background img
banner
banner

Ο βιότοπος της Αλυκής φέρνει το Αίγιο στο προσκήνιο!

ΧΑΡΗ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΩΝ ΗΠΙΩΝ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΩΝ ΠΟΥ ΟΛΟΚΛΗΡΩΝΕΤΑΙ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΕΚΑΠΕΝΘΗΜΕΡΟ

Το έργο που στόχο έχει την ανάδειξη της βιοποικιλότητας της λιμνοθάλασσας Αλυκής και την αύξηση της επισκεψιμότητας, πρόκειται να ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες στο ξεχωριστό αυτό σημείο της παραλιακής ζώνης του Αιγίου. Πρόκειται για έργο που η αντιδημαρχία Ανάπτυξης και Προγραμματισμού κατάφερε να εντάξει στο πρόγραμμα “LEADER – ΑΛΙΕΙΑ ΚΑΙ ΘΑΛΑΣΣΑ 2014-2020” εξασφαλίζοντας χρηματοδότηση 152.201 ευρώ και με την παράδοσή του, η λιμνοθάλασσα της Αλυκής μπορεί να γίνει ένας ξεχωριστός προορισμός για την περιβαλλοντική εκπαίδευση. Επιπλέον, ο επισκέπτης της λιμνοθάλασσας μπορεί να βρεθεί πολύ εύκολα και στην πόλη του Αιγίου, με ό,τι θετικό συνεπάγεται για την τοπική ανάπτυξη.

Όπως ενημερώνει τo Protionline.gr  ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης, Προγραμματισμού και Τεχνικών Έργων Βασίλης Χριστόπουλος, ΄΄οι συνολικές παρεμβάσεις έχουν ξεκινήσει, έχει τοποθετηθεί ο “οικίσκος” που θα χρησιμεύσει ως παρατηρητήριο και έχει διαμορφωθεί ο χώρος στάθμευσης σε ιδιόκτητο σημείο του Δήμου. Επιπλέον, τοποθετήθηκε το ειδικό μηχάνημα του τηλεμετρικού σταθμού ενώ απομένουν λίγες μόνο «πινελιές», όπως π.χ. η διαμόρφωση της κατασκευής της περίφραξης, αλλά και κάποιες άλλες ήπιες παρεμβάσεις μέσα στον περιβάλλοντα χώρο΄΄.

Τι θα αλλάξει γύρω από τον βιότοπο

Οι παρεμβάσεις που απομένουν να γίνουν στον χώρο, ο οποίος βρίσκεται επί του δρόμου της παραλίας και στο ύψος που υπάρχει το “πλάτωμα πληροφοριών” για τον βιότοπο (ακριβώς απέναντι και λίγο διαγώνια), αφορούν εκτός των άλλων, τη δημιουργία περίφραξης ξύλινων παρατηρητηρίων για την επαρκή οπτική επαφή του κάθε επισκέπτη, την συνολική χωρητικότητα και ασφάλεια της κατασκευής, αλλά και την άνετη “οπτική επαφή” ώστε να μπορεί ο επισκέπτης να βλέπει την συνολική εικόνα του υγροτοπικού οικοσυστήματος της Αλυκής. Επιπλέον, εγκαθίσταται και ηλεκτρονικό σύστημα οπτικής παρακολούθησης του βιότοπου καθώς και τηλεμετρικός σταθμός καταγραφής των φυσικοχημικών παραμέτρων του νερού. Η όλη διαδικασία θα συνοδεύεται από έντυπες πληροφορίες, καθώς θα εκδοθεί επιστημονικός οδηγός πεδίου με τα σπουδαιότερα είδη της χλωρίδας και της πανίδας του σημείου.

Μιλώντας για το τι περιλαμβάνει η μελέτη, ο κ. Χριστόπουλος σημείωσε: ΄΄Ο σχεδιασμός και η οργάνωση της συγκεκριμένης παρέμβασης στηρίχθηκε στις γενικές αρχές σχεδιασμού διαδρομών ερμηνείας περιβάλλοντος και παρεμβάσεων, σε σημεία προστατευόμενων περιοχών και πρόκειται να προσελκύσει χιλιάδες τουρίστες που ανήκουν στην κατηγορία “παρατηρητές της φύσης” και όχι μόνο. Το έργο θα δώσει νέο ενδιαφέρον στην περιοχή και επιπλέον θα μπορεί να αποτελέσει μια ενδιαφέρουσα εκπαιδευτική διαδρομή με τα πόδια ή το ποδήλατο, για ιδιώτες, επισκέπτες συλλόγων, μαθητικές εκδρομές ή λάτρεις της φύσης και της μάθησης γενικότερα΄΄.

Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι οι παρεμβάσεις δεν θα οδηγήσουν σε επιβάρυνση των προστατευόμενων στοιχείων του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά στην απλή παρακολούθηση και καταγραφή των στοιχείων της λιμνοθάλασσας.

Τα χαρακτηριστικά του έργου

Να σημειωθεί ότι, η τοποθέτηση του ξύλινου παρατηρητηρίου έχει γίνει κατόπιν συνεργασίας με την Δασική Υπηρεσία αλλά και την Ορνιθολογική Εταιρεία. Επιπλέον, πλεονεκτήματα της κατασκευής, θα είναι η ύπαρξη του αυτόματου τηλεμετρικού σταθμού παρακολούθησης φυσικοχημικών παραμέτρων εντός της λιμνοθάλασσας, του μετεωρολογικού σταθμού στο σημείο, καθώς και η τοποθέτηση ασύρματης κάμερας παρακολούθησης (webcam).

Σύμφωνα με τους ανθρώπους της Δημοτικής Αρχής, το σημείο παρατήρησης είναι 100% ασφαλές καθώς θα γίνει με τοποθέτηση ξύλινου πατώματος και περίφραξης σε σημεία που ορίζει η Δασική Υπηρεσία και με υλικά φιλικά προς το περιβάλλον. Άλλες παροχές θα είναι οι ενημερωτικές πινακίδες, τα καλαθάκια ανακύκλωσης και η τοποθέτηση νέων παγκακίων.

Τα στοιχεία δε, που θα μπορεί να βρει ο επισκέπτης μέσω των βιβλίων του πεδίου και του ενημερωτικού υλικού (το οποίο θα διαθέτει και φωτογραφικό υλικό για την λιμνοθάλασσα και τα είδη των πουλιών που φιλοξενούνται) θα είναι και στην ελληνική αλλά και στην αγγλική γλώσσα.

Ανάδειξη ιδιαιτεροτήτων

Στο μεταξύ, αξίζει να σημειωθεί ότι στην περιοχή της λιμνοθάλασσας έχουν καταγραφεί, σύμφωνα με την μελέτη, «χαρόφυτα, τα οποία είναι φυτά ιδιαίτερης οικολογικής αξίας και αποτελούν τους προγόνους των χερσαίων φυτών».

Σύμφωνα με τη μελέτη «τα χαρόφυτα, λόγω της υψηλής συγκέντρωσής τους σε ανθρακικό ασβέστιο, έχουν τη δυνατότητα να απολιθώνονται και αποτελούν σημαντικό στοιχείο παρακολούθησης της κλιματικής αλλαγής στον γεωλογικό χρόνο, ενώ αποτελούν σημαντικό βιολογικό στοιχείο πολλών λιμνοθαλασσών της Ελλάδας».

Επίσης, όπως αναφέρεται, «τα χαρόφυτα αποτελούν κατάλληλους βιοδείκτες για ολιγοτροφικές και μεσοτροφικές συνθήκες σε υδάτινα οικοσυστήματα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως σημαντικός παράγοντας στην εφαρμογή πολυμετρικών δεικτών για την εκτίμηση της οικολογικής κατάστασης σε ένα υδάτινο οικοσύστημα».

Ν. Παπαδόπουλος: “Όταν τοποθετήθηκε το ηλεκτρονικό σύστημα οπτικής παρακολούθησης, εξαφανίστηκαν όλα τα πουλιά…”

Στο μεταξύ, ο Πρόεδρος του Εκπολιτιστικού Περιβαλλοντολογικού Συλλόγου “Ο Άγιος Νικόλαος” Νίκος Παπαδόπουλος, μιλώντας στo Protionline.gr προέβη σε μία καταγγελία, σημειώνοντας: “Θεωρώ αστοχία των υπευθύνων του έργου να μην ερωτηθεί καν ο τοπικός μας Σύλλογος, για την όποια παρέμβαση πραγματοποιήθηκε. Τις τελευταίες ημέρες είχαμε την εξαφάνιση των πτηνών και όλων των flamingo από τον υδροβιότοπο. Κανένας δεν προέβλεψε να μας παρέχει, έστω και μία… τυπική ενημέρωση. Ξαφνικά, εμφανίστηκε και “φυτεύτηκε” στον υδροβιότοπο ένας πελώριος σταθμός καταγραφής φυσικοχημικών παραμέτρων, κάτι που αποτελεί ξένο σώμα στο υδάτινο στοιχείο και φυσικά έδιωξε τα πάντα. Κάποιοι λειτούργησαν χωρίς να υπολογίσουν ότι θα προκαλέσουν διατάραξη της χλωρίδας και πανίδας. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να έπαιρναν, την γνώμη μας ώστε να αποφύγουμε την πιθανή μετανάστευση των φτερωτών επισκεπτών. Ευελπιστούμε ότι δεν έχει επέλθει η ολική καταστροφή στην ετήσια ροή των αποδημητικών πτηνών” σημείωσε ο πρόεδρος και συμπλήρωσε “θεωρώ αστοχία την μη επικοινωνία των ανθρώπων της Δημοτικής Αρχής με τον Σύλλογο μας. Εγκρίνουμε, συμφωνούμε και είμαστε θετικοί σε τέτοιες ενέργειες που ανεβάζουν κατακόρυφα το prestige της περιοχής και την επισκεψιμότητα, αλλά καλό είναι να προσέχουμε λίγο και τα πουλιά και τις ειδικές συνθήκες που ζουν…”.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr