background img
banner
banner

Κεβή Σαρρή: Η μεγαλύτερη «επανάστασή της», το βιβλίο της!

ΠΑΡΟΥΣΙΑΖΕΤΑΙ ΤΟ  ΣΑΒΒΑΤΟ ΣΤΟ ΑΙΓΙΟ (ΠΑΛΑΙΑ ΣΦΑΓΕΙΑ) ΤΟ «ΧΑΡΙΣ ΣΕ ΣΕΝΑ»

Μία ζωή έντονη, γεμάτη γεγονότα και «επαναστάσεις», τη δική της ζωή, περιγράφει στο βιβλίο της «Χάρις σε σένα», η Κεβή Σαρρή. Μια σημαντική προσωπικότητα, που έζησε από κοντά τα γεγονότα της σύγχρονης Ελλάδας μαζί με ανθρώπους που καθόρισαν την κοινωνική, πολιτική και πολιτιστική ζωή του τόπου, με την Ανατολική Αιγιάλεια να αποτελεί ένα κομμάτι της ζωής της. Αυτό που ταυτίζεται περισσότερο με την ηρεμία, την απλότητα, την αγάπη για τη φύση και τους ανθρώπους της υπαίθρου.

“Η Κεβή Σαρρή γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη το 1941, αλλά από νεαρή ηλικία ζει στην Αθήνα. Ασχολήθηκε με πολλά διαφορετικά επαγγέλματα, από υπάλληλος σε Υπουργείο, μέχρι τραγουδίστρια και παραγωγός ραδιοφωνικών εκπομπών. Έχει κάνει πολλά ταξίδια ανά τον κόσμο. Είναι μητέρα της Αλεξάνδρας και γιαγιά του Χάρη στον οποίο αφιερώνει και το παρόν βιβλίο « Χάρις σε σένα»”. Κάπως έτσι σκιαγραφείται η προσωπικότητα της συγγραφέα στο πρώτο βιβλίο της, στου οποίου τη συγγραφή προχώρησε στα 81 της χρόνια.

Αρχικά προοριζόταν μόνο για τον Χάρη

Πώς όμως έγινε αυτό; Και γιατί θέλησε να «χωρέσει» τη ζωή της σε μερικά χαρτιά; Η Χριστιάνα Σταματέλου, δημοσιογράφος, αναφέρει: ΄΄Χρόνια τώρα η Κεβή Σαρρή σκεπτόταν να γράψει την ιστορία της ζωής της για τον εγγονό της Χάρη. Παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2021 είχε ολοκληρώσει το γράψιμο, και μαζί με το αντίτυπο του Χάρη εκτύπωσε μερικά ακόμη για κάποιους φίλους•έτσι, για την ιστορία της παρέας… Κι ενώ η συγγραφική της απόπειρα αρχικά είχε ως αποκλειστικό αποδέκτη τον 22χρονο Χάρη, το κείμενο ενθουσίασε, και όλοι την παρότρυναν: «Κεβή, πρέπει κάτι να το κάνεις… είναι εξαιρετικά ενδιαφέρον». Κι έτσι φτάσαμε ως εδώ. Ο αναγνώστης ζει, εκπλήσσεται, συναρπάζεται, και από θεατής γρήγορα γίνεται συνοδοιπόρος στην απρόβλεπτη διαδρομή ζωής μιας γυναίκας, η οποία πρόσφατα έκλεισε τα 80 και τόλμησε να κάνει πράξη τις επιλογές της, όσο ακραίες κι αν ήταν για την εποχή και την κοινωνική τάξη στην οποία ανήκε. Η γραφή της, φρέσκια και άμεση, προσφέρει γλαφυρή αφήγηση, γεμάτη ζωντάνια, στην οποία ενυπάρχουν χιούμορ και τρυφερότητα, αποφεύγοντας τον σκόπελο του νοσταλγικού μελό και της στείρας παράθεσης γεγονότων. Μέσα από την ιστορία της ζωής της, περνούν και εξελίσσονται με κινηματογραφική γραφή γεγονότα, καταστάσεις και πρόσωπα που καθόρισαν το γίγνεσθαι της σύγχρονης Ελλάδας, την κοινωνική και πολιτική ζωή, αλλά και αυτό που τις τελευταίες δεκαετίες αποκαλείται Life style΄΄.

Ας δούμε όμως ποια είναι η συγγραφέας και πώς αυτοσυστήθηκε στo Protionline.gr, εκείνο το βράδυ της Παρασκευής που είχαμε τη χαρά να συνομιλήσουμε.

Τα πρώτα χρόνια της ζωής της και η οικογένειά της

Γεννήθηκε το 1941 στην Θεσσαλονίκη και δυο χρόνια αργότερα μετακόμισαν οικογενειακώς για την Αττική και πιο συγκεκριμένα για το Κολωνάκι. Έζησε και μεγάλωσε σε μια μεσοαστική οικογένεια με πάρα πολύ αυστηρή αγωγή καθώς η πατρική φιγούρα ήταν εντελώς αυταρχική και κυριαρχική, όπως ακριβώς ήταν πολλές οικογένειες εκείνη την εποχή στην Ελλάδα. Ο πατέρας της υπήρξε ένας πάρα πολύ αυστηρός και σκληρός οικογενειάρχης με τον οποίο ποτέ στη ζωή της δεν είχε καλές σχέσεις. Αντιθέτως, ήταν αρκετά κοντά με τη μητέρα της η οποία ήταν μία καλή νοικοκυρά, μία ήσυχη γυναίκα που φρόντισε πολύ τα παιδιά και ήταν υπό της γνώμης του άντρα για κάθε ζήτημα. Η οικογένεια είχε τρία παιδιά συνολικά. Τη συγγραφέα και δύο ακόμα κόρες, τέσσερα χρόνια μικρότερες, δίδυμες.

Τελειώνοντας το λύκειο ασχολήθηκε με πολλά πράγματα και από μία από την εφηβική τους ηλικία είχε δείξει τα δείγματα ότι μπορεί να ασχοληθεί με την λογοτεχνία και ότι της αρέσει η γραφή.
Μετά παντρεύτηκε και στα 21 της ήρθε η κόρη της. Ο γάμος της κράτησε 15 χρόνια και το 1978 χώρισε. Από κει και πέρα, έμενε με την κόρη μου, η οποία όμως μετά από λίγα χρόνια έφυγε στην Ιταλία για να σπουδάσει. Δούλεψε έναν χρόνο ως διακοσμήτρια, ως τραγουδίστρια, πουλούσε δίσκους, έγινε ραδιοφωνική παραγωγός, ιδιοκτήτρια καταστήματος ινδικών μικροεπίπλων και διαφόρων αντικειμένων.

Ο εγκλεισμός λόγω πανδημίας και οι φίλοι της

΄΄Το συγκεκριμένο βιβλίο το έγραψα όταν διαπίστωσα με το πέρασμα των χρόνων ότι η ζωή μου τελικά δεν ήταν και πολύ συνηθισμένη, ήταν μια ιδιαίτερη περίπτωση΄΄, απεφάνθη η ίδια στo Protionline.gr. Η καλλιτέχνιδα ανέφερε ότι η αφορμή για την γραφή του βιβλίου ήταν ο εγγονός της 24 χρονών σήμερα, ο οποίος ουσιαστικά έγινε η έμπνευσή της για το περιεχόμενο του πονήματός της.

΄΄Η ιδανική εποχή της γραφής και ολοκλήρωσης του βιβλίου έγινε ο κορωνοϊός που θέλοντας και μη υπήρχε εγκλεισμός. Ήμουν πολλές ώρες στο σπίτι άρα υπήρξε χρόνος για να γράψω. Το βιβλίο είναι όχι μόνο αφιερωμένο αλλά γραμμένο για τον εγγονό μου τον οποίο υπεραγαπώ.
Ωστόσο κάποιοι φίλοι που το διάβασαν, μου είπαν να κάνω κάποιες προσθήκες στην ιστορία, δίνοντας στοιχεία πολιτικού και κοινωνικού περιεχομένου έτσι ώστε να διευρυνθεί το κοινό στο οποίο θα απευθυνθώ.
Οι φίλοι που διάβασαν το βιβλίο ενθουσιάστηκαν και με παρέσυραν στην έκδοσή του. Υπήρξα πολύ τυχερή γιατί έκανα μία γνωριμία και με την κ. Πόπη Γκανά και τις εκδόσεις ΜΕΛΑΝΙ. Έναν άνθρωπο πολύ ξεχωριστό και ιδιαίτερα ταλαντούχο και από κοινού αποφασίσαμε να εκδώσουμε αυτό το βιβλίο΄΄, σημειώνει η συγγραφέας.

«Στο βιβλίο αυτό καταθέτω την προσωπική μου αλήθεια»

«Πώς νιώθετε που η ζωή σας είναι καταγεγραμμένη σε ένα βιβλίο;» ήταν ένα ακόμη ερώτημα προς τη συγγραφέα. ΄΄Το ζητούμενο είναι ο αναγνώστης να βρει ενδιαφέρον. Στο βιβλίο αυτό καταθέτω την προσωπική του αλήθεια. Ελπίζω σε κάποιους να κάνει καλό, σε κάποιες γυναίκες κυρίως. Κατά τα άλλα επειδή κάποιοι είναι δύστροποι και θα με κακοχαρακτηρίσουν, καθώς αναγράφονται και τολμηρά πράγματα, η απάντησή μου είναι ότι δε με διαφέρει και ιδιαίτερα αν όντως συμβεί αυτό΄΄, τονίζει.
Να σημειωθεί ότι η συγγραφέας διατηρεί σπίτι στους Αμπελόκηπους Αρφαρά, μια διώροφη πέτρινη κατοικία, ενώ από τέλη Μαΐου μέχρι το Σεπτέμβρη περίπου, κάθε καλοκαίρι διαμένει μόνιμα στην ορεινή κοινότητα της Δ.Ε. Αιγείρας, μοιράζοντας έτσι τη ζωή της μεταξύ Αθήνας και Αιγιάλειας.

Η αγάπη για τα Αρφαρά

΄΄Δεν είχα καμία σχέση με την περιοχή και είναι καμιά ρίζα μου δεν κρατούσε από την Αιγιάλεια, απλά βρέθηκα στο σημείο, λάτρεψα το τοπίο και μέσω κοινών γνωστών οι οποίοι είχαν τότε το 1975 ένα σπίτι στην Ζάχολη, έγινε η αφορμή για να επιλέξω τα Αρφαρά να στήσω το ησυχαστήριό μου. Είχα την τιμή να είμαι η πρώτη Αθηναία που βρέθηκε και εγκαταστάθηκε μόνιμα σε αυτό το χωριό. Πολλές φορές, ιδίως στις ημέρες των γιορτών τον χειμώνα, διαμένει στο σπίτι της Ανατολικής Αιγιάλειας και η κόρη μου. Εγώ προτιμώ το καλοκαίρι που είναι πιο ζεστά΄΄, σημειώνει ερωτηθείσα για το τι την συνδέει με την Αιγιάλεια.

Να σημειωθεί ότι υπάρχει εκτενής αναφορά στο χωριό τον Αρφαρών αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, στο βιβλίο της. «Πώς σας φαίνεται η περιοχή μας; Κυκλοφορείτε όταν είσαστε στην Αιγιάλεια», ρωτήσαμε ακόμη τη συγγραφέα, η οποία απάντησε ότι λατρεύει κυριολεκτικά την περιοχή και ότι τους καλοκαιρινούς μήνες είναι η βάση της για να περνάει όμορφα και δημιουργικά τις ημέρες της, συμπληρώνοντας ότι γίνεται τόπος έμπνευσης και δημιουργίας, αλλά και χαλάρωσης για βουτιές στην παραλία Ακράτας και Αιγείρας.

Η παρουσίαση του βιβλίου στην Αιγιάλεια – Ο ρόλος της Άντας Σολδάτου

Η ιδέα της παρουσίασης του βιβλίου «Χάρις σε σένα», ανήκει στην οικονομολόγο Άντα Σολδάτου, η οποία επίσης διαμένει στους Αμπελόκηπους και θαυμάζει την κ. Σαρρή. Τι συνδέει όμως τις δύο Αθηναίες που αγάπησαν τα ορεινά της Ανατολικής Αιγιάλειας; ΄΄Με την Άντα Σολδάτου μας συνδέει μια καλή και δυνατή φιλία, είμαστε δύο γυναίκες που ήρθαν κοντά από διάφορες συγκυρίες και πολλές συμπτώσεις.

Είμαστε εξάλλου δύο οικογένειες Αθηναίων που βρέθηκαν τελείως τυχαία στην περιοχή και που λάτρεψαν τα Αρφαρά για το φυσικό τους χρώμα και το απέραντα όμορφο τοπίο. Η κ. Σολδάτου και εγώ αποφασίσαμε να αποδεχτούμε ότι οι συμπτώσεις της ζωής, μας ήθελαν να πορευόμαστε μαζί και ουσιαστικά, αυτό έγινε. Στο χωριό, εδώ και λίγο διάστημα, ζει και ο εγγονός μου ο οποίος έχτισε σπίτι λίγη απόσταση μακριά από το δικό μου΄΄, αναφέρει η κ. Σαρρή.

Και καταλήγει: ΄΄Ελπίζω να αρέσει το βιβλίο στους Αιγιαλείς και να το αγκαλιάσουν, να το αγαπήσουν και να το αποδεχτούν, καθώς δεν αποκλείεται κάποιοι που θα το αναγνώσουν να αποκτήσουν διαφορετική γνώμη για εμένα από αυτή που ήδη έχουν. Σε κάθε περίπτωση όμως, όσα καταμαρτυρά και περιγράφει το βιβλίο μου, είναι η προσωπική μου άποψη και αλήθεια. Σίγουρα κάποιοι θα ταυτιστούν και θα με “νιώσουν”. Όπως και να ‘χει, ευχαριστώ όσους διαβάσουν και εκτιμήσουν την προσπάθεια αυτή΄΄.

Η παρουσίαση του βιβλίου θα γίνει από τις εκδόσεις «Μελάνι» και το βιβλιοπωλείο «Σύγχρονη Σκέψη», το Σάββατο 9 Δεκεμβρίου, στις 5.00 το απόγευμα, στο κτίριο FAME Road Hub Aigialeia, Παλαιά Σφαγεία Αιγίου, Σωκράτους 4, Αίγιο. Το βιβλίο θα παρουσιάσουν: Χριστίνα Παππά, φιλόλογος, Αρτεμισία Θεολόγη, παιδαγωγός και αφηγήτρια μύθων και παραμυθιών και η Αθηνά Μπόκολα, δημοσιογράφος. Οργάνωση εκδήλωσης Άντα Σολδάτου.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr