background img
banner
banner

Βαρύς ο απολογισμός!

ΝΕΑ “ΑΚΤΙΝΟΓΡΑΦΙΑ” ΑΠΟ ΤΗ ΔΑΣΙΚΗ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ ΕΠΕΚΤΕΙΝΕΙ ΤΗΝ ΚΛΙΜΑΚΑ ΤΩΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΩΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΙΝΗ ΛΑΙΛΑΠΑ ΣΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΟ ΚΑΙ ΑΥΞΑΝΕΙ ΤΟ ΕΥΡΟΣ ΜΕ ΤΙΣ ΚΑΜΕΝΕΣ ΕΚΤΑΣΕΙΣ ΣΤΑ 25 ΧΙΛΙΑΔΕΣ ΣΤΡΕΜΜΑΤΑ!

Σε αναθεώρηση επί τα χείρω των εκτιμήσεων για τη συνολική έκταση της καταστροφής στην περιοχή Διακοπτού προχωρά η Δασική Υπηρεσία του Αιγίου, εν αναμονή και της επίσημης έκθεσης από την Πυροσβεστική Υπηρεσία. Η νέα εκτίμηση μιλά για 25-30 χιλιάδες στρέμματα καμένων εκτάσεων στις οποίες περιλαμβάνεται δάσος, χορτολοβαδικές εκτάσεις αλλά και καλλιέργειες.
Στο μεταξύ, την ίδια ώρα, αυξάνεται η κριτική προς την Κυβέρνηση αλλά και την Πολιτική Προστασία για το νέο «δόγμα» που επικεντρώνεται στην προστασία της ανθρώπινης ζωής με δασικούς και γεωτεχνικούς να καταγγέλλουν ότι έχουν εγκαταλειφθεί στην τύχη τους οι φωτιές ενώ έμφαση δίνεται στην εκκένωση οικισμών.

Τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και δασικοί συμφωνούν πάντως ότι, η περίπτωση του Αιγίου διαφέρει, σε σχέση με την πρακτική που έχει ακολουθηθεί σε τουριστικές περιοχές και νησιά όπως η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Η Δασική

Η μεγάλη ζημιά στην περιοχή του Διακοπτού φαίνεται ότι έγινε μέσα σε ένα 12ωρο, από νωρίς το απόγευμα της Κυριακής 23 του μηνός έως και τις πρώτες πρωινές ώρες της Δευτέρας. Από το απόγευμα της Δευτέρας 24 Ιουλίου έως και το απόγευμα της Τετάρτης 26 Ιουλίου, για ένα 48ωρο, η φωτιά βρισκόταν υπό μερικό έλεγχο με μοναδική αναζωπύρωση το απόγευμα της Τρίτης, σε χαράδρα, στον Βουραϊκό την οποία εντόπισε περίπολο της Δασικής του Αιγίου και ενημερώθηκε η Π.Υ. η οποία και έσπευσε.

Σύμφωνα με τη Δασάρχη Αιγίου Παναγιώτα (Πένυ) Χρονοπούλου, η φωτιά ξεκίνησε στις 15:30 το απόγευμα της Κυριακής από την περιοχή Βιλιβινιώτικα στα Δερβενάκια Τσαγρή και κινήθηκε ταχύτατα προς το οροπέδιο Μαμουσιάς, μετακινούμενη εν συνεχεία ανατολικά στο φαράγγι του Βουραϊκού για να φτάσει προς το βράδυ στο οροπέδιο της Τράπεζας και τους οικισμούς Τράπεζα και Κάστρο οι οποίοι εκκενώθηκαν προληπτικά.

Άψογος συντονισμός και παρέμβαση

«Το τοπικό συντονιστικό Περιφέρειας, Δήμου, Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και Πολιτική Προστασία λειτούργησε άψογα την Κυριακή και αυτό είναι εμφανές εκ του αποτελέσματος. Ζήσαμε δύσκολες ώρες την Κυριακή το βράδυ λόγω και της αλλαγής της φοράς των ανέμων, παρατάξαμε τις δυνάμεις στο μέτωπο που κινείτο προς την Τράπεζα, με την παρουσία και πεζοπόρων τμημάτων. Λάβαμε από κοινού την απόφαση εκκένωσης των οικισμών Τράπεζα και Κάστρο, προς Καθολικό καθώς κρίθηκε αναγκαία η ενεργοποίηση του 112. Δείχνουμε την ίδια προσοχή τόσο στην περιουσία των συνανθρώπων όσο και την πρόστασα του δάσους αλλά όταν τίθεται ζήτημα, η ανθρωπινή ζωή πρέπει να μπαίνει ως προτεραιότητα» αναφέρει ο Αντιπεριφερειάρχης της Π.Ε. Αχαΐας Χαράλαμπος Μπονάνος.

«Αφήνουν να σβήσουν στην θάλασσα»

Σκληρή κριτική για το νέο δόγμα στην αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών ασκεί ο τ. Πρόεδρος του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Πελοποννήσου και Δυτικής Στερεάς Ελλάδας Θανάσης Πετρόπουλος επισημαίνοντας ότι την τελευταία τριετία (2021 2022 και μέσα στο 2023 έχουμε θεαματική αύξηση στις καμένες εκτάσεις, εξαιτίας και της κλιματικής κρίσης. «Η κυβέρνηση μετά την τραγωδία στο Μάτι ακολουθεί μια νέα τακτική. Προειδοποιεί με μνήματα και απομακρύνει προληπτικά τους κατοίκους. Πράγματι είναι αποτελεσματική μέθοδος προστασίας της ανθρώπινης ζωής. Σίγουρα δεν μπορούμε ως κοινωνία να αντέξουμε άλλες χαμένες ανθρώπινες ζωές. Δεν μπορούμε να ανεχτούμε ένα νέο Μάτι, ούτε να ξαναζήσουμε την τραγωδία της καμένης Ηλείας του 2007… Ούτε όμως και άλλα καμένα δάση, δέντρα, ζώα και σπίτια. Θλίβομαι ως πολίτης να βλέπω πυρκαγιές να σβήνουν όταν φτάνουν στη θάλασσα γιατί ντρέπομαι τα δάση που μένουν απροστάτευτα στην καταστροφική μανία της πυρκαγιάς» αναφέρει ο κ.Πετρόπουλος.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr