background img
banner
banner

Ως τις 31 Ιανουαρίου είχαν απογραφεί 8.100 λιγότεροι Αιγιαλείς…

ΚΑΛΕΣΜΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΓΕΝΙΚΟ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΠΟΓΡΑΦΗΣ ΣΗΜΕΡΑ

Τελευταία ημέρα απογραφής του πληθυσμού σήμερα, τελευταία ευκαιρία για τους δημότες της Αιγιάλειας να στηρίξουν τον δήμο τους, δίνοντάς του τη δυνατότητα να είναι πιο ενεργός και πιο υπολογίσιμος… Τα μέχρι στιγμής στοιχεία είναι μάλλον αποκαρδιωτικά, αφού ως τις 31 Ιανουαρίου είχε απογραφεί μόλις το 82% του πληθυσμού που είχε καταγραφεί το 2011, με την παράταση που έχει δοθεί ως σήμερα να θεωρείται αδύνατον να ανατρέψει την εις βάρος του δήμου Αιγιαλείας κατάσταση…

Οι συνέπειες της μείωσης του καταγεγραμμένου πληθυσμού θα είναι ιδιαιτέρως αρνητικές, με κυριότερη τη μείωση των χρηματοδοτήσεων από τον κρατικό προϋπολογισμό, ενώ υπάρχει και κίνδυνος να χαθεί μία βουλευτική έδρα από τον νομό Αχαΐας, δεδομένου ότι και στην γειτονική Πάτρα υπάρχει μεγάλη μείωση του απογραφόμενου πληθυσμού.

Αρνήσεις από την πρώτη μέρα…

Από την ώρα που ξεκίνησε η διαδικασία της απογραφής στην Αιγιάλεια όμως, άρχισαν και τα προβλήματα. Οι πολλές αρνήσεις πολιτών να καταγραφούν, προβάλλοντας απίθανες δικαιολογίες, που κάποιοι μάλιστα τις είχαν συνδυάσει και με το αντιεμβολιαστικό κίνημα, είχαν ως αποτέλεσμα να εντείνεται το ζήτημα.

Από τις πρώτες ημέρες της διαδικασίας, πολλοί απογραφείς εγκατέλειψαν κι άφησαν στα «κρύα του λουτρού» τους προϊσταμένους τους, λόγω δυσκολιών που αντιμετώπισαν με τους πολίτες, αλλά και του μεγάλου όγκου εργασίας που είχαν να φέρουν σε πέρας. Αυτό είχε σαν συνέπεια να χρειάζεται αντικατάσταση και νέο διάστημα εκπαίδευσης των νέων απογραφέων με αρκετή απραξία.

Η Αιγιάλεια κάτω από τον μέσο όρο της μείωσης του πληθυσμού των Ελλήνων

Ενδεικτικά της κατάστασης είναι τα στοιχεία που κατέστησε γνωστά στο protionline.gr ο γενικός γραμματέας του δήμου, Γιώργος Ρούσσος, με βάση τα οποία πανελλαδικά και στην Αχαΐα υπάρχει μείωση του πληθυσμού ωστόσο, σύμφωνα με τις ως τώρα ενδείξεις, το πρόβλημα στην Αιγιάλεια είναι ακόμη μεγαλύτερο. ΄΄Πανελλαδικά, είναι δεδομένο ότι είμαστε μακριά από τα 10.816.000 του 2011 και ζητούμενο είναι πόσο μακριά θα βρεθούμε από τα 10.678.000 που ήταν η τελευταία εκτίμηση για τον πληθυσμό της χώρας το 2020. Για την Αχαΐα, στα τέλη Ιανουαρίου 2022 έχει απογραφεί ποσοστό 87% περίπου σε σχέση με το 2011. Στην Αιγιάλεια όμως είμαστε χαμηλότερα. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα είχαν απογραφεί μόλις 41.800 συμπολίτες μας έναντι των 49.900 του 2011 (μείωση περίπου 18%)΄΄, τόνισε ο κ. Ρούσσος.

Αναζητώντας τους λόγους της υποφαινόμενης αποτυχίας, ο γενικός γραμματέας του δήμου Αιγιαλείας εστίασε στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που έγινε η απογραφή του 2021, κυρίως λόγω covid, ενώ ανέφερε πως για πρώτη φορά η ΕΛΣΤΑΤ θα ζητήσει στοιχεία μέσω ενεργών αριθμών ΑΦΜ, ΚΑΔ, και ΔΕΔΔΗΕ προκειμένου να καταγραφούν νοικοκυριά που μπορεί να μην απογράφηκαν, αλλά τεκμαίρεται μέσω της κίνησης του μετρητή ότι τα σπίτια κατοικούνται, καθώς το νομοθετικό πλαίσιο και η τεχνολογία το επιτρέπει.

Πιο… φτωχοί και πιο λίγοι

Υπογράμμισε δε πως η οικονομική δραστηριότητα αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα της ανθρωπογεωγραφίας και βεβαίως της αντίστοιχης κύμανσης του πληθυσμού. Όπως είπε, ΄΄από 17.000 καταγεγραμμένους αλλοδαπούς της Αχαΐας το 2011, (κυρίως Αλβανούς και Βούλγαρους) σήμερα καταγράφονται μόλις 7.000 και αυτό συνδέεται με την ύφεση στο χώρο της οικοδομής, αλλά και με τη μείωση των εργατών γης λόγω της φθίνουσας πορείας της τιμής των αγροτικών προϊόντων και από εξωγενείς παράγοντες (π.χ. η κατάρρευση της τουρκικής λίρας οδηγεί σε φθηνά εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα, αμφίβολης ποιότητας)΄΄.

Και βέβαια υπάρχει και ο προφανής λόγος της υπογεννητικότητας λόγω της οικονομικής δυσχέρειας, καθώς το ισοζύγιο γεννήσεων – θανάτων εξακολουθεί να είναι αρνητικό τα τελευταία χρόνια και το πρόβλημα αντί να περιορίζεται, διογκώνεται.

Ένα ακόμη στοιχείο, αντιπροσωπευτικό της αδιαφορίας μεγάλης μερίδας πολιτών της Αιγιάλειας να απογραφούν, είναι ότι την τελευταία ημέρα της δεύτερης παράτασης που είχε δοθεί, δηλαδή στις 15 Φεβρουαρίου, από τον δήμο Αιγιαλείας απογράφηκαν μόλις δύο άτομα!

Πού μπορούν να απογραφούν σήμερα οι Αιγιαλείς

Σήμερα, Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου, είναι η τελευταία ημέρα της παράτασης της απογραφής σε προκαθορισμένα σημεία, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απογραφούν ακόμη και τηλεφωνικώς.
΄΄Ο αρχικός στόχος ήταν να επικεντρωθούμε στον κομβικό αριθμό των 50.000 ανθρώπων. Εάν τον καταφέρναμε, αυτόματα θα άλλαζε κατηγορία ο δήμος Αιγιαλείας γεγονός που θα του έδινε μεγαλύτερες ευκαιρίες οικονομικής ανάπτυξης. Είναι σαφές ότι οι 50.000 πλέον είναι ένας αριθμός ανέφικτος. Τουλάχιστον όμως όσοι δεν το έχουν πράξει μπορούν να απογραφούν έστω και την τελευταία στιγμή, προσερχόμενοι στα πέντε σημεία που έχουν οριστεί ή τηλεφωνώντας΄΄, κατέληξε ο κ. Ρούσσος.

Σημειώνεται ότι τα πέντε απογραφικά κέντρα του δήμου Αιγιαλείας, είναι: Στο Πολιτιστικό Κέντρο Αιγίου, από τις 9.00 το πρωί ως τις 7.00 το απόγευμα (τηλ. 2691028210), στο πρώην Δημαρχείο Συμπολιτείας, από τις 9.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι (τηλ. 2691060830), στο δημοτικό κατάστημα κοινότητας Διακοπτού από τις 9.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι (τηλ. 2691360700), στο ΚΕΠ Ακράτας από τις 9.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι (τηλ. 2696360900) και στο δημοτικό κατάστημα κοινότητας Αιγείρας από τις 9.00 το πρωί ως τις 2.00 το μεσημέρι (2696360115). Μπορούν ακόμη να τηλεφωνούν στο 2131352006 ή να απογραφούν ακόμη και μέσω email.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr