background img
banner
banner

Το 2023 «φεύγει» και παίρνει μαζί του… «πακέτο» με τέσσερις φορολογικές υποχρεώσεις

Αντίστροφα μετράει ο χρόνος για το τέλος του 2023 και για το «περιθώριο» που έχουν οι πολίτες να καλύψουν όλες τις υποχρεώσεις που έχουν έναντι του κράτους και να μην βρεθούν αντιμέτωποι με πρόστιμα και προσαυξήσεις.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 2023, θα πρέπει και οι εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες οι οποίοι εφόσον φοροδιαφεύγουν μπορούν έστω και τελευταία στιγμή να εμφανίσουν αυξημένα τα πραγματικά τους εισοδήματα – κέρδη ώστε να μην φορολογηθούν με το ελάχιστο εισόδημα που πρόκειται να εφαρμόσει το υπουργείο Οικονομικών και να μην βρεθούν στο στόχαστρο του φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Πιο αναλυτικά, μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου θα πρέπει μισθωτοί, συνταξιούχοι, ελεύθεροι επαγγελματίες, αγρότες, εισοδηματίες να έχουν καλύψει το 30% του εισοδήματος του με αγορές προϊόντων και υπηρεσιών με «πλαστικό» χρήμα ή e-banking, αλλιώς θα πρέπει να πληρώσουν πρόσθετο φόρο – πέναλτι 22% επί της διαφοράς των λιγότερων αποδείξεων.

Όσον αφορά τους ελεύθερους επαγγελματίες, πρέπει και αυτοί (περίπου 473.000) να αποφύγουν την παγίδα πρόσθετης επιβάρυνσης και να εμφανίσουν καθαρά κέρδη μέσω της ελάχιστης αμοιβής 10.920 ευρώ ετησίως, καθώς θα τους οδηγήσει αυτόματα στο να πρέπει να εμφανίσουν συναλλαγές με αποδείξεις για αγορά αγαθών και υπηρεσιών με πλαστικό χρήμα ή e-banking για τις καθημερινές και προσωπικές ανάγκες τους ποσού που αντιστοιχεί στο 30% των εισοδημάτων αυτών.

Όπως προβλέπει ο φορολογικός νόμος, εάν δεν το πράξουν τότε θα πληρώσουν πρόσθετο φόρο – πέναλτι 22%

Την ίδια στιγμή έως το τέλος του έτους θα πρέπει να πληρωθούν φόροι ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ, και αφορούν τον φόρο εισοδήματος φυσικών και νομικών προσώπων, τον ΕΝΦΙΑ αλλά και τα τέλη κυκλοφορίας.

  • ΕΝΦΙΑ: 6,3 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων καλούνται να πληρώσουν το ποσό των 2,25 δισ. Ήδη έχουν καταβληθεί οι πρώτες 7 δόσεις που έχουν πληρωθεί και απομένουν περί τα 600 εκατ. ευρώ έως τα τέλη Φεβρουαρίου που λήγει η περίοδος αποπληρωμής. Τέλη Δεκεμβρίου πρέπει να καταβληθεί η 8η δόση. Εάν κάποιος παραλείψει θα επιβαρυνθεί με προσαυξήσεις εκπρόθεσμης καταβολής.
  • Φόρος εισοδήματος: «Τρέχουν» οι δόσεις για το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Το Δεκέμβριο θα πρέπει να καταβληθεί η 6η δόση για όσους δεν επέλαξαν την εφάπαξ εξόφληση του ποσού για να κερδίσουν έκπτωση 3%. Η τελευταία δόση θα πρέπει να καταβληθεί έως τα τέλη Φεβρουαρίου 2024.
  • Τέλη κυκλοφορίας: Έχουν αναρτηθεί στην πλατφόρμα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων και οι ιδιοκτήτες των οχημάτων μπορούν είτε με κωδικούς πρόσβασης είτε απλώς με τον αριθμό κυκλοφορίας του οχήματος και τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου να εκδώσουν τα ειδοποιητήρια και να εξοφληθούν έως τα τέλη Δεκεμβρίου. Τα τέλη κυκλοφορίας είναι στα ίδια επίπεδά με πέρυσι αλλά όσοι «ξεχάσουν» να τα πληρώσουν κινδυνεύουν να τα πληρώσουν διπλά. Λογικά και φέτος το υπουργείο Οικονομικών θα δώσει παράταση.

Τέλος, έως τέλη Δεκεμβρίου θα πρέπει να καταβληθούν και δόσεις που αφορούν ρυθμίσεις οφειλών, επιστροφή μέρους της επιστρεπτέας προκαταβολής και άλλες φορολογικές υποχρεώσεις.

Πηγή


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr