background img
banner
banner

Προς νέα μίσθωση του Μουσείου…

ΦΙΛΟΙ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΝ ΑΠΟ ΤΗ ΓΑΙΑΟΣΕ ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΣΧΕΔΙΩΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΤΟΥ ΠΡΩΗΝ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ΤΟΥ ΟΣΕ

Αγώνα δρόμου προκειμένου να μην προκύψει μισθωτήριο για τον παλαιό Σταθμό του ΟΣΕ στο Διακοπτό, όπου φιλοξενείται και το Μουσείο του Οδοντωτού και σε άλλα ακίνητα του πρώην Οργανισμού, κατά μήκος της ιστορικής γραμμής, δίνουν αυτή την περίοδο ο Σύλλογος Φίλων του Οδοντωτού και ο Δήμος Καλαβρύτων.

Το τελευταίο διάστημα έχει εγκαινιαστεί μια σειρά επαφών με τη νέα Διευθύνουσα Συμβούλιο της ΓΑΙΑΟΣΕ Ιωάννα Δούνια η οποία έχει αναλάβει να λύσει μια σειρά από εκκρεμότητες που σχετίζονται με την ακίνητη περιουσία του πρώην Οργανισμού του ΟΣΕ ο οποίος σήμερα υφίσταται ως ανώνυμη εταιρεία.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ έχει άμεση σχέση με το Υπερταμείο (Ελληνική Εταιρεία Συμμετοχών και Περιουσίας) και έχει ως αρμοδιότητα τις μισθώσεις ακινήτων αλλά και του τροχαίου υλικού που ανήκει στον πρώην Οργανισμό αλλά και γενικότερα την αξιοποίηση των ακινήτων, με τρόπο ορθολογικό. Το τελευταίο διάστημα έχουν υπάρξει πληροφορίες ότι η ΓΑΙΑΟΣΕ προχωρά το σχεδιασμό αξιοποίησης σε κάποια από τα ακίνητα στην περιοχή μεταξύ των οποίων και ο πρώην Σταθμός Διακοπτού.

Ο χώρος από το 2016 έχει αποδοθεί στο Σύλλογο Φίλων Οδοντωτού που έχει υπογράψει και μισθωτήριο το οποίο πάντως έχει λήξει. Η ΓΑΙΑΟΣΕ από την πλευρά της, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων την πάνω στην περιουσία του ΟΣΕ, φαίνεται ότι εξετάζει διάφορες δυνατότητες προκειμένου να αποκομίσει κάποια έσοδα από το χώρο.

Από την πλευρά του ο Σύλλογος Φίλων Οδοντωτού (Σ.Φ.Ο) ο οποίος έχει αναπτύξει πληθώρα δράσεων όλα αυτά τα χρόνια, σε συνεργασία με τους Δήμους Αιγιαλείας και Καλαβρύτων, επιθυμεί την παραχώρηση του χώρου στην τοπική κοινωνία. Στόχος είναι η συνέχιση σειράς πολύ επιτυχημένων δράσεων που είχαν ως αφετηρία το 2016 και τα 120 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας του Οδοντωτού και συνεχίζονται όλα αυτά τα χρόνια ακόμη και εν μέσω του lockdown που επιβλήθηκε λόγω του Covid-19.

Τους σκοπούς και στόχους των ανθρώπων του Σ.Φ.Ο έχει ενστερνιστεί και η δημοτική αρχή των Καλαβρύτων και προσωπικά ο δήμαρχος Θανάσης Παπαδόπουλος ο οποίος βρίσκεται διαρκή επαφή για ζητήματα αξιοποίησης ακινήτων του πρώην Οργανισμού τόσο με τον διευθύνοντα σύμβουλο του ΟΣΕ Παναγιώτη Τερεζάκη όσο και με την Αχαιή Υφυπουργό Μεταφορών Χριστίνα Αλεξοπούλου.

Η ΓΑΙΑΟΣΕ ενημερώθηκε πρόσφατα τόσο από τον κ. Τερεζάκη όσο και από το δήμαρχο Καλαβρύτων (η κ. Δούνια ήταν παρούσα στην τελευταία συνάντηση στο γραφείο της κα Αλεξοπούλου) προκειμένου να υπάρχει επίσημη ενημέρωση για τις διεκδικήσεις της τοπικής κοινωνίας σε σχέση με την αξιοποίηση ακινήτων του πρώην Οργανισμού. ¨

Καραπαναγιώτης: «Λύση σε κοινή συναίνεση με τον διαχειριστή”

«Από το 2016, με αφορμή τότε τα 120 χρόνια του Οδοντωτού και τις πρώτες εκδηλώσεις ‘Εν Συρμώ’ προχωρήσαμε σε σειρά πρωτοβουλιών με το Δήμο Καλαβρύτων και τη ΔΗΚΕΠΑ με βασικό άξονα τα διατηρήσουμε ζωντανή την ιστορία που κουβαλά στις βαλίτσες του το ιστορικό τρενάκι. Δεκάδες σχολεία, καθημερινές επισκέψεις εκατοντάδων παιδιών, βραβευμένες παιδικές ζωγραφικές δημιουργίες που κοσμούν σήμερα το Μουσείο του Οδοντωτού ταυτόχρονα με τη διαρκή φωτογραφική έκθεση αλλά και την έκθεση τροχαίου υλικού, τους παλιούς τηλέγραφους, τα μαγνητικά τηλέφωνα και τηλέφωνα εκστρατείας που συνέδεαν Διακοπτό και Καλάβρυτα με τους σταθμούς όλης της Ελλάδας, προσωπικά αντικείμενα από τους σταθμάρχες, εργαλεία των τεχνικών – θερμαστών και των μηχανοδηγών, εργαλεία των ελεγκτών μέσα στα βαγόνια και βέβαια ο ιστορικός ‘μουτζούρης’, η πρώτη ατμήλατη μηχανή ‘8003’ που κυκλοφόρησε πριν από 128 περίπου χρόνια πάνω στη γραμμή, ζωντάνεψαν χάρις στην αγάπη μιας σειράς εθελοντών μελών του Σ.Φ.Ο που εργάζονται ακούραστα αυτά τα χρόνια. ‘Όλα αυτά δεν θα ήταν δυνατά αν, εκτός από κόπο και μεράκι, δεν είχαν επενδυθεί χρήματα από προγράμματα της Αχαΐα Αναπτυξιακή Α.Ε που ανήκει στους δημάρχους.

Ο πρώην Σταθμός είναι σήμερα πλήρως ανακαινισμένος, τοιχοποιία, στέγη, ράμπα πρόσβασης για ΑΜΕΑ και το επόμενο βήμα είναι η ψηφιοποίηση αυτής της μεγάλης κληρονομίας ώστε να είναι άμεσα προσπελάσιμη απ όλο τον κόσμο και να αποτελεί πηγή έμπνευσης για παιδιά σε όλη τη χώρα. Στόχος μας, με βάση τη συνεργασία με τον ΟΣΕ Α.Ε και την τοπική αυτοδιοίκηση είναι να βρεθεί μια μόνιμη λύση σε σχέση με την παραχώρηση του χώρου, συμβατή με τις επιδιώξεις μας και σε κοινή συναίνεση με τον διαχειριστή τη ΓΑΙΑΟΣΕ» επισημαίνει ο πρόεδρος του Σ.Φ.Ο Ιωάννης Καραπαναγιώτης.

Ο δήμος Καλαβρύτων από την πλευρά του διεκδικεί την εκμίσθωση του οικοπέδου, έναντι στου Σ. Σταθμού ΟΣΕ Καλαβρύτων για την δημιουργία χώρου στάθμευσης από τον Δήμο.
Η ΓΑΙΑΟΣΕ πρέπει να αποφασίσει από κοινού βέβαια με το Υπερταμείο και το μοναδικό μέτοχό της, δηλαδή το Υπουργείο Οικονομικών.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr