background img
banner
banner

Θα εξετάσει βοήθημα μέσω de minitis για τελευταία χρονιά…

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΤΗ ΣΤΑΦΙΔΑ ΣΤΙΣ ΤΑΞΕΙΣ ΤΟΥ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΜΕΤΑ ΤΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ

Δεν αφήνει και πολλά περιθώρια αισιοδοξίας για την κορινθιακή σταφίδα και το κόστος παραγωγής, η συνάντηση με τον υπουργό και τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 15 Νοέμβρη το μεσημέρι, με τη συμμετοχή εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων, Αιγίου “Μπακόπουλος Ντρίνιας” και Μεσσηνίας και της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας. Από πλευράς του αιγιώτικου συλλόγου πάντως ξεκαθαρίζεται πως θα αγωνιστεί μέχρι τέλους, ώστε να παραμένουν οι παραγωγοί στα χωράφια τους.

Τα αιτήματα, έτσι όπως τέθηκαν από τους συλλόγους των σταφιδικών περιοχών, αναφέρει σε δελτίο Τύπου που εξέδωσε, η διοίκηση του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου, τονίζοντας: ΄΄Αναφέραμε την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην εμπορία της σταφίδας, όπου δεν υπάρχουν πια τιμές και όπου υπάρχουν είναι εξευτελιστικές. Για την παραλαβή σταφίδας προς αποθήκευση. Για τις πληρωμές των παραγωγών στις τιμολογημένες ποσότητες, που δεν γίνονται στο χρονικό διάστημα που προβλέπει ο νόμος. Αναφερθήκαμε λεπτομερώς  στην κατάσταση όπως αυτή έχει διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια. Ζητήσαμε τα αποτελέσματα του ελέγχου για τα αποθέματα και τον λόγο που σταμάτησε η διάθεση αυτών  στην τιμή του 1,40 ευρώ όπως είχε αρχικά αποφασιστεί. Κάναμε εκτενή αναφορά στην αδυναμία των παραγωγών να ανταπεξέλθουν στις καλλιεργητικές φροντίδες. Στην εγκατάλειψη της παραγωγής, που έχει ήδη ξεκινήσει. Στο τεράστιο κόστος παραγωγής σε εφόδια, φάρμακα, λιπάσματα, καύσιμα, ρεύμα κτλ. αλλά και στο κόστος διαβίωσης.

Επίσης κάναμε αναφορά για τα προβλήματα της παρατεταμένης ανομβρίας στην ελιά και την έλλειψη εργατών γης για την συγκομιδή των αγροτικών προϊόντων. Ζητήσαμε αναπλήρωση του εισοδήματος, μείωση του κόστους παραγωγής, μέτρα στήριξης για να μπορέσουν οι παραγωγοί να συνεχίσουν την σταφιδοκαλλιέργια. Αυξημένη συνδεδεμένη ενίσχυση, καμιά περικοπή στις άμεσες ενισχύσεις,  για το πρασίνισμα να λάβουν υπόψη και την αντιπυρική προστασία που προσφέρει η σταφιδάμπελος. Προβολή και προώθηση του προϊόντος με ευθύνη του Υπουργείου, γιατί εκεί που δίνονται τα χρήματα δεν έχουμε αποτελέσματα΄΄.

Ως προς το τι απάντησε ο υπουργός, ο Αγροτικός Σύλλογος αναφέρει: ΄΄Ο υπουργός δήλωσε γνώστης της κατάστασης, μας ευχήθηκε «μακάρι να ανακάμψουν οι τιμές». Περιμένει τα συγκεντρωτικά στοιχεία στο τέλος του Νοέμβρη, αν και με τα μέχρι τώρα στοιχεία που έχει, η σταφίδα δεν έχει ζήτηση. Σε περίπτωση που δεν αλλάξει κάτι μέχρι το τέλος της εμπορικής περιόδου, το υπουργείο  θα εξετάσει τα δεδομένα  και  μπορεί να παρέμβει με κάποιο βοήθημα, μέσω de minitis για τελευταία χρονιά. Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης  και της ΚΑΠ, δεν επιτρέπει να ενισχύονται προϊόντα που για μεγάλο χρονικό διάστημα δεν έχουν πρόσβαση στις αγορές. Οι συνδεδεμένες δίνονται  για να αποκτήσουν πρόσβαση και μας κάνουν χάρη που συνεχίζονται με τη νέα ΚΑΠ΄΄.

Δεν έγινε αποδεκτό από την Ε.Ε. το αίτημα για τα αποθέματα

Παράλληλα, ο Α.Σ.Α. κάνει γνωστό ότι ΄΄ο έλεγχος των αποθεμάτων έγινε, αποφασίστηκε να σταλεί αίτημα στην Ε.Ε. για απόσυρση, το οποίο δεν έγινε αποδεκτό για λόγους  κανονισμού της Ένωσης. Επίσης ο κανονισμός δεν επιτρέπει, σε ποσοστό πάνω από 5% τη διάθεση σε δημόσιες δομές΄΄. Σημειώνει ακόμη συμπερασματικά, τα εξής: ΄΄Οι ανοικτές τιμές, η παραλαβή προς αποθήκευση, η μη τήρηση του νόμου για την πληρωμή των τιμολογίων, είναι αποτέλεσμα της γενικότερης κατάστασης της εμπορίας κορινθιακής σταφίδας και εφόσον το προϊόν δεν μπορεί να πουληθεί δεν έχει νόημα η υπουργική παρέμβαση. Υπάρχουν προϊόντα που κάνουν τον κύκλο τους , η σταφίδα δεν έχει ζήτηση και θα περιμένει προτάσεις, από όλους τους εμπλεκόμενους, για τη στήριξη της καλλιέργειας ή την αλλαγή αυτής. Για το υψηλό κόστος παραγωγής μας απάντησε πως ότι ήταν να δώσουν έδωσαν, «ενεργειακή κρίση είναι, να κάνουμε υπομονή, θα περάσει».

Τέλος υπήρξε και τηλεφωνική επικοινωνία, μετά από πρωτοβουλία του υφυπουργού, με τον πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ για το ζήτημα των χαμένων ενισχύσεων  σε νεοεισερχόμενους παραγωγούς με την εφαρμογή της ΚΑΠ 2014-2021. Δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τίποτα και θα περιμένουν να προσκομίσουμε στοιχεία΄΄.

Απαξίωση αλλά και αλήθειες…

Ακόμη, υπογραμμίζει τα ακόλουθα: ΄΄Στη συνάντηση με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων, αν εξαιρέσουμε την απαξίωση και τον εμπαιγμό, ειπώθηκαν αλήθειες. Η σημερινή κυβέρνηση όπως και οι προηγούμενες με ευαγγέλιο την ΚΑΠ της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με απόλυτη πίστη στον κανονισμό και την λειτουργία της, έχουν μειώσει τον αγροτικό πληθυσμό της χώρας από το 22% που ήταν τη δεκαετία του ΄90 σε 6,5% σήμερα, με στόχο τα επόμενα χρόνια να φτάσω και στο 2%.

Με προτεραιότητα στα κέρδη των λίγων έρχεται σε δεύτερη μοίρα ο άνθρωπος, ο παραγωγός, ο βιοπαλαιστής αγρότης. Οι ενισχύσεις και η στήριξη στον αγροτικό τομέα δίνονται εκεί που επιτάσσουν οι μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις και ο βιομηχανικός τομέας. Όλες οι συμφωνίες, τα προγράμματα, τα κίνητρα που δίνονται ,  δεν δίνονται με σκοπό την εξασφάλιση του αγρότη  και την παραμονή στην παραγωγή.  Δεύτερη μοίρα διατροφική επάρκεια του ελληνικού λαού, οι εργαζόμενοι, τα μικρά μαγαζιά της πόλης, η τοπική οικονομία΄΄.

΄΄Συνάδελφοι αγρότες κτηνοτρόφοι, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι της πόλης, δεν θα τους κάνουμε το χατίρι. Θα παραμείνουμε στα χωράφια μας, θα συνεχίσουμε να παράγουμε προϊόντα υψηλής  διατροφικής αξίας, θα αγωνιστούμε, θα διεκδικήσουμε! Καλούμε τους παραγωγούς σε συμμετοχή και οργάνωση, για να δυναμώσουμε το αγροτικό κίνημα, να αντιμετωπίσουμε τις δυσκολίες, να αγωνιστούμε, να βάλουμε εμπόδια. Συνάδελφοι, δυστυχώς δεν υπάρχουν σωτήρες, χωρίς τη δικιά μας αγωνιστική πρωτοβουλία, χωρίς την υπεράσπιση των δικών μας δικαιωμάτων στη ζωή και την εργασία δεν υπάρχει μέλλον μας έχουν για ξεκλήρισμα… Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ. ΘΑ ΝΙΚΗΣΟΥΜΕ΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr