background img
banner
banner

Δύο ιστορικά παιχνίδια “προ των πυλών” σε κύπελλο και πρωτάθλημα για τον Αστέρα Τέμενης

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΕ ΑΣΕ ΔΟΥΚΑ ΚΑΙ ΠΑΝΑΧΑΪΚΗ ΠΟΥ ΘΑ ΥΠΟΔΕΧΘΕΙ ΣΤΟ ΚΛΕΙΣΤΟ ΤΟΥ ΑΙΓΙΟΥ Η ΟΜΑΔΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ

13 Σεπτεμβρίου 2023, ημέρα Τετάρτη και 22 Οκτωβρίου 2023, ημέρα Κυριακή. Δύο ημερομηνίες ορόσημο στη μικρή ιστορία της ομάδας μπάσκετ του Αστέρα Τέμενης. Δύο ιστορικά παιχνίδια στο κλειστό γυμναστήριο Αιγίου με αντιπάλους ΑΣΕ Δούκα και Παναχαϊκή για κύπελλο Ελλάδας και πρωτάθλημα Γ΄ Εθνικής αντίστοιχα, για πρώτη φορά στην ιστορία του. Η προετοιμασία θα αρχίσει σε λίγες ημέρες και ο στόχος είναι να ξεκινήσει με το “δεξί” και στους δύο θεσμούς. Με τη στήριξη του κόσμου, που είναι βέβαιο ότι θα κατακλύσει το κλειστό γυμναστήριο, η “νεοφώτιστη” ομάδα της Τέμενης μπορεί να τα καταφέρει απέναντι σε αντιπάλους που έχουν… φάει με το κουτάλι τις Εθνικές κατηγορίες (και ιδιαίτερα η ομάδα των εκπαιδευτηρίων της Αθήνας). Ας γνωρίσουμε στο σημερινό αφιέρωμα τις δύο ομάδες που θεωρητικά – και όχι μόνο – είναι από τα φαβορί φέτος για άνοδο στη Β΄ Εθνική, στους – διαφορετικούς – ομίλους που συμμετέχουν.

Α.Σ.Ε. ΔΟΥΚΑ: Από το 1997 συνεχώς στις Εθνικές κατηγορίες!

Ο Αθλητικός Σύλλογος Εκπαιδευτηρίων Δούκα, γνωστός και με τη σύντμηση Α.Σ.Ε. Δούκα, δραστηριοποιείται στην περιοχή του Αμαρουσίου, στην Αττική. Επίσημο έτος ίδρυσης του τμήματος καλαθοσφαίρισής είναι το 1990 και οι αθλητές του αγωνίζονται με χρώματα το μπλε, το γαλάζιο και το λευκό. Μασκότ της ομάδας είναι ο «Duke», μια ζωντανή αρκούδα την οποία ο σύλλογος έχει υιοθετήσει και που κατοικεί στις εγκαταστάσεις της οργάνωσης «Αρκτούρος» στο Νυμφαίο.

Έδρα του είναι το Αθλητικό Κέντρο «Δαΐς», το κλειστό γυμναστήριο του οποίου έχει χωρητικότητα 450 θεατών

Την αγωνιστική περίοδο 1992-93 κατέκτησε το Πρωτάθλημα της Δ’ Κατηγορίας Ανδρών, ξεκινώντας μια “αλυσίδα” διαδοχικών ανόδων μέσα σε ελάχιστα χρόνια. Συγκεκριμένα το 1993-94 τα Εκπαιδευτήρια κατέκτησαν το Πρωτάθλημα της Γ’ Κατηγορίας, τη χρονιά 1994-95 το Πρωτάθλημα της Β’ Κατηγορίας και την περίοδο 1996-97 το Πρωτάθλημα της Α’ Κατηγορίας Ε.Σ.Κ.Α.
Κατά την πενταετία 1997-2002 ο Α.Σ.Ε.Δ. συμμετείχε στους Ομίλους της Γ’ Εθνικής Κατηγορίας, τερματίζοντας σε όλες τις περιπτώσεις στην κορυφαία τετράδα. Παράλληλα λάμβανε μέρος στο Κύπελλο Ανδρών της Ε.Σ.Κ. Αττικής, κατακτώντας το τρόπαιο το 2000.

Η ιστορική άνοδος στην Α2 Εθνική

Την αγωνιστική περίοδο 2002-03 ο σύλλογος αγωνίστηκε για πρώτη φορά στην ιστορία του στο επίπεδο της Β’ Εθνικής, όπου και απέδειξε για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά την καλή του αγωνιστική κατάσταση. Έχοντας να ανταγωνιστεί 13 αντιπάλους για την άνοδο, τελικά τερμάτισε στην 3η θέση της βαθμολογικής κατάταξης με αποτέλεσμα να λάβει ένα από τα εισιτήρια ανόδου στην Α2 Εθνική Κατηγορία. Στη διάρκεια της χρονιάς ο σύλλογος συγκέντρωσε 18 νίκες και 8 ήττες, ενώ βρέθηκε και σε πλεονεκτική θέση στην ισοβαθμία του με τον Κολοσσό Ρόδου. Η τελευταία περίοδος στην Α2 ήταν τη σεζόν 2016-17. Αγωνίζεται συνεχώς στις Εθνικές κατηγορίες από το 1997!

ΠΑΝΑΧΑΙΚΗ: Από τα αρχαιότερα σωματεία μπάσκετ της χώρας!

Το τμήμα καλαθοσφαίρισης της Παναχαϊκής Γυμναστικής Ένωσης είναι από τα αρχαιότερα της Ελλάδας καθώς ιδρύθηκε το 1936. Χρώματα της ομάδας αποτελούν το κόκκινο και το μαύρο, έμβλημα η παράσταση της Νίκης να στεφανώνει τον Ηρακλή και έδρα το ιδιόκτητο Κλειστό Γήπεδο Παναχαϊκής.
Από την ίδρυση του το ανδρικό τμήμα πήρε μέρος στα τοπικά πρωταθλήματα Αχαΐας, χωρίς να καταφέρει να κατακτήσει κάποιο τίτλο ή να συμμετάσχει σε εθνική κατηγορία έως την Δεκαετία του 1980. Από το 1975 έως το 1985, που μπορεί να θεωρηθεί ως η «χρυσή δεκαετία» του συλλόγου, η ανδρική ομάδα αγωνίστηκε σε εθνικές κατηγορίες, φτάνοντας μέχρι την Α2 Εθνική.

Η πορεία μέχρι την Α2 Εθνική

Το 1980-81 οπότε, με την προσθήκη του Τάκη Πετρόπουλου, κέρδισε την άνοδό της στο επόμενο Πρωτάθλημα της Β’ Εθνικής, 1981-82 όπου και κατάφερε να παραμείνει. Στην ίδια κατηγορία παρέμεινε αδιάλειπτα μέχρι την περίοδο 1985-86, οπότε και τερμάτισε στη 2η θέση. Τότε λόγω αναδιάρθρωσης των κατηγοριών ανέβηκε για πρώτη και τελευταία φορά στη νεοσύστατη Α2 Εθνική Κατηγορία. Παίκτες της ομάδας ήταν οι Κανατσέλος, Πετρόπουλος, Ζούρας, Σομαλακίδης, Παπανικολάου, Γιαννούλης, Παναγιωτόπουλος Μπαλάσης κι άλλοι
Στο πρώτο πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής, 1986-87, κατέλαβε τη 12η θέση και δεν κατάφερε να παραμείνει.[2] Συνεπώς υποβιβάστηκε στη Β’ Εθνική όπου παρέμεινε μέχρι και την περίοδο 1990-91. Ακολούθησε μια μακρά πορεία 11 ετών στη Γ΄ Εθνική μέχρι τον υποβιβασμό του συλλόγου το 2001-02. Ειδικότερα, το 1993-94 έχασε την άνοδο στη Β’ Εθνική για έναν βαθμό, ενώ το 1994-95 τερμάτισε στην 3η θέση της τελικής κατάταξης.

Υποβιβασμός και επιστροφή στις Εθνικές κατηγορίες

Την αγωνιστική περίοδο 2009-10 η Παναχαϊκή κατέκτησε το Πρωτάθλημα της Α1 Κατηγορίας Ανδρών Ε.Σ.Κ.Α.Η. με αποτέλεσμα να επιστρέψει στη Γ΄ Εθνική μετά από απουσία οκτώ ετών. Έχοντας συγκεντρώσει 10 νίκες και 16 ήττες, κατετάγη στην 11η θέση, εντός της ζώνης του υποβιβασμού.
Κατά συνέπεια, την περίοδο 2011-12 επέστρεψε στην Α1 Κατηγορία Ε.Σ.Κ.Α.Η όπου τερμάτισε στη 10η μόλις θέση. Την επόμενη χρονιά, 2012-13, η απόδοση της Παναχαϊκής βελτιώθηκε με αποτέλεσμα να συγκεντρώσει 20 νίκες και 6 ήττες στην κανονική περίοδο και να τερματίσει στην 4η θέση. Την περίοδο 2018-19 αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Αχαΐας-Ηλείας (Α1 Ε.Σ.Κ.Α.Η.) και κέρδισε παράλληλα την άνοδο της στην Γ’ Εθνική Κατηγορία όπου και έχει πρωταγωνιστικό ρόλο τα τελευταία χρόνια


Διαβάστε περισσότερα:
· · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΘΛΗΤΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr