background img
banner
banner

Η Μικρασία και η Σμύρνη στο νου και στις καρδιές μας…

-ΤΟΥ ΓΙΑΝΝΗ Σ. ΜΕΝΤΖΕΛΟΠΟΥΛΟΥ Ειδ. Γραμματέα Ι.Λ.Ε.Α. Αιγιαλείας-

Διανύουμε το 2022, έτος συμπλήρωσης 100 χρόνων από την Μικρασιάτικη καταστροφή και το Αίγιο πρωτοστατεί στις εκδηλώσεις τιμής και μνήμης, χρέος ελάχιστο για τους τόσους πολλούς Έλληνες που εσφάγιασαν οι Τούρκοι. Και για τους πρόσφυγες και τους απογόνους της Συμφοράς του Έθνους (το «Κ» στην Καταστροφή και το «Σ» στην Συμφορά τα γράφω με κεφαλαία).
Διότι, πράγματι, το έγκλημα αυτό των Τουρκαλάδων ή (Νέο) Οθωμανών, όπως θέλετε πείτε τους, είναι ένα από τα ειδεχθέστερα και μαζικότερα της παγκόσμιας ιστορίας εν γένει! Είχε προηγηθεί λίγα χρόνια πριν η Γενοκτονία των Ποντίων Ελλήνων. Πόντος και Ιωνία, δύο μεγάλες και υπέροχες «παλαιόθεν» κοιτίδες του Ελληνισμού πλήρωσαν βαρύτατα με εκατομμύρια ζωές το μίσος, τον φανατισμό των «βαρβάρων» – ο όρος «απολίτιστοι» είναι επιεικής πολύ.

19η Μαΐου οι Πόντιοι, 29η Μαΐου η Άλωση της Βασιλίδος των Πόλεων και 100 χρόνια από τον Αύγουστο-Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 1922 συνθέτουν ένα ζοφερό σκηνικό, φόντο στις …ορέξεις του νεοσουλτάνου Ερντογάν, ο οποίος θρασύτατα, προκλητικότατα μας απείλησε, ότι θα έχουμε την τύχη των Βυζαντινών και των Μικρασιατών Ελλήνων!!!

Κι όσο αν προσπαθούν να του …τραβήξουν τ’ αυτί Μπάϊντεν και Μακρόν, το δικό του δεν πολυϊδρώνει, αφού βλέπει ότι πλησιάζει το πολιτικό του τέλος εν όψει των εκλογών στην Τουρκία το 2023. Βλέπει, μετά την οικονομική κατάρρευση, τον ακραίο εθνικισμό και την έξαλλη επιθετικότητα, ως μοναδική σανίδα σωτηρίας! Έγκυροι αναλυτές κάνουν λόγο για ένα θερμό καλοκαίρι στο Αιγαίο… Το απευχόμεθα, αλλά ας γρηγορούμε!

Επανέρχομαι στις εκδηλώσεις. Ατυχώς δε μπόρεσα να παρακολουθήσω την εκδήλωση των μαθητών, παρακολούθησα όμως όλες (σχεδόν) τις εκδηλώσεις της Τοπικής μας Εκκλησίας, ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας και οι συνεργάτες διοργάνωσαν ένα πλούσιο πολυποίκιλο διήμερο, το Σαββατοκύριακο, και το αποτέλεσμα ήταν πολύ καλό και εθνωφελές! Θα πρέπει και άλλοι φορείς να διοργανώσουν ανάλογες. Ήδη, ως ειδ. Γραμματέας της Ιστορικής και Λαογραφικής Εταιρείας Αιγιαλείας, …ανακοινώνω ότι η Ι.Λ.Ε.Α. ετοιμάζει μια μεγάλη εκδήλωση για τις αρχές του φθινοπώρου… Νομίζω δε, ότι με την έναρξη του σχολικού έτους, κατά μήνα Σεπτέμβριο, σ’ όλα τα σχολεία θα πρέπει να γίνει τουλάχιστον μία σχετική ομιλία. Για να μαθαίνουν τα νέα παιδιά. Για να ξαναθυμόμαστε οι υπόλοιποι. Την Κωνσταντινούπολη, τον Πόντο!

Και ειδικά φέτος την Μικρασία και την Σμύρνη, που ζουν στις καρδιές μας…!


Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr