background img
banner
banner

Συγκρούσεις αλλά σε ήπιο κλίμα!

ΣΤΗΝ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΠΡΙΝ ΤΙΣ ΔΗΜΟΤΙΚΕΣ ΕΚΛΟΓΕΣ

Η διατήρηση ενός κόσμιου κλίματος στην προεκλογική περίοδο που βρίσκεται ίσως στην πιο κρίσιμη φάση της, ήταν επιθυμία που εξέφρασαν σχεδόν όλοι όσοι τοποθετήθηκαν στη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας. Αντιπλημμυρικά έργα, Τεμπελόραχη, κακή κατάσταση δρόμων, καταγγελίες για προσλήψεις ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν στις αρχικές τοποθετήσεις.

Παρά τις διαφορετικές απόψεις και τις συγκρούσεις, η τελευταία αυτή συνεδρίαση πριν τις εκλογές, θα έλεγε κανείς ότι ήταν η πιο σύντομη αλλά και με περισσότερο ήπιους τόνους από όλες τις προηγούμενες της τετραετίας…

Αρχικά, με πρωτοβουλία της προέδρου Μαρίας Γιδά, τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θέματα της καταστροφής της Θεσσαλίας. Μάλιστα, στην ενημέρωση που έκανε ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος, είπε πως ΄΄σε σχέση με τη συγκέντρωση αγαθών για τη Θεσσαλία δεν χρειάζεται κάτι άλλο, είμαστε σε συνεννόηση με την ΚΕΔΕ, χρειάζονται μόνο μηχανήματα΄΄.

Σε 10-15 μέρες τελειώνει η Τρίγωνη Πλατεία θα μένουν μόνο τα πεζοδρόμια

Ο δήμαρχος προχώρησε σε ενημέρωση και για εξ εξελίξει έργα, λέγοντας: ΄΄Στο στάδιο της ολοκλήρωσης βρίσκονται πλατεία και Τρίγωνη Πλατεία. Υπήρξε μία μικρή καθυστέρηση λόγω του ότι έπρεπε να γίνει προσαρμογή για να μην κοπούν τα δέντρα, έχουν γίνει οι προσαρμογές και μέσα σε 10-15 μέρες ολοκληρώνεται η Τρίγωνη και μένουν τα πεζοδρόμια ενώ κλείνουν και οι εκκρεμότητες της πλατείας Αγ. Λαύρας. Είμαστε στο στάδιο ανάδειξης αναδόχου στο έργο της αποχέτευσης Τέμενης, Βαλιμιτίκων, Διγελιωτίκων, του έργου της λυματολάσπης, της μονάδας βιοαποβλήτων και είμαστε σε φάση με τα τεύχη δημοπράτησης του διυλιστηρίου Σελινούντα, έργο για το οποίο ήρθε και η έγκριση και είναι στη διάθεση του δήμου. Με την ευκαιρία να ευχηθώ για τις εκλογές καλό αγώνα σε επίπεδο που αρμόζει στην Αιγιάλεια΄΄.

Ενημέρωση για αντιπλημμυρικά – κατάσταση ποταμών ζήτησε η Αγ. Κουρή

Η επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Αγγελική Κουρή, με αφορμή τα δημοσιεύματα που εκπέμπουν ανησυχία για ποτάμια και χείμαρρους της Αιγιάλειας, ζήτησε να ενημερωθεί για την πρόβλεψη που υπάρχει για αντιπλημμυρικά έργα, υπενθυμίζοντας πως πάντα η παράταξή της σε κάθε σύνταξη τεχνικού προγράμματος ζητά την ένταξη έργων πρόληψης για πλημμύρες, φωτιές και σεισμούς, τονίζοντας ωστόσο πως δεν είναι επιλέξιμα από το ΕΣΠΑ, καθώς δεν θεωρούνται αναπτυξιακά.
Θύμισε ακόμη πως η… έξυπνη πόλη, τα Τρίκαλα ΄΄που κάποιοι μας τη μόστραραν σαν το πρότυπο ψηφιακής πόλης, αποδείχθηκε ανοχύρωτη σε ένα τέτοιο έντονο καιρικό φαινόμενο γιατί δεν είχαν γίνει αντιπλημμυρικά.
Βάζω το ερώτημα αν υπάρχει πρόβλημα με τους ποταμούς της Αιγιάλειας και τι σχέδιο έχουμε σαν δήμος΄΄, τόνισε.

«Ψήφος» στην επανένωση των Αιγιαλέων από τον Χρήστο Γούτο

Ο Χρήστος Γούτος στην τοποθέτησή του είπε πως ΄΄αυτό που θα μείνει σε αυτή την 4ετία είναι ότι εσείς λέτε πως κάτι έγινε εγώ λέω όχι. Αυτά είναι υπό κρίση. Θα σταθώ μόνο σε ένα κλίμα δυσάρεστο και στον διχασμό της τοπικής κοινωνίας που επιχειρήθηκε από εσάς δήμαρχε, με την στάση με τους τακτικισμούς σας. Η επόμενη δημοτική αρχή αυτό που θα πρέπει να έχει σαν βασικό στοιχείο και θα την αντιπροσωπεύει θα είναι πρώτα και πάνω από όλα να ξαναενώσει τους κατοίκους της Αιιγάλειας. Μόνο έτσι θα μπορέσει ο τόπος να πάει μπροστά. Αν συνεχίσει στο ίδιο κλίμα που δημιουργήσατε θα πάνε όλα χαμένα΄΄.

Ψεύδη εις βάρος της κατήγγειλε η Β. Ψυχράμη – Αναφορά σε 26η ε.ο. και Τεμπελόραχη

Η Βάσω Ψυχράμη, αφού ευχήθηκε καλό αγώνα ζητώντας ένα πολιτισμένο κλίμα στις εκλογές τονίζοντας όμως πως καθημερινά παρατηρεί ότι καταστρατηγείται ΄΄από διαφόρους συναδέλφους και από την τακτική του δημάρχου και την αντίληψη που έχει για την εξουσία΄΄, όπως είπε, κατηγορώντας τον δήμαρχο για ψεύδη και συκοφαντίες εις βάρος της με παράδειγμα τους περιπτερούχους. ΄΄Για παράδειγμα, μας σταματούν άνθρωποι στον δρόμο και μας λένε ότι εμείς «κυνηγάμε» τα περίπτερα. Αυτή είναι μία πολιτική που καθαρά εκπορεύεται από την παράταξη του κ. Καλογερόπουλου και δεν νομίζω ότι τιμά κι εκείνους που τα λένε. Αν θέλουμε να αντιπαρατεθούμε με τον πολιτικό μας αντίπαλο θα πρέπει να λέμε τουλάχιστον την αλήθεια διαφορετικά γιατί δίνουμε όρκο; Για να υπηρετούμε τον πολίτη και την αλήθεια΄΄, είπε.

Η κ. Ψυχράμη αναφέρθηκε στην κακή κατάσταση της 26ης επαρχιακής οδού αλλά στην πτώση χώματος και πετρών στην Τελεμπελόραχη, επισημαίνοντας: ΄΄Έθεσα το θέμα στο προηγούμενο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν πήρα απάντηση. Υπάρχει πρόβλημα με την Τεμπελόραχη ακούνε στα σπίτια τα χαμηλά τους θορύβους από το έδαφος που υποχωρεί! Έχετε δρομολογήσει κάτι που θα βρει η δημοτική αρχή;΄΄.

Καταγγελίες για προσλήψεις «συγγενών»

Ο Περικλής Παπαγιαννακόπουλος υπενθύμισε μία καταγγελία για τον κίνδυνο πλημμυρών από δημότη στη ΔΕ. Διακοπτού ζητώντας από την Τεχνική Υπηρεσία να επιληφθεί, ενώ προέβη και σε καταγγελία τονίζοντας πως τον δήμαρχο: ΄΄Από την αγωνία να εμπλουτιστούν τα ψηφοδέλτιά σας καλό είναι να μην συνοδεύονται με ρουσφέτια χωρίς έγιναν προσλήψεις χωρίς τα κατάλληλα προσόντα και ειδικά σε δομές που παρουσιάζουν ευαισθησίες και συγκεκριμένα στο 1ο Δ.Σ. Ακράτας όπως και στον παιδικό σταθμό Ακράτας. Είπαμε ότι θα κάνουμε παράταση των υπαρχουσών συμβάσεων γιατί λόγω εκλογών δεν γίνονται διαγωνισμοί. Όμως αντί να μπουν οι ίδιοι μπήκε κόρη που η μάνα της μπήκε την τελευταία εβδομάδα υποψήφια στο ψηφοδέλτιο Καλογερόπουλου΄΄.
Ο Θανάσης Χρυσανθόπουλος είπε πως διαπίστωσε και ο ίδιος δύο περιπτώσεις όπου ο έτερος εργάζεται με σύμβαση και ο άλλος είναι υποψήφιος από την ίδια οικογένεια, ενώ ανέφερε πως δεν ολοκληρώθηκαν οι παρεμβάσεις στα γήπεδα των σχολείων σε Αιγείρα και Διακοπτό.

Ο Παναγιώτης Μαρινόπουλος είπε πως έχει ζητήσει με αίτηση προς τον δήμο και τα νομικά πρόσωπα από 19-7-2023 να του πουν τα ονόματα όσων έχουν προσλάβει ωστόσο, όπως είπε, ΄΄έχω λάβει απάντηση από τον δήμο όχι από τα νομικά πρόσωπα γιατί εκεί γίνεται «παιχνίδι»΄΄. Επίσης, τόνισε πως ενώ ο Νίκος Καραΐσκος του ανέφερε στο Δημοτικό Συμβούλιο ότι το ’19 παρέλαβε 29.000 τόνους σκουπίδια, στο έντυπο του συνδυασμού «Αιγιάλεια Τώρα» αναφέρεται πως ο δήμος παρέλαβε 12.000 τόνους σκουπίδια.

Τα αντιπλημμυρικά και η γραφειοκρατία

Στο ζήτημα της Τεμπελόραχης αναφέρθηκε και ο Δημήτρης Μπούνιας, σημειώνοντας: ΄΄Έχουμε μείνει πίσω σε αυτά τα θέματα, έρχεται ο χειμώνας, έχω δει ότι σε ελάχιστες βροχές πέφτουν χώματα και τα πεύκα είναι έτοιμα να πέσουν κάτω. Να δεσμευτούμε τώρα ότι θα υπάρξει παρέμβαση΄΄.

Ο Γρηγόρης Τριανταφυλλόπουλος κάλεσε τους κ. Ψυχράμη και Μπούνια να μην κινδυνολογούν, όπως είπε, για το θέμα της Τεμπελόραχης, ενώ ο Βασίλης Χριστόπουλος τόνισε πως το θέμα απασχολεί την Τεχνική Υπηρεσία αναφέροντας τη συνεργασία με τον γεωλόγο κ. Πυργάκη και μία πρώτη εκτίμηση που παρουσιάζει το έδαφος ως κροταλοπαγές που άρα φαίνεται να έχει αντοχές, πλην όμως είπε ΄΄θα κάνουμε μία μελέτη να ξέρουμε ακριβώς τι γίνεται΄΄.

΄΄Δεν φτάνει να κρατάμε ενός λεπτού σιγή αλλά να προλάβουμε δυσάρεστες στιγμές για την πόλη γιατί έτσι όπως φαίνεται η κλιματική αλλαγή θα φέρει δραματικές επιπτώσεις. Φοβάμαι για τη Μυρτιά έχει δοκιμαστεί κι άλλη φορά να δούμε τι θα κάνετε με την τεχνική υπηρεσία ή την περιφέρεια. Βλέποντας αυτές τις μέρες τις ειδήσεις για να γίνουν τα αντιπλημμυρικά ακόμη δεν έχουν ολοκληρωθεί του Ιανού λόγω της έντονης γραφειοκρατίας΄΄, είπε η Μαρία Τσουκαλά.

Η αναβάθμιση του ψηφιακού μουσείου από τη Μ. Τσουκαλά

Επίσης, έθεσε ερώτηση σχετικά με το τι έχει γίνει με την ενταγμένη στο «Τρίτσης» αναβάθμιση του ψηφιακού μουσείου, ύψους 120.000 ευρώ, θυμίζοντας πως εγκρίθηκε από την Επιτροπή του ‘21 στις 26/4/21 και ότι στις 17/3/23 συνεδρίασε η επιτροπή διαγωνισμού στον δήμο και εξέτασε τις συμμετοχές. Προέκυψε όμως, όπως είπε, κάποιο λάθος κι έκτοτε το θέμα «πάγωσε» αφού κανείς δεν το παρακολούθησε, τονίζοντας πως ΄΄αν το χάσουμε θα είναι απώλεια για την ανάδειξη του μουσείου που και με αυτό θέλει και δικά μας χρήματα για να αναδειχθεί πλήρως δεν υπάρχει παράταση σε αυτό το έργο, πρέπει να επιληφθείτε΄΄.

Κάποιοι δεν ήταν ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις…

Ο Παναγιώτης Ανδριόπουλος, για την παρατήρηση Παπαναγιαννακόπουλου είπε πως στις προθέσεις της δημοτικής αρχής ήταν η ανανέωση των συμβάσεων του υπάρχοντος προσωπικού ωστόσο κάποιοι δεν ήταν ενδιαφερόμενοι για τις θέσεις τονίζοντας πως ακόμη ο δήμος βρίσκεται σε αναζήτηση ατόμων για να κλείσουν κάποιες θέσεις όπως στον Παιδικό Σταθμό της Ακράτας. Σε ό,τι αφορά την περίπτωση μητέρας – κόρης που καταγγέλθηκε είπε πως η μητέρα της εν λόγω εργαζόμενης δεν είναι καν στη ζωή.
Η Μαρία Ιατροπούλου ευχήθηκε «καλή επιτυχία στους υποψήφιους που ενδιαφέρονται για το μέλλον αυτής της πόλης», όπως είπε.

Οι απαντήσεις του δημάρχου

Στις απαντήσεις του, ο κ. Καλογερόπουλος, για το θέμα των αντιπλημμυρικών, είπε πς υπάρχει πρόβλημα σε όλη τη χώρα διότι σχεδιασμός και μελέτες σημαίνει και χρήματα που οι δήμοι δεν διαθέτουν και πως το θέμα άπτεται της κεντρικής διοίκησης και της πολιτείας. ΄΄Αν το κράτος αποφασίσει να δώσει τη δέουσα σημασία θα είμαστε κατοχυρωμένοι. Δεν ξέρω αν μπορεί κάποιος να δαμάσει και τη φύση΄΄, είπε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα θέματα που του πρόσαψε η κ. Ψυχράμη, είπε πως επ’ ουδενί έχει αναφέρει κάτι τέτοιο και πως ο καθένας μπορεί να λέει ότι θέλει….
Για τις επαρχιακές οδούς είπε πως πράγματι είναι σε δραματική κατάσταση και πως έπρεπε να έχουν δοθεί οι δέουσες πιστώσεις. ΄΄Σε επικοινωνία που είχα και στην πίεση που είχα ασκήσει πληροφορήθηκα για την 26η επαρχιακή οδό ότι ανατέθηκε σε συγκεκριμένο εργολάβο που έκανε ό,τι γίνεται συνήθως ενώ υπάρχει και μία διάσταση να πληρωθεί ο λογαριασμός΄΄ είπε χαρακτηριστικά.

΄΄Το επίπεδο του δημοτικού συμβουλίου ας το κρίνει ο καθένας, δική μου νοοτροπία δεν είναι να κλαίμε τη μοίρα μας αλλά να πάμε για τα περαιτέρω΄΄, πρόσθεσε ο δήμαρχος ενώ για την Τεμπελόραχη επισήμανε πως δεν γνωρίζει αν το πρόβλημα είναι τόσο μεγάλο, προτείνοντας τη σύσταση επιτροπής ώστε να εξευρεθούν οι μηχανικοί που θα ελέγξουν και ο δήμος θα διασφαλίσει το ότι δεν θα συμβεί κάτι. Τέλος, για την ανάδειξη του ψηφιακού μουσείου είπε πως ο δήμος έχει ζητήσει τα έγγραφα από τον ανάδοχο, θα το διευθετήσει και δεν θα αφήσει τον δήμο να χάσει τη χρηματοδότηση.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr