background img
banner
banner

Φωτιά Διακοπτό: Συγκρότηση κλιμακίου για την καταγραφή των απωλειών σε φυτικό και ζωϊκό κεφάλαιο

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΖΟΝΤΑΝ ΜΕ ΚΑΛΗ ΟΡΓΑΝΩΣΗ ΟΙ ΑΝΑΖΩΠΥΡΩΣΕΙΣ ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ

«Συναγερμός» σήμανε για περισσότερες από πέντε φορές χθες όταν η ειδοποίηση για αναζωπύρωση της φωτιάς, κινητοποίησε πυροσβεστικές δυνάμεις, πολιτική προστασία, εθελοντικές ομάδες και κατοίκους. Τελευταία ανάφλεξη της φωτιάς που πλήττει τη Δ.Ε. Διακοπτού από την Κυριακή23 Ιουλίου, ήταν χθες το απόγευμα στην περιοχή Άγιος Ηλίας στη Μαμουσιά όπου με τις ρίψεις από αέρος και τις επίγειες δυνάμεις, τέθηκε υπό έλεγχο.

Ήταν ωστόσο τόσο μεγάλη η ένταση του ανέμου που σε συνδυασμό με τις συνθήκες καύσωνα που επικρατούσαν και κυρίως στα καμένα που η θερμοκρασία είναι πιο υψηλή, που σε κάθε… φύσημα φούντωνε και μία εστία, όπως συνέβη και πριν το μεσημέρι, στην περιοχή «Σπηλιά του Ηρακλή» πάνω από τα Ζαχλωρίτικα που επίσης οριοθετήθηκε εγκαίρως.
Το ελικόπτερο erickson έκανε ρίψεις σχεδόν όλη την ημέρα σε όσα σημεία υπήρχε υπόνοια. Επίσης, Πυροσβεστική Υπηρεσία και εθελοντικές ομάδες πυρόσβεσης βρίσκονταν σε διαρκή επικοινωνία μέσω ασυρμάτου και επενέβαιναν στα σημεία που βρίσκονταν πιο κοντά έτσι ώστε να μην «ξεφεύγουν» οι φωτιές.

Ως προς το αίτημα για χαρακτηρισμό των πληγεισών περιοχών ως πυρόπληκτων αλλά και την κήρυξη της πυρόπληκτης περιοχής σε έκτακτη ανάγκη, όπως ενημέρωσε το Protionline.gr ο αντιδήμαρχος Δ.Ε. Διακοπτού Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄τα αιτήματα αυτά θα υποβληθούν μόλις σβήσουν οι φωτιές και αποτυπωθεί επακριβώς το μέγεθος της καταστροφής΄΄.

Ενεργοποίηση της Περιφέρειας για επιτόπιες οριοθετήσεις και επισημάνσεις

Ήδη, πάντως, από πλευράς Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, γίνονται συντονισμένες ενέργειες για να ξεκινήσει σύντομα η καταγραφή των πληγέντων από τις πυρκαγιές στον δήμο Αιγιαλείας. Ακολουθώντας τις οδηγίες του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη να προχωρήσει άμεσα το εκτιμητικό έργο της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας σε ό,τι αφορά τις ζημιές που έχουν προκληθεί στην Αιγιάλεια από τις πρόσφατες πυρκαγιές, συγκροτείται κλιμάκιο Επιτροπών Κρητικής Αρωγής για διενέργεια αυτοψιών σε επιχειρήσεις και αγροτικές εκμεταλλεύσεις που επλήγησαν από τις πυρκαγιές στο Δήμο Αιγιάλειας.

Το αρμόδιο κλιμάκιο θα ξεκινήσει άμεσα τις απαραίτητες διαδικασίες σε όλες τις πληγείσες περιοχές.

Ειδικότερα, θα πραγματοποιηθούν επιτόπιες οριοθετήσεις και επισημάνσεις των καλλιεργειών που επλήγησαν και έλεγχος κατά σειρά για απώλειες ζωικού κεφαλαίου, για καταστροφές παγίου κεφαλαίου, για απώλειες φυτικού κεφαλαίου, ενώ από την πλευρά τους οι πληγέντες παραγωγοί – κτηνοτρόφοι -μελισσοκόμοι θα υποβάλουν δηλώσεις.

Καθορίστηκαν σε σύσκεψη οι διαδικασίες που θα κινηθούν

Στην κατεύθυνση αυτή, πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 26 Ιουλίου, σύσκεψη εργασίας με τη συμμετοχή του Διευθυντή του Γραφείου Περιφερειάρχη Γιάννη Μάκκα, κατά την οποία ο Βοηθός Περιφερειάρχη σε θέματα αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Σακελλαρόπουλος ανέλυσε τον προγραμματισμό που υπάρχει σε σχέση με τις αυτοψίες και αντιστοίχως οι υπηρεσιακοί παράγοντες αναφέρθηκαν στις διαδικασίες, αλλά και στις ενέργειες που θα πρέπει να προβούν από την πλευρά τους οι πληγέντες.

Διανοίξεις για να αποκατασταθούν οι προσβάσεις

Παράλληλα, καθώς εκδηλώθηκαν προβλήματα προσβασιμότητας εξαιτίας καταπτώσεων σε περιοχές της Αιγιάλειας, αποφασίστηκε να συνδράμει η Πολιτική Προστασία και με μηχανήματα όπου απαιτείται να προχωρήσουν σε διανοίξεις για να αποκατασταθούν οι προσβάσεις. Στη σύσκεψη συμμετείχαν ακόμη ο Γενικός Διευθυντής Περιφερειακής Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Σταύρος Βέρρας, ο Προϊστάμενος της Αυτοτελούς Διεύθυνσης Πολιτικής Προστασίας ΠΔΕ Νίκος Γυφτάκης, ο Γενικός Διευθυντής Αναπτυξιακού Προγραμματισμού, Περιβάλλοντος και Υποδομών, Δημήτριος Καραβίδας και η Προϊσταμένη της ΔΙΑΠ, Νατάσα Πυργάκη.

Παν. Σακελλαρόπουλος: ΄΄Θα κινηθούμε με συνοπτικές διαδικασίες για να έχουμε αμεσότητα΄΄

Όπως επισήμανε ο Βοηθός Περιφερειάρχη κ. Σακελλαρόπουλος, ΄΄συγκροτείται Επιτροπή Κρατικής Αρωγής για την διενέργεια εργασιών για όσες αγροτικές καλλιέργειες έχουν πληγεί. Το κλιμάκιο αυτό ξεκινά άμεσα της διαδικασίες σε όλες ανεξαιρέτως τις πληγείσες περιοχές, όπου θα πραγματοποιηθούν επιτόπιες οριοθετήσεις και επισημάνσεις των καλλιεργειών. Επίσης, θα γίνει καταγραφή του ζωικού κεφαλαίου και οι πληγέντες παραγωγοί, μελισσοκόμοι κτηνοτρόφοι κ.λπ. θα μπορούν να υποβάλλουν τις δηλώσεις τους αμέσως μετά το πέρας της πυρκαγιάς. Ο συνολικός συντονισμός θα κινηθεί με συνοπτικές διαδικασίες προκειμένου να μπορέσουμε να δοθούν οι όποιες αποζημιώσεις στους δικαιούχους πληγέντες, άμεσα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr