background img
banner
banner

Μόνιμες κατασκευές σε παραλίες | ΦΩΤΟ

ΤΟ PROTIONLINE.GR ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΒΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΑΜΕΑ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ

Το ζήτημα της ισότιμης πρόσβασης χωρίς αποκλεισμούς στους χώρους εργασίας, στις υποδομές, σε προϊόντα και υπηρεσίες γίνεται όλο και πιο σημαντικό για την κοινωνία, και φυσικά για τους δήμους. Προς αυτή την κατεύθυνση και με ιδιαίτερη ευαισθησία για τα άτομα με αναπηρίες, ο δήμος Αιγιαλείας ξεκινά το έργο της αναβάθμισης προσβασιμότητας για άτομα με κινητικά προβλήματα σε παραλίες του, με σκοπό τη δημιουργία μόνιμων εγκαταστάσεων.

Στόχος του δήμου είναι μια φιλική, προσεγγίσιμη και ασφαλής για όλες τις κατηγορίες των χρηστών παραλία, με ομαλές κλίσεις, κατάλληλη σήμανση, προσιτή και εύκολη στη χρήση μηχανισμών χειρισμού (όπως διατάξεις πρόσβασης, διαδρόμους χρήσης ΑμεΑ) διευκολύνοντας εν τέλει την προσβασιμότητα ανθρώπων με κινητικές αναπηρίες ή με περιορισμένη κινητικότητα, στις παραλίες.

Όπως εξηγεί στo Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων και Προγραμματισμού Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄το έργο προσβλέπει στην προετοιμασία παράλιων εγκαταστάσεων και υποδομών που αφορούν την ψυχαγωγία και την εκγύμναση ατόμων με κινητικές αναπηρίες ή περιορισμένης κινητικότητας (ηλικιωμένοι, εγκυμονούσες γυναίκες, άτομα με μειωμένη όραση, κ.τ.λ.), συνεισφέροντας στην εξυπηρέτηση αλλά και κοινωνικοποίησή τους. Με στόχο αφενός τη φυσική πρόσβαση των ατόμων με αναπηρία στους θαλάσσιους χώρους και αφετέρου την ισότιμη κοινωνική ένταξή τους, προχωράμε στην αναβάθμιση των υποδομών ακτών του δήμου. Θα γίνουν έτσι παρεμβάσεις και θα διαμορφωθούν κατάλληλες εγκαταστάσεις τόσο στον ευρύτερο χώρο της παραλίας όσο και στον χώρο κολύμβησης, οι οποίες θα τηρούν τις απαιτούμενες προδιαγραφές σχεδιασμού για ΑμεΑ΄΄.

Παραλίες παρέμβασης

Το έργο περιλαμβάνει την κατασκευή υποδομών σε τέσσερις παραλίες του δήμου για την εξυπηρέτηση των ΑμεΑ, στο πλαίσιο της ανάπτυξης του τουρισμού ειδικών απαιτήσεων αλλά και της εξυπηρέτησης των κατοίκων της περιοχής. Στοχεύει στην ανάπτυξη του τουρισμού των ατόμων με αναπηρία και στην προσέλκυση τουριστών αυτής της κοινωνικής ομάδας. ΄΄Είναι μία ολοκληρωμένη παρέμβαση που συνοδεύεται από αποδυτήρια, τουαλέτες, ράμπες ΑΜΕΑ, ξύλινα δάπεδα, ομπρέλες, σήμανση κ.ο.κ.΄΄, είπε ακόμη ο αντιδήμαρχος.

Η επιλογή των παραλιών για ένταξη στο πρόγραμμα και η διαμόρφωσή τους με εξυπηρετήσεις και εξοπλισμό για ΑμεΑ έγινε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, ώστε να εκμεταλλευτούν στο μέγιστο τα χαρακτηριστικά τους. Εξετάστηκε η μορφολογία του εδάφους ώστε να είναι κατάλληλη για να μπορέσουν να γίνουν παρεμβάσεις προσβασιμότητας και η θέση της παραλίας σε σχέση με άλλες παροχές της περιοχής οδήγησαν στην επιλογή των παραλιών. Bάσει των ανωτέρω κριτηρίων , με απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου, έχουν επιλεγεί οι παραλίες: Αβύθου Δ.Ε. Συμπολιτείας, Νικολεΐκων Δ.Ε. Διακοπτού, Ελαιώνα Δ.Ε. Διακοπτού, Ακράτας (Συλίβαινα), Δ.Ε. Ακράτας.

Εκμετάλλευση χρηματοδοτικών εργαλείων προς όφελος των πολιτών

Ο συνολικός προϋπολογισµός των έργων ανέρχεται στο ποσό των 282.646,81 €. ΄΄Στην προσπάθειά μας να εκμεταλλευτούμε κάθε χρηματοδοτικό εργαλείο προς όφελος των πολιτών, υποβάλαμε πρόταση στο πλαίσιο της Πρόσκλησης στο Ε.Π. «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» με τίτλο «Δημιουργία Ολοκληρωμένων Τουριστικών Προσβάσιμων Θαλάσσιων Προορισμών», εγκρίθηκε η ένταξη της πράξης «Αναβάθμιση της προσβασιμότητας των ατόμων με αναπηρία και κινητικά προβλήματα σε παραλίες του Δήμου Αιγιαλείας» συνολικού προϋπολογισμού 240.000 €, έγινε ο διαγωνισμός, ο ανάδοχος υπέγραψε την περασμένη εβδομάδα κι έτσι προχωράμε στην υλοποίηση του έργου΄΄, είπε ο κ. Χριστόπουλος. Σημειώνεται ότι το υπολειπόμενο ποσό των 42.464,81€ θα καλυφθεί από ιδίους πόρους του δήμου. Η δε σύμβαση που υπεγράφη με την εταιρεία «AKRIMAN ΕΕ» προβλέπει κατασκευή του έργου με 278.793,79 €.

Αν παραδοθούν μέσα στο καλοκαίρι, τα sea track θα μεταφερθούν σε παρακείμενες παραλίες

Παράλληλα, ο αντιδήμαρχος έκανε γνωστά και τα εξής: ΄΄Ο ανάδοχος μας ενημέρωσε ότι ξεκινά άμεσα η εκτέλεση του έργου, δηλαδή στα τέλη Ιουνίου. Οι εργασίες θα διαρκέσουν σχεδόν ένα μήνα. Βάσει του προγραμματισμού που έχουμε, επειδή υπάρχουν ήδη εγκατεστημένα sea track σε κάποιες από τις παραλίες παρέμβασης, αναλόγως με τον χρόνο ολοκλήρωσης του έργου, ίσως και μέσα στο φετινό καλοκαίρι δηλαδή, τα sea track να τοποθετηθούν σε παρακείμενες παραλίες σε συνεργασία με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Θα κάνουμε… αγώνα δρόμου ώστε το έργο να υλοποιηθεί όσο το δυνατόν γρηγορότερα΄΄.

Προς ολοκλήρωση το έργο ραμπών ΑΜΕΑ στα σχολεία

Επίσης, ο κ. Χριστόπουλος κατέληξε με τα εξής: ΄΄Η δημοτική αρχή, για άλλη μία φορά, αποδεικνύει έμπρακτα την ευαισθησία της για τα άτομα με αναπηρίες φροντίζοντας για την ασφαλή προσβασιμότητά τους και στις παραλίες. Επίσης, άμεσα ολοκληρώνεται και το πρόγραμμα με τις ράμπες ΑΜΕΑ στα σχολεία΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr