background img
banner
banner

«Ευλογημένη» χρονιά για την παραγωγή, δύσκολη για τις τιμές…

ΣΤΑ… ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΤΗΣ Η ΑΝΘΟΦΟΡΙΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΠΙΕΖΟΥΝ ΟΜΩΣ ΟΙ ΔΙΕΘΝΕΙΣ ΣΥΓΚΥΡΙΕΣ

Η σταφίδα, η ελιά και το λεμόνι αποτελούν τις πιο σημαντικές καλλιέργειες της Αιγιάλειας που εδώ και δεκαετίες φέρνουν σημαντικό εισόδημα στους καλλιεργητές και την τοπική οικονομία.

Ένα εξαιρετικά κρίσιμο στάδιο για την επιτυχημένη παραγωγή κάθε χρονιάς είναι αυτό της ανθοφορίας και της καρπόδεσης, δηλαδή το δέσιμο του άνθους ώστε να αναπτυχθεί σε καρπό.
Η φετινή θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως μία «ευλογημένη χρονιά» καθώς οι συγκυρίες ευνοούν την αύξηση της παραγωγής και των τριών αιγιώτικων προϊόντων για τη νέα σεζόν, με την ελπίδα βέβαια ότι θα ξεπεραστούν οι «σκόπελοι» και θα αποκτήσουν και την τιμή που τους αξίζει, στη διεθνή και εγχώρια αγορά…

Καιρικές συνθήκες, εδαφολογική υγρασία και θρεπτικά στοιχεία φέτος μοιάζουν ως ιδανικά για την ανάπτυξη των «θησαυρών» της Αιγιάλειας. Κι αν εξαιρέσει κανείς τους δυνατούς ανέμους της περασμένης εβδομάδας, που προκάλεσαν προβλήματα σε μικρή μερίδα καλλιέργειας της μαύρης κορινθιακής σταφίδας, σε γενικές γραμμές… «φυσά ούριος άνεμος». Ωστόσο, το μεγάλο πρόβλημα με τα τοπικά προϊόντα, δεν σχετίζεται με την ποιότητά τους αλλά με τη διαμόρφωση της τιμής τους βάσει διεθνών συγκυριών. Και βέβαια, το χρηματιστήριο των τιμών των αγαθών, επηρεάζεται άμεσα από την παραγωγή.

Τα αποθέματα δεν αφήνουν περιθώρια αισιοδοξίας για τη σταφίδα

Τα μέτρα ενάντια στον covid-19 ήταν αυτά που επηρέασαν τη ζήτηση και άλλαξαν άρδην τα δεδομένα για τη μαύρη κορινθιακή σταφίδα που η τιμή της βρίσκεται σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, λόγω των αδιάθετων αποθεμάτων. Ερωτηθείς από τo protionline.gr  ο πρόεδρος της Παναιγιάλειας Ένωσης Συνεταιρισμών Θανάσης Σωτηρόπουλος, αναφορικά με τις φετινές προδιαγραφές για το προϊόν, επισήμανε: ΄΄Έρχεται μία καλή παραγωγή, ωστόσο τα αποθέματα συνεχίζουν να υπάρχουν και πιέζουν την τιμή προς τα κάτω. Οι καιρικές συνθήκες δεν είναι άσχημες αν εξαιρέσουμε την προχθεσινή συγκυρία με τον υπερβολικό αέρα που σημειώθηκαν κάποιες ζημιές, ωστόσο σε γενικές γραμμές οι συνθήκες είναι ευνοϊκές για την ανάπτυξη του προϊόντος. Όμως, με τις υπάρχουσες συγκυρίες δεν μπορούμε να πούμε ότι προβλέπεται κάτι καλό΄΄.

Σημείωσε ακόμη πως ΄΄με τα αποθέματα υπάρχει μία στασιμότητα καθώς ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, δεν θέλει να υλοποιήσει αυτό για το οποίο έχει δεσμευθεί ο προκάτοχός του, ο οποίος μας είχε υποσχεθεί ότι θα προμηθευτεί το απόθεμα και θα το κατανείμει σε διάφορες υπηρεσίες και δομές. Μέχρι στιγμή, δεν έχει γίνει τίποτα, εμείς σαν Παναιγιάλειος Ένωση προσπαθούμε από μόνοι μας να προωθήσουμε αυτό το απόθεμα, αλλά δυστυχώς τα νούμερα είναι μεγάλα και έρχεται σε τρεις μήνες και η καινούρια παραγωγή. Αντιλαμβάνεστε ότι το επόμενο διάστημα είναι καθοριστικό. Εφόσον δεν συμβεί κάτι δραστικό θα έχουμε ιδιαιτέρως αρνητικές συνέπειες για τον παραγωγό και για την τιμή του προϊόντος. Πιστεύω έστω και τότε κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους. Εμείς τα επισημαίνουμε από πέρυσι τον Μάρτιο αλλά δεν εισακουστήκαμε κι αν το υπουργείο δεν αλλάξει άρδην την πολιτική του πάνω στο θέμα, οι συνέπειες θα είναι δραματικές για τον παραγωγό΄΄.

Καλές προοπτικές για το ελαιόλαδο – Σε ικανοποιητικά επίπεδα η τιμή για τον παραγωγό

΄΄Αντιθέτως για τις ελιές έχουμε μία καλύτερη προοπτική΄΄, σημείωσε ο κ. Σωτηρόπουλος, επισημαίνοντας: ΄΄Οι καιρικές συνθήκες, για την ώρα, έχει πάει πάρα πολύ καλά με αποτέλεσμα να έχουμε μία εξαιρετική ανθοφορία. Στην πεδινή ζώνη και βάσει των καιρικών συνθηκών προβλέπεται ότι θα έχουμε μία σημαντική παραγωγή και ελπίζουμε να έχουμε μία καλή και αποδοτική χρονιά, από τη στιγμή που και η τιμή του λαδιού «στέκεται» αυτή τη στιγμή σε ικανοποιητικά επίπεδα για την εποχή. Αν δεν συμβεί κάτι απρόοπτο θα έχουμε μία καλή παραγωγή στην ελιά και ποιοτικό ελαιόλαδο για τη νέα χρονιά που έρχεται΄΄.

Να σημειωθεί ότι αυτή τη στιγμή η τιμή του ελαιολάδου για τον παραγωγό, κυμαίνεται από 3,30 έως 3,50 ευρώ το κιλό.

Παρόλα αυτά, όπως εξηγεί στo protionline.gr ο ιδιοκτήτης της εταιρείας ελαιολάδου ΕΛΦΑ, Σωτήρης Κούσκουρης, ΄΄η ζήτηση αυτή την εποχή βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα, δεδομένου ότι οι εταιρείες που ασχολούνται με την τυποποίηση έχουν ήδη προμηθευτεί ποσότητες. Επίσης, όλοι περιμένουν να δουν πώς θα εξελιχθεί η καρπόδεση τον τρέχοντα μήνα, ώστε να βγουν συμπεράσματα για την παραγωγή ελαιολάδου διεθνώς. Τηρείται έτσι μία στάση αναμονής καθώς οι ποσότητες σε συνάρτηση με την ποιότητα είναι σαφές ότι επηρεάζουν τις τιμές΄΄. ΄΄Στην παρούσα χρονική στιγμή, η αγορά δεν είναι σταθερή. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι θα υπάρξει στήριξη της εσωτερικής κατανάλωσης από τον αναμενόμενο τουρισμό, όμως και πάλι δεν μπορούν να γίνουν προβλέψεις, δεδομένου ότι, ειδικά τα τελευταία χρόνια, προκύπτουν πολλοί αστάθμητοι παράγοντες που επηρεάζουν την κατάσταση΄΄, τόνισε ακόμη ο κ. Κούσκουρης. Αναφορικά με την τιμή είπε πως ΄΄η τιμή για τον παραγωγό είναι στα 3,45 ευρώ περίπου το κιλό και είναι καλή και αποδεκτή εν συγκρίσει με λίγα χρόνια πριν που είχε πέσει και στα 2,50 ευρώ. Από εκεί και πέρα, είναι σημαντικό το προϊόν να μην χάσει αυτή την τιμή και να πορευτεί προς τα πάνω΄΄. Καταλήγοντας, ο ιδιοκτήτης της ΕΛΦΑ ανέφερε: ΄΄Μπορεί η τιμή να είναι αποδεκτή, ωστόσο οι εποχές είναι διαφορετικές και τα έξοδα περισσότερα για όλους γι’ αυτό ουδείς γνωρίζει πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση΄΄.

Φοβούνται πρόωρο καύσωνα για τα εσπεριδοειδή

Ιδανικές είναι ως τώρα οι καιρικές συνθήκες και για τα εσπεριδοειδή, με τις εκτιμήσεις να αναφέρουν πως εάν δεν υπάρξουν ακραία φαινόμενα, η χρονιά θα είναι πολύ καλή από άποψη παραγωγής. Το αυτό επιβεβαίωσε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Ανεξάρτητου Αγροτικού Συλλόγου Αιγιαλείας Τριαντάφυλλος Λουκόπουλος κάνοντας λόγο για ευνοϊκές συνθήκες. Όπως είπε, ΄΄υπήρξαν πολύ λίγα κτήματα παγόπληκτα όμως σε γενικές γραμμές έχουμε μία πολύ καλή ανθοφορία και για το λεμόνι και για το πορτοκάλι. Βέβαια, εάν σημειωθούν θερμοκρασίες ύψους 35 βαθμών Κελσίου, όπως έχει αναφερθεί για τις επόμενες ημέρες, τότε θα έχουμε πρόβλημα κι αυτό ενδεχομένως επηρεάσει και τις ελιές όχι τόσο στα πεδινά που θα έχουν προλάβει να «δέσουν» αλλά στα πιο ορεινά.
Δεν μπορούμε όμως ακόμη να είμαστε βέβαιοι για τη φετινή παραγωγή των προϊόντων με τις πιο ασφαλείς εκτιμήσεις για το αν πάει καλά το δέντρο, να μπορούν να γίνουν στις αρχές Ιουλίου΄΄.

Σχετικά με την διαμορφωθείσα τιμή του λεμονιού, ο κ. Λουκόπουλος επισήμανε: ΄΄Αυτή τη στιγμή είναι στα 0,40 ευρώ το κιλό΄΄.

Τέλος, σε ό,τι αφορά τις εισαγωγές και τα προβλήματα που δημιουργούν στην εγχώρια παραγωγή, επισήμανε πως έγιναν κάποιες εισαγωγές στα μέσα Μαΐου, όπως κάθε χρόνο από Νότιο Αφρική και Αργεντινή, οι οποίες δεν επηρεάζουν την εγχώρια παραγωγή καθώς αυτή την περίοδο δεν υπάρχουν ποσότητες.

΄΄Το πραγματικό πρόβλημα για εμάς είναι όταν μπαίνουν στην εγχώρια αγορά τα τουρκικά τον οποίων η παραγωγή ξεκινά μαζί με των δικών μας λεμονιών, τα οποία παραγκωνίζονται. Για τις συγκεκριμένες παρτίδες έχουμε ζητήσει από το υπουργείο να υποστηρίξει τον Έλληνα λεμονοπαραγωγό κάτι που μέχρι στιγμής δεν έχει συμβεί΄΄, πρόσθεσε ο κ. Λουκόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr