της σταφίδας από το κράτος διότι αυτή είναι η μοναδική λύση για να διασωθεί η τιμή του προϊόντος, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σπήλιος Λιβανός το συνειδητοποίησε, ζητώντας τώρα από την Ε.Ε. ειδικό πρόγραμμα απόσυρσης της μαύρης κορινθιακής σταφίδας. Πλην όμως, η τιμή έχει ήδη καταβαραθρωθεί και ο παραγωγός βρίσκεται σε απόγνωση εξετάζοντας ακόμη και το ενδεχόμενο να στραφεί οριστικά σε άλλες καλλιέργειες…

Το αίτημα του υπουργού

Ειδικότερα, στις παρεμβάσεις του στο Συμβούλιο Υπουργών ο κ. Λιβανός ζήτησε από τους συναδέλφους του και τον Ευρωπαίο Επίτροπο η Ε.Ε. να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων και να λάβει έκτακτα μέτρα στήριξης των αγροτών που βάλλονται από τις φυσικές καταστροφές και την κρίση Covid.

Στην παρέμβασή του, ο ΥπΑΑΤ ανέδειξε τις τρέχουσες προκλήσεις με τις οποίες είναι αντιμέτωπος ο πρωτογενής τομέας σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αλλά και στην Ελλάδα, λόγω πολλαπλών παραγόντων, με σημαντικότερο την αύξηση του κόστους παραγωγής, λόγω της συνδυαστικής αύξησης του κόστους των ζωοτροφών, των λιπασμάτων, των μεταφορικών εξόδων και φυσικά των καυσίμων και της ενέργειας.

Ο κ. Λιβανός χαρακτήρισε εμβληματικό προϊόν για την Ελλάδα, τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα, με μεγάλη ιστορική αλλά και διατροφική αξία, και πρόσθεσε ότι η κατακόρυφη μείωση των πωλήσεων της HORECA λόγω πανδημίας σε συνδυασμό με τη μείωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος από τους παραδοσιακούς αγοραστές του προϊόντος, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, έχουν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην κατάσταση της εν λόγω αγοράς με επακόλουθο την συσσώρευση αδιάθετων αποθεμάτων και τη δεινή θέση των παραγωγών.

Απελπισμένοι οι παραγωγοί προχωρούν σε εκριζώσεις…

Η ενεργοποίηση του υπουργού όμως ήρθε με μεγάλη καθυστέρηση, με τους σταφιδοπαραγωγούς της Πελοποννήσου να οργίζονται βλέποντας την κυβέρνηση εδώ και μήνες να λαμβάνει υπόψη της τις εισηγήσεις λιγοστών έμπορων, αδιαφορώντας για το προϊόν και αφήνοντάς τους να πάρουν την σταφίδα σε εξευτελιστικές τιμές. Είναι χαρακτηριστική η παρέμβαση του Αγροτικού Συλλόγου Χανδρινού Μεσσηνίας που αναφέρει πως όσο τα αποθέματα σταφίδας παραμένουν αδιάθετα, οι παραγωγοί οδηγούνται σε αυξανόμενες εκριζώσεις σταφιδάμπελων. Το ενδεχόμενο αυτό εξετάζουν και σταφιδοπαραγωγοί της Αιγιάλειας με την τιμή να έχει υποχωρήσει πολύ κάτω του ενός ευρώ, με αποτέλεσμα να μην μπορούν να καλύψουν ούτε μέρος των εξόδων της καλλιέργειας.

Θαν. Σωτηρόπουλος: «Σε τρεις μήνες που θα απαντήσει η Ε.Ε. θα έχουν όλα τελειώσει»

Σχολιάζοντας στo protionline.gr την απόφαση του υπουργού να ζητήσει τώρα ειδικό πρόγραμμα απόσυρσης από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος, επισήμανε: ΄΄Μακάρι έστω τούτη τη φορά, μετά από εννέα μήνες που έχουμε θέσει το αίτημα της απόσυρσης ως τη μόνη λύση, η πρωτοβουλία του υπουργού να λάβει «σάρκα και οστά». Το αίτημα που υπέβαλε με την τοποθέτησή του στην Ε.Ε. επί της ουσίας είναι ένα θετικό βήμα αλλά ήρθε πολύ καθυστερημένα. Συνεπώς, από τη στιγμή που ο υπουργός κατάβαλε ότι δεν υπάρχει λύση αν δεν αποσυρθεί το απόθεμα προκειμένου να κρατηθούν οι τιμές της σταφίδας από την ολική κατάρρευση που βρίσκονται σήμερα, αυτό που πρέπει να γίνει τώρα δεν είναι άλλο από το να δοθεί άμεσα λύση από εθνικούς πόρους. Η όποια απάντηση από την Ε.Ε. θα είναι το νωρίτερο μετά από τρεις μήνες άρα δεν θα έχει αποτέλεσμα και δεν θα διασωθεί η τιμή της σταφίδας για τη φετινή σοδιά. Από τη στιγμή που συμφώνησε μαζί μας, ο υπουργός οφείλει να κινηθεί άμεσα στην κατεύθυνση της στήριξης του προϊόντος από εθνικούς πόρους. Άλλωστε ο όγκος των αποθεμάτων έχει μειωθεί σημαντικά, είναι κάτω από 5.000 τόνους, ποσότητα που εκτιμάται ότι μπορεί να καλυφθεί από εθνικούς πόρους΄΄. Σχετικά με την πρόθεση σταφιδοπαραγωγών για εκρίζωση της σταφίδας, ο πρόεδρος της Π.Ε.Σ. είπε πως ΄΄δυστυχώς τα μηνύματα τα παίρνουμε από όλες τις σταφιδικές περιοχές είναι αυτά. Οι τιμές που έχουν δοθεί σήμερα στους παραγωγούς είναι σημαντικά κάτω από 1 ευρώ, άρα όχι μόνο δεν εξασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του προϊόντος αλλά ούτε μέρος του κόστους καλλιέργειας. Επομένως, αναπόφευκτα η ως τώρα πολιτική του υπουργείου θα οδηγήσει στην εγκατάλειψη του προϊόντος. Τώρα που το συνειδητοποιούν κι αυτοί είναι αργά μεν αλλά η όποια κίνηση διάσωσης με λήψη άμεσων μέτρων είναι στη σωστή κατεύθυνση αρκεί να έχει άμεσα αποτελέσματα΄΄.
Και κατέληξε ο κ. Σωτηρόπουλος: ΄΄Το υπουργείο προφανέστατα από κακούς συμβούλους παρασύρθηκε και διαπιστωμένα πλέον σήμερα ο υπουργός ζημίωσε έναν κλάδο και τον οδήγησε στη φτώχεια κάτι που θα είχε αποφευχθεί εάν άκουγε τις θέσεις μας και τις υιοθετούσε εγκαίρως΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr