background img
banner
banner

0,63 το κιλό η σταφίδα για τον ντόπιο παραγωγό …5 ευρώ στο ράφι

ΤΙ ΣΥΖΗΤΗΘΗΚΕ ΣΤΟ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ – ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ

Μία πολύ ουσιαστική και σημαντική παρέμβαση πραγματοποίησαν επαγγελματίες αγρότες της ευρύτερης περιοχής, στην τελευταία συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα την περασμένη Τρίτη. Η παρουσία των εκπροσώπων των αγροτικών συλλόγων αποσκοπούσε στο να συζητήσουν τα δεκάδες προβλήματα που παρουσιάζει φέτος ο “μαύρος χρυσός” της διατροφικής αλυσίδας, αλλά και τα πάμπολλα ζητήματα που έχουν προκύψει στις τοπικές καλλιέργειες λόγω της κλιματικής αλλαγής και των άστατων φετινών καιρικών συνθηκών.

Καμία διασφάλιση από την κυβέρνηση στα βασικά μέτρα στήριξης

Το τοπικό, κορυφαίο προϊόν της Αιγιάλειας αντιμετωπίζει για άλλη μια χρονιά σημαντικά θέματα, καθώς επίσης τεράστια προβλήματα έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα και στην παραγωγή και στα κόστη συντήρησης και διαλογής του προϊόντος. Οι αγρότες ζητούν πλέον ουσιαστικά μέτρα στήριξης από την κυβέρνηση, να έχουν δυνατό και χειροπιαστό “κίνητρο” ώστε να μην εγκαταλείπουν τα χωράφια τους, διεκδικώντας παράλληλα και την αύξηση της τιμής της σταφίδας. Η συνάντηση των αγροτών έγινε μεταξύ των εκπροσώπων των τριών παραγωγικότερων νομών της Πελοποννήσου και η συνεδρίαση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι θα υπάρξουν άμεσες κινητοποιήσεις, προκειμένου να μπορέσει ο αγροτικός πληθυσμός να… ζήσει επιτέλους από την εργασία του και να διεκδικήσει για την σταφίδα, βιώσιμες τιμές πώλησης.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο Δυτικής Ελλάδας της περασμένης Τρίτης 22 Αυγούστου, οι παραγωγοί που παρέστησαν ήταν από τις περιοχές της Ζακύνθου, της Αιγιάλειας και της Ηλείας και ένα μεγάλο κομμάτι της θεματολογίας ήταν και τα δεκάδες ζητήματα που έχουν προκύψει λόγω της ακρίβειας, αλλά και της κλιματικής κρίσης.

Ζητούν να υπάρχει αντίκρισμα στον κόπο τους

Ο περονόσπορος αλλά και οι κακές καιρικές συνθήκες κατέστρεψαν μεγάλο ποσοστό των καλλιεργειών και ανάγκασαν αρκετούς παραγωγούς, κατά την περσινή χρονιά, να εγκαταλείψουν τα χωράφια τους. Η εγκατάλειψη της γης, οδηγεί στις φωτιές που δυστυχώς το τελευταίο διάστημα μαστίζουν σχεδόν όλη την Ελλάδα, όπως τόνισαν χαρακτηριστικά οι αγρότες. Ζήτησαν ουσιαστικά μέτρα για να μπορέσουν να διατηρήσουν ζωντανή την καλλιέργεια του άλλοτε αποδοτικού «μαύρου χρυσού» και δηλώνουν πλέον… έτοιμοι να βρεθούν στον δρόμο, προκειμένου να εισακουστούν τα αιτήματά τους.

Τεράστιες είναι οι διάφορες στην τιμή του προϊόντος από το χωράφι του αγροτικού κόσμου στο ράφι των καταστημάτων που θα το αναζητήσει ο καταναλωτής. Η σταφίδα που κατά την τρέχουσα περίοδο πωλείται 0,63 από τον αγροτικό κόσμο, φτάνει στον καταναλωτή σε τιμή που ξεκινά από 4,10 και αγγίζει τα 5 ευρώ. Τις τελευταίες ημέρες, οι πωλήσεις σταφίδας από παραγωγούς για ποσότητες από την περσινή σταφίδα, ήταν στα 0,63 του ευρώ όταν οι πωλήσεις προς το εξωτερικό δεν ξεπερνάνε το 1,30 -1,50 ευρώ, ενώ σε ράφια αλυσίδων καταστημάτων και μεγάλων οργανωμένων αγορών, η τιμή αγγίζει περίπου τα 5 ευρώ το κιλό.

Έπεσε… περονόσπορος στις αποζημιώσεις

Σε ό,τι αφορά τις φετινές αποζημιώσεις, ο ΕΛΓΑ δεν συμπεριλαμβάνει τον περονόσπορο. Παρ’ όλα αυτά όπως έγινε γνωστό, διάφορα προγράμματα από την Ευρωπαϊκή Ένωση προβλέπουν ότι θα υπάρχει ένα κονδύλι για τις καταστροφές λόγω της κλιματικής αλλαγής. Οι αγρότες πρόκειται να ζητήσουν συνάντηση με τον αρμόδιο υφυπουργό, για να δοθεί αυτή η στήριξη στους παραγωγούς άμεσα.

Εκπροσωπώντας τους παραγωγούς της Αιγιάλειας, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αιγίου και υποψήφιος δήμαρχος Αιγιαλείας Γιάννης Μποδιώτης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι «η κυβέρνηση δεν θέλει να δίνει πλαφόν ως κατώτερη τιμή στο προϊόν», ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «τα εφόδια και τα λιπάσματα έχουν ξεπεράσει σε κόστος το 300% τα τελευταία δύο χρόνια», γεγονός που επιβεβαιώνει την μεγάλη κρίση που υπάρχει στον αγροτικό τομέα, ενώ σημείωσε «η ακρίβεια στα προϊόντα πρώτης ανάγκης αλλά και οι αυξήσεις στο ρεύμα και στην ενέργεια, είναι σκληροί «εχθροί» του προϊόντος».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr