background img
banner
banner

«Άρνηση» για τον θεσμό του προσωπικού ιατρού

ΜΗΔΕΝΙΚΟ ΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΙΔΙΩΤΩΝ ΙΑΤΡΩΝ ΩΣ ΤΩΡΑ ΣΤΗΝ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟΝ ΠΛΗΘΥΣΜΟ ΤΟ ΙΑΤΡΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΤΩΝ ΔΗΜΟΣΙΩΝ ΔΟΜΩΝ ΥΓΕΙΑΣ

Με πολύ μεγάλη δυσκολία, με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, θα εφαρμοστεί ο θεσμός του προσωπικού ιατρού στην Αιγιάλεια, καθώς το ενδιαφέρον ιδιωτών ιατρών να ενταχθούν, είναι σχεδόν μηδαμινό, την ώρα που οι παθολόγοι και γενικοί ιατροί των Κέντρων Υγείας και των Περιφερειακών Ιατρείων επ’ ουδενί επαρκούν για να καλύψουν τον γενικό πληθυσμό… Βεβαίως, οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό θα έχουν πρόστιμο από την 1η Οκτωβρίου…

Το θέμα τείνει να εξελιχθεί σε κοινωνικό ζήτημα εάν δεν αλλάξει κάτι άρδην και κυρίως από τη στιγμή που δίνονται μόνο… αντικίνητρα στους ιδιώτες ώστε να ενταχθούν στο σύστημα επιλογής. Στους πολίτες επικρατεί μία σύγχυση καθώς δεν ξέρουν τι πρέπει να κάνουν και για να μην έρθουν αντιμέτωποι με πρόστιμα αλλά και για να μπορούν να εξυπηρετούνται.

Σημειώνεται ότι οι μη εγγεγραμμένοι σε προσωπικό ιατρό, από την 1/10 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Επίσης, θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις, στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής τους. Από την 1η Ιανουαρίου δε του 2023 τα παραπάνω θα αυξηθούν σε ποσοστό 20%. Αντίστοιχα, όσοι εγγραφούν θα έχουν προτεραιότητα από 1/1/2023, κατά τον προγραμματισμό των επισκέψεών τους στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας.

Τα… αντικίνητρα και οι επιφυλάξεις

Τη ρευστότητα της κατάστασης περιέγραψε στo protionline.gr ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου Σωτήρης Κοίλιας, εκφράζοντας την εκτίμηση ότι μπορεί και να διαφοροποιηθούν κάποια πράγματα ή να δοθεί παράταση, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει καν ενδιαφέρον από ιδιώτες ιατρούς και οι ιατροί των δημόσιων μονάδων υγείας δεν επαρκούν για καλύψουν τον θεσμό του προσωπικού ιατρού.

Όπως τόνισε, ΄΄δεν μας εξυπηρετεί ο τρόπος αυτός και ουσιαστικά μας καθιστά σαν κρατικούς γιατρούς που δεν είμαστε. Ένας τέτοιος θεσμός πρέπει να εφαρμοστεί με τη σύμφωνη γνώμη και τον γιατρών και της πανελλήνιας ιατρικής κοινότητας, και βέβαια μέσω συλλογικών συμβάσεων και όχι με ατομικές οι οποίες ενέχουν αμφιλεγόμενες εξελίξεις και θα μας δημιουργήσουν πολύ μεγάλο πρόβλημα. Από ό,τι φαίνεται υπάρχει τεράστιο πρόβλημα προσωπικού σε νοσοκομεία και κέντρα υγείας και διαφαίνεται ότι μέσω του θεσμού θα μπορούσαν να μας χρησιμοποιήσουν ακόμη και για να κλείνουμε τις τρύπες του Ε.Σ.Υ. Π.χ. να δίνει εντολή ο υπεύθυνος του Κέντρου Υγείας της περιοχής μας να πάμε να καλύψουμε κενά. Θα μπορούσαν να τις χαρακτηρίσουν ως έκτακτες ανάγκες και να μας ενεργοποιήσουν και σε αυτό, όμως εμείς δεν είμαστε ιατροί του Ε.Σ.Υ. Ένα ακόμη θέμα που λαμβάνουν υπόψη οι ιδιώτες ιατροί και δεν έχουν ενταχθεί είναι το ζήτημα των αποζημιώσεων. Έχουν ειπωθεί πολλά όμως ακόμη δεν υπάρχει στον προϋπολογισμό εγγεγραμμένο κάποιο ποσό για την αποζημίωση των προσωπικών ιατρών, υπάρχει το ποσό που ήταν για όλους τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ, εδώ όμως δεν μπορούμε να μιλάμε για τα ίδια χρήματα κι επιπλέον δεν υπάρχει σιγουριά ότι θα εγκριθεί από του υπουργείο Οικονομικών. Συν τοις άλλοις, έχουμε δει τα τελευταία χρόνια σε πολλούς κλινικοεργαστηριακούς γιατρούς που είχαν συμβάσεις με τον ΕΟΠΥΥ ότι επιβάλλει φόρο με τον οποίο εκτελούν συνταγές και τα μισά χρήματα τα επιστρέφουν. Ο νόμος αφήνει κάποια ύποπτα σημεία που μπορεί να μας το επιβάλουν και μέσω του προσωπικού γιατρού΄΄.

Αναφορικά με το εάν υπάρχει ενδιαφέρον, ο πρόεδρος του Ι.Σ.Α. τόνισε: ΄΄Στην περιοχή μας δεν υπάρχει ενδιαφέρον αλλά και σε όλους τους νομούς ελάχιστοι ως τώρα έχουν δηλώσει επιθυμία και από αυτούς οι περισσότεροι ήδη ήταν οικογενειακοί ιατροί. Δεν ξέρουμε τι θα γίνει από 1η Οκτώβρη και βέβαια η επιβολή ποινής, που αναφέρουν είναι αντισυνταγματική΄΄.
Καταλήγοντας, ο κ. Κοίλιας είπε: ΄΄Ξεκαθαρίζουμε ότι δεν είμαστε αντίθετοι σε έναν τέτοιο θεσμό αλλά διαφωνούμε με τον τρόπο που πάει να εφαρμοστεί… Θα μπορεί να μας φωνάζει όποιος είναι εγγεγραμμένος στη μερίδα μας νύχτα, αργία και να μην υπάρχει πληρωμή. Είναι πολλά τα σημεία για τα οποία έχουμε τις αντιρρήσεις μας και γι αυτό δεν υπάρχει ενδιαφέρον΄΄.

Ποιος μπορεί να είναι ο προσωπικός ιατρός

α) ο ιατρός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), που υπηρετεί και παρέχει τις υπηρεσίες του στα Κέντρα Υγείας, στις ΤοΜΥ και σε λοιπές δημόσιες μονάδες ΠΦΥ, με εγγεγραμμένο πληθυσμό, β) ο ιατρός που παρέχει τις υπηρεσίες του στο πλαίσιο λειτουργίας των Τοπικών Ομάδων Υγείας, με εγγεγραμμένο πληθυσμό (οικογενειακοί γιατροί), γ) ο ιατρός συμβεβλημένος με τον Εθνικό Οργανισμό Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ) με εγγεγραμμένο πληθυσμό, αλλά και ιδιώτες ιατροί.

Επίσης, δίνεται η δυνατότητα σε κάθε ιατρό που ασκεί το ελεύθερο ιατρικό επάγγελμα να συμβληθεί με τον ΕΟΠΥΥ ανεξάρτητα από το εάν συμβάλλεται ήδη ή αν λαμβάνει μηνιαίο μισθό ή μηνιαίες αποδοχές από φορείς του δημοσίου τομέα. Διευκρινίζεται ότι δεν δίνεται η συμμετοχή των ιδιωτών ιατρών στον προσωπικό γιατρό χωρίς την υπογραφή σύμβασης με τον ΕΟΠΥΥ.

Ηλεκτρονικά η εγγραφή

Η εγγραφή σε προσωπικό γιατρό πραγματοποιείται ηλεκτρονικά, είτε από τον πολίτη μέσω της πλατφόρμας εγγραφής πολιτών, είτε από το διοικητικό και λοιπό προσωπικό των δημόσιων φορέων παροχής υπηρεσιών υγείας της ΠΦΥ, ή τους προσωπικούς ιατρούς.

Ο πολίτης εγγράφεται σε προσωπικό γιατρό με τους εξής τρόπους: 1) μέσω της πλατφόρμας εγγραφής σε προσωπικό γιατρό (https://ehealth.gov.gr/p-rv/p), όπου η είσοδος γίνεται με τους κωδικούς taxisnet και τον ΑΜΚΑ του πολίτη. 2) αυτοπροσώπως σε δομή υγείας ΠΦΥ ή σε προσωπικό γιατρό, φέροντας μαζί του τον ΑΜΚΑ του και προς απλή επίδειξη, έγγραφο ταυτοποίησης (π.χ. Δελτίο Ταυτότητας) ή φωτοαντίγραφο.

Όλες οι αιτήσεις των πολιτών γίνονται αποδεκτές, μέχρι τη συμπλήρωση του νόμιμου ορίου των 2.000 εγγεγραμμένων πολιτών ανά γιατρό. Στην περίπτωση των συμβεβλημένων με τον ΕΟΠΥΥ ιδιωτών γιατρών γίνονται αποδεκτές οι αιτήσεις των πολιτών για εγγραφή αναλόγως του καθορισμένου ορίου που ο κάθε ιατρός έχει επιλέξει κατά τη σύμβασή του.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr