background img
banner
banner

Ο κορωνοϊός… ζει και βασιλεύει στην Αιγιάλεια

ΥΠΕΡΒΟΛΙΚΗ ΜΕΤΑΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΤΑ ΕΠΙΣΗΜΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΝΟΣΗΣΕΙΣ COVID

Η ραγδαία αύξηση των νέων ενεργών κρουσμάτων covid στην Αιγιάλεια, κατά πολλούς, οφείλεται στην μεγάλη επισκεψιμότητα και την αύξηση του τουρισμού τα τελευταία εικοσιτετράωρα στην ευρύτερη περιοχή. Η εισροή των εκδρομέων ή ο “επαναπατρισμός” των Αιγιαλέων που διαμένουν αλλού και έρχονται για διακοπές, φαίνεται ότι είναι η κύρια αιτία για την αυξανόμενη τάση που έχει το ιικό φορτίο και η διασπορά των μεταλλάξεων που υπερισχύουν.

Πολύς κόσμος μάλιστα, δείχνει να έχει καταλάβει την βαθύτερη σημασία της χρήσης της προστατευτικής μάσκας, με αποτέλεσμα ένας μεγάλος αριθμός ανθρώπων να την χρησιμοποιούν στις καθημερινές τους συνήθειες και συναναστροφές, καθώς είναι ουσιαστικά ο μόνος τρόπος ατομικής προστασίας. Ένα ακόμα πρόσθετο στοιχείο που έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον και συναντάται σε μεγάλο ποσοστό στην περιοχή της Αιγιάλειας, είναι οι περιπτώσεις long covid. Τα συμπτώματα είναι συγκεκριμένα και η ήπιας μορφής νόσηση που διαχέεται, είναι ικανή όχι μόνο να μετατραπεί σε επανανόσηση μέσα σε λίγες μόνο μέρες, αλλά και μία “παγίωση” των συμπτωμάτων στον οργανισμό των νοσούντων.

Η περίπτωση της long covid κατάστασης, είναι μια περίπτωση που αντιμετωπίζουν πολλοί δημότες τους τελευταίους μήνες. Είναι τα συμπτώματα που μπορεί να εμφανιστούν έχοντας μία πολύ ιδιαίτερη εξέλιξη και πολλοί Αιγιαλείς δείχνουν να μην συμμερίζονται και ούτε να κατανοούν επ’ ακριβώς την επιθετικότητα της, σε βάθος χρόνου.

Λέγεται μάλιστα, ότι σε τοπικό επίπεδο, περίπου το 5% των ανήλικων ασθενών εμφανίζει υγειονομικά στοιχεία ή υποψία long covid, ενώ το ποσοστό αυτό αυξάνεται στο 12% σε περιπτώσεις ενηλίκων.

Τα παιδιά, έχουν συνήθως κάποια ίδια συμπτώματα του μακρού covid με τους ενήλικες, όπως για παράδειγμα τα διαρκή αναπνευστικά προβλήματα, την αλλαγή στη γεύση και την όσφρης και τα συμπτώματα μιας ανεξάρτητης μόνιμης κόπωσης, αλλά και των διαταραχών του ύπνου.

Αυξημένη η κίνηση στην αίθουσα “Μάνα και Παιδί” – Θετικό το 25%

Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Κέντρου Υγείας Αιγίου που διεξάγονται οι δωρεάν δειγματοληψίες των Rapid Tests, σε 101 δείγματα που πραγματοποιήθηκαν προχθές Δευτέρα 8 Αυγούστου, τα 25 από αυτά βρέθηκαν θετικά στις νέες μεταλλάξεις του ιού covid (Όμικρον 4 και 5) ενώ κάτι ανάλογο συνέβη και κατά την χθεσινή ημέρα, καθώς το ποσοστό ιικού φορτίου βρέθηκε σχεδόν στα ίδια επίπεδα. Έτσι, η αίθουσα “Μάνα και Παιδί” αποδεικνύεται ίσως το πιο χαρακτηριστικό και απτό παράδειγμα της απόλυτης πραγματικότητας σε σχέση με τα νούμερα των νοσήσεων και την διασπορά του κορωνοϊού, αυτές τις μέρες στην Αιγιάλεια.

Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με το ρεπορτάζ που πραγματοποίησε το protionline.gr, το 70% των κρουσμάτων που βγαίνουν ενεργά, είναι ουσιαστικά επαναλοιμώξεις του ιού, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καταγεγραμμένες περιπτώσεις που έχουν… κολλήσει την ίδια μετάλλαξη μέσα σε τριάντα ημέρες, τουλάχιστον δύο φορές!

Την ίδια στιγμή στο Κέντρο Υγείας Ακράτας, τα συνολικά Rapid Tests που έγιναν τον μήνα Ιούνιο ήταν 134, εκ των οποίων τα 35 από αυτά ήταν ενεργά και τον επόμενο μήνα πραγματοποιήθηκαν 362 τεστ εκ των οποίων τα 146 ήταν θετικά.

Όσον αφορά τους εμβολιασμούς που τελούνται, κατά τον μήνα Ιούνιο πραγματοποιήθηκαν συνολικά 84 “τσιμπήματα” με το σκεύασμα της Pfizer, ενώ τον Ιούλιο έγιναν 195, που βέβαια κατά πολύ μεγάλο ποσοστό, αφορούσαν την τέταρτη δόση του εμβολίου και σε συντριπτικό ποσοστό, τις ηλικίες 45 και άνω.

Σπ. Μάρκου: «Θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι διάφορες μετακινήσεις γιατρών»

Πώς όμως μπορούν να αντεπεξέλθουν οι μονάδες που έχουν επωμιστεί και αυτό το βάρος; «Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουν οι μετακινήσεις. Αυτές σημαίνουν αυτόματα εφημερίες. Οι εφημερίες, σημαίνουν αυτομάτως… ρεπό. Ρεπό, σημαίνει ότι οι δημότες θα δυσκολευτούν να κλείσουν ραντεβού. Είναι μια αλυσίδα που δεν τελειώνει.

Οι μετακινήσεις είναι επιβεβλημένο να σταματήσουν. Υπάρχουν περιπτώσεις περιοχών που είναι μεγάλης επισκεψιμότητας και όμως, ο ιατρός εμφανίζεται μόνο μία φορά την εβδομάδα.
Αυτό σημαίνει ότι δεν θα εξυπηρετηθεί κανείς. Αν το κράτος και το υπουργείο, θέλουν πραγματικά να πετύχει ο “προσωπικός ιατρός” θα πρέπει άμεσα να σταματήσουν οι διάφορες μετακινήσεις.
Δεν έχουν καμία απολύτως δουλειά οι επιστήμονες γενικής ιατρικής, στο Νοσοκομείο Αιγίου.

Τα πράγματα πρέπει να είναι ξεκάθαρα. Αυτό που συμβαίνει, παύει να είναι ένα υγειονομικού ενδιαφέροντος πρόβλημα, είναι σαφώς κοινωνικό και πολιτικό» δήλωσε στo protionline.gr ο Επιστημονικά Υπεύθυνος του Κ.Υ. Ακράτας Σπύρος Μάρκου, ο οποίος ξεκαθάρισε ότι η αύξηση των τεστ στο κέντρο, αλλά και των κρουσμάτων, οφείλεται στην μεγάλη εισροή επισκεπτών και τουριστών στην ευρύτερη περιοχή.

Συνεχίζεται η εμβολιαστική διαδικασία και στο ΓΝΑΑ Αιγίου

Στην ειδικά διαμορφωμένη αίθουσα του Νοσοκομείου Αιγίου, συνεχίζεται με ενδιαφέρον η συμμετοχή στην εμβολιαστική διαδικασία, από τους Αιγιαλείς αλλά και τους εκατοντάδες εκδρομείς των τελευταίων ημερών, που συνεχώς αυξάνονται. Το σκεύασμα της Johnson and Johnson τελείται κάθε Δευτέρα, το εμβόλιο της Pfizer για τους ενήλικες κάθε Τρίτη, ενώ για τα παιδιά πραγματοποιούνται εμβολιασμοί μόνο κάθε Πέμπτη, κατόπιν ραντεβού, με μικρή όμως συμμετοχή. Την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου, έγιναν συνολικά 310 Rapid Tests εκ των οποίων τα 35 βγήκαν θετικά, ενώ έγιναν και 95 μοριακά τεστ με 12 δημότες με covid βαριάς μορφής, να κρίνονται ως “επικίνδυνες περιπτώσεις” και μεταφέρθηκαν στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ρίου. Τέλος να σημειωθεί ότι, χθες Τρίτη 9 Αυγούστου, τα συμβολικά εμβόλια ήταν 122 (Pfizer), την στιγμή που στις 2 του μήνα – πριν μια εβδομάδα – ήταν 190 “τσιμπήματα”, κάνοντας έτσι πιο σημαντική την προσπάθεια που πραγματοποιείται από το υγειονομικό και νοσηλευτικό προσωπικό, έναντι του covid -19.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr