background img
banner
banner

Αποφάσισαν αγωνιστική κινητοποίηση

ΣΤΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΙΓΙΟΥ – ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΑΙ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΣΤΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΤΗΝ ΤΕΤΑΡΤΗ

Την ώρα που πανελλαδικά τα δημόσια νοσοκομεία… οδεύουν στη μάχη δίχως όπλα, αποδυναμώνονται συνεχώς από προσωπικό ενώ οι ανάγκες γιγαντώνονται, ποια η προοπτική μιας κινητοποίησης για την ενίσχυσης του υποστελεχωμένου Γενικού Νοσοκομείου Ανατολικής Αχαΐας (Αιγίου); Το ερώτημα αυτό τέθηκε στη σύσκεψη το βράδυ της Τετάρτης 12 Ιανουαρίου, που συγκάλεσε το Σωματείο Οικοδόμων Αιγίου, μαζί με το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ και τον Αγροτικό Σύλλογο Αιγίου, ενώ είχε τεθεί και σε προηγούμενη πρωτοβουλία του δήμου και φορέων. Η απάντηση μάλλον δόθηκε στην απόφαση για αγωνιστική κινητοποίηση την Τετάρτη 19/1 στον χώρο του Νοσοκομείου. Γιατί… πολύ απλά, χαμένος αγώνας είναι αυτός που δεν δόθηκε ακόμη…
Το «παρόν» στη σύσκεψη που φιλοξενήθηκε στα γραφεία του Σωματείου Οικοδόμων στο Ε.Κ.Α., έδωσαν εκπρόσωποι του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου, του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αιγιαλείας, του Εμπορικού Συλλόγου Αιγιαλείας, του Αθλητικού Συλλόγου «Αθηνόδωρος ο Αιγιεύς» και βέβαια μέλη των σωματείων που συγκάλεσαν τη συνάντηση.

Εργαζόμενοι έδωσαν μία άλλη διάσταση του προβλήματων…

Ενδιαφέρουσες από κάθε άποψη ήταν οι τοποθετήσεις υγειονομικών του νοσοκομείου που μετέφεραν με… πόνο ψυχής την αναγκαιότητα ενίσχυσης του τοπικού νοσηλευτικού ιδρύματος. Επίσης, αίσθηση προκάλεσε το γεγονός ότι μοιράστηκαν το πώς δέχονται την αγανάκτηση του κόσμου που νοσεί και υποφέρει ενώ οι ίδιοι προσπαθούν να τον περιθάλψουν και αδυνατούν γιατί έχουν απομείνει πολύ λίγοι…

Μάλιστα, εκτός από τις ελλείψεις που όπως ανέφεραν είναι σε όλα τα τμήματα και τις κλινικές με πιο σοβαρές ίσως αυτές στην «καρδιά» του νοσοκομείου, δηλαδή στο ιατρικό προσωπικό, μετέφεραν και την ψυχολογία του κόσμου που πάνω στην αγανάκτηση και την ανασφάλειά του, έχει γίνει επιθετικός.

Είναι χαρακτηριστικό ότι σεκιούριτι πριν λίγες ημέρες δέχθηκε επίθεση και νοσηλεύτηκε, ενώ επίθεση δέχθηκε και υγειονομικός. Ένα ακόμη περιστατικό που κατατέθηκε από νοσηλεύτρια ήταν ότι την περασμένη εβδομάδα, μετά από σοβαρό τροχαίο στην οδό Μητροπόλεως, τον τραυματία ελλείψει χειρουργού εξέτασε ορθοπεδικός ενώ ήταν τόσο σοβαρό το περιστατικό που χρειάστηκε να διασωληνωθεί.

Αναγκαίες οι μαζικές προσλήψεις

Παράλληλα, έγινε μία παρουσίαση των ελλείψεων σε κάθε τμήμα. Παρέστησαν ακόμη δύο διωκόμενοι υγειονομικοί τους οποίους στηρίζουν οι διοργανωτές της σύσκεψης. Εκείνο που τονίστηκε είναι ότι το… κύμα γιατρών που είχε μπει στο ΕΣΥ τη δεκαετία του ’80 σιγά – σιγά συνταξιοδοτείται ενώ στο μεταξύ δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις, κάτι που ανέφερε και ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Σωτήρης Κοίλιας, εκτιμώντας πως είναι προφανές ότι θέλουν να οδηγήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας σε σύμπραξη δημόσιου – ιδιωτικού τομέα. Κατέστησε δε επιτακτική την ανάγκη μαζικών προσλήψεων σε όλα τα δημόσια νοσοκομεία ενώ καυτηρίασε το γεγονός ότι η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας είναι ανύπαρκτη μετά το κλείσιμο των ιατρείων του ΙΚΑ.
Μάλιστα, έγινε γνωστός και ο λόγος που οι γιατροί δεν επιθυμούν να προσληφθούν στο νοσοκομείο παρότι υπάρχουν «ανοιχτές» θέσεις. Όπως τονίστηκε, λόγω των ελλείψεων, κανείς δεν επιθυμεί να… βγάλει το φίδι από την τρύπα…

Οι εργαζόμενοι φοβούνται ότι θα χάσουν το «αποκούμπι» τους

Ο πρόεδρος του Σωματείου Οικοδόμων Παναγιώτης Νύχτης, στην εισήγησή του, εξέφρασε την αγωνία των μελών του σωματείου αλλά και όλων των εργαζόμενων που ειδικά με τις σημερινές συνθήκες δεν έχουν τη δυνατότητα να απευθυνθούν στον ιδιωτικό τομέα, εκφράζοντας φόβους ότι οι Αιγιαλείς χάνουν το «αποκούμπι» τους, δηλαδή το Νοσοκομείο Αιγίου.
Υπέρ των κινητοποιήσεων τάχθηκε και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Λάμπης Παπαδόπουλος.

Να σημειωθεί ότι στη σύσκεψη συμμετείχε και ο χειρουργός του Νοσοκομείου, αντιπρόεδρος του Ι.Σ.Α. Αριστείδης Κοκορές, ο οποίος, μεταξύ άλλων, πρότεινε να τεθεί θέμα για το κατά πόσο τηρούνται τα πρωτόκολλα ασφαλείας του νοσοκομείου και αν καλύπτονται οι θέσεις του απαρχαιωμένου οργανισμού λειτουργίας.

Ψήφισμα και επιφυλάξεις

Κατά τη διάρκεια της σύσκεψης εκφράστηκε η επιφύλαξη για το κατά πόσο θα ωφελήσει τη διεκδίκηση για ενίσχυση του νοσοκομείου μία αγωνιστική κινητοποίηση, αν και όλοι συμφώνησαν με το διεκδικητικό πλαίσιο που εξαρχής είχαν διατυπώσει οι διοργανωτές. Αποφασίστηκε δε να εκδοθεί ψήφισμα με τα εξής αιτήματα:

Μόνιμες προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτών στο Γενικό Νοσοκομείο Αιγίου, και στα Κέντρα Υγείας Αιγίου και Ακράτας, με κατεπείγουσες διαδικασίες και μόνο με έλεγχο των τυπικών προσόντων. Να στελεχωθεί και να λειτουργήσει καθημερινά ο Αξονικός Τομογράφος.

Μονιμοποίηση όλου του επικουρικού υγειονομικού προσωπικού και των συμβασιούχων χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να αρθούν οι αναστολές εργασίας των 16 υγειονομικών και να επιστρέψουν άμεσα με συχνά τεστ μέχρι να εμβολιαστούν.

Να ανακληθεί η απαράδεκτη απόφαση για διενέργεια ΕΔΕ και να σταματήσει κάθε προσπάθεια δίωξης και φίμωσης του συναδέλφου συνδικαλιστή. Η αποφασιστική ενίσχυση της δημόσιας περίθαλψης με μόνιμο προσωπικό και υποδομές και γενναία αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης είναι ο μόνος τρόπος για να ξεπεραστεί η οξύτατη υγειονομική κρίση.

Τέλος, προγραμματίστηκε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στον χώρο του νοσοκομείου, την προσεχή Τετάρτη 19 Ιανουαρίου, στις 10.30 το πρωί με την παρουσία όσο το δυνατόν περισσότερων φορέων και πολιτών ώστε να διατρανώσουν την ανάγκη ενίσχυσης του Γ.Ν.Α.Α. Ως τότε, όπως μετέφερε στο protionline.gr ο κ. Νύχτης, θα γίνει προσπάθεια να ενεργοποιηθούν περισσότεροι φορείς και να συστρατευτούν οι πολίτες, ενώ θα γίνει και μία κρούση προς τον δήμαρχο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr