background img
banner
banner

Υπεγράφη η σύμβαση για την ανάπλαση της Μητροπόλεως

ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΣΙΩΝ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ – ΤΟ ΕΡΓΟ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΥΦΟΣ ΚΑΙ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ

Το πλήρωμα του χρόνου έφτασε και υπεγράφη η σύμβαση για την κατασκευή του έργου της ανάπλασης της οδού Μητροπόλεως, από το αρχοντικό Παναγιωτόπουλου ως τη συμβολή της με την οδό Σολωμού. Μάλιστα, το έργο πρόκειται να ξεκινήσουν άμεσα, μετά την ολοκλήρωση της ανάπλασης της πλατείας Βάλφουρ, εκεί όπου ξεκίνησαν ξανά εργασίες μετά τον Δεκαπενταύγουστο. Θα πρόκειται έτσι για μία συνολική παρέμβαση που θα αναμορφώσει την αισθητική αλλά και τις υποδομές του κέντρου της πόλης, με σκοπό να το καταστήσει σύγχρονο, λειτουργικό και ελκυστικό για ντόπιους και επισκέπτες.

Την ανάπλαση της Μητροπόλεως στο υπολειπόμενο τμήμα θα κατασκευάσει η αιγιώτικη εταιρεία ΑΚΡΟΣ, από τον ιδιοκτήτη της οποίας, Φάνη Καπετσώνη, υπεγράφη η σύμβαση με τον δήμο Αιγιαλείας, την περασμένη Τρίτη 22 Αυγούστου.

Ολοκλήρωση της συνολικής παρέμβασης

Δίνοντας το στίγμα του για το έργο και εκφράζοντας την ικανοποίησή του γιατί η συνολική αυτή παρέμβαση βρίσκεται σε τροχιά ολοκλήρωσης, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Δημήτρης Καλογερόπουλος, ανέφερε στο Protionline.gr: ΄΄Το έργο έχει δρομολογηθεί πλήρως, η σύμβαση υπεγράφη και απομένουν μόνο κάποιες τυπικές λεπτομέρειες για την έναρξη των εργασιών. Η Πλατεία Αγίας Λαύρας έχει ολοκληρωθεί και μέχρι τα τέλη του Σεπτεμβρίου θα έχουμε και την αποπεράτωση των εργασιών στην Τρίγωνη Πλατεία. Θεωρώ ότι περί τα μέσα Οκτωβρίου και μετά θα ξεκινήσει το τμήμα της ανάπλασης που αφορά τη Μητροπόλεως, με γρήγορους ρυθμούς και με συγκεκριμένο κατασκευαστικό πλαίσιο΄΄. Επιπλέον, ο κ. Καλογερόπουλος έκανε γνωστό πως το κομμάτι από το Παναγιωτοπουλέικο αρχοντικό ως τους φωτεινούς σηματοδότες, διαφέρει κατά πολύ από το υπάρχον, κυρίως ως προς την αισθητική και τη λειτουργικότητά του. Όπως τόνισε, ΄΄το έργο αυτό θα αλλάξει όλη την νοοτροπία και τη ρυμοτομία του κέντρου της πόλης, συντελώντας στη ριζική διαφοροποίηση της εικόνα του. Είμαι βέβαιος ότι θα είναι πραγματικά πολύ όμορφο, λειτουργικό και θα δώσει άλλη, σύγχρονη και πολύ ενδιαφέρουσα άποψη, συμβάλλοντας στο να γίνει το κέντρο πιο ελκυστικό΄΄.

Τι περιλαμβάνει το έργο

Ειδικότερα, το έργο «Ανάπλαση Εμπορικού Κέντρου Αιγίου: Ενότητα 1-Οδός Μητροπόλεως» αφορά στη διαμόρφωση του τμήματος της οδού Μητροπόλεως από το διαμορφωμένο τμήμα (μετά το τέλος του κτιρίου Παναγιωτοπούλου), μέχρι την οδό Σολωμού (φανάρια), συνολικού μήκους 445 μ. περίπου και συνολικής επιφανείας 6.520 τ.μ., με τις εργασίες να περιλαμβάνουν διαμορφώσεις και επιστρώσεις πεζοδρόμων – οδών – πεζοδρομίων και πλατειών, φύτευση για την διαμόρφωση δενδροστοιχιών, επέκταση – συμπλήρωση του δικτύου και η μετακίνηση ή ανακατασκευή των φρεατίων και των εσχαρών του δικτύου απορροής και αποχέτευσης ομβρίων, επέκταση – συμπλήρωση – αντικατάσταση του δικτύου ύδρευσης, λόγω των αποξηλώσεων των πεζοδρομίων και του οδοστρώματος, ηλεκτροφωτισμός της οδού και προμήθεια και τοποθέτηση των φωτιστικών σωμάτων, σύμφωνα με τις σχετικές μελέτες.
Ο αρχικός προϋπολογισμός του έργου ανήρχετο σε 2,4 εκατ. ευρώ με χρηματοδότηση από πρόγραμμα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Θα προηγηθεί έργο υπογειοποίησης από τον ΔΕΔΔΗΕ

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρωταρχικό βήμα και πριν την έναρξη του κυρίως έργου, είναι η υπογειοποίηση του δικτύου ρεύματος, άρα ο δήμος θα πρέπει να «τρέξει» το θέμα της υπογραφής σύμβασης με τον ΔΕΔΔΗΕ για την εκτέλεση του έργου αυτού. Βάσει εκτιμήσεων, το κομμάτι των εργασιών που αναλογεί στον ΔΕΔΔΗΕ δεν θα διαρκέσει λιγότερο από δύο μήνες. Από εκεί και πέρα το χρονοδιάγραμμα για την εκτέλεση του κυρίως έργου ανέρχεται σε 14 μήνες, με την προϋπόθεση βέβαια ότι δεν θα προκύψουν προβλήματα.
Τα έργα θα ξεκινήσουν από το κάτω μέρος, η κατασκευή θα είναι τμηματική έτσι ώστε να μην αποκλειστεί όλη η οδός που αποτελεί κεντρική οδική αρτηρία της πόλης και να μην προκληθεί σοβαρή αναστάτωση στην καθημερινότητα δημοτών και επιχειρήσεων, κάτι που ενστερνίζονται και η Τεχνική Υπηρεσία του δήμου και ο εργολάβος. Έχει γίνει μάλιστα και συγκεκριμένη πρόταση ρύθμισης της κυκλοφορίας κατά τη διάρκεια των έργων, ώστε να μπορεί να αποσυμφορηθεί όσο πιο αποτελεσματικά γίνεται η κατάσταση και η κυκλοφορία να εξυπηρετείται από τις οδούς που τέμνουν την Μητροπόλεως.

Με άλλη φιλοσοφία από το υπάρχον αναπλασμένο τμήμα

Η μελέτη του έργου περιλαμβάνει αρκετές διαφοροποιήσεις από το υπάρχον τμήμα. Τα πεζοδρόµια θα έχουν δενδροστοιχία, ενώ τάξη θα μπει στις κινήσεις, την άτακτη στάση – στάθµευση αυτοκινήτων, για καλύτερες υπηρεσίες προς τους µόνιµους κατοίκους και τους επισκέπτες. Μελλοντικά, η μελέτη προβλέπει πάντως η οδός Μητροπόλεως να διαµορφωθεί ως πεζόδροµος με εκατέρωθεν δενδροστοιχίες και τµηµατική διαφοροποίηση επίστρωσης και υπαίθρια επέκταση καταστηµάτων εστίασης.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr