background img
banner
banner

Μια γυναίκα στο… πλευρό τους!

ΣΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ ΕΥΘΕΙΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΣΥΝΔΥΑΣΜΩΝ, ΥΠΟΨΗΦΙΟΙ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΕΣ, ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΑΡΧΕΣ ΔΙΝΟΥΝ ΑΓΩΝΑ ΔΡΟΜΟΥ ΓΙΑ ΣΥΜΠΛΗΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΨΗΦΟΔΕΛΤΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗ ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΠΟΣΟΣΤΩΣΗ

Η ώρα της κρίσης έφτασε για τους υποψηφίους δημάρχους και περιφερειάρχες καθώς έως και την Πέμπτη 31 Αυγούστου, το αργότερο πριν τα μεσάνυκτα, θα πρέπει να έχουν κλείσει ψηφοδέλτια και να έχουν καταθέσει, ψηφιακά αυτή τη φορά, ολοκληρωμένους συνδυασμούς που να καλύπτουν όλες τις δημοτικές ενότητες και, τουλάχιστο, το 60% των τοπικών κοινοτήτων για τους δήμους της Αχαΐας αλλά και όλες τις περιφερειακές ενότητες, για την περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Συνολικά σε όλη την Αχαΐα θα εκλεγούν 125 νέοι Δημοτικοί Σύμβουλοι με την Δ.Ε. Πάτρας να εκλέγει τους περισσότερους (34 νέους δημοτικούς συμβούλους) σε 21 συνολικά Δημοτικές Ενότητες πέντε δήμων της Αχαΐας. Στην Περιφέρεια το νέο συμβούλιο εκλέγει 45 άτομα με τους περισσότερους να εκλέγονται στην Αχαΐα, 26 τον αριθμό.

Παρά το γεγονός ότι το Υπουργείο Εσωτερικών, πρόσφατα, χαμήλωσε τον πήχη σε σχέση με την εκπροσώπηση των τοπικών κοινοτήτων, ανά συνδυασμό, πολλοί είναι οι ενδιαφερόμενοι για τη δημαρχία που μπορεί να μην… κόψουν το νήμα καθώς η ποσόστωση συμμετοχής των γυναικών, στο 40% κάθε συνδυασμού, αποτελεί αξεπέραστο πονοκέφαλο. Είναι χαρακτηριστικό ότι, σε όλη την Αχαΐα, εδώ και ένα 15ήμερο, πολλά από τα ψηφοδέλτια που έχουν σχεδόν κλείσει, έχουν αποδοθεί σε αγώνα δρόμου για να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα με τις γυναίκες υποψηφίους.

Για τους δήμους της Αχαΐας, είναι χαρακτηριστικό ότι, με βάση τον ελάχιστο αριθμό υποψηφίων δημοτικών συμβούλων που έχουν τη δυνατότητα να καταθέσουν οι υποψήφιοι δήμαρχοι,
– στην Πάτρα κάθε συνδυασμός για το κεντρικό δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να έχει 14 γυναίκες τουλάχιστον, στους 34
– στην Αιγιάλεια 12 στους 29
– σε Καλάβρυτα και Ερύμανθο 8 στους 19 και
– στην Δυτική Αχαΐα 10 γυναίκες, στους 25 υποψηφίους συμβούλους κατ, ελάχιστο. για κάθε συνδυασμό.

 

Το πρόβλημα είναι πιο έντονο στις κοινότητες καθώς, σε επίπεδο Αχαΐας, σε όλους τους δήμους, με εξαίρεση την Πάτρα όπου οι κοινότητες είναι ελάχιστες αλλά και τα Καλάβρυτα (όπου με βάση τα χαμηλά πληθυσμιακά στοιχεία η πλειοψηφία των οικισμών εκλέγει μόνο πρόεδρο) τα νέα τοπικά συμβούλια θα είναι τριμελή και, κάθε υποψήφιος πρόεδρος, αν θέλει να είναι μέλος του κεντρικού συνδυασμού, θα πρέπει να έχει, τουλάχιστο, μία γυναίκα στο… πλευρό του! Κατ εκτίμηση, μόνο για τα τοπικά κοινοτικά συμβούλια, οι γυναικείες υποψηφιότητες θα είναι κοντά στις 500!

Για την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, με βάση τον ελάχιστο και τον μέγιστο αριθμό υποψηφίων, σύμφωνα με τις έδρες του συμβουλίου, η ποσόστωση του 40% των γυναικών που θα πρέπει να έχουν τα ψηφοδέλτια υποχρεώνει κάθε συνδυασμό να διαθέτει από 18 γυναίκες το ελάχιστο, στους 45, έως 46 το μέγιστο, στους 114 υποψηφίους.
Η οριστική υποβολή των συνδυασμών και η επικύρωση των υποψηφιοτήτων, μετά τον έλεγχο από τα Πρωτοδικεία θα γίνει στην Ηλεκτρονική Πύλη Υποψηφιοτήτων Δημοτικών και Περιφερειακών Εκλογών (https://mcportal.ypes.gov.gr/)

Τα δεδομένα στην Αιγιάλεια

Υπενθυμίζεται ότι, σύμφωνα με τον εκλογικό νόμο, κάθε συνδυασμός που θα διεκδικήσει τη δημαρχία θα πρέπει να έχει κατ’ ελάχιστο υποψηφίους που θα καλύπτουν ίσο αριθμό εδρών κάθε εκλογικής περιφέρειας, με δυνατότητα προσαύξησης έως 150%. Ειδικά για την Αιγιαλεία κάθε συνδυασμός θα πρέπει να έχει κατ ελάχιστο 29 έως και 74 υποψηφίους δημοτικούς συμβούλους. Ειδικότερα για το Δήμο Αιγιαλείας, στο 29μελές νέο Δημοτικό Συμβούλιο, 16 συμβούλους εκλέγει η Δ.Ε. Αιγίου, 4 συμβούλους η Δ.Ε. Συμπολιτείας, από 3 οι Δ.Ε. Ακράτας και Διακοπτού, 2 εκλέγει η Δ.Ε. Ερρινεού και 1 σύμβουλο εκλέγει η Δ.Ε. Αιγείρας.

Σε αυτές τις εκλογές θα έχουμε και την ανάδειξη των 73 νέων Τοπικών Συμβουλίων Κοινότητας στην Αιγιάλεια. Σύμφωνα με νέα διάταξη νόμου, το συμβούλιο της δημοτικής κοινότητας αποτελείται από πρόεδρο, σε 33 δημοτικές της Αιγιαλείας με πληθυσμό κάτω από 201 κατοίκους, τρία µέλη, σε 38 δημοτικές κοινότητες µε πληθυσμό από 201 έως 2.000 κατοίκους, πέντε µέλη στη δημοτική κοινότητα Ροδοδάφνης που έχει πληθυσμό πάνω από 2.001 κατοίκους, 11 µέλη στη δημοτική κοινότητα Αιγίου µε πληθυσμό πάνω από 10.001 κατοίκους και

Το σύνολο των υποψηφίων που μπορεί να έχει κάθε συνδυασμός στις τοπικές κοινότητες είναι από 98 (ίσο με το 60%) έως 408 (στο 100% και 150% προσκόληση). Για την Αιγιαλεία, ένας πλήρης συνδυασμός, σε κεντρικό και τοπικές κοινότητες, θα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστο 51 γυναίκες ενώ ότι μπορεί να υπάρξουν ψηφοδέλτια που θα φτάσουν τις 192 γυναίκες!

Τα Καλάβρυτα και ο Ερύμανθος

Για το Δήμο Καλαβρύτων στο 19μελές νέο Δημοτικό Συμβούλιο 10 συμβούλους εκλέγει η Δ.Ε. Καλαβρύτων, 4 η Δ.Ε. Κλείτορος, 3 η Δ.Ε. Αροανίας και 2 συμβούλους εκλέγει η Δ.Ε. Παϊων.
Για το Δήμο Ερυμάνθου στο 19μελές νέο Δημοτικό Συμβούλιο 10 συμβούλους εκλέγει η Δ.Ε. Φαρρών, 7 συμβούλους εκλέγει η Δ.Ε. Τριταίας (3.056 μόνιμοι κάτοικοι), από 1 σύμβουλο εκλέγουν οι Τ.Κ. Λεοντίου (477 μόνιμοι κάτοικοι) και Καλεντζίου (276 μόνιμοι κάτοικοι).

Στα Καλάβρυτα 57 είναι οι κοινότητες που έχουν έως 200 μόνιμους κατοίκους και θα εκλέξουν πρόεδρο. Κέρτεζη, Μικρός Ποντιάς, Σκεπαστό, Ψωφίδα, Κλειτορία, Λυκούρια, Δάφνη και Πάος θα εκλέξουν τριμελές Κοινοτικό Συμβούλιο. Στις κοινότητα Καλαβρύτων θα εκλεγεί πενταμελές Κοινοτικό Συμβούλιο. Συνολικά στο Δήμο Καλαβρύτων οι συνδυασμοί θα πρέπει για τα τοπικά να έχουν 86 υποψηφίους κατ ελάχιστο έως 248 το ανώτερο, μόνο για τα Κοινοτικά Συμβούλια.

Στον Ερύμανθο 19 είναι οι κοινότητες που έχουν έως 200 μόνιμους κατοίκους και θα εκλέξουν πρόεδρο. Χαλανδρίτσα, Βασιλικό, Ελληνικό, Ισωμα, Πλατανόβρυση, Σταροχώρι, Φαραί, Καλέντζι, Λεόντιο, Αλεποχώρι, Δροσιά, Ερυμάνθεια, Μάνεσι και Σκιαδά θα εκλέξουν τριμελές Κοινοτικό Συμβούλιο. Συνολικά στο Δήμο Ερυμάνθου οι συνδυασμοί θα πρέπει για τα τοπικά να έχουν 61 υποψηφίους κατ ελάχιστο έως 169 το ανώτερο, μόνο για τα Κοινοτικά Συμβούλια.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr