background img
banner
banner

Πίστωση… χρόνου ως τις 19 Απριλίου οπότε και θα ζητηθούν απαντήσεις

«ΚΑΖΑΝΙ ΠΟΥ ΒΡΑΖΕΙ» ΤΟ ΔΙΑΚΟΠΤΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΑΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ ΟΔΟΝΤΩΤΟ

Την αναγκαιότητα να δοθεί από το κράτος ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της λειτουργίας του Οδοντωτού σιδηρόδρομου, που παραμένει ακινητοποιημένος από το τέλος Φεβρουαρίου, επισήμαναν φορείς και πολίτες που συμμετείχαν σε ευρεία σύσκεψη που διοργανώθηκε το απόγευμα της Παρασκευής 29 Μαρτίου, στο Πνευματικό Κέντρο Διακοπτού.

Μάλιστα, αποφάσισαν να… δώσουν λίγο χρόνο στην πολιτεία να ενσκήψει στο σοβαρό για τον τόπο θέμα, προγραμματίζοντας νέα σύσκεψη στις 19 Απριλίου ώστε να εκτιμηθεί η κατάσταση και να αποφασιστούν οι περαιτέρω αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας, που υφίσταται ήδη τραγικές συνέπειες από τη μη λειτουργία του τρένου.

Τη σύσκεψη συγκάλεσαν τα τοπικά συμβούλια Διακοπτού και Ζαχλωριτίκων, ο Σύλλογος Φίλων Οδοντωτού και η Επιτροπή Πρωτοβουλίας δημοτών, επαγγελματιών, φορέων και συλλογικοτήτων, ζητώντας επί της ουσίας μία οριστική λύση που θα δημιουργεί συνθήκες ασφαλείας στον Οδοντωτό αλλά και στις κατολισθήσεις στην Παλαιά Εθνική Οδό, άμεση ολοκλήρωση της μελέτης για το φαράγγι του Βουραϊκού και τη σιδηροδρομική γραμμή Διακοπτού –Καλαβρύτων, καθώς επίσης και άμεση χρηματοδότηση για την υλοποίηση των μέτρων της μελέτης και των κατολισθήσεων. Δεν έλειψαν και οι διαμαρτυρίες από δημότες που κατηγόρησαν την πολιτεία για καθυστέρηση και ολιγωρία, πάνω στο θέμα που γι’ αυτούς είναι «ζήτημα ζωής και θανάτου» κάνοντας λόγο για σαφή υποβάθμιση του Διακοπτού.

Πλήθος κόσμου, τοποθετήσεις και έκθεση των διαφορετικών διαστάσεων του προβλήματος

Στην κατάμεστη από κόσμο αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου υπήρξαν διάφορες τοποθετήσεις ξεκινώντας του ΝΑΟΔ Κώστα Οικονόμου: ΄΄Είχαμε πάρει απόφαση να ασχοληθούμε με το θέμα γιατί βλέπαμε την αδράνεια, όμως λίγο από τα δημοσιεύματα, λίγο από τις υποσχέσεις, είπαμε να μην προχωρήσουμε σε διαμαρτυρία και κατηγορήσουμε την οκτάμηνη από τη φωτιά και εξάμηνη από την κακοκαιρία Daniel καθυστέρηση της υλοποίησης κάποιων έργων που θα μπορούσαν να ανακουφίσουν την περιοχή. Δεν αποδεχόμαστε την κατηγορία που μας επισύρουν κάποιοι ότι το κέρδος μπορεί να οδηγήσει σε απώλεια ζωών, τραυματισμούς και ζημιές. Κι αυτό γιατί η απώλεια είναι ιστορική, όχι οικονομική. Το Διακοπτό από το τέλος του 19ου αιώνα δεν θα υπήρχε, τουλάχιστον σε αυτή τη μορφή, εάν δεν υπήρχε ο Οδοντωτός.

Έχουμε πάρα πολλούς λόγους πολιτισμικούς, κοινωνικούς που μας συνδέουν με όλες τις περιοχής που περνά ο Οδοντωτός αλλά και η Π.Ε.Ο. που κινδυνεύει κάθε φορά από κατολισθήσεις΄΄.

Κρίθηκε παράνομος ο δρόμος προς τα Νιάματα

Ο πρόεδρος της κοινότητας Διακοπτού Σπήλιος Ρουφογάλης τόνισε μεταξύ άλλων: ΄΄Ο ακινητοποιημένος Οδοντωτός μάς καλεί να κινητοποιηθούμε για τα δρομολόγια που διακόπτονται και για το κλείσιμο της Π.Ο.Ε. κάθε φορά που βρέχει ίσως λίγο περισσότερο και ζητούμε από τους αρμόδιους φορείς να επιλύσουν άμεσα τα προβλήματα εφαρμόζοντας μελέτες και εγκρίνοντας χρηματοδοτήσεις για την εκτέλεση των απαιτούμενων έργων΄΄. Χωρίς να εκπροσωπεί κάποιον φορέα και μιλώντας ως πρόεδρος της κοινότητας είπε ότι ίσως κάποιοι δεν συμφωνούν με τις απόψεις του, «όμως αυτό που έχει σημασία είναι ο σκοπός και το πόσο καλά έχουμε σκεφτεί και είμαστε προετοιμασμένοι όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε μία τέτοια κατάσταση. Γι’ αυτό ακριβώς συνεργάζομαι με αυτή την κίνηση γιατί θέλω να υπερασπιστώ τα συμφέροντα του Διακοπτού και των κατοίκων του», σημείωσε. Επιπλέον, έθιξε και μία άλλη διάσταση του προβλήματος που έχει να κάνει με το γεγονός ότι ο δρόμος προς τα Νιάματα που εξυπηρετούσε τους αγρότες που περνούσαν για να πάνε στα αμπέλια και τις ελιές τους, κρίθηκε παράνομος μετά τις κατολισθήσεις. ΄΄Πλέον ο κόσμος δεν μπορεί να χρησιμοποιεί τον δρόμο παραπλεύρως του ποταμού. Αυτό μας «κόβει τα πόδια» και πρέπει να δοθεί λύση΄΄, είπε ο κ. Ρουφογάλης.

Η στάση δημοτικής αρχής και αντιπολίτευσης

Για το θέμα τοποθετήθηκαν ακόμη ο αντιδήμαρχος Έργων και Διακοπτού Βασίλης Χριστόπουλος απαριθμώντας όλες τις ενέργειες του δήμου, τις αυτοψίες, τις επισημάνσεις, τα έγγραφα και τις παρεμβάσεις ώστε να λάβει γνώση και να ενεργοποιηθούν η πολιτεία και οι αρμόδιες υπηρεσίες. Μίλησε ακόμη ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου Αιγιαλείας Χρήστος Γούτος επιρρίπτοντας ευθύνες στη δημοτική αρχή και κατηγορώντας τον δήμαρχο ότι δεν έχει μπει… μπροστάρης και δεν έχει διεκδικήσει την επίλυση ενός τόσο σοβαρού προβλήματος για την περιοχή. Επίσης, ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Σπηλιόπουλος αναφέρθηκε στο πόσο σημαντική είναι η λειτουργία του ζωογόνου για την κοινωνία του Διακοπτού Οδοντωτού και την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης… χθες, επαναλαμβάνοντας την πρόταση του για την ανάληψη του Οδοντωτού από κοινή εταιρεία που θα συμμετέχουν ο ΟΣΕ και οι δήμοι Αιγιαλείας και Καλαβρύτων.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα 1 Απριλίου, ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος έχει συγκαλέσει σύσκεψη στο γραφείο του με τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, ούτως ώστε να εκτιμήσουν την κατάσταση και να καθορίσουν τη στάση που πρέπει να έχει η δημοτική αρχή πάνω σε αυτό το θέμα.

Οι αμυντικές στοές, το έγγραφο και το ρίσκο

Έντονες ήταν οι φωνές των επαγγελματιών του Διακοπτού που ανέφεραν πως έτσι όπως διαμορφώνεται η κατάσταση «το Διακοπτό πεθαίνει» και ζήτησαν να μην δοθεί άλλη πίστωση χρόνου και να αποφασιστούν κινητοποιήσεις. Είναι άλλωστε μία εποχή, όπως τόνισε και ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων Οδοντωτού Γιάννης Καραπαναγιώτης, που το γραφικό τρενάκι θα προσέλκυε πλήθος εκδρομέων και τα δρομολόγια θα ήταν γεμάτα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την τοπική οικονομία.

Μάλιστα ο πρόεδρος μίλησε για τις αμυντικές στοές που έγιναν σε δυσκολότερους καιρούς από σήμερα, σημειώνοντας ότι το πρόβλημα είναι κυρίως στο 1.8 χλμ από το Διακοπτό προς Καλάβρυτα, το σημείο αν και έχει πρόσβαση από το δρόμο, μέχρι σήμερα η όποια παρέμβαση αφορά τον καθαρισμό της γραμμής εν αναμονή της μελέτης Κουκουβέλα.

Τοποθετήσεις έγιναν ακόμη από τον περιφερειακό σύμβουλο Γεράσιμο Φεσσιάν ο οποίος έθεσε το θέμα «γιατί είναι όλα στον αέρα;» και «γιατί δεν ζητάτε επίσημο έγγραφο που να εξηγεί τους λόγους που έπαψαν τα δρομολόγια αλλά και πότε θα ξεκινήσουν πάλι», μεταφέροντας την πρόθεση της περιφερειακής παράταξης του κ. Σκιαδαρέση να επαναφέρει το θέμα προς συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο.

Ο πρόεδρος της κοινότητας Ζαχλωριτίκων Παναγιώτης Μητσόπουλος τόνισε πως ΄΄οι αρμόδιοι πρέπει να αναλάβουν τις ευθύνες τους και όλοι μαζί να πιέσουμε για να δοθούν λύσεις. Ο χειμώνας φεύγει προς το παρόν αλλά έρχεται ο επόμενος΄΄, ενώ αναφέρθηκε στα προβλήματα που δημιουργούνται στην κοινότητά του κάθε φορά που κλείνει από κατολισθήσεις η Π.Ε.Ο. και όλη η κυκλοφορία των οχημάτων διεξάγεται μέσα από τους στενούς δρόμους της κοινότητάς του.

Ο πρώην σιδηροδρομικός κ. Πράπας παρατήρησε πως δεν έχει αναφερθεί ο επίσημος λόγος παύσης της γραμμής του Οδοντωτού και ότι από τη στιγμή που έγινε η τραγωδία των Τεμπών, κανείς δεν παίρνει το ρίσκο να δώσει το «πράσινο φως» στον Οδοντωτό. Σημείωσε ακόμη πως το ρίσκο και ο κίνδυνος να καταρρεύσει κάποιος βράχος υπήρχαν και τα 128 χρόνια της λειτουργίας του, ενώ παρατήρησε πως πλέον η γραμμή έχει καθαριστεί και οι καιρικές συνθήκες είναι καλές.

Η σύσκεψη υιοθέτησε την πρόταση του κ. Καρβούνη να δοθεί λίγος ακόμη χρόνος και να πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση στις 19 Απριλίου, ώστε να κληθούν όλοι αρμόδιοι φορείς, υπουργοί, βουλευτές, δήμαρχοι, περιφέρεια, δασαρχείο κ.ο.κ. για να δώσουν απαντήσεις για το πόσο έχουν προχωρήσει οι μελέτες και τι έχει γίνει με τη χρηματοδότηση που απαιτείται.

Το ψήφισμα της συνέλευσης

Η συνέλευση εξέδωσε και ψήφισμα με το ακόλουθο περιεχόμενο: «Εμείς όλοι όσοι συμμετείχαμε σήμερα Παρασκευή 29/3/2024 στο Πνευματικό Κέντρο Διακοφτού, στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας που διοργανώθηκε από τα τοπικά συμβούλια Διακοφτού και Ζαχλωριτίκων, τον Σύλλογο Φίλων του Οδοντωτού και την Επιτροπή Πρωτοβουλίας δημοτών, φορέων, επαγγελματιών και συλλογικοτήτων της περιοχής ΟΜΟΦΩΝΑ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΑΣΤΕ για την καθυστέρηση στη λήψη και υλοποίηση των μέτρων που απαιτούνται για την αποκατάσταση των ζημιών στο φαράγγι του Βουραϊκού και στη λειτουργία της σιδηροδρομικής γραμμής του Οδοντωτού, καθώς και για την αποτροπή των κατολισθήσεων κατά μήκος της παλαιάς εθνικής οδού και των τοπικών οδών στις περιοχές της Ροδιάς, Μαμουσιάς, Ελαιώνα, Ζαχλωριτίκων, Διακοφτού, Τράπεζας.

ΖΗΤΑΜΕ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ ΤΩΡΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΗ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΤΗΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΟΔΟΝΤΩΤΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΩΝ ΣΤΗΝ ΠΑΛΑΙΑ ΕΘΝΙΚΗ – ΑΜΕΣΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΦΑΡΑΓΓΙ ΤΟΥ ΒΟΥΡΑΪΚΟΥ ΚΑΙ ΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΔΙΑΚΟΦΤΟΥ – ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΠΟΥ ΠΡΟΤΕΙΝΕΙ – ΑΜΕΣΗ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΤΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΤΗΣ ΜΕΛΕΤΗΣ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΓΙΑ ΤΙΣ ΚΑΤΟΛΙΣΘΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΜΕΣΗ ΕΚΤΕΛΕΣΗ ΤΟΥΣ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΟΤΙ -ΔΕ ΘΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΜΕ ΠΛΕΟΝ ΚΑΜΙΑ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΗ ΚΑΙ ΟΛΙΓΩΡΙΑ 2 -ΔΕ ΘΑ ΑΝΕΧΘΟΥΜΕ ΑΛΛΗ ΥΠΟΒΑΘΜΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ ΘΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΜΑΣ ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΥΛΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΤΑ ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΜΑΣ.

Σε ένα μήνα από σήμερα θα διοργανώσουμε νέα συγκέντρωση. Την Παρασκευή 19 Απριλίου θα κληθούν οι αρμόδιοι να μας πουν τι έχουν κάνει για τα αιτήματά μας αυτά και ανάλογα θα αποφασίσουμε πώς θα δράσουμε στη συνέχεια».


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr