background img
banner
banner

Εκπόνηση Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας από τον δήμο Αιγιαλείας

ΕΠΕΤΕΥΧΘΗ ΕΝΤΑΞΗ ΣΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ «ΑΣΤΙΚΗ ΑΝΑΖΩΟΓΟΝΗΣΗ» ΚΑΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ

Την ένταξή του στον Άξονα Προτεραιότητας 2 «Αστική Αναζωογόνηση και Λοιπές Δράσεις Περιβαλλοντικού Ισοζυγίου», πέτυχε ο δήμος Αιγιαλείας μετά από σχετική πρόταση που υπέβαλε, εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση από το Πράσινο Ταμείο, για την υπηρεσία εκπόνησης Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας στον δήμο, που θα δώσει λύσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται σε 49.600€.

Ο δήμος Αιγιαλείας είναι ένας από τους 258 δήμους ανά τη χώρα που εντάσσονται στο Μέτρο, με την αξιολόγηση της πρότασης να ολοκληρώνεται σε σύντομο χρονικό διάστημα και την ένταξη να ανακοινώνεται στην αντιδημαρχία Πολεοδομίας, ΤΠΕ, Προγραμμάτων και Τεχνικής Υπηρεσίας, μόλις προχθές.

Όπως ανέφερε στο protionline.gr ο αντιδήμαρχος Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄για άλλη μία φορά ο δήμος Αιγιαλείας είναι δικαιούχος σε ένα πρόγραμμα χρηματοδοτούμενο αυτή τη φορά από το Πράσινο Ταμείο, που θα μας βοηθήσει να δώσουμε λύσεις στην καθημερινότητα των πολιτών. Η δράση αφορά παρεμβάσεις εξασφάλισης της προσβασιμότητας των πολιτών σε υπαίθριους κοινόχρηστους χώρους, συμπεριλαμβανομένων των δικτύων πεζή μετακίνησης, των οδεύσεων διαφυγής, χώρων εκτόνωσης, σημείων προσωρινής περίθαλψης και σημείων καταφυγής των πολιτών. Με το Σχέδιο Αστικής Προσβασιμότητας θα γίνει αξιολόγηση της υφιστάμενης κατάστασης σε δημόσιους χώρους και κτίρια και εν συνεχεία οι απαιτούμενες παρεμβάσεις΄΄.

Δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων

Στόχος του Σ.Α.Π. είναι να προσδιορίσει τα σημεία των απαιτούμενων διαμορφώσεων, επεμβάσεων και κατασκευών και τις προσβάσιμες γραμμικές διαδρομές μεταξύ αυτών ώστε να δημιουργείται σε επίπεδο δήμου ένα δίκτυο προσβάσιμων μετακινήσεων στην αρχή της «προσβάσιμης αλυσίδας» προς βασικές κοινόχρηστες και κοινωφελείς χρήσεις.

Υπεύθυνος φορέας εκπόνησης του Σ.Α.Π. θα είναι ο δήμος Αιγιαλείας, με τις εξής αρμοδιότητες: Τη συγκρότηση Ομάδας Εργασίας, την κατάρτιση και υλοποίηση του Σ.Α.Π., τη δημιουργία και διάχυση του επικοινωνιακού υλικού, έντυπου και ψηφιακού, για την πληροφόρηση των κατοίκων και των επισκεπτών σε σχέση με τις προσβάσιμες διαδρομές, τη συστηματική παρακολούθηση της εξέλιξης και εφαρμογής του Σ.Α.Π., τον προσδιορισμό και ποσοτικοποίηση των νέων αναγκών που προκύπτουν και την κατάθεση προτάσεων για συμπλήρωση/επικαιροποίηση του Σ.Α.Π. μέσω σύνταξης Έκθεσης Αξιολόγησης ανά τρία έτη, τη γραμματειακή υποστήριξη της Ομάδας Εργασίας, καθώς και την παροχή του απαιτούμενου υλικοτεχνικού εξοπλισμού σε αυτή, την ανάθεση και εκτέλεση Δημοσίων Συμβάσεων Παροχής Γενικών Υπηρεσιών για την κατάρτιση του Σ.Α.Π. και τέλος την υποστήριξη κάθε τυχόν άλλης διοικητικής ή υπηρεσιακής ανάγκης που μπορεί να προκύψει για την επιτυχή κατάρτιση, υλοποίηση και παρακολούθηση του Σ.Α.Π. πέραν των ανωτέρω.

Η ομάδα εργασίας που πρέπει να συστήσει ο δήμος για την υλοποίηση των ανωτέρω, αποτελείται από υπηρεσιακά στελέχη (μηχανικούς, διοικητικά στελέχη κ.λπ.), και τυχόν εξωτερικούς συνεργάτες, κατά την κρίση του δήμου και ανάλογα με τις ανάγκες του υπό κατάρτιση Σ.Α.Π.

Ανάλυση της υφιστάμενης κατάστασης και παρεμβάσεις…

΄΄Πρώτο βήμα θα είναι η ανάλυση της υφιστάμενης από την οποία θα προκύψει η αναγκαία βάση και η απαιτούμενη πληροφορία ώστε να αποτυπωθεί η υφιστάμενη κατάσταση, και να παρακολουθείται στη συνέχεια η πρόοδος για την υλοποίηση του Σ.Α.Π. Το σύνολο των δεδομένων για την εν λόγω ανάλυση, αντλούνται από υφιστάμενες μελέτες που άπτονται του αντικειμένου ενός Σχεδίου Αστικής Προσβασιμότητας (Σ.Α.Π.), όπως πολεοδομικές, συγκοινωνιακές/κυκλοφοριακές, στάθμευσης, αστικών αναπλάσεων κ.λπ. και στρατηγικά σχέδια, όπως Γ.Π.Σ., Τ.Π.Σ., Ε.Π.Σ., Σ.Β.Α.Κ., κ.λπ.΄΄, εξηγεί ο κ. Χριστόπουλος.

Στο πλαίσιο της Τεχνικής Έκθεσης περιλαμβάνεται καταγραφή και αξιολόγηση στοιχείων των υφιστάμενων ή εκπονούμενων στρατηγικών σχεδίων του δήμου με στόχο την παρακολούθηση της πολεοδομικής εξέλιξης της περιοχής παρέμβασης, καταγραφή των υφιστάμενων δεδομένων και εντοπισμός τυχόν εμποδίων για την ανάπτυξη προσβάσιμης αλυσίδας, με συμπληρωματικά συμπεράσματα και παρατηρήσεις. Ακόμη, καταγραφή και αποτίμηση των σχετικών στοιχείων των πολεοδομικών και πληθυσμιακών χαρακτηριστικών της περιοχής, ενώ θα γίνει και καταγραφή και αποτίμηση των κυκλοφοριακών χαρακτηριστικών της περιοχής παρέμβασης σε συνάρτηση με την κίνηση των πεζών.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr