background img
banner
banner

Ανοίγει αρχές του νέου έτους ο «κουμπαράς» της Ο.Χ.Ε

ΑΣΤΙΚΕΣ ΑΝΑΠΛΑΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΔΙΑΚΟΠΤΟ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ, ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΧΑΛΑΝΔΡΙΤΣΑ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΠΙΧΟΡΗΓΗΣΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΗ ΖΩΝΗ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ

Μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2024 αναμένεται να «βγουν στον αέρα» οι πρώτες δημόσιες προσκλήσεις στα πλαίσια του προγράμματος της «Ολοκληρωμένης Χωρικής Επένδυσης» (Ο.Χ.Ε) των δήμων Αιγιαλείας, Καλαβρύτων και Ερυμάνθου.

Το πρόγραμμα των Ο.Χ.Ε διεκδικεί το σύνολο σχεδόν της χρηματοδότησης του περιφερειακού προγράμματος καθώς το project των τριών δήμων με τίτλο «Ορεινή Ανθεκτικότητα» ήταν το μόνο που κατατέθηκε εμπρόθεσμα, στις αρχές Νοεμβρίου στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος για ένταξη στο περιφερειακό πρόγραμμα ΕΣΠΑ (Ε.Π. «Δυτική Ελλάδα 2021-2027»).

Σύμφωνα με το Σπύρο Θεοχάρη, εκπρόσωπο του συντονιστή της Ο.Χ.Ε, η Περιφέρεια έχει δώσει παράταση στις άλλες έξι ενότητες δήμων της Δυτική Ελλάδας που έχουν ενταχθεί στην στρατηγική των Ο.Χ.Ε (έως τα τέλη του έτους) γεγονός που δεν περιορίζει όμως τις μεγάλες χρηματοοικονομικές δυνατότητες του σχεδίου «Ορεινή Ανθεκτικότητα».

«Πρακτικά είμαστε από τους πρώτους που έχουμε προχωρήσει αυτή την κοινή στρατηγική, πρέπει να αξιοποιήσουμε αυτό το εργαλείο το οποίο, θεωρητικά σε επίπεδο Περιφέρειας, θα δεσμεύσει πόρους από τα 48 εκατ. ευρώ του ΕΣΠΑ. Όσοι δεν καταφέρουν όμως να αξιοποιήσουν τα χρήματα, θα γυρίσουν σε αυτούς που είναι έτοιμοι» εξηγεί , επισημαίνοντας την υποβολή του σχεδίου ως «μια σημαντική πρόκληση ώστε να αξιοποιηθούν μέσω των Ο.Χ.Ε και άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία που διατίθενται σε επίπεδο ΕΕ»

«Η προσπάθεια των τριών δήμων μπορεί να αποτελέσει case study (καλή πρακτική) για τα Ελληνικά δεδομένα» συνεχίζει εξηγώντας ότι στον «κουμπαρά» της Ο.Χ.Ε δεν θα συνεισφέρει μόνο η Περιφέρεια καθώς μπορεί να ενταχθούν προτάσεις τόσο στο ΕΣΠΑ των υπουργείων (σε όλα τα τομεακά προγράμματα) αλλά και διακρατικές δράσεις όπως το Interreg.

Ανάταξη στο ύπαιθρο

Στα πλαίσια της σύνταξης του προγράμματος αξιολογήθηκαν στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ σύμφωνα με τα οποία σε μια εικοσαετία έχει μειωθεί δραματικά ο πληθυσμός των τριών δήμων με μείωση 48% στα Καλάβρυτα, 28% στον Ερύμανθο και 13% στην Αιγιάλεια.«Σημαντικό να κινηθούμε σε μια κατεύθυνση κατά της ερημοποίησης της υπαίθρου» τονίζει εξηγώντας ότι μεγάλο μέρος του προγράμματος θα αναλωθεί σε παρεμβάσεις αστικής ανάπλασης στην περιοχή των δύο βασικών οδικών αξόνων

-Πούντα-Καλάβρυτα (Αίγιο – Καλάβρυτα) και

-Χαλανδρίτσα-Καλάβρυτα (Ερύμανθος).

Οι παρεμβάσεις στόχο έχουν να συμπεριλάβουν και τη βελτίωση του οδικού δικτύου στα πλαίσια της βελτίωσης της προσβασιμότητας στις περιοχές παρέμβασης. Στόχος της Ο.Χ.Ε είναι η αναστροφή της πληθυσμιακής αποδυνάμωσης, με αντιμετώπιση της ανεργία των νέων, ψηφιακής αναβάθμιση επικοινωνιών σε ορεινές περιοχές.

Τόνωση τουρισμού και επιχειρηματικότητας

Για πρώτη φορά, στα πλαίσια της Ο.Χ.Ε «Ορεινή Ανθεκτικότητα» θα ανοίξει πρόσκληση για επιχορήγηση αποκλειστικά των επιχειρήσεων της περιοχής παρέμβασης και του ορεινού όγκου που είναι πάγια διεκδίκηση σε όλες τις ορεινές περιοχές της χώρας.

Στον άξονα ενίσχυση της επιχειρηματικότητας θα «ανοίξουν» καθ όλη τη διάρκεια της τετραετίας 2024-2027, προσκλήσεις για επιχορηγήσεις επιχειρήσεων της τάξης των 50-70 χιλ. ευρώ «ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας με ελαστικά κριτήρια στο οποίο ανταγωνιστές θα είναι τοπικές επιχειρήσεις των περιοχών παρέμβασης και μόνο!» σύμφωνα με τον κ. Θεοχάρη.

Στόχος της Ο.Χ.Ε, να τονωθεί η ιδιαίτερη αναπτυξιακή δυναμική που εμφανίζει ο τουριστικός κλάδος στην περιοχή των Καλαβρύτων και της παραλιακής ζώνης Αιγιαλείας με στόχο να αποτελέσει ‘ατμομηχανή’ για τον μετασχηματισμό της τοπικής οικονομίας πάνω στα βασικά πλεονεκτήματά της, περιβάλλον, πολιτισμό και του τουρισμό.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr