background img
banner
banner

Τα «μπαλώματα» δεν σώζουν το Νοσοκομείο

ΕΚΔΟΣΗ ΨΗΦΙΣΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΕΠΑΦΕΣ ΜΕ ΥΠΟΥΡΓΟ – ΔΙΟΙΚΗΤΕΣ ΓΙΑ ΜΟΝΙΜΕΣ ΛΥΣΕΙΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Νέο γύρο διεκδικήσεων για τη… διάσωση του Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου αποφάσισε στη συνεδρίαση της Τετάρτης 3 Φεβρουαρίου, το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Ο δημοτικός Σύμβουλος της παράταξης «Αιγιάλεια Αύριο», γιατρός του Νοσοκομείου Δημήτρης Μπούνιας, παρουσίασε τα της τοπικής νοσηλευτικής μονάδας με τα πλέον ζοφερά χρώματα, κάνοντας γνωστό πως η κατάσταση παραμένει μετέωρη και ότι με τα «μπαλώματα» που επιχειρήθηκαν στις εφημερίες με τις μετακινήσεις ιατρών από την πρωτοβάθμια φροντίδα Υγείας, επ’ ουδενί αντιμετωπίζεται το πρόβλημα.

Στο σημείο «μηδέν»

Συγκεκριμένα, ο κ. Μπούνιας είπε πως ΄΄στην ουσία βρισκόμαστε στο ίδιο σημείο που είχαμε συζητήσει τον Νοέμβριο΄΄. Έκανε γνωστό πως πριν ένα μήνα είχαν επισκεφθεί τον ΥΠΕάρχη και τους μετέφερε πως επιθυμεί να βοηθήσει ώστε να αντιμετωπιστούν τα προβλήματα. ΄΄Τότε΄΄, όπως ανέφερε ο γιατρός, ΄΄έβγαλε μετακινήσεις γενικών γιατρών από Κέντρα Υγείας από Χαλανδρίτσα και Ερυμάνθεια και από πρώην ΤΟΜΥ, που καλύπτουν ανάγκες στα επείγοντα περιστατικά, κάνοντας μία – δύο εφημερίες και δεν έχουν σχέση με τις κλινικές. Συνολικά έχουν έρθει 10-12 γιατροί που θα κάνουν από δύο εφημερίες αυτό τον μήνα όπως και τον προηγούμενο. Μάλιστα, αντέδρασαν που καλούνται να καλύψουν τόσο μεγάλη απόσταση ενώ είναι δύσκολο και να προσαρμοστούν. Η λύση αυτή είναι πρόχειρη και επιδερμική, είναι δύσκολο να εγκλιματιστούν κι αυτό δημιουργεί προβλήματα. Εν μέσω πανδημίας είναι επιφορτισμένοι όλοι ενώ αποδυναμώνονται και οι δικές τους περιοχές, καθώς κάνουν και εμβολιασμούς κατ’ οίκον΄΄.

Η μεγάλη διασπορά covid σφίγγει κι άλλο τον κλοιό

΄΄Αυτό που είχαμε ζητήσει ήταν να υιοθετηθούν πρακτικές πιο μόνιμης φύσεως. Όμως για μόνιμους γιατρούς δεν έχουν τρέξει οι θέσεις, για το θέμα της προκήρυξης για αυτόνομο Τμήμα Επειγόντων δεν υπάρχει εξέλιξη, αλλά ούτε και για τριετείς συμβάσεις. Επιπλέον, υπάρχει τεράστιος φόρτος εργασίας με τη συνέχεια του κορωνοϊού. Θεωρώ πως το Νοσοκομείο Αιγίου είναι στα χειρότερά του΄΄, τόνισε ο κ. Μπούνιας δίνοντας και την εικόνα μεγάλης διασποράς κορωνοϊού που επιβαρύνει το νοσηλευτικό ίδρυμα καθώς καθημερινά δέχεται μεγάλο αριθμό κρουσμάτων που μεταφέρονται για νοσηλεία στην Πάτρα. Επίσης, παρατήρησε πως αν παλιότερα προσέρχονταν 100 ασθενείς και μεταξύ αυτών υπήρχαν 3-4 κρούσματα covid, πλέον όσοι προσέρχονται με ύποπτα συμπτώματα είναι σχεδόν όλοι θετικοί!

Έκανε επίσης γνωστό ότι η Παθολογική κλινική συνεχίζει να λειτουργεί με το ένα τρίτον της δύναμής της, πως στην Ορθοπεδική κλινική υπάρχουν μόνο 2 γιατροί που μοιράζονται τις εφημερίες, ότι στη Χειρουργική προσπαθούν οι 3 γιατροί κι ένας επικουρικός και πως ττ τακτικά καρδιολογικά δεν λειτουργούν από τον περασμένο Σεπτέμβριο όπως και τα χειρουργικά. Επισήμανε πως υπάρχει δυσλειτουργία, φόρτος εργασίας και το προσωπικό μειώνεται. ΄΄Από τις 40 οργανικές θέσεις εάν υπάρχουν οι μισοί γιατροί είναι ζήτημα΄΄, είπε, κάνοντας γνωστό ότι από ειδικευόμενους ιατρούς έχουν μείνει μόνο 3 από τους 7 στην Παθολογική και από τους 6 της Χειρουργικής, κανείς. Σημείωσε ακόμη πως υπάρχει διασπορά του ιού στο νοσηλευτικό προσωπικό άρα και απουσίες.

Τι πρότεινε ο Δημήτρης Μπούνιας

Τόνισε πως η λύση στις ελλείψεις μπορεί να είναι τροποποιήσεις σε κανονισμούς και κίνητρα για προσλήψεις, καθιστώντας επιτακτική την ανάγκη κάποιος να αναλάβει την προώθηση των αιτημάτων αυτών και να παρακολουθεί στενά την εξέλιξη. ΄΄Εμείς δεν θέλουμε να αποδυναμωθούν τα Κέντρα Υγείας για να ενισχυθεί το Νοσοκομείο. Αυτό είναι λάθος. Εμείς ζητάμε να δουλέψει ως δευτεροβάθμιο νοσοκομείο κι αυτό κάποιος να μας το εγγυηθεί. Αν δεν λειτουργούν πέντε- έξι τμήματα δεν μπορούμε να λέμε ότι έχουμε νοσοκομείο. Θα έχουμε ένα Κέντρο Υγείας και μόνο΄΄, κατέληξε.

Η αντιδήμαρχος Κοινωνικής Πρόνοιας Διαμάντω Βασιλακοπούλου είπε πως όλοι πρέπει να αντιληφθούν ότι η ενίσχυση του Νοσοκομείου Αιγίου είναι πολιτική απόφαση και πως ο δήμος πρέπει να παρακινήσει τους βουλευτές να ενεργοποιηθούν.

Στη συνέχεια, διαβάστηκε το ψήφισμα εργατικών σωματείων και φορέων που έδωσε στο σώμα η επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Αγγελική Κουρή στο οποίο γίνεται λόγος για προσπάθεια εμπορευματοποίησης του τομέα της υγείας με βήματα προς την ιδιωτικοποίηση, ενώ παρατίθενται αιτήματα για προσλήψεις και μονιμοποίηση συμβασιούχων. Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, συμφώνησε στην έκδοση ψηφίσματος αλλά με διαφοροποιημένο περιεχόμενο σε κάποια σημεία από αυτά που αναγνώστηκε, εξουσιοδοτώντας τους αρχηγούς των παρατάξεων να το συντάξουν.

Συνέχιση της άσκησης πιέσεων αποφάσισε ο δήμαρχος

Αναφορικά με το θέμα, τόνισε: ΄΄Το ζήτημα είναι σοβαρό. Ο υπουργός πριν από ένα μήνα μου είπε πως στην ίδια κατηγορία που είναι το νοσοκομείο του Αιγίου είναι κι άλλα και πως θα θέσπιζε κίνητρα ώστε να προσληφθούν μόνιμοι γιατροί. Διαπιστώνω πως υπάρχει μία βελτίωση όμως ψιλοϋποβαθμίστηκαν τα ιατρεία της περιφέρειας. Έχουν γίνει κάποια «μπαλώματα» που θεωρώ πως έγιναν επειδή αντιδράσαμε. Πρέπει να συνεχίσουμε την έντονη κοινωνική μας δραστηριότητα. Να βγει στη δημοσιότητα η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου ότι συνεχίζουμε. Θα προσπαθήσω να κάνω μία ακόμη συνάντηση με τον υπουργό κ. Πλεύρη, τον διοικητή του νοσοκομείου και τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ΄΄.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr