background img
banner
banner

Καθαρή νίκη και επανεκλογή του δημάρχου της Πάτρας

ΕΥΡΥ ΠΟΣΟΣΤΟ, ΚΟΝΤΑ ΣΤΟ 57%, ΚΑΤΑ ΤΟ Β΄ ΓΥΡΟ, ΘΕΤΙΚΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ, ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ Η ΠΡΟΣΩΠΙΚΗ ΑΠΟΔΟΧΗ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμαρχος της Πάτρας για μια ακόμη θητεία, έως και το 2028, θα είναι ο Κώστας Πελετίδης. Κυρίαρχος στο πολιτικό παιχνίδι, ήδη εδώ και εννέα χρόνια, από το 2014. Ο δήμαρχος της Πάτρας απέδειξε, με έναν ακόμη αντίπαλο, τον Κώστα Σβόλη, ότι διαθέτει σημαντικά ερείσματα στην κοινωνία τα οποία και του προσφέρουν τη δυνατότητα να ανανεώνει δυνάμεις και να μην έχει ουσιαστική φθορά!

Κατά το β΄ γύρο των εκλογών ο δήμαρχος της Πάτρας έλαβε ποσοστό 56,7%, έναντι 43,3% του κ. Σβόλη. Παρά την αποχή η οποία έφτασε στο 55%, ο επανεκλεγείς δήμαρχος κατάφερε να αυξήσει τις ψήφους της πρώτης Κυριακής κατά, τουλάχιστο 5 χιλιάδες, δείγμα της καλής εικόνας που έχει στους δημότες της πόλης και ετεροδημότες. Πολλοί πατρινοί, από διάφορες παρατάξεις προερχόμενοι, απαλλαγμένοι από την υποχρέωση του σταυρού, φαίνεται ότι επέλεξαν αυτή τη φορά να δώσουν μια ακόμη ευκαιρία στον κ. Πελετίδη.

Η επικράτηση του κ. Πελετίδη είναι μικρότερη σε σχέση με το 70% του β΄ γύρου των εκλογών το 2019 και βασίστηκε στα προσωπικά χαρακτηριστικά του καθώς η ΝΔ, που στήριξε τον αντίπαλό του, αύξησε κατά πολύ τα ποσοστά της στην Πάτρα κατά τις τελευταίες βουλευτικές εκλογές.

Μεγάλη αύξηση στις ψήφους και για τον Κώστα Σβόλη ο οποίος έλαβε περί τις 8 χιλιάδες σταυρούς επιπλέον του α’ γύρου καθώς η μοναδική παράταξη που πήρε σαφή θέση σχετικά με το β΄γύρο, το ‘σπιράλ’ του Πέτρου Ψωμά, συντάχθηκε με τον κ. Σβόλη.

Αυτό βέβαια δεν αρκούσε καθώς οι ψηφοφόροι του 3ου κατά τον α’ γύρο Βασίλη Αϊβαλή, φαίνεται ότι κινήθηκαν, κατά πλειοψηφία προς την πλευρά του κ. Πελετίδη.

Το αποτέλεσμα

Στην Πάτρα στο 100% των ψήφων ο κ. Πελετίδης κυριάρχησε του κ. Σβόλη με 57,7%, έναντι 42,3%.
Με ενσωματωμένο το 100% των ψήφων στην Δ.Ε. Βραχναιίκων ο κ. Πελετίδης επικράτησε του κ. Σβόλη με 58,15%, έναντι 41,85%.
Με ενσωματωμένο το 100% των ψήφων στην Δ.Ε. Μεσσάτιδας, ο κ. Πελετίδης επικράτησε του κ. Σβόλη με 53,86%, έναντι 46,14%.
Με ενσωματωμένο το 100% των ψήφων στην Δ.Ε. Παραλίας Πατρών, ο κ. Πελετίδης επικράτησε του κ. Σβόλη με 60,03%, έναντι 39,87%.
Στη Δ.Ε. Ρίου επικράτησε ο Κώστας Σβόλη με 52,9%, έναντι 47,1% του κ. Πελετίδη.

Η ανάλυση

Υπενθυμίζεται ότι οι 17 χιλιάδες ψήφοι του κ. Αϊβαλή την περασμένη Κυριακή, παρά τη δική του ουδετερότητα, κατευθύνθηκαν προς τον Κώστα Πελετίδη! Η Ν.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας που στήριξε την παράταξη του, αποφάσισε σε αυτές τις εκλογές, άρον-άρον, να εγκαταλείψει μια τακτική που ακολουθούσε, εδώ και εννέα χρόνια, να μην παρεμβαίνει δημόσια υπέρ του Κώστα Πελετίδη.
Γνωρίζοντας το κλίμα που διαμορφώνεται σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ καθώς, χθες Κυριακή, δοκιμάζονταν στην τελική κάλπη και κοινές συμμαχίες (του κ. Δούκα, στο δήμο Αθηναίων και του κ. Κουρέτα στην περιφέρεια Θεσσαλίας) ο ΣΥΡΙΖΑ έδωσε γραμμή για «προοδευτική ψήφο» στην Πάτρα. Στο ίδιο κλίμα και το ΠΑΣΟΚ, δια στόματος του κ. Ανδρουλάκη ξεκαθάρισε ότι στην Πάτρα «δεν στηρίζουμε συντηρητικό υποψήφιο» (Κ. Σβόλη).
Οι ισορροπίες, κεντρικά, σε ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και ΠΑΣΟΚ ΚΙΝΑΛ, ευνόησαν τον κ. Πελετίδη, άνοιξαν όμως μέτωπο στο τοπικό ΠΑΣΟΚ. Πολλοί επώνυμοι, ο συντονιστής της Ν.Ε. ΠΑΣΟΚ Αχαΐας Νίκος Μοίραλης, ο πρώην αντιδήμαρχος Αλέξης Σκαρμέας, ο πρώην βουλευτής και υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Δημήτρης Κατσικόπουλος και αυτοδιοικητικά στελέχη του κόμματος (Μπακαλάρος, Σολωμός, Χρυσανθακόπουλος), «τράβηξαν» τη δική τους γραμμή κατά του κ. Πελετίδη.


Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr