background img
banner
banner

Ένωσαν τις φωνές τους και είπαν ένα βροντερό “Όχι” στον καρκίνο του μαστού

Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΙΣΟΤΗΤΑΣ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟ ΠΙΟ ΩΡΑΙΟ… “ΑΛΜΑ ΖΩΗΣ” ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

Μία πολύ σημαντική αλλά και σε κάθε περίπτωση γεμάτη συναισθήματα εκδήλωση, πραγματοποιήθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο “Αλέκος Μέγαρης” την τελευταία ημέρα του Οκτωβρίου, λίγο πριν τις 7 το απόγευμα. Η Δημοτική Επιτροπή Ισότητας Αιγιάλειας οργάνωσε την πρώτη κατά σειρά εκδήλωσή της, από την στιγμή που επαναδραστηριοποιήθηκε και σε συνδυασμό με το σωματείο “Άλμα Ζωής” της γειτονικής Πάτρας, ετοίμασαν μια υπέροχη από κάθε άποψη δράση. Το θέμα ήταν ο καρκίνος του μαστού και η σύγχρονη πραγματικότητα, ενώ αναλύθηκαν η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης και φυσικά το πώς μπορεί η σύγχρονη γυναίκα να ενημερώνεται, να δρα και να συμπεριφέρεται, απέναντι σε μία “μάστιγα” που διευρύνεται όλο και πιο πολύ τα τελευταία χρόνια.

Μεγάλο το ενδιαφέρον για το ευαίσθητο κοινωνικό ζήτημα της σύγχρονης ζωής

Το κεντρικό “νόημα” της ενδιαφέρουσας εκδήλωσης, προσέγγιζε το θέμα του καρκίνου του μαστού στην νέα εποχή και πώς αυτό το κομμάτι έχει αντίκτυπο στην σύγχρονη γυναίκα, ή πόσο μπορεί να επηρεάσει και να αλλάξει όλη την ζωή της.

Η αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου σχεδόν γέμισε, με το πλήθος να ενημερώνεται από τα πιο κατάλληλα χείλη στο τι πρέπει να κάνει και τι να προσέχει, διαβιώντας σε μια κοινωνία που όλο και περισσότερο από ποτέ άλλοτε, “επιβάλλει” την ανάγκη της πρόληψης και της συνεχούς ενημέρωσης για τον καρκίνο του μαστού, καθώς αυτός να υπάρχει πλέον ως καθημερινό φαινόμενο.
Την όμορφη και ξεχωριστή δράση στήριξαν πλήρως η Ένωση Γυναικών Ελλάδας, η Ένωση Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων Αιγιάλειας και ο Εμπορικός Εισαγωγικός Επιχειρηματικός Σύλλογος Αιγιάλειας ως οι απόλυτα συνεργαζόμενοι φορείς και χορηγοί της εκδήλωσης.

Ποιοι παρέστησαν

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης, περιελάμβανε χαιρετισμούς, ομιλίες, επιστημονικές προσεγγίσεις και επίσημα στοιχεία, αλλά και μία βιωματική εξιστόρηση, μία αληθινή ιστορία, τρανή απόδειξη ψυχικής δύναμης.

Στην όμορφη δράση που έγινε στην αίθουσα του Κέντρου, παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, η πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου και πρόεδρος της Επιτροπής Ισότητας του δήμου, Μαρία Γίδα, οι αντιδήμαρχοι Βασίλης Χριστόπουλος και Νίκος Καραΐσκος, η πρόεδρος της ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. Μαρία Τσουκαλά, η Γραμματέας της Ένωσης Γυναικών Ελλάδας Λίτσα Γιαννοπούλου και απλοί πολίτες που θέλησαν να ενημερωθούν.

Χαιρέτησαν την προσπάθεια

Μιλώντας στο ακροατήριο, η κ. Γιδά, τόνισε μεταξύ άλλων: “Απόψε θα ακούσουμε πολύ σημαντικές εισηγήσεις από διακεκριμένους ανθρώπους. Η πρόσληψη και η ενημέρωση σώζει. Και εμείς, με αυτή την εκδήλωση θέλουμε να γίνουμε “φωνή” που θα σώσει ακόμα περισσότερες γυναίκες από το σύγχρονο πρόβλημα που ονομάζεται καρκίνος του μαστού. Ευχαριστώ πολύ τους συνεργαζόμενους φορείς και πολύ περισσότερο όσους βρέθηκαν στην αποψινή προσπάθεια. Οι Αιγιαλείς συμβάλουν στην διάδοση αυτής της καμπάνιας που γίνεται και δίνει αξία ζωής. Σας ευχαριστούμε όλους από την καρδιά μας που αγκαλιάζετε αυτή την προσπάθεια…”.

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο δήμαρχος Αιγιάλειας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ο οποίος σε έναν σύντομο χαιρετισμό, επισήμανε: “Χαίρομαι πολύ διότι βρίσκομαι ανάμεσα σε ό,τι σημαντικότερο υπάρχει στον ανθρώπινο ορίζοντα, σε γυναίκες. Οι γυναίκες είναι αυτές που γεννούν την ζωή, οι γυναίκες “γεννούν” το παρελθόν και το μέλλον. Σε αυτό το λεπτό ζήτημα της υγείας, όπως ο καρκίνος του μαστού, η σύγχρονη γυναίκα είναι αυτή που λογίζεται ως η πιο σημαντική στην κοινωνία. Η βραδιά ετούτη μπορεί να δώσει την δυνατότητα σε όσες το δυνατόν περισσότερες γυναίκες να προφυλαχθούν και να σωθούν πολλές ζωές. Όμως ακόμα και μία μόνο να σωθεί με αφορμή την αποψινή εκδήλωση, είναι ήδη επιτυχία” δήλωσε ο κ. Καλογερόπουλος, ενώ επισήμανε την μεγάλη δουλειά που κάνουν οι φορείς που ασχολούνται με το ζήτημα και πώς από τέτοιες εκδηλώσεις βγαίνουν πολύτιμα συμπεράσματα.

Ουσιαστικές τοποθετήσεις

Πρώτη στο βήμα και κεντρική ομιλήτρια ήταν η Καθηγήτρια Ακτινοδιαγνωστικής Ιατρικής Κατερίνα Σολωμού, η οποία ανέπτυξε το θέμα “Καρκίνος του μαστού και η αξία της έγκαιρης διάγνωσης”, κάνοντας μια επιστημονική ανάλυση αλλά με απλοϊκό τρόπο δοσμένη προσέγγιση στο ζήτημα, επικεντρώνοντας στο πώς με απλά βήματα μέσα από την καθημερινότητα και με πρακτικούς τρόπους να γίνεται η ενδεχόμενη έγκαιρη διάγνωση της νόσου και ποια είναι τα “σημάδια” που μπορεί να δει μία γυναίκα της σύγχρονης εποχής, σε όποια ηλικία και αν είναι. Λίγο αργότερα στο βήμα της εκδήλωσης ανέβηκε η Ψυχολόγος Άννα Μπελεβέγκα, η οποία ανέπτυξε το θέμα από επιστημονικής άποψης, και έθιξε ποια είναι αυτά τα πράγματα που επιβάλλουν στον σύγχρονο κόσμο την “αδιαφορία” για την ενημέρωση.

Το μεγαλύτερο “χειροκρότημα” και την πιο συναισθηματική προσέγγιση της εκδήλωσης είχε το μέλος του σωματείου “Άλμα Ζωής Πατρών” Άννα Γουρζή, η οποία ανέπτυξε το θέμα μιλώντας από το δικό της μετερίζι, για το πώς ο καρκίνος του μαστού της άλλαξε την ζωή, πραγματοποιώντας μια εντελώς διαφορετική και βιωματική προσέγγιση, αναφέροντας και καταθέτοντας την δική της προσωπική εμπειρία.

Ο αυτοβιογραφικός λόγος της κ. Γουρζή καθήλωσε κυριολεκτικά τον κόσμο της αίθουσας, περιγράφοντας το πώς έζησε με τον καρκίνο του μαστού, πώς τον αντιμετώπισε και πώς ακριβώς τελικά τον νίκησε, δημιουργώντας στην αίθουσα μια μεγάλη συναισθηματική φόρτιση αφενός, αλλά και ταυτόχρονα μία μεγάλη αισιοδοξία, ότι η σύγχρονη επιστήμη και οι νέες τεχνολογίες, έχουν ήδη φτάσει στο μέλλον του σήμερα και την αντιμετώπιση κάθε είδους ή μορφής καρκίνου.

Μουσική και όμορφα μηνύματα

Η όμορφη εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τη μουσική προσέγγιση του μαέστρου Σάκη Παπαδημητρίου και της ερμηνεύτριας Έλενας Λεώνη, αποδίδοντας τραγούδια από το καλλιτεχνικό έργο “Ωδή στην γυναίκα”. Και αυτό, ήταν ουσιαστικά και το κεντρικό νόημα της χθεσινής εκδήλωσης: Το πώς η ζωή γίνεται γυναίκα. Η οποία γυναίκα νικάει σε κάθε περίπτωση τα προβλήματα και κερδίζει την ποιότητα της ζωής με την βοήθεια της ιατρικής επιστήμης. Γιατί η γυναίκα και η Ιατρική πλέον, έχουν κάνει… άλματα ζωής!


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr