background img
banner
banner

ΚΩΣΤΑΣ ΣΠΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ: «Πώς θα κάνουμε την Αιγιάλεια… προορισμό, με δυνατότητες για όλους»

«ΤΟ ΟΡΑΜΑ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ»

Μία καινούρια σελίδα για την Αιγιάλεια, με νέους ανθρώπους και ιδέες, με ικανότητες και γνώση που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια σε ένα καλύτερο μέλλον, επιχειρεί να γυρίσει η παράταξη «Αιγιάλεια Προορισμός» του υποψηφίου δημάρχου Αιγιαλείας Κώστα Σπηλιόπουλου.

Σήμερα, ο επικεφαλής της παράταξης ανοίγει τα χαρτιά του στo Protionline.gr για τη νέα αυτή παράταξη με τη μεγάλη προοπτική, τους λόγους που τον οδήγησαν να διεκδικήσει τη δημαρχία, για τη διαδρομή ως τις εκλογές του Οκτωβρίου, για την κατάσταση του δήμου Αιγιαλείας και τη δημοτική αρχή την οποία θεωρεί υπεύθυνη για τη στασιμότητα, επιρρίπτοντας ταυτόχρονα ευθύνες και στην αντιπολίτευση, την απώλεια του Τμήματος Φυσικοθεραπείας και τα άλυτα τοπικά προβλήματα, ενώ αναφέρεται και στους βασικούς άξονες του προγράμματος του συνδυασμού του, το οποίο θα ανακοινωθεί το επόμενο διάστημα.

Δημιουργήσατε τη δημοτική παράταξη «Αιγιάλεια Προορισμός» «χτίζοντας» κομμάτι – κομμάτι τη βάση της και επενδύοντας σε ανθρώπους που είτε γνωρίζουν την τοπική αυτοδιοίκηση είτε είναι νέοι στα δημοτικά πράγματα με διάθεση για δουλειά. Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του ψηφοδελτίου σας που θα κατατεθεί σε ένα μήνα; Πιστεύετε ότι υπερτερεί έναντι άλλων με βάση τις ως τώρα ενδείξεις;
Δημιουργήσαμε τη δημοτική μας παράταξη ‘’ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΟΣ’’ με βασικό κριτήριο τη βούληση ενεργών πολιτών για να βγάλουμε το Δήμο μας από τη μιζέρια και την παρακμή. Για να τον κάνουμε Δήμο σύγχρονο και λειτουργικό. Που πορεύεται με σχέδιο και προτεραιότητες, που αξιοποιεί τα συγκριτικά του πλεονεκτήματα, τη θέση του, τα προϊόντα του, το παραλιακό του μέτωπο, την ιστορία του και κυρίως τους ανθρώπους του. Μα πάνω από όλα τους νέους του που ασφυκτιούν και απομακρύνονται από τον τόπο τους. Στα στελέχη μας περιλαμβάνονται έμπειρα και πετυχημένα στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης, ξεχωριστοί επαγγελματίες και επιστήμονες, δημιουργικοί αγρότες και πολλοί νέοι, φοιτητές και πτυχιούχοι, που αποτελούν το μέλλον του τόπου μας.
Οι υποψήφιοι του συνδυασμού μας έχουν ένα ιδιαίτερο, πολύτιμο χαρακτηριστικό. Δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με πελατειακές λογικές, πιέσεις, εκβιασμούς, υποσχέσεις, ούτε πολιτικές εξάρτησης και χειραγώγησης. Έχουν μόνη φιλοδοξία και επιδίωξη να κάνουμε την Αιγιάλεια ‘’ΠΡΟΟΡΙΣΜΟ με δυνατότητες για ΟΛΟΥΣ’’. Για αυτό έχουμε ξεχωρίσει από τους άλλους συνδυασμούς που κινούνται με τις λογικές του παρελθόντος που έχουν αποδειχθεί καταστροφικές για το Δήμο μας.

Τον προηγούμενο Οκτώβριο γνωστοποιήσατε την πρόθεσή σας να θέσετε υποψηφιότητα για δήμαρχος. Πότε όμως ήταν που πήρατε την απόφαση να κατέλθετε; Γιατί θέλετε να γίνετε δήμαρχος Αιγιαλείας;
Μαζί με την ομάδα μας έχουμε ένα και μόνο στόχο. Να δημιουργήσουμε ένα Δήμο που θα προσελκύει επενδύσεις, θα δημιουργεί ανάπτυξη, θα φέρνει τουρισμό. Που θα δημιουργεί ευκαιρίες για όλους, που θα βελτιώνει τη ζωή των πολιτών και θα φροντίζει τους αδύναμους. Αυτός είναι ο στόχος μας και όχι η καρέκλα ή ο τίτλος του δημάρχου. Τις φιλοδοξίες που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος τις έχουμε καλύψει. Και μόνη φιλοδοξία μας είναι, αν μας τιμήσει ο λαός, μετά από 5 χρόνια φεύγοντας να έχουμε δημιουργήσει ένα Δήμο που πορεύεται ως σύγχρονος οργανισμός, που σχεδιάζει και πετυχαίνει στόχους και οι πολίτες του αισθάνονται αισιόδοξοι για το μέλλον.
Αυτό και μόνο είναι το κίνητρο μας, αυτή είναι η φιλοδοξία μας. Ακούμε συνεχώς τους συνδημότες μας να μας λένε ‘’κάντε κάτι’’. Αυτή η παρότρυνση μας κινητοποιεί και μας δυναμώνει.

Από τη μακρινή δεκαετία του ’90 που πρωτοεκλεχθήκατε στον δήμο Αιγίου και διατελέσατε αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Αλέκου Μέγαρη, ως σήμερα, σίγουρα έχουν αλλάξει πολλά. Σε ποια από αυτά θα εστιάζατε; Πιστεύετε πως ο δήμος έχει… μείνει πίσω σε βασικούς τομείς;
Από το 1990 που είχα εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος Αιγίου και είχα ορισθεί αντιδήμαρχος Αιγίου από τον αείμνηστο Αλέκο Μεγαρη έχουν περάσει αρκετά χρόνια. Ο Δήμος Αιγίου τότε ήταν μόνο η πόλη του Αιγίου και οι μεγάλες προκλήσεις ήταν δύο. Ο βιολογικός καθαρισμός και τα νερά του Σελινούντα για την ύδρευση της πόλεως. Επεξεργαστήκαμε τις προτάσεις και τις αναδείξαμε. Αφοσιωθήκαμε όμως αποκλειστικά στο θέμα του βιολογικού καθαρισμού για να καθαρίσει η θάλασσα μας. Έτσι και έγινε. Πετύχαμε αυτό το στόχο και σήμερα οι θάλασσες μας, που τότε ήταν ένας βούρκος, τώρα είναι πεντακάθαρες. Το έργο ύδρευσης από τα νερά του Σελινούντα έμεινε πίσω και δυστυχώς ακόμα και σήμερα δεν έχει υλοποιηθεί. Είναι ένας στόχος που θα τον υλοποιήσουμε αν βρεθούμε στη διοίκηση του Δήμου. Από τότε ο Δήμος άλλαξε πάρα πολύ, μεγάλωσε και απέκτησε χαρακτηριστικά περιφέρειας, αφού πλέον όλη η Αιγιάλεια είναι ένας Δήμος. Τα προβλήματα βέβαια είναι περισσότερα και μεγαλύτερα αλλά και οι δυνατότητες προόδου και εξέλιξης είναι πολύ μεγάλες. Δυστυχώς τα μεγάλα βασικά θέματα, με πρώτο τα απορρίμματα, δεν έχουν λυθεί. Το νερό ύδρευσης και άρδευσης, ο χωροταξικός σχεδιασμός, το πράσινο, ο φωτισμός χρειάζονται παρεμβάσεις και λύσεις. Ο Δήμος μας παρά την πρόκληση του μεγέθους του και τα άλλα πλεονεκτήματα που έχει, έμεινε στάσιμος.

Από τον Οκτώβριο του 2022 όταν και πήρε «σάρκα και οστά» ο συνδυασμός «Αιγιάλεια Προορισμός» έως σήμερα, έχετε προχωρήσει σε μία σειρά από παρεμβάσεις είτε με ανακοινώσεις σας, είτε με τη δράση σας, είτε με παρεμβάσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, από δημοτικούς συμβούλους, μέλη πλέον της παράταξής σας. Πώς θα χαρακτηρίζατε το έργο της σημερινής δημοτικής αρχής που απέρχεται σε λίγους μήνες;
Το έργο της Δημοτικής Αρχής είναι μικρό και μίζερο. Βασική επιδίωξη του κ. Καλογερόπουλου από την πρώτη μέρα της θητείας του ήταν πως θα ξανά εκλεγεί δήμαρχος. Με αυτό το σκοπό κινήθηκε και για αυτό δεν ανταποκρίθηκε ούτε στις ανάγκες του Δήμου, ούτε στις προσδοκίες των πολιτών. Ο χειρισμός μιας σειράς θεμάτων το αποδεικνύουν. Ο Δήμος δεν εντάχθηκε στο νομαρχιακό εργοστάσιο σκουπιδιών στο Φλόκα. Ο Δήμος συνολικά δεν είναι καθαρός, πληρώνουμε 3 εκατομμύρια ευρώ περίπου το χρόνο για τη μεταφορά σκουπιδιών με συμβάσεις που έχουν προκαλέσει ερωτηματικά. Ο ηλεκτροφωτισμός, μία απαράδεκτη και ασύμφορη προσπάθεια κατέληξε να ακυρωθεί από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Συμβάσεων. Η πλατεία έγινε μετά από 3,5 χρόνια και το αποτέλεσμα εγείρει πλήθος ερωτηματικών και σχολίων. Αντίθετα ο Δήμος δεν άνοιξε βηματισμό και δεν διεκδίκησε. Χάθηκε μία τετραετία δυστυχώς.

Έχετε μιλήσει για στασιμότητα και παρακμή, επικρίνοντας πολλές φορές τον τρόπο που οι δημοτικές αρχές χειρίστηκαν το θέμα της Σχολής Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης στο Αίγιο. Επειδή ήσασταν από τους πρωτεργάτες της ίδρυσης του ΤΕΙ, εσείς πώς θα αντιδρούσατε, τη στιγμή που η μεταφορά του Τμήματος Φυσικοθεραπείας στην Πάτρα έμοιαζε ειλημμένη απόφαση;
Η απώλεια του ΤΕΙ από το Αίγιο και η μεταφορά του στην Πάτρα είναι ο καθρέφτης των αποτυχιών της σημερινής δημοτικής αρχής.
Καταρχάς το ΤΕΙ στο Αίγιο ιδρύθηκε με μεγάλη προσπάθεια, σχέδιο, συμμαχίες και τεκμηρίωση το 2000. Ο σκοπός ήταν να έχει 3 τουλάχιστον σχολές ώστε να αποκτήσει μέγεθος και βιωσιμότητα.
Οι δημοτικές αρχές στη συνέχεια δεν κατόρθωσαν να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις ώστε το ΤΕΙ του Αιγίου να αποκτήσει ταυτότητα και μέγεθος για να εδραιωθεί στον ακαδημαϊκό χάρτη ως αυτόνομο εκπαιδευτικό ίδρυμα, όπως αρχικά είχε σχεδιαστεί. Η απόφαση για τη μεταφορά του δεν ήταν αποτέλεσμα ενός γενικότερου σχεδιασμού με τεκμηρίωση και στόχους. Ήταν μία από τις ελάχιστες σημειακές παρεμβάσεις που εξυπηρετούσαν επικοινωνιακά το Υπουργείο Παιδείας. Για αυτό η μεταφορά πλήγωσε τους Αιγιαλείς. Και τούτο διότι ήταν μία πολιτική απόφαση που δεν μπόρεσε ο Δήμος να αποτρέψει. Ο Δήμος αποδείχθηκε ανίσχυρος, χωρίς στρατηγική, χωρίς συμμάχους, χωρίς υποστηρικτές.
Το αντίθετο δηλαδή από αυτό που κάναμε εμείς το 2000, όταν ιδρύσαμε το ΤΕΙ Αιγίου. Οι Αιγιώτες θυμούνται το Γενάρη του 2000 στην πλατεία Αγίας Λαύρας τον τότε πρωθυπουργό κ. Σημίτη να εξαγγέλλει την ίδρυση βιώσιμου ΤΕΙ στο Αίγιο. Δυστυχώς οι ευκαιρίες χάθηκαν και ο Δήμος δεν υπερασπίστηκε τα συμφέροντα του και τα συμφέροντα των πολιτών.

Πιστεύετε ότι ο ρόλος των παρατάξεων της αντιπολίτευσης, ήταν παραγωγικός αυτά τα τριάμισι χρόνια;
Για την κακή πορεία του Δήμου μας τα 4 τελευταία χρόνια δεν φταίει μόνον η δημαρχία Καλογερόπουλου. Ευθύνες υπάρχουν και στην αξιωματική αντιπολίτευση του κ. Γούτου. Δεν έβαλε πλάτη στα δύσκολα. Στην απώλεια του ΤΕΙ και στο μεγάλο θέμα με τη σταφίδα η παράταξη του κ. Γούτου έχει εξίσου μεγάλες ευθύνες. Δεν μπόρεσε, δεν εισακούστηκε, δεν ήθελε να στεναχωρήσει την κυβέρνηση; Ας μην ξεχνάμε ότι ο κ. Γούτος δηλώνει συνεχώς στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος.
Υπάρχει ένας χρυσός κανόνας στην πολιτική που λέει ότι μία κυβέρνηση δείχνει πως θα πορευτεί από το πώς λειτούργησε ως αντιπολίτευση. Ας το έχουμε στο μυαλό μας αυτό για το Δήμο Αιγιάλειας.

Τους τελευταίους δέκα μήνες ερχόσαστε σε επαφή με τους κατοίκους του δήμου Αιγιαλείας απ’ άκρη σ’ άκρη. Πώς νιώθετε πιάνοντας τον… σφυγμό του κόσμου; Εισπράττετε απογοήτευση για τη μέχρι τώρα κατάσταση; Τι σας μεταφέρουν;
Οι πολίτες όλο και περισσότερο ζητούν να κάνουμε κάτι για να σταματήσει η παρακμή του Δήμου μας. Κυρίως όμως μας ζητούν σχέδιο, προτάσεις, τεκμηρίωση για το πώς θα αλλάξουμε το Δήμο μας. Πώς θα τον κάνουμε καλύτερο, πιο καθαρό και νοικοκυρεμένο. Θέλουν ένα Δήμο που αναπτύσσεται, που γίνεται προορισμός, με δυνατότητες για όλους τους πολίτες. Και εμείς, η παράταξή μας, αυτό προετοιμάζουμε.

Ποιοι είναι οι βασικοί άξονες του προγράμματος της παράταξής σας; Τι θα προτάξετε εάν εκλεγείτε;
Σε λίγες μέρες θα παρουσιάσουμε το σχέδιό μας και το πρόγραμμά μας, που θα περιλαμβάνει:
Πώς λύνουμε το θέμα των απορριμμάτων και πώς θα κάνουμε το Δήμο καθαρό και νοικοκυρεμένο.
Πώς θα κάνουμε το Δήμο μας προορισμό με δυνατότητες για όλους.
Πως αναπτύσσουμε το παραλιακό μέτωπο του Αιγίου με ανάπλαση, κατασκευή μαρίνας, μεγάλο ξενοδοχείο και την ανάπτυξη της χαρτοποιίας.
Πώς οργανώνουμε το χωροταξικό σχεδιασμό.
Πώς λύνουμε το θέμα του νερού, ύδρευση – άρδευση. Αυτό άλλωστε θα είναι και η μεγαλύτερη πρόκληση στο μέλλον.
Πώς αναδεικνύουμε και στηρίζουμε τα τοπικά αγροτικά μας προϊόντα.
Πώς εξασφαλίζουμε και οργανώνουμε τη λειτουργία των χωριών και κάθε τοπικού διαμερίσματος.
Πώς ο πολιτισμός αναπτύσσεται με κεκτημένο τη δουλειά που έχει γίνει μέχρι τώρα.
Πώς ο Δήμος προσελκύει επενδύσεις και ανάπτυξη
Πώς ο Δήμος μας γίνεται ισχυρός, εξωστρεφής, διεκδικητικός, με συμμάχους και υποστηρικτές.

Τέλος, κ. Σπηλιόπουλε, πώς οραματίζεστε τον δήμο Αιγιαλείας;
Οραματιζόμαστε ένα Δήμο πρότυπο. Ένα Δήμο σύγχρονο και λειτουργικό. Ένα Δήμο που βελτιώνει συνεχώς την ποιότητα ζωής των Δημοτών του. Ένα Δήμο ανάπτυξης. Ένα Δήμο προορισμό με δυνατότητες για όλους. Ένα Δήμο που οι πολίτες του αισθάνονται αισιόδοξοι για το μέλλον και υπερήφανοι για τον τόπο τους.
Τέλος θέλουμε, σε αυτή τη δημοτική περίοδο που θα αρχίσει τον Ιανουάριο 2024, να δημιουργήσουμε τη νέα γενιά στελεχών που θα πρωτοστατήσει στα δημοτικά πράγματα στα επόμενα χρόνια. Μία περίοδος κλείνει. Ανοίγουμε μία νέα σελίδα για τον τόπο μας με νέους ανθρώπους, νέες ιδέες, με ικανότητες και γνώση που θα μας οδηγήσουν με ασφάλεια σε ένα καλύτερο μέλλον.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr