background img
banner
banner

Ανακούφιση στα Σελιανίτικα από την οριοθέτηση και διευθέτηση του “Βρωμολάγκαδου”

ΙΚΑΝΟΠΟΙΕΙΤΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΤΟ ΧΡΟΝΙΟ ΑΙΤΗΜΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ

Στην υπογραφή σύμβασης με ανάδοχο για την εκπόνηση μελέτης οριοθέτησης οκτώ χειμάρρων, συμπεριλαμβανομένου του χειμάρρου με την τοπική ονομασία “Βρωμολάγκαδο” Κοινότητας Σελιανιτίκων, με παράλληλη μελέτη για έργα διευθέτησης, προχώρησε την περασμένη Τετάρτη ο Περιφερειάρχης. Είχε προηγηθεί, με εισήγηση του προέδρου Γιώργου Ρόζου, απόφαση του Κοινοτικού Συμβουλίου Σελιανιτίκων από το 2019, ενώ για το ίδιο θέμα ακολούθησε και νεότερη αλληλογραφία του προέδρου προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Το πρόβλημα που υφίσταται στην περιοχή είναι μακροχρόνιο και χρονολογείται αρκετές δεκαετίες πίσω, με αποτέλεσμα κάθε χειμερινή περίοδο, λόγω των έντονων πλημμυρικών φαινομένων, οι ντόπιοι καλλιεργητές να μην μπορούν να μεταβούν στα κτήματά τους. Για το θέμα αυτό, μετά και από διαρκείς συνομιλίες που είχε ο κ. Ρόζος με τον Χαράλαμπο Μπονάνο, εξαρχής ο ίδιος ο αντιπεριφερειάρχης έδειξε ζωηρό ενδιαφέρον και προέβη σε όλες τις διαδικασίες, ώστε το αίτημα της κοινότητας να τύχει ανταπόκρισης από την Περιφέρεια.

Η Κοινότητα Σελιανιτίκων, τόσο ο πρόεδρος όσο και η αναπληρωτής προέδρου Βάσω Θεοδωροπούλου, είναι σε άμεση επαφή και συνεργασία με τις οικείες Υπηρεσίες της Περιφέρειας για τη δρομολόγηση του θέματος.

“Είναι ευχάριστο να βλέπεις να προχωρούν κοινοτικά ζητήματα και μάλιστα προβλήματα που ταλαιπωρούν τους κατοίκους πολλά χρόνια πίσω”, σχολίασε σχετικά ο πρόεδρος. Από πλευράς της Κοινότητας Σελιανιτίκων, καθώς και των καλλιεργητών της περιοχής, εκφράζονται ευχαριστίες στον αντιπεριφερειάρχη για τη σημαντική και καθοριστική του συμβολή στην προώθηση λύσης αυτού του χρόνιου τοπικού προβλήματος.

Το κλαδιά που βγαίνουν στον δρόμο εμποδίζουν τα συνεργεία του δικτύου αποχέτευσης λυμάτων

Εν τω μεταξύ, προχωρά το έργο του αποχετευτικού δικτύου στην Κοινότητα Σελιανιτίκων, χωρίς μέχρι σήμερα να σημειωθούν ιδιαίτερα προβλήματα, ενώ και η πρόοδος των εργασιών μέχρι τώρα εξελίσσεται ικανοποιητικά. Για τα θέματα του έργου ο πρόεδρος ενημερώνεται σχεδόν καθημερινά από τους μηχανικούς της αναδόχου εταιρείας και ασφαλώς συζητούνται και ζητήματα που αποτελούν τροχοπέδη στην ομαλή πορεία του έργου. Ένα πρόβλημα που απασχολεί είναι τα κλαδιά δέντρων που προεξέχουν από τα ιδιωτικά ακίνητα στις οδούς κοινής χρήσης. Ήδη, η επόμενη οδός που είναι να εγκατασταθεί το συνεργείο της αναδόχου εταιρείας είναι η Ανθέων, στην οποία υπάρχει θέμα με τους προεξέχοντες κλάδους στο δρόμο.

Στο πλαίσιο αυτό, η κοινοτική αρχή καλεί τους ιδιοκτήτες οικοπέδων να κλαδέψουν τα κλαδιά των δέντρων που προεξέχουν των ορίων των ακινήτων τους προς την πλευρά κοινόχρηστης οδού. Επισημαίνεται ότι, οι παρεμβάσεις αυτές είναι υποχρεωτικές για τους προαναφερθέντες κατόχους ή εκμεταλλευτές ακινήτων και κάθε αμέλεια ή άρνηση συμμόρφωσης συνιστά ποινικό αδίκημα. Σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στην κείμενη νομοθεσία, ο δήμος έχει το δικαίωμα σε περίπτωση μη ανταπόκρισης, να προχωρήσει με δικά του συνεργεία στην κοπή των προεξεχόντων κλάδων, καταλογίζοντας τη σχετική δαπάνη στους ιδιοκτήτες, καθώς και της επιβολής προστίμου.

Εκτός λειτουργίας το δίκτυο του καλλωπιστικού οδοφωτισμού στην παραλιακή οδό

Την ίδια στιγμή, εκτός λειτουργίας έχει τεθεί το δίκτυο του οδοφωτισμού στο τμήμα παραλιακής οδού που ξεκινά από την τρίγωνη πλατεία Σελιανιτίκων έως και το κατάστημα “Άσπρο Μαύρο” στον Λόγγο. Τη βλάβη στο δίκτυο έχει δηλώσει ο κ. Ρόζος στην εφαρμογή Sense City. Όμως, η κατάσταση, στην οποία βρίσκεται ο δημοτικός καλλωπιστικός φωτισμός, είναι γνωστή στον δήμο, καθώς με την πρώτη σταγόνα βροχής αμέσως προκύπτει βραχυκύκλωμα.

Για το θέμα αυτό, με εισήγηση του προέδρου, αλλά και με την προτροπή της Ααναπληρωτή προέδρου, το Κοινοτικό Συμβούλιο Σελιανιτίκων το 2020, είχε ζητήσει από τον δήμο Αιγιαλείας την αντικατάσταση του παλαιού φθαρμένου δικτύου οδοφωτισμού στο δυτικό τμήμα της παραλιακής οδού. Προς το παρόν, τα συνεργεία του δήμου δεν έχουν προβεί ακόμη στις απαιτούμενες εργασίες αποκατάστασης.

Παράπονα δημοτών για τους κάδους στις οδούς Επιδαύρου και Αφροδίτης

Αναφορικά με παράπονα χρηστών στις οδούς Αφροδίτης και Επιδαύρου, σχετικά με την εγκατάσταση κάδων σε αντικατάσταση προϋφιστάμενων πράσινων κάδων, που είχαν καταστεί μη λειτουργικοί, η Κοινότητα Σελιανιτίκων παραθέτει τα εξής: «-Το Κοινοτικό συμβούλιο Σελιανιτίκων με την αριθ. 03/2022 απόφασή του, είχε αιτηθεί προς τη Διεύθυνση Καθαριότητας του δήμου την αντικατάσταση δέκα πράσινων, μη χρηστικών και λειτουργικών, κάδων, με ισάριθμους νέους κάδους. Η απόφαση αυτή χρονολογείται από τις 28 Φεβρουαρίου 2022. -Το διάστημα που ακολούθησε και μέχρι το τέλος του έτους, η οικεία Διεύθυνση του Δήμου αντικατέστησε σταδιακά τους μη χρηστικούς κάδους, εκτός από τους κάδους στις οδούς Επιδαύρου και Αφροδίτης. Ενδιάμεσα, είχε παρέμβει πάλι ο Πρόεδρος της κοινότητας Γιώργος Ρόζος με νεώτερη αλληλογραφία ως προς την αλλαγή των υπόψη κάδων. -Το νέο έτος, ο πρόεδρος επανήλθε με νεότερη αλληλογραφία, συγκεκριμένα στις 3 Ιανουαρίου 2023, με την οποία υπενθύμιζε στον δήμο την αναγκαιότητα να αλλαχθούν οι κάδοι στις παραπάνω οδούς. Μάλιστα, ο κάδος στην οδό Επιδαύρου ήταν τρύπιος στη βάση του, με συνέπεια να καθίσταται παντελώς αδύνατη η χρήση του.

-Από την τελευταία αλληλογραφία του προέδρου, η αρμόδια δημοτική Υπηρεσία προχώρησε μετέπειτα στην αντικατάσταση των δυο κάδων με άλλους, που δεν ήταν νέοι, αλλά παλιοί. Αυτό, όπως είναι κατανοητό, το έκανε η ίδια η Υπηρεσία και όχι η Κοινότητα που ήταν ξεκάθαρη στο αίτημά της, δηλαδή είχε αιτηθεί την εγκατάσταση νέων κάδων στις προαναφερόμενες οδούς. -Η Κοινότητα Σελιανιτίκων θα επανέλθει πάλι επί του θέματος, αιτούμενη την τοποθέτηση νέων κάδων στις οδούς, καθώς και για τις άλλες ανάγκες σε κάδους που έχουν καταγραφεί εντός του οικισμού. Εκτός των άλλων, με πρόταση του προέδρου, προωθείται ήδη και η δημιουργία μιας “Γωνιάς Ανακύκλωσης”, κάτι για το οποίο δεν υπήρχε, μέχρι πρότινος, πρόβλεψη για τα Σελιανίτικα».


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr