background img
banner
banner

«Εύκολες λύσεις και μαγικό ραβδί δεν υπάρχουν»

Ο ΔΙΟΙΚΗΤΗΣ ΤΟΥ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΘΑΝΑΣΗΣ ΓΕΩΡΓΑΚΗΣ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΣΤO PROTIONLINE.GR

Ανέλαβε καθήκοντα διοικητή στο Γενικό Νοσοκομείο Ανατολικής Αχαΐας τον Ιανουάριο του 2020, λίγο πριν ξεσπάσει η πανδημία στη χώρα μας, ωστόσο δύο χρόνια και πλέον μετά, ο Θανάσης Γεωργάκης, έχει βάλει τις βάσεις για την ενδυνάμωση του τοπικού ιδρύματος παρά τις αντιδράσεις για το αντίθετο, που συνεχίζονται αμείωτες.

Ο διοικητής μιλά σήμερα στo protionline.gr για ότι έχει γίνει και ότι έχει δρομολογηθεί, απαντά βεβαίως και στους επικριτές του, που ζητούν περισσότερα από τον ίδιο και τη διοίκηση της 6ης ΥΠΕ και του υπουργείου Υγείας.

 

Σας κατηγορούν ότι στη συνάντηση της διοίκησης με την κ. Γκάγκα, συμμετείχαν μόνο κομματικά στελέχη της περιοχής. Αντίθετα, κατά την πρόσφατη επίσκεψη του, ο κ. Ξανθός συναντήθηκε με εργαζόμενους και ιατρικό προσωπικό αλλά όχι με τη διοίκηση. Πώς αξιολογείτε ως ο καθ’ ύλιν αρμόδιος τις δύο συμπεριφορές που εντέλει πολώνουν το κλίμα;
Ο ιερός χώρος της Υγείας δεν προσφέρεται για αντιπαραθέσεις και πολώσεις. Πράγματι ο κ. Ξανθός με την ιδιότητά του σαν Τομεάρχης Υγείας του κόμματος της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ενημερώθηκε από τους εκπροσώπους των εργαζομένων και του ιατρικού προσωπικού. Ποτέ δεν ζητήθηκε συνάντηση με τη Διοίκηση και φυσικά ήμουν και είμαι στη διάθεση οποιουδήποτε εκπροσώπου κόμματος ή επίσημου φορέα για ενημέρωση .
Η υπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη μέσα σε πολύ αυστηρά χρονικά περιθώρια, ήταν ήδη πλήρως ενημερωμένη για τη λειτουργία της Νοσοκομειακής Δομής, ξεναγήθηκε σε όλους τους χώρους της από τη Διοίκηση, τον Διευθυντή Ιατρικής Υπηρεσίας και τη Διευθύνουσα της Νοσηλευτικής Υπηρεσίας και πρότεινε άμεσες ενέργειες για την συνολική αναβάθμιση των παρεχομένων υπηρεσιών υγείας. Δεν νομίζω ότι πρέπει να στεκόμαστε στο ποιοι παρευρίσκοντο στην επίσκεψη δεδομένου ότι η συντριπτική τους πλειοψηφία συμμετείχε με την ιδιότητα εκπροσώπων των βουλευτών του Νομού οι οποίοι απουσίαζαν λόγω κοινοβουλευτικών υποχρεώσεων. Πιστεύω ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στο αποτέλεσμα της επίσκεψης και η μεγάλη είδηση είναι η άμεση έναρξη της διαδικασίας χωροταξικής αναδιάταξης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π)το οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μεταφερθεί στο χώρο που βρίσκονται σήμερα οι Διοικητικές Υπηρεσίες στο ισόγειο του κτηρίου με αντίστοιχη μεταφορά αυτών. Με αυτό τον τρόπο το ΤΕΠ αποκτά μια σύγχρονη μορφή με ειδικά διαμορφωμένους , εξοπλισμένους και σαφώς μεγαλύτερους χώρους. Βάσει στατιστικών στοιχείων επισκεψιμότητας προβλέπεται η λειτουργία τεσσάρων εξεταστικών κλινών στο Παθολογικό τομέα από δύο που λειτουργούν σήμερα, τρείς στο χειρουργικό τομέα από δύο που λειτουργούν δημιουργείται θάλαμος ανάνηψης με δύο κλίνες, έξι κλίνες βραχείας νοσηλείας ,γραφεία ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού βοηθητικοί χώροι και ελαχιστοποιείται η απόσταση με τη διαγνωστική υποδομή που διαθέτει το Νοσοκομείο (Αξονικός Τομογράφος, Ακτινολογικό, Μικροβιολογικό εργαστήριο) .Το συνολικό κόστος διαμόρφωσης των χώρων και αγοράς ιατροτεχνολογικού και ξενοδοχειακού εξοπλισμού για την υλοποίηση του παραπάνω σχεδιασμού θα αγγίξει τις 600.000€ και ήδη η Διοίκηση συντάσσει μελέτη η οποία θα υποβληθεί για άμεση υλοποίηση.

Για την έλευση της αναπληρώτριας υπουργού Μίνας Γκάγκα:

«Πιστεύω ότι θα πρέπει να εστιάσουμε στο αποτέλεσμα της επίσκεψης και η μεγάλη είδηση είναι η άμεση έναρξη της διαδικασίας χωροταξικής αναδιάταξης του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών (Τ.Ε.Π)το οποία σε σύντομο χρονικό διάστημα θα μεταφερθεί στο χώρο που βρίσκονται σήμερα οι Διοικητικές Υπηρεσίες στο ισόγειο του κτηρίου με αντίστοιχη μεταφορά αυτών.»

Τι έχει γίνει την τελευταία διετία στο Νοσοκομείο και ποια αιτήματα εκκρεμούν για την ενδυνάμωση του τοπικού ιδρύματος;
Για τη στελέχωση με Ιατρικό προσωπικό έχουν πραγματοποιηθεί οι παρακάτω μόνιμες προσλήψεις :
4 Ακτινολόγοι,1 Ορθοπεδικός,1 Γυναικολόγος,1 Καρδιολόγος,1 Αναισθησιολόγος, 2 Παθολόγοι,1 Μικροβιολόγος,1 Ουρολόγος,1 Παιδίατρος ενώ αναμένεται το ΦΕΚ διορισμού από το Υπουργείο Υγείας 1 Καρδιολόγου και 1 Χειρουργού μέχρι μέσα Ιουλίου και ενός Οφθαλμίατρου μέχρι το τέλος καλοκαιριού.
Την προηγούμενη εβδομάδα εγκρίθηκαν από την 6η ΥΠΕ και προωθήθηκαν στο Υπουργείο για προκήρυξη οι παρακάτω μόνιμες θέσεις 1 θέση ΕΑ Παθολόγου,1 θεση ΕΑ Καρδιολόγου και 1 θέση ΕΑ Χειρουργού. Επίσης δεν αποδέχθηκαν τον διορισμό (άγονες) οι θέσεις 1 Παθολόγου,1 Καρδιολόγου,1 Ακτινολόγου,1 Μικροβιολόγου.
Σήμερα με το υπάρχον Ιατρικό προσωπικό έχουν καλυφθεί σε πολύ μεγάλο ποσοστό οι προβλεπόμενες θέσεις του υφιστάμενου Οργανισμού. Με την ευκαιρία να σας ενημερώσω ότι έχει εγκριθεί από την 6η ΥΠΕ και αναμένεται η τελική έγκριση από το Υπουργείο ο νέος Οργανισμός στον οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται εμπλουτισμός ειδικοτήτων που είναι και το οξυγόνο του νοσοκομείου με τη προσθήκη 1 Γαστρεντερολόγου,1 Πνευμολόγου, 1 ΩΡΛ και 1 Νευρολόγου ενώ προστίθεται και μία θέση επί πλέον Ορθοπεδικού.
Τέλος εδώ και δύο μήνες για εσωτερικούς ασθενείς λειτουργεί για μία φορά την εβδομάδα με άμεση προοπτική να γίνει δύο υπερσύγχρονο Γαστρεντερολογικό Ιατρείο με τη μετακίνηση ειδικευμένου Ιατρού , Ψυχιατρικό Ιατρείο που λειτουργεί σε καθημερινή βάση και προγραμματίζεται η επαναλειτουργία της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΦ) ως προέκταση της Παθολογικής Κλινικής μόλις απελευθερωθεί ο χώρος που τώρα είναι δεσμευμένος για τα ύποπτα κρούσματα covid.
Έχει γίνει προμήθεια Βιοϊατρικού εξοπλισμού τελευταίας γενιάς, ύψους περίπου 1.200.000€ σε όλα τα εργαστήρια, κλινικές και χειρουργεία και με δεδομένη την υψηλή επιστημονική κατάρτιση του ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, οι προσφερόμενες παροχές υγείας εμπλουτίζονται, αναβαθμίζονται σημαντικά και βελτιώνουν την διαγνωστική και θεραπευτική ικανότητα.
Στο τομέα των υποδομών ήδη έχει υπογραφεί η σύμβαση με την ανάδοχο εταιρεία ΤΟΜΗ Α.Ε. και στις επόμενες εβδομάδες αναμένεται η έναρξη των εργασιών του έργου ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων και του ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, προϋπολογισμού 2.735.000€ που θα μειώσει την ετήσια κατανάλωση πρωτογενούς ενέργειας και θα εξοικονομήσει σημαντικότατους πόρους .
Έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία μελετών με προϋπολογισμό 230.000€ και το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ξεκινούν οι διαδικασίες ένταξης: γεννήτριας 680 KWA σε στεγασμένο εξωτερικό χώρο, πίνακας τροφοδοσίας/μεταγωγής από ΔΕΗ σε γεννήτρια και ηλεκτρολογική εγκατάσταση προϋπολογισμού 190.000€ και σύγχρονου γυναικολογικού υπέρηχου προϋπολογισμού 40.000€.
Αξιοποιείται το κεντρικό ακίνητο (Κλ. Οικονόμου και Ερμού) με την ολοκλήρωση των εργασιών ανακατασκευής που εκτός από τη προσφορά στη πολιτιστική κληρονομιά της πόλης ,θα αποφέρει και ένα σημαντικό έσοδο στα ταμείο του Νοσοκομείου με την εμπορική του εκμετάλλευση.
Υπάρχει συνεννόηση με την περιφέρεια Δ. Ελλάδας το επόμενο διάστημα να ωριμάσουν και να ολοκληρωθούν οι μελέτες που απαιτούνται για την αξιοποίηση της πρώην “κλινικής Καλαμπόκα” έτσι ώστε αμέσως μετά να βρεθούν τα κατάλληλα χρηματοδοτικά εργαλεία για την πλήρη αξιοποίηση του κτιρίου που παραμένει απαξιωμένο και εγκαταλελειμμένο για υπερβολικά μεγάλο χρονικό διάστημα .

Για τον Οργανισμό του Νοσοκομείου:

«Έχει εγκριθεί από την 6η ΥΠΕ και αναμένεται η τελική έγκριση από το Υπουργείο ο νέος Οργανισμός στον οποίο μεταξύ άλλων προβλέπεται εμπλουτισμός ειδικοτήτων που είναι και το οξυγόνο του νοσοκομείου με τη προσθήκη 1 Γαστρεντερολόγου,1 Πνευμολόγου, 1 ΩΡΛ και 1 Νευρολόγου ενώ προστίθεται και μία θέση επί πλέον Ορθοπεδικού.»

Είμαστε στον τρίτο χρόνο πανδημίας, ποια περίοδος ήταν η πιο δύσκολη και ποια η κατάσταση που επικρατεί σήμερα;
Αδιαμφισβήτητα η πιο δύσκολη περίοδος της πανδημίας υπήρξε η πρώτη φάση και αυτό γιατί το πρώτο συναίσθημα που κυρίευσε τους πάντες, ασθενείς και επαγγελματίες υγείας, ήταν ο φόβος μη γνωρίζοντας τον ιό και τις συνέπειές του. Αξίζει να τονιστεί ότι όλοι οι επαγγελματίες υγείας του νοσοκομείου έδειξαν απαράμιλλη υπευθυνότητα στις ιδιαιτέρως απαιτητικές συνθήκες εργασίας τους, και επαγγελματισμό που στηρίζεται πάνω στις επιστημονικές γνώσεις και την κλινική εμπειρία.
Η Διοίκηση Γενικού Νοσοκομείου Αιγίου από την πρώτη στιγμή έλαβε πολλαπλά και αυστηρά μέτρα κρατώντας ασφαλείς τους ασθενείς και το προσωπικό από το COVID-19, και συνεχίζουμε με την ίδια προσοχή. Πέτυχε την εξασφάλιση των απαραίτητων υλικών Ατομικής Προστασίας για τη Διαχείριση ασθενών με πιθανή ή επιβεβαιωμένη λοίμωξη από το νέο κορωνοϊό SARS–CoV-2 (COVID-19). Σχεδίασε και εφάρμοσε επιχειρησιακό σχέδιο δράσης, για το οποίο ενημερώθηκε όλο το προσωπικό και προχώρησε στην διαμόρφωση των απαραίτητων χώρων (στο βαθμό που η υποδομή επιτρέπει) για την άμεση και αποτελεσματική αντιμετώπιση πιθανών ύποπτων ή επιβεβαιωμένων περιστατικών, αλλά και για την ελαχιστοποίηση του κινδύνου διασποράς του εντός του ιδρύματος, στο πλαίσιο των οδηγιών του Ε.Ο.Δ.Υ.
Κάπου ανάμεσα στο τέλος του δεύτερου κύματος της πανδημίας και την έναρξη του τρίτου ένα μήνυμα ελπίδας έφθασε σε ολόκληρο τον κόσμο, όταν το πρώτο εμβόλιο που εγκρίθηκε από τις ρυθμιστικές αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης ήταν γεγονός. Έτσι ξεκίνησε η διαδικασία εμβολιασμού των πολιτών. Στη Νοσηλευτική δομή έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 49.000 εμβολιαστικές δόσεις σε ενήλικο πληθυσμού και 1300 παιδιατρικές εμβολιαστικές δόσεις.
Σήμερα η κατάσταση που επικρατεί είναι σαφώς πιο ελεγχόμενη αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι ο κορωνοϊός είναι ακόμη εδώ, διάσπαρτος στην κοινότητα αισιοδοξώ όμως ότι με τα εργαλεία που μας προσφέρει σήμερα η επιστήμη το τέλος της πανδημίας είναι κοντά.

Για την εμβολιαστική κάλυψη στην περιοχή μέσω ΓΝΑΑ:

«Στη Νοσηλευτική δομή έχουν πραγματοποιηθεί περίπου 49.000 εμβολιαστικές δόσεις σε ενήλικο πληθυσμού και 1300 παιδιατρικές εμβολιαστικές δόσεις.»

Γιατί το νοσοκομείο έχει μπει στο στόχαστρο από φορείς και σωματεία που μιλούν συνεχώς για αποδυνάμωση του τοπικού ιδρύματος;
Σε μια δημοκρατική κοινωνία είναι αναφαίρετο δικαίωμα οποιουδήποτε πολίτη ή φορέα να εκφέρει άποψη επί παντός επιστητού θυμίζοντας μερικές φορές τους ¨θεωρητικούς προπονητές της κερκίδας¨. Κάθε καλοπροαίρετη κριτική είναι ευπρόσδεκτη αρκεί να στηρίζεται σε πραγματικά στοιχεία και σε συγκεκριμένες ελλείψεις ή παραλείψεις .Αν γυρίσετε λίγο πίσω τον χρόνο μόλις είκοσι οχτώ μήνες όπου και ανέλαβε η σημερινή Διοίκηση θα διαπιστώσετε πόσο μεγάλη απόσταση έχουμε διανύσει στη πορεία να μετεξελιχθεί η Νοσηλευτική Δομή σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Νοσοκομείο που θα είναι πλήρως στελεχωμένο με Ιατρονοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό ,εξοπλισμένο και θωρακισμένο προσφέροντας στους πολίτες της ευρύτερης περιοχής την υγειονομική ασφάλεια που δικαιούνται.
Εύκολες λύσεις και μαγικό ραβδί δεν υπάρχουν. Πάντα θα υπάρχουν προβλήματα τα οποία προσπαθούμε να ξεπεράσουμε όπως το πρόσφατο θέμα που έχει ανακύψει με την κάλυψη των εφημεριών στο ΤΕΠ. Αυτό είναι ένα σύνθετο και πολύπλοκο πρόβλημα και οι εφημεριακές αρρυθμίες έχουν επισημανθεί πολλές φορές όλα τα προηγούμενα χρόνια. Για τον λόγο αυτό η διοίκηση πραγματοποίησε μια συζήτηση γόνιμη και καρποφόρα με την 6η Υ.ΠΕ και είμαι πεπεισμένος ότι η αντιστροφή της υφιστάμενης κατάστασης βρίσκεται στην Χρυσή τομή και την καλή ισορροπία μεταξύ του αριθμού των προσφερόμενων εφημεριών από τους ιατρούς των Κέντρων Υγείας της ευρύτερης περιοχής στο τμήμα επειγόντων περιστατικών (ΤΕΠ)του νοσοκομείου χωρίς ταυτόχρονα να παρεμποδίζεται η ομαλή λειτουργία τους και ο σημαντικός ρόλος που επιτελούν στις πρωτοβάθμιες δομές Υγείας. Οι εν λόγω ιατροί τους οποίους με την ευκαιρία θα ήθελα να ευχαριστήσω καταβάλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για την εύρυθμη λειτουργία στην κάλυψη του Τμήματος Επειγόντων Περιστατικών .
Η ανάγνωση και ερμηνεία των αριθμών και των στοιχείων έχουν τη σημασία τους μόνο αν στηρίζονται στην πραγματική αξιολόγηση των πολιτών. Οι αριθμοί μεταφράζονται σε υπηρεσίες ποιότητας προς τους λήπτες που τις έχουν ανάγκη χάρις στο εξαιρετικό Ιατρικό Νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό που διαθέτει η Δομή .
Για να επανέλθω στην ερώτησή σας κ. Παπαγιαννόπουλε η μηδενιστική κριτική και η αόριστη κινδυνολογία περί δήθεν αποδυνάμωσης υποβάθμισης κλεισίματος ή συγχώνευσης με όμορες Δομές, με πεισμώνουν και μου δίνουν δύναμη να εντείνω τις προσπάθειες που καταβάλλω καθημερινά για να απολαμβάνουν ισότιμα όλοι οι πολίτες και κυρίως τα φτωχότερα στρώματα της κοινωνίας υψηλού επιπέδου υπηρεσίες υγείας .
Κλείνοντας νοιώθω την υποχρέωση να ευχαριστήσω τόσο τον Διοικητή της 6ης ΥΠΕ κ. Ιωάννη Καρβέλη για την έμπρακτη στήριξή του σε ιατρικό προσωπικό και ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό όσο και τον Περιφερειάρχη κ. Ν.Φαρμάκη για τη πολύτιμη συνδρομή του στον απαραίτητο εκσυγχρονισμό της νοσηλευτικής δομής σε κτιριακές υποδομές , ηλεκτρομηχανολογικό και βιοϊατρικό εξοπλισμό.

Για την κριτική που δέχεται:

«.Αν γυρίσετε λίγο πίσω τον χρόνο μόλις είκοσι οχτώ μήνες όπου και ανέλαβε η σημερινή Διοίκηση θα διαπιστώσετε πόσο μεγάλη απόσταση έχουμε διανύσει στη πορεία να μετεξελιχθεί η Νοσηλευτική Δομή σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό Νοσοκομείο. Εύκολες λύσεις και μαγικό ραβδί δεν υπάρχει.»


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr