background img
banner
banner

“Σφραγίζονται” το ένα μετά το άλλο τα περίπτερα στην πόλη

ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΟΙ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΚΡΙΒΕΙΑΣ ΣΤΟΝ ΚΛΑΔΟ ΤΩΝ ΠΕΡΙΠΤΕΡΙΟΥΧΩΝ – ΣΕ ΑΠΟΓΝΩΣΗ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ

Όλο και λιγότερα είναι τα περίπτερα της πόλης του Αιγίου, αλλά και γενικά όλου του δήμου τα τελευταία τρία χρόνια. Ο συγκεκριμένος κλάδος από το 2019, λέγεται πως είναι ο πιο πιεσμένος εργασιακά και οικονομικά από όλους τους υπόλοιπους που υπάρχουν στην ελεύθερη αγορά ή και τα καταστήματα πώλησης αγαθών με ανάλογα, παρεμφερή είδη. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα της κρίσεως που περνάει ο κλάδος των περιπτεριούχων είναι ότι τις τελευταίες ημέρες “σφραγίστηκαν” και “σηκώθηκαν” δύο ακόμα κεντρικά περίπτερα στον πυρήνα της πόλης αφήνοντας τα από 24 το 2015, πλέον… 13 ως ενεργά.

Περίπτερο VS μίνι μάρκετ

Με την παύση των νομαρχιών πριν μερικά χρόνια ως θεσμός, ο κλάδος των περιπτεριούχων “πέρασε” και υπάγεται μέσω του υπουργείου Εσωτερικών στον εκάστοτε δήμο. Ο χειρισμός τους από το 2015 και μετά ανήκει εξ ολοκλήρου στον δήμο και σήμερα στην Αιγιάλεια, ένα ποσοστό 35-40% των εσόδων από τα ενοίκια των επιχειρήσεων αυτών τα εκμεταλλεύεται η Οικονομική Επιτροπή του δήμου και η αρμόδια αντιδημαρχία. Αυτό βέβαια… θεωρητικά! Γιατί πρακτικά, η εικόνα δεν είναι η ίδια. Ειδικά από την εποχή που έπαψαν να δίνονται οι άδειες περιπτέρου σε αναπήρους πολέμου ή ανθρώπους με κινητικά προβλήματα ή αναπηρία 70% και άνω, τα καταστήματα αυτά “πέρασαν” σε χέρια ανθρώπων που απλά ενοικίαζαν την εκάστοτε επιχείρηση ή σε συγγενικά πρόσωπα ατόμων με ειδικές ανάγκες, γεγονός που άλλαξε άρδην και την εικόνα του κλάδου, καθώς ο ανταγωνισμός εντατικοποιήθηκε εμφανώς. Και κυρίως, ο ανταγωνισμός ανάμεσα στο “μίνι μάρκετ” και το “περίπτερο”. Όχι μόνο οι δύο αυτές επιχειρήσεις έχουν κοινά αγαθά κατά 90%, αλλά κυρίως λόγω των οικονομικών δυσκολιών που υφίστανται και οι δύο, από τον κορωνοϊό και μετά, έχουν κοινές συνισταμένες.

Δεν υπάρχουν δικαιούχοι να κάνουν νέες αιτήσεις

Οι ενδιαφερόμενοι που τηρούν τις ανάλογες προϋποθέσεις και ενδιαφέρονται για ένα νέο τέτοιο ξεκίνημα, συμπληρώνουν μία αίτηση και τον φάκελο με τα δικαιολογητικά, προκειμένου να δοθεί νέα παραχώρηση άδειας. Όμως, τα προβλήματα είναι ότι τα τελευταία χρόνια δεν γίνονται καν ανάλογες αιτήσεις. Το ενδιαφέρον της εργασιακής αυτής προοπτικής είναι από πολύ μικρό ως… μηδαμινό, ενώ το μεγάλο ζήτημα της εποχής είναι το ότι το ένα μετά το άλλο, τα περίπτερα που υπάρχουν στον δήμο, κλείνουν λόγω του ότι κρίνονται ασύμφορα οικονομικά. Μιλώντας στo protionline.gr ο πρόεδρος της “Ένωσης Καπνοπωλών Περιπτεριούχων – Καταστημάτων Ψιλικών – Παντοπωλείων και Συναφών Ειδών Αιγιάλειας” Γιώργος Τσινάκης, επιβεβαιώνει την δύσκολη κατάσταση που επικρατεί στον κλάδο του.

Γ. Τσινάκης: “Ο δήμος θα μπορούσε να εσοδεύει από αυτές τις επιχειρήσεις”

Ο πρόεδρος του συλλόγου που σήμερα απαριθμεί συνολικά 42 μέλη, μιλώντας στo protionline.gr για την κατάσταση που βιώνουν οι άνθρωποι του κλάδου και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, τόνισε μεταξύ άλλων: “Υπάρχουν πάρα πολλά περίπτερα ξενοίκιαστα και δεν κινούνται νομικές διαδικασίες για να βγουν νέες άδειες για περίπτερα. Ίσα – ίσα, η εικόνα που έχουμε μπροστά μας είναι να βλέπουμε με λύπη να κλείνει η μία επιχείρηση μετά την άλλη. Το θέμα είναι σοβαρό και το χειρότερο όλων, είναι ότι υπάρχει κόσμος που πιστεύει ότι ο θεσμός του περιπτέρου είναι… παρωχημένος. Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ζητήσω άμεσα να δω τον αρμόδιο αντιδήμαρχο, προκειμένου να του επιστήσω τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κόσμος του κλάδου και κυρίως, να ζητήσω στην Δημοτική Αρχή να πάρει θέση στο γιατί κλείνουν και σφραγίζονται το ένα μετά το άλλο. Βλέπω πως ο δήμος ενώ θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί τα περίπτερα εσοδεύοντας από διάφορες πήγες, δεν το κάνει. Δεν ξέρω γιατί συμβαίνει αυτό. Το τελευταίο διάστημα έκλεισαν τρία περίπτερα. Είχαν μείνει “ορφανά” και δεν αντικαταστάθηκε η άδεια λειτουργίας τους” ανέφερε ο κ. Τσινάκης.

Πολλά περίπτερα, είτε ήταν και λειτουργούσαν σε “αμφιλεγόμενες” θέσεις, είτε είχαν παρατυπίες στα τετραγωνικά μέτρα τους ή την θέση τους, κάτι που αποτελεί ακόμα ένα επιπλέον ζήτημα για τις μικρές αυτές επιχειρήσεις. Από το 2019 και μετά, το θέμα αυτό αποτελεί έναν ακόμη πονοκέφαλο για όποιον θελήσει να δουλέψει σε κάποιο περίπτερο. Η “πτώση” των επιχειρήσεων αυτού του είδους στην πόλη του Αιγίου είναι μεγάλη, με πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα του ότι δύο από τις μεγαλύτερες πληθυσμιακά περιοχές του Αιγίου, τον Συνοικισμό και την Καλλιθέα, δεν υπάρχει ούτε ένα περίπτερο, ούτε καν για δείγμα! Να σημειωθεί ότι, αυτή την στιγμή τα ενεργά περίπτερα που λειτουργούν σε όλο το φάσμα της πόλης του Αιγίου, είναι μόνο 13.

Είμαστε σε έναν καλό διάλογο με τον δήμαρχο”

Εξηγώντας τις συνθήκες που επικρατούν για τον κλάδο των περιπτεριούχων σε σχέση με την παρούσα Δημοτική Αρχή, ο κ. Τσινάκης τόνισε: “Η προηγούμενη Δημοτική Αρχή διατηρούσε αρκετά απόμακρη στάση απέναντι στον κλάδο και τα προβλήματά μας. Ο κ. Καλογερόπουλος είναι πολύ ζεστός και συζητήσιμος άνθρωπος. Έχει δείξει ότι συμμερίζεται τις δυσκολίες μας και θέλει να βρεθεί λύση, ώστε να σταματήσει η εργασιακή “κατρακύλα” που βιώνουμε. Έχουμε άψογο επίπεδο επικοινωνίας και μέχρι τις γιορτές θα ζητήσω να τον δω και προσωπικά τον κ. δήμαρχο…” ανέφερε ο επιχειρηματίας της πλατείας.


Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr