background img
banner
banner

ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΡΒΕΛΗΣ: ‘’Εχω καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για τη στήριξη του Γ.Ν. Αιγίου’’

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ 6ης ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ  ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤΟ PROTIONLINE.GR

Δεν είναι ψέμα ότι τα τελευταία δύο χρόνια ο κορωνοϊός επιφόρτισε σε μεγάλο βαθμό τη δημόσια υγεία, αλλάζοντας όλο τον προσανατολισμό και τις προτεραιότητες της κοινωνίας. Τα δημόσια νοσοκομεία εξακολουθούν να σηκώνουν όλο το βάρος και πολλές φορές, γιατροί και λοιπό προσωπικό φτάνουν στα… όριά τους. Τα προβλήματα που ούτως ή άλλως υπήρχαν πριν την πανδημία, έγιναν υπερδιπλάσια με την έναρξή της για τις δομές υγείας σε όλο το φάσμα και φυσικά, σε Αιγιάλεια και Αχαΐα.

Ο διοικητής της 6ης Υγειονομικής Περιφέρειας Γιάννης Καρβέλης κλήθηκε να αντιμετωπίσει μία πρωτόγνωρη κατάσταση και μια κοινωνικά “φορτισμένη ατμόσφαιρα” που με το πέρασμα των εβδομάδων, γινόταν ακόμα πιο απαιτητική και δύσκολη. Παρά ταύτα, με τους χειρισμούς του κατάφερε στο μέτρο του δυνατού να συντονίσει, να δώσει λύσεις και να λάβει χρήσιμες για την κοινωνία και τον πάσχοντα, πρωτοβουλίες. Το protionline.gr σήμερα φιλοξενεί τον ΥΠΕάρχη, συνομιλώντας μαζί του για την επιβάρυνση των νοσοκομείων από τους ασθενείς covid, για την λειτουργία των δομών της περιοχής, για τις ελλείψεις προσωπικού, αλλά και για τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Αιγιάλεια τα τελευταία δύο χρόνια, αναλύοντας πολλά και ενδιαφέροντα, σε μία συνέντευξη που θα συζητηθεί.

Λίγα λόγια για τον ΥΠΕάρχη Γιάννη Καρβέλη

Ο Γιάννης Καρβέλης γεννήθηκε πριν από 57 χρόνια στην Πάτρα. Με το τέλος της βασικής εκπαίδευσης, εισέρχεται στη Νομική Σχολή Αθηνών και αμέσως μετά στην Σχολή Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Αθηνών. Ως κάτοχος αυτών των τίτλων, μετά τις μεταπτυχιακές σπουδές του, εργάζεται και αποκτά εμπειρία στη “Διοίκηση και Οργάνωση Επιχειρήσεων” και στη “Διοίκηση Τουριστικών Επαγγελμάτων”. Είναι στέλεχος του Ο.Α.Ε.Δ. επί 32 συνεχή χρόνια, ενώ έχει τελέσει Προϊστάμενος του Τμήματος Ασφάλισης Περιφερειακής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, αλλά και Πρόεδρος της Ένωσης Υπαλλήλων Ο.Α.Ε.Δ. Πελοποννήσου και Δυτικής Ελλάδας. Υπεύθυνος και οργανωτικός, ο ΥΠΕάρχης Γιάννης Καρβέλης τα τελευταία δύο χρόνια που του “έλαχε” η πανδημία και οι τεράστιες κοινωνικές αλλαγές που έφερε αυτή, τα πήγε καλά κάνοντας το καλύτερο δυνατό που μπορούσε, έχοντας πάντα σαν γνώμονα την ποιότητα και την εξυπηρέτηση των πολιτών. Είναι παντρεμένος και έχει μία κόρη.

Ο κ. Καρβέλης απαντά σε ερωτήματα που “κυριαρχούν” και ζητούν άμεση λύση, ώστε να μπορεί ο μέσος δημότης να ξέρει το έργο, τις δραστηριότητες και τις εξελίξεις στον ευαίσθητο τομέα της υγείας και της υγειονομικής περίθαλψης. Ο ΥΠΕάρχης φιλικός και ευδιάθετος, απάντησε στo protionline.gr, σε μία συνέντευξη που και καταγράφει, αλλά πολύ περισσότερο… ενημερώνει τους δημότες της Αιγιάλειας για τις συνθήκες που επικρατούν στην περιοχή.

Συμπληρώνονται δύο χρόνια πανδημίας και ακόμη τα δύο μεγάλα νοσοκομεία της Αχαΐας στα οποία έχουν αναπτυχθεί κλινικές covid, είναι ιδιαιτέρως επιφορτισμένα. Πώς πιστεύετε ότι ανταποκρίθηκε ως εδώ το εθνικό σύστημα υγείας;
Ξεπεράσαμε χρονικά τα δύο χρόνια της πανδημίας, που διαμόρφωσε μια ιδιαίτερη κατάσταση. Μια κατάσταση πρωτόγνωρη για εμάς και για τον υγειονομικό κόσμο. Δύο χρόνια που συνέβαλαν στην επιτάχυνση διαδικασιών περί της υγειονομικής φροντίδας των ασθενών και στην υγειονομική προστασία όλων των συμπολιτών μας, ώστε να μην γίνουν ασθενείς. Καταφέραμε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, όχι μόνο την ενίσχυση των υφισταμένων δομών και μονάδων, αλλά και τη στελέχωση και τον εξοπλισμό νέων κλινικών και νέων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας. Και αναφέρομαι σε όλες σχεδόν τις δομές που υπάγονται στη διοικητική μας ευθύνη. Πολύ δε μάλλον, στα δύο μεγάλα νοσοκομεία αναφοράς και μετέπειτα στα περιφερειακά νοσοκομεία. Το ¨φορτίο¨ είναι αυξημένο και μάλιστα, κατά τις περιόδους της έντονης έξαρσης της νόσου, οι νοσοκομειακές μονάδες σήκωσαν μεγάλο βάρος. Ακόμη και τώρα είναι φορτισμένες. Όμως, τώρα έχουμε το πλεονέκτημα των άριστα εξοπλισμένων ιατροτεχνολογικά, μονάδων και την εμπειρία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού μας.

Αυτό είναι ένα σημαντικό όφελος και πλεονέκτημα. Πέρα από τις νοσοκομειακές δομές, έχουμε και τις δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας που έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των πολιτών, αποσυμφορίζοντας τις νοσοκομειακές μονάδες τηρουμένων των υγειονομικών πρωτοκόλλων. Η συμβολή της Πρωτοβάθμιας περίθαλψης ήταν και είναι σημαντική, αφού σήκωσε το βάρος της διάγνωσης και της άμεσης θεραπευτικής παρέμβασης, αλλά και της πρόληψης μέσω της εμβολιαστικής διαδικασίας. Εξάλλου, η Π.Φ.Υ. κερδίζει χάρη στην αμεσότητα της προσέγγισης του πολίτη, στα πλαίσια της ευρύτερης γειτονιάς και της ταχύτερης εξυπηρέτησης, συγκριτικά με την αντίστοιχη των νοσοκομείων, λόγω του αριθμού των περιστατικών. Το Ε.Σ.Υ. στάθηκε στο ύψος του σφαιρικά, ανταποκρινόμενο σε όλες τις υγειονομικές επιταγές. Πόσο μάλλον, το μέρος του Ε.Σ.Υ. που αφορά τη διοικητική και γεωγραφική μας ευθύνη. Με γνώμονα ότι ¨κανείς συμπολίτης μας δεν θα μείνει αβοήθητος¨ καταφέραμε να εξυπηρετήσουμε όλους τους ασθενείς σε μονάδες εντός των γεωγραφικών μας ορίων, χωρίς να παραπέμψουμε οποιονδήποτε σε όμορες υγειονομικές περιφέρειες. Αντίθετα, φιλοξενήσαμε ασθενείς από άλλες υγειονομικές περιφέρειες.

Ιατροί, σωματεία εργαζομένων και φορείς, διαμαρτύρονται για την έλλειψη προσωπικού σε κάθε δομή της δημόσιας υγείας. Τι έχει γίνει στα… χρόνια της πανδημίας και τι πρόκειται να πράξετε, ώστε να καλυφθούν τα κενά;
Αμέσως μόλις ξέσπασε η πανδημία, προχωρήσαμε στην πρόσληψη επικουρικού προσωπικού που αφορούσε πολλές ειδικότητες, εξειδικευμένου επιστημονικού και λοιπού προσωπικού. Το προσωπικό αυτό παραμένει στον ενεργό ιστό του Ε.Σ.Υ. και προσφέρει τις υπηρεσίες του. Παράλληλα, ανά τακτά χρονικά διαστήματα το Υπουργείο Υγείας προβαίνει σε προκήρυξη θέσεων μονίμου ιατρικού προσωπικού, και μάλιστα, ειδικοτήτων που έχουν ανάγκη τα νοσοκομεία μας. Δυστυχώς, όμως, αφενός ο αριθμός των θέσεων που προκηρύσσονται δεν καλύπτουν τις ανάγκες, αφετέρου δεν ανταποκρίνονται οι επαγγελματίες υγείας σε όλες τις θέσεις, με αποτέλεσμα να προκύπτουν διαρκή κενά.

Τους τελευταίους μήνες υπάρχει ανησυχία για τη λειτουργία του Γενικού Νοσοκομείου Ανατ. Αχαΐας δεδομένου ότι πολλές φορές οι εκπρόσωποι των γιατρών έχουν γνωστοποιήσει τις ελλείψεις για την κάλυψη των εφημεριών, για την λειτουργία της καρδιολογικής ή της χειρουργικής κλινικής. Τι πρόκειται να γίνει για την αντιμετώπιση του προβλήματος σε μόνιμη βάση;
Όπως γνωρίζετε, έχω καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια για τη στήριξη του Γ.Ν. Αιγίου. Αναφέρομαι σε πολλαπλές προσπάθειες ενίσχυσης του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού του νοσοκομείου, με τη διαδικασία πρόσληψης επικουρικού προσωπικού και κυρίως από την έναρξη της πανδημίας και έπειτα. Στόχος ήταν και είναι η συνεχής ενίσχυση του επιστημονικού και λοιπού προσωπικού, προκειμένου να υφίσταται η δυνατότητα αντιμετώπισης πολλαπλών περιστατικών και η αποφυγή διακομιδής σε νοσοκομεία των Πατρών. Παράλληλα, ως Διοίκηση έχουμε προβεί στη στήριξη του εφημεριακού καθεστώτος του νοσοκομείου, αλλά και των κλινικών με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό, που μετακινήθηκε από όμορες νοσοκομειακές μονάδες και από δομές της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, της ευρύτερης Αχαΐας. Επίσης, επετεύχθη η λειτουργία του αξονικού τομογράφου, ένας στόχος που είχε τεθεί για την ποιοτικότερη εξυπηρέτηση των συμπολιτών μας. Έτσι, αποφεύγεται η επιβάρυνση των δύο άλλων μεγάλων νοσοκομείων της Πάτρας, αλλά και η προσφυγή σε ιδιωτικές δομές παροχής υγειονομικών υπηρεσιών. Συνάμα, διενεργούνται, πλέον, οφθαλμολογικές χειρουργικές επεμβάσεις με τη συμμετοχή χειρουργού οφθαλμιάτρου από νοσοκομειακή δομή της Πάτρας, ενώ τέθηκε σε λειτουργία και γαστρεντερολογικό ιατρείο, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γαστρεντερολογίας κ. Θωμόπουλου. Και δεν θα παραλείψω να σας αναφέρω την επιχορήγηση της 6ης ΥΠΕ προς το νοσοκομείο για την προμήθεια κατάλληλου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού όπως δύο αναπνευστήρων, ενός συστήματος μοριακών εξετάσεων PCR, ενός λαπαροσκοπικού πύργου και άλλα, που επιπροσθέτουν στην παρεχόμενο, δημοσίως, υγειονομικό έργο.

Πολλοί μιλούν για υποβάθμιση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας στην Αιγιάλεια, αναφερόμενοι κυρίως στο ελλιπές από προσωπικό (πλήρες σε υποδομές και εξοπλισμό) Κέντρο Υγείας Αιγίου. Ποια τα σχέδια της 6ης ΥΠΕ γι’ αυτό;
Το Κέντρο Υγείας Αιγίου, παρά τις δύσκολες συνθήκες λόγω της πανδημίας, ανεπτύχθη περαιτέρω, καθώς ενισχύθηκε με την μετακίνηση ειδικευόμενου ιατρού που συνταγογραφεί, καθημερινά, για όλους τους πολίτες. Εκτός αυτού, διορίστηκε μόνιμος γιατρός, ειδικότητας Ακτινοδιαγνωστικής, η οποία εκπαιδεύεται στο Ακτινολογικό Τμήμα του Γ.Ν.Πατρών “Άγιος Ανδρέας”. Στα πλαίσια της εφαρμογής των υγειονομικών μέτρων και των μέτρων υγειονομικής ετοιμότητας οργανώθηκε εκ μέρους της Διοίκησης μας, και πραγματοποιείται καθημερινά, εκτός Σαββατοκύριακου, τακτικός δειγματοληπτικός έλεγχος των πολιτών για την ανίχνευση ασυμπτωματικών, κυρίως, περιστατικών του νέου κορωνοϊού. Πρόκειται για άλλη μια παρέμβαση προκειμένου να εξαπλωθεί ένα δίχτυ υγειονομικής προστασίας γύρω από τους συμπολίτες μας του Αιγίου και της ευρύτερης περιοχής. Σαφώς και παραμένει στόχος μας η περαιτέρω στελέχωσή του.

Συμβάλλατε ουσιαστικά στον εμβολιασμό ενάντια στον κορωνοϊό, των ανθρώπων της υπαίθρου, με την Κινητή Μονάδα, προσφέροντας έργο και στην ορεινή Αιγιάλεια. Τώρα που κλείνει αυτός ο κύκλος για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πώς νιώθετε ως συντονιστής αυτής της τόσο μεγάλης προσπάθειας;
Οι καταδρομικοί εμβολιασμοί των κατοίκων της υπαίθρου ήταν ένα στοίχημα για τη Διοίκησή μας και για το Υπουργείο Υγείας. Η επιτόπια εμβολιαστική δράση, που πραγματοποιήθηκε με τη συνδρομή της Κινητής Μονάδας Εμβολιασμού του ΕΟΔΥ, κατάφερε να καλύψει κατοίκους των απομακρυσμένων, κυρίως, περιοχών από τα μεγάλα αστικά κέντρα και κατ΄ επέκταση από τα εμβολιαστικά κέντρα. Μεταξύ των άλλων, ήταν φροντίδα μας για τους ηλικιωμένους και τους υπερήλικες, που διαβιούν σε ορεινές περιοχές, κατά κύριο λόγο και φέρουν αρκετά συνοδά νοσήματα. Η περιοχή της ορεινής Αιγιαλείας παρουσιάζει τέτοια χαρακτηριστικά. Εντείναμε, λοιπόν, τις προσπάθειες και, πραγματικά, καταφέραμε να γίνουν ομαδικοί εμβολιασμοί, σε κεντρικά χωριά, καλύπτοντας και κατοίκους όμορων οικισμών. Σε όλη αυτή τη δράση στάθηκαν σημαντικοί αρωγοί το Κέντρο Υγείας Ακράτας και το Γ.Ν. Καλαβρύτων, που συνέβαλαν με την διάθεση ιατρικού προσωπικού και εμβολίων. Το εγχείρημα εστέφθη με επιτυχία, καθώς η συμμετοχή των πολιτών ήταν εξαιρετική. Αισθάνομαι ότι στην ευρύτερη περιοχή της Αιγιάλειας υφίσταται μια υγειονομική ασφάλεια, που οφείλεται και σε αυτή τη δράση πρόληψης.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr