background img
banner
banner

Καθόρισαν το διεκδικητικό πλαίσιο για τη νέα χρονιά

ΟΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΙ ΣΤΗ ΓΕΝΙΚΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΤΗΣ Δ.Ο.Ε. – ΑΘΗΝΑ ΣΚΑΝΔΑΜΗ ΚΑΙ ΚΩΣΤΑΣ ΜΕΣΑΖΟΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΑΝ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Με μειωμένο αριθμό αντιπροσώπων από όλη τη χώρα και σαφώς λιγότερο αριθμό συμμετεχόντων στην εκλογική διαδικασία, κυρίως όμως με εμφανή τα σημάδια της κόπωσης από το σχολείο της πανδημίας και την εξουθένωση από τις απαιτήσεις του υπουργείου, πραγματοποιήθηκε 91 η Γενική Συνέλευση Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας, που πραγματοποιήθηκε από τις 26 ως τις 29 Ιουνίου στην Αθήνα. Τον Σύλλογο Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Αιγιαλείας εκπροσώπησαν οι Αθηνά Σκανδάμη και Κώστας Μεσάζος.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, όπως μετέφεραν οι δύο στo protionline.gr, ότι υπήρξε μεγάλη απώλεια σε αντιπροσώπους από όλη τη χώρα, καθώς από 660 που παρίσταντο στην 88η Γ.Σ. του 2019, φέτος παραβρέθηκαν 483. Επιπλέον, στις εκλογές που πραγματοποιήθηκαν προσήλθαν για ψηφοφορία 18.000 δάσκαλοι λιγότεροι, καθώς η συνδικαλιστική άδεια καταργήθηκε…

Τα χαρακτηριστικά και το κλίμα της συνέλευσης

Ως προς τα χαρακτηριστικά της γενικής συνέλευσης, ξέχωρα από την εμφανή κόπωση και αγανάκτηση των εκπαιδευτικών για κάποια θέματα, παρουσιάστηκε και διχόνοια ως αποτέλεσμα της αξιολόγησης-κατηγοριοποίησης του δημόσιου σχολείου, ενώ εκφράστηκαν διαφορετικές θέσεις των παρατάξεων για την αξιολόγηση (απεργία – αποχή, ενιαία κείμενα, αξιολόγηση όπως προτείνεται από το ΙΕΠ). Γεγονός ήταν και η ισχυροποίηση αριστερών παρατάξεων. Αίσθηση προκάλεσε η συμβολική παρουσία προσφυγόπουλων στη ΔΟΕ, ενώ ομόφωνα εγκρίθηκαν οι θέσεις για το ωράριο των Νηπιαγωγών, δηλαδή να υπολογίζεται στο διδακτικό χρόνο η υποδοχή-αποχώρηση και το διάλειμμα, καθώς οι νηπιαγωγοί δεν επιτηρούν απλά τους μαθητές, αλλά διδάσκουν συγκεκριμένες δεξιότητες, και απαιτείται επαυξημένη προσοχή.

Ένταση δημιουργήθηκε επίσης όταν το Συντονιστικό Αναπληρωτών Αδιόριστων Εκπαιδευτικών, κατέθεσε ψήφισμα μέσω του οποίου ζητούν κατάργηση των μεταπτυχιακών και ΑΣΕΠ και διορισμούς με το βασικό πτυχίο και την προϋπηρεσία. Το ψήφισμα ωστόσο δεν τέθηκε ποτέ σε ψηφοφορία γεγονός που προκάλεσε αντιδράσεις. Το σκεπτικό ήταν ότι δεν θα μπορούσε να γίνει αποδεκτό γιατί πολύς κόσμος έχει προχωρήσει σε μεταπτυχιακά δαπανώντας χρόνο και χρήμα αλλά και γιατί ο ΑΣΕΠ ακολουθεί αδιάβλητες διαδικασίες.
Κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης πραγματοποιήθηκε έγκριση πεπραγμένων, προϋπολογισμού ενώ έγινε και ενημέρωση από τους αιρετούς του Κ.Υ.Σ.Π.Ε., και καταρτίστηκε και το διεκδικητικό πλαίσιο – πρόγραμμα δράσης του κλάδου 2022-23, που αφορά μισθολογικά-ασφαλιστικά-συνταξιοδοτικά θέματα εκπαιδευτικών, ωράριο νηπιαγωγών και εκπαιδευτικών ολιγοθέσιων σχολείων, το μέλλον των παιδαγωγικών σπουδών στην Ελλάδα.

Αιτήματα για αυξήσεις, αφορολόγητο αλλά και διατήρηση του αυτόνομου των Παιδαγωγικών Τμημάτων

Οι εκπαιδευτικοί, ανέφεραν πως τα τελευταία 12 χρόνια έχουν δεχθεί ανελέητη επίθεση κατά των εισοδημάτων και των ασφαλιστικών και εργασιακών δικαιωμάτων τους, διεκδικώντας αυξήσεις στους μισθούς, άμεσα, τουλάχιστον ίσες με την αύξηση του Α.Ε.Π. και του πληθωρισμού, κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 17, αφορολόγητο στις 12.000 ευρώ, επαναφορά 13ου και 14ου μισθού, χορήγηση ενοικίου στους νεοδιόριστους και αναπληρωτές, στήριξη του Ε.Σ.Υ. με γενναία χρηματοδότηση, μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία, κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση, πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για όλους, κατάργηση της «συμμετοχής» των εργαζομένων για εξετάσεις και φάρμακα.

Αποφασίστηκε τέλος να ζητηθεί η διατήρηση του υπάρχοντος, αυτόνομου, χαρακτήρα των Παιδαγωγικών Τμημάτων, η ενίσχυση και αναβάθμιση του ρόλου τους και τέλος καμία «εξίσωση» των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων των πάσης μορφής και φύσεως κολλεγίων, «πανεπιστημίων» κ.λπ., με αυτά των αποφοίτων των δημόσιων πανεπιστημίων.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr