background img
banner
banner

«Πράσινο φως» από το Δημοτικό Συμβούλιο για το Μνημόνιο Συνεργασίας…

ΜΕΤΑΞΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΩΝ ΠΑΤΡΩΝ – ΛΕΥΚΩΣΙΑΣ ΚΑΙ ΔΗΜΟΥ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ – ΑΝΟΙΓΕΙ… Ο ΔΡΟΜΟΣ ΓΙΑ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ

Στην έγκριση της σύναψης Μνημονίου συνεργασίας μεταξύ Πανεπιστημίου Πατρών, Πανεπιστημίου Λευκωσίας και Δήμου Αιγιαλείας, προχώρησε χθες μεσημέρι το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας, κάνοντας δεκτή την εισήγηση του Δημάρχου Δημήτρη Καλογερόπουλου. Όπως σημειώθηκε, πρόκειται για μια συνεργασία η οποία σε πρώτο στάδιο θα έχει ως κύριους άξονες την υλοποίηση διαφόρων προγραμμάτων επιστημονικής εκπαίδευσης, με αρχή τη λειτουργία εξ αποστάσεως μεταπτυχιακού προγράμματος (Master) με τίτλο «Food and Hotel Management» με έδρα το Αίγιο, όπως είχε εξάλλου ανακοινωθεί μέσα στο καλοκαίρι σε συνάντηση του κ. Καλογερόπουλου με τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών Χρήστο Μπούρα.

Μεταξύ άλλων, έγινε αναφορά σε λεπτομέρειες που αφορούν στη συνεργασία μεταξύ Δήμου και Πανεπιστημίων, που εκτός από τη λειτουργία Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων Σπουδών, περιλαμβάνει:

– την από κοινού διοργάνωση επιστημονικών και άλλων δραστηριοτήτων (π.χ. συνέδρια, ημερίδες, εκδηλώσεις κτλ.),
– την υλοποίηση ερευνητικών προγραμμάτων και καινοτόμων πρωτοβουλιών,
g την ενίσχυση της επιστημονικής συνεργασίας μέσω π.χ. της ανταλλαγής δημοσιεύσεων, εκπαιδευτικού υλικού, τεχνογνωσίας, δεδομένων κτλ.,
g την αξιοποίηση του θεσμού του επισκέπτη καθηγητή για τη διδασκαλία μαθημάτων, διεξαγωγή διαλέξεων κτλ.,
g τη συνεργασία των ερευνητικών ομάδων και εργαστηρίων των μερών,
g τη συνεργασία με στόχο τη θεωρητική και πρακτική άσκηση των φοιτητών και την επαγγελματική προοπτική των αποφοίτων,
g τη μεταφορά της τεχνογνωσίας,
g την ανταλλαγή προσωπικού,
g την από κοινού υποβολή προτάσεων για την ανάληψη και υλοποίηση ερευνών, μελετών και προγραμμάτων.

Δημ. Καλογερόπουλος: ΄΄Ο δήμος δεν δεσμεύεται για κάτι με αυτό το μνημόνιο΄΄

Διευκρινιστικά ο Δήμαρχος Αιγιαλείας σημείωσε προς το σώμα ότι το Μνημόνιο Συνεργασίας με τα Πανεπιστήμια δεν εμπεριέχει για τον Δήμο ρήτρες αποκλειστικής συνεργασίας ούτε οικονομικής φύσεως δεσμεύσεις για τους συμβαλλόμενους φορείς.
΄΄Γίνεται ένα μνημόνιο και δεν υπάρχει καμία δέσμευση από τον δήμο και οικονομικό κόστος. Αυτό που συμφωνούμε είναι οι φοιτητές που σπουδάζουν στο Πανεπιστήμιο Λευκωσίας σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών να κάνουν τα μεταπτυχιακά τους στους τομείς τουρισμού και σίτισης. Το εάν θα φιλοξενούνται 150-200 άτομα εδώ είναι βέβαιο πως δεν θα βλάψει΄΄, τόνισε κάνοντας ακόμη γνωστό ότι θα κάνουν πρακτική και στα εργοστάσια οίνου.

Ο αντιδήμαρχος τριτοβάθμιας εκπαίδευσης Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος είπε πως ο δήμος αναμένει την επίσημη απόφαση της απόρριψης της προσφυγής του δήμου για τη Φυσικοθεραπεία, ενώ για την ακίνητη περιουσία είπε ΄΄το πανεπιστήμιο μας απάντησε ότι θα επιστρέψει τα κτίρια, άρα περιμένουμε από τη νομική υπηρεσία να καθαρογραφεί η απόφαση και στη συνέχεια θα αποφασίσουμε σαν δημοτικό συμβούλιο πώς θα το διαχειριστούμε΄΄. ΄΄Ο Πρύτανης μας είχε πει αρχικά για μεταπτυχιακό στη Γεωπονία.
Όταν αυτό προχωρήσει θα δούμε τι θα μας ζητήσουν. Τον διάλογο με το Πανεπιστήμιο δεν τον εγκαταλείψαμε, διαχωρίσαμε τη θέση μας ότι είναι άλλο η σχολή Φυσικοθεραπείας και άλλο τα μεταπτυχιακά, δεν το εμπλέξαμε με την επιστροφή της ακίνητης περιουσίας΄΄, πρόσθεσε.

΄΄Τα πανεπιστήμια και τα μεταπτυχιακά έχουν συγκεκριμένους όρους, όλα τα μεταπτυχιακά έχουν και πρακτική άσκηση σημασία έχει ότι η πρακτική να γίνεται εδώ. Είναι μία καλή συνεργασία, διατηρώντας μία… πόρτα ανοιχτή με τον Πανεπιστήμιο κάτι έχουμε να κερδίσουμε΄΄, είπε ο αντιδήμαρχος Γιώργος Ντίνος σημειώνοντας πως «το εάν θα επιστρέψει το ΑΕΙ στο Αίγιο αυτό είναι κυβερνητική απόφαση είναι ένα θέμα που μπορεί να το παλέψουμε αλλά να παλεύουμε θέματα που υπάρχει προοπτική να τα κερδίσουμε. Πολλά χρόνια πριν κάποιοι δεν φρόντισαν να υπάρχει συνέχεια».

Οι επιφυλάξεις της αντιπολίτευσης για την ακίνητη περιουσία

Δεν έλειψαν ωστόσο και οι επιφυλάξεις από πλευράς αντιπολίτευσης, κυρίως σε ό,τι έχει να κάνει με την επιστροφή της ακίνητης περιουσίας της πρώην Χαρτοποιίας που είχε παραχωρηθεί στο πρώην ΤΕΙ και νυν Πανεπιστήμιο για τη στέγαση πανεπιστημιακών σχολείων.

Στην τοποθέτησή του, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Χρήστος Γούτος ανέφερε πως του προξενεί εντύπωση το ότι «από τη μία επιτιθέμεθα στον Πρύτανη και από την άλλη αγαπιόμαστε. Δεν καταλαβαίνω αυτή την τακτική εκεί που τον έχουμε στα κάγκελα εκεί γινόμαστε φίλοι. Αυτό που με απασχολεί είναι οι ενέργειες για να έρθει η ακίνητη περιουσία στον δήμο είναι τελειωμένες;», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Γκίκας είπε πως ΄΄η δημοτική αρχή δεν δικαιούνται με τους «εχθρούς της πόλης» να κάνει μνημόνια”, ενώ πρόσθεσε πως φαίνεται να πρόκειται για συνεργασία όπως η συνεργασία του Πανεπιστημίου της Λευκωσίας, με ιδιωτική σχολή στο Ελληνικό, τονίζοντας πως «καλύτερα θα ήταν να ζητούσατε από τον πρύτανη να επιστρέψει το ΑΕΙ στην πόλη».
΄΄Είμαστε θνησιγενείς, είναι ανεπαρκείς όσοι δεν ασχολούνται έγκαιρα για να προλάβουν κάτι, είναι σαν την πλημμύρα κι αυτό. Βλέπεις ότι χάνεται πρέπει να δουλέψεις πολλά χρόνια πριν ή τουλάχιστον να έχεις ένα σχέδιο άλλο να μην μείνει έτσι η πόλη σου. Ευθύνες έχει και η παρούσα και η προηγούμενη και ίσως και η πιο προηγούμενη. Ιδίως όταν δίνονται αυτά τα ευαίσθητα θέματα σε ανθρώπους που δεν ασχολούνται΄΄, είπε η ανεξάρτητη δημοτική σύμβουλος Μαρία Τσουκαλά.
Να σημειωθεί πάντως ότι επί του θέματος ψήφισαν θετικά, εκτός από τον κ. Γκίκα που ψήφισε «παρών» και την επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγγελική Κουρή που καταψήφισε.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr