background img
banner
banner

Στην πρώτη γραμμή «κρούσης» οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Αιγιαλείας

Η ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΟΥ 100 «ΕΠΙΑΣΕ» ΤΟ 100%

Ήταν περίπου 3:40 το μεσημέρι της περασμένης Κυριακής 23 Ιουλίου, όταν οι άνδρες του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου δέχτηκαν την πρώτη τηλεφωνική κλήση ότι υπάρχει πυρκαγιά σε εξέλιξη. Κανείς μέχρι εκείνη τη στιγμή δεν μπορούσε να φανταστεί τι ακριβώς θα ακολουθούσε…

Στην μεγάλη επιχείρηση που στήθηκε πολύ κοντά στον τόπο της πυρκαγιάς ώστε να υπάρξει ο καλύτερος δυνατός συντονισμός για την αντιμετώπισή της, ο διοικητής του Αστυνομικού Τμήματος Βασίλης Ροδόπουλος, είχε άψογη συνεργασία με όλους τους υπόλοιπους φορείς, αλλά ταυτόχρονα και την «λεπτή» ευθύνη της κοινωνικής ισορροπίας, του γεγονότος ότι οι αστυνομικοί πρέπει να ανοίγουν τους δρόμους για να περνούν τα πυροσβεστικά οχήματα και να δημιουργούν συνθήκες ασφαλούς διαφυγής, ώστε να μην πανικοβληθούν οι πολίτες.

Η Αστυνομία, μέσα σε λίγα λεπτά της ώρας έγινε η αποκλειστική υπεύθυνη για την διάνοιξη των κύριων ή μη δρόμων, μία επιχείρηση σπουδαίας και καθοριστικής σημασίας τις ώρες της μεγάλης πυρκαγιάς. Είχε την ευθύνη προκειμένου να περάσουν γρήγορα και εύκολα όλα τα πυροσβεστικά οχήματα και οι δυνάμεις εθελοντών, αλλά και εργαζόμενοι άλλων υπηρεσιών. Λίγο αργότερα, η Υπηρεσία έκλεισε τον δρόμο της Παλαιάς Εθνικής Οδού από τη γέφυρα Τσαγρή μέχρι το ύψος του χωριού των Ζαχλωριτίκων προκειμένου να ελεγχθεί και να αποκλειστεί πλήρως η περιοχή και φυσικά, να υπάρξει βεβαιότητα ότι δεν διατρέχει κίνδυνο κάποιος περαστικός ή κάποιο όχημα Ι.Χ. που κινούνταν στο σημείο.

Την πρώτη μέρα, η Υπηρεσία χρησιμοποίησε εννέα συνολικά οχήματα και δύο μηχανές μεγάλου κυβισμού, με συνολικά 18 άντρες να βρίσκονται στις επάλξεις, οι οποίοι ακροβολίστηκαν στα πιο καίρια σημεία για να εξυπηρετήσουν κάθε κοινωνική ανάγκη της στιγμής. Την δεύτερη ημέρα, η Υπηρεσία χρησιμοποίησε οκτώ συνολικά οχήματα με 13 άντρες. Να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη δύναμη των ανδρών, ίσχυε για κάθε βάρδια ξεχωριστά, είτε ήταν απόγευμα, είτε ήταν νύχτα ή κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων που γίνονταν την ημέρα σε μεγαλύτερη ένταση.

Το κύριο μέλημα της αστυνομίας

Ο πρωταρχικός «στόχος» που έβαλε ο διοικητής του Τμήματος κ. Ροδόπουλος μαζί με τους άντρες που επιχειρούσαν, ήταν πρωτίστως να αποσυμφορηθούν και να «ανοίξουν» όλοι οι δρόμοι για τα πυροσβεστικά οχήματα, ενώ έγιναν «οδηγοί διαφυγής» για δεκάδες εκατοντάδες πολίτες που εγκατέλειπαν πολλά φλεγόμενα σημεία προκειμένου να γλιτώσουν από τη μανία της φωτιάς. Ήταν εκείνοι που βρέθηκαν να ρυθμίζουν τους κύριους δρόμους και τις μεγάλες αρτηρίες.

Μεγάλη επιτυχία λογίζεται η ασφαλή εκκένωση των δύο οικισμών

Οι άντρες του Αστυνομικού Τμήματος Αιγίου, παρ’ όλο που σε πρακτικό επίπεδο προέκυπταν διάφορα στοιχεία και νέα δεδομένα συνέχεια (καθώς εκτός από το να βοηθούν τον κόσμο είχαν την ευθύνη να προσέχουν ταυτόχρονα και την αλλαγή της φοράς του αέρα αλλά και τις οδηγίες για καινούριες εστίες φωτιάς) κατάφεραν την επιτυχή ολική εκκένωση του χωριού της Τράπεζας αλλά και του οικισμού Κάστρο, όταν χρειάστηκε να συμβεί αυτό κατόπιν της εντολής της Πολιτικής Προστασίας. Μάλιστα, η πιο μεγάλη επιτυχία δεν ήταν ότι έγινε αυτό με ασφάλεια, αλλά σε έναν πραγματικά γρήγορο χρόνο, τόσο που ακόμα και αν η φωτιά ήταν πιο “απειλητικά” κοντά δεν θα μπορούσε να υπάρξει κίνδυνος για κάποιον πολίτη. Ήταν μία μεγάλη επιτυχία των ανδρών του Σώματος που για κάποιους ίσως πέρασε στα… ψιλά, όμως για άλλους, που βίωσαν τη στιγμή της πυρκαγιάς και τις πραγματικές συνθήκες της, ήταν μία απτή πραγματικότητα.

Οι άντρες της αστυνομίας φυγάδευσαν τον μοναχό και τους Γερμανούς τουρίστες μέσα από τις φλόγες

Ήταν αρκετές οι άβολες και επικίνδυνες στιγμές που ορισμένοι άνδρες του Σώματος αντιμετώπισαν με τρομερή ψυχραιμία και μεγάλη αποτελεσματικότητα, όταν οι φλόγες είχαν «περιτριγυρίσει» άτυχους πολίτες. Αυτό ακριβώς συνέβη στη Μονή της Αγίας Τριάδας με τον Μοναχό που φέρει αναπνευστικά προβλήματα να βρίσκεται μόνος του και τους αστυνομικούς να τον φυγαδεύουν κυριολεκτικά μέσα από την «πύρινη λαίλαπα». Αυτό ακριβώς συνέβη και λίγο αργότερα, όταν τέσσερις εγκλωβισμένοι τουρίστες γερμανικής καταγωγής στο φαράγγι του Βουραϊκού, φυγαδεύτηκαν μέσα από τη μανιασμένη φωτιά με κινηματογραφικό τρόπο.

Οι πολίτες εμπιστεύτηκαν την Αστυνομία

Το γενικό κλίμα που επικρατούσε ήταν ότι και οι πολίτες αλλά και όσοι επιχειρούσαν εθελοντικά στις προσπάθειες κατάσβεσης της φωτιάς, εμπιστεύονταν τους άνδρες του Βασίλη Ροδόπουλου και ακολουθούσαν τις οδηγίες, δείχνοντας έτσι την απόλυτη εμπιστοσύνη στο πρόσωπό τους. Ήταν μια από τις επιτυχίες της όλης επιχείρησης. Αξίζει να αναφερθεί ότι το Αστυνομικό Τμήμα συνεργάστηκε σε άψογο βαθμό με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, τους αρμόδιους φορείς της περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και την Πολιτική Προστασία αλλά και με τον δήμο Αιγιαλείας, που ουσιαστικά έγιναν μία «γροθιά» υπεράσπισης των πολιτών και ασφάλειας κάθε δημότη ή επισκέπτη που είχε βρεθεί στην ευρύτερη περιοχή.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr