background img
banner
banner

Με μεγάλη συμμετοχή η κινητοποίηση στο Νοσοκομείο

ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΚΑΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ

Το Σωματείο Εργαζομένων του Νοσοκομείου Αιγίου την Παρασκευή 8 Δεκεμβρίου, στα πλαίσια της Πανελλαδικής Στάσης Εργασίας της ΠΟΕΔΗΝ, πραγματοποίησε 5ωρη στάση εργασίας (από 10:00 – 15:00). Υπήρξε μεγάλη συμμετοχή κυρίως από συμβασιούχους υγειονομικούς όλων των ειδικοτήτων (διοικητικοί, νοσηλευτές, τεχνικοί, καθαρίστριες, φύλακες, τραπεζοκόμοι κ.λπ.)

Έγινε συγκέντρωση των μελών στην πύλη του νοσοκομείου και διαμαρτυρία για τον ‘’εμπαιγμό’’ του υπουργείου –όπως ανέφεραν- για τη διάρκεια ανανέωσης των συμβάσεων Επικουρικού προσωπικού, συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου (ΣΟΧ) και εργαζομένων ΟΕΑΔ.

Σύμφωνα με το Σωματείο «Ασκληπιός», ΄΄το υπουργείο σε σχέδιο νόμου που κατατέθηκε προς διαβούλευση προτείνει: Οι επικουρικοί ανανεώνονται για έξι (6) μήνες από 01/01 – 30/06/2024, οι ειδικευόμενοι νοσηλευτές για δύο (2) μήνες (χωρίς να εντάσσονται στο επικουρικό προσωπικό που ζητήσαμε), οι συνάδελφοι που ήρθαν προς αντικατάσταση των ανεμβολίαστων για τρεις (3) μήνες, οι προνοιακοί υπάλληλοι που προσλήφθηκαν για τις ανάγκες αντιμετώπισης της πανδημίας για τρείς (3) μήνες και οι 6.000 συμβασιούχοι ΣΟΧ, στις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, εστίασης για τρεις (3) μήνες και παράλληλα συνεχίζονται οι διαγωνισμοί για την εκχώρηση των εν λόγω υπηρεσιών στους εργολάβους. Όπως αντιλαμβάνονται όλοι, η πανδημία πέρασε, τα λόγια τα μεγάλα και τα χειροκροτήματα προς τους υγειονομικούς εργαζομένους τελείωσαν και ξεχάστηκαν, οι περισσότερες εκλογικές αναμετρήσεις τελείωσαν. Για αυτό η ’ομηρία’’ συνεχίζεται από την πλευρά του υπουργείου, αλλά να ξέρουν ότι και ο αγώνας θα είναι μεγάλος από την πλευρά του σωματείου εργαζομένων αλλά πάντα με την συμμετοχή όλων των μελών στις κινητοποιήσεις και τις διαμαρτυρίες (μονίμων και συμβασιούχων)΄΄.

Και συνεχίζει σε απολογιστική ανακοίνωσή του: ΄΄Για το νοσοκομείο μας και μόνο για τους 27 εργαζόμενους οι οποίοι έχουν προσληφθεί με διαδικασίες ΑΣΕΠ, με συμβάσεις ΣΟΧ (καθαριότητα, φύλαξη και σίτιση) υπάρχουν τρεις οικονομοτεχνικές μελέτες (από διαφορετικούς εργολάβους και γραφεία οικονομολόγων) όπου το κόστος των εργολάβων θα είναι περίπου 300.000 € επί πλέον από το υφιστάμενο κόστος των ΣΟΧ. Το επικουρικό προσωπικό με τρία περίπου χρόνια προϋπηρεσία (εντός covid – 19) είναι πια, πάρα πολύ εξειδικευμένο και καταρτισμένο. Έχουν προσφέρει στο δημόσιο σύστημα υγείας, έχουν χάσει τις κάρτες μακροχρόνιας ανεργίας, έχει καταναλωθεί πολύς κόπος και εργατοώρες για να εξειδικευτούν στο αντικείμενό τους.  Και τώρα τι θα τους κάνουν, θα τους απολύσουν;

«Πού είναι το δημόσιο συμφέρον, ποιοι θα ωφεληθούν;»

Και αναρωτιόμαστε που είναι άραγε το δημόσιο συμφέρον, ποιοι τελικά θα ωφεληθούν; Ας μας φέρει κάποιος έστω και μία μελέτη (κόστος / όφελος) που να αποδεικνύει ότι οι εργολάβοι θα στοιχίζουν λιγότερο στον προϋπολογισμό του νοσοκομείου από ότι τα ΣΟΧ.  Αλλά ταυτόχρονα να πληρώνονται και οι εργαζόμενοι αυτά που δικαιούνται (δηλαδή τα νόμιμα όπως δώρα Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα, επιδόματα, 52 αργίες, νυχτερινά, Κυριακές)΄΄.

Το Σωματείο Εργαζομένων στο Νοσοκομείο Αιγίου, ζητά: «Την απευθείας μονιμοποίηση ή σύμβαση αορίστου χρόνου όλων των συμβασιούχων (επικουρικών, ΣΟΧ, ΟΑΕΔ) με πρωτοβουλία της κυβέρνησης και συμφωνία των κομμάτων για να ξεπεραστούν τα όποια συνταγματικά εμπόδια. Να δημιουργήσουν προσωποπαγείς θέσεις (αν θέλουν μπορούν και αυτό επιτρέπεται). Την ένταξη όλων των υγειονομικών υπαλλήλων στα ΒΑΡΕΑ & ΑΝΘΥΓΙΕΙΝΑ, γεγονός πια αναμφισβήτητο και αδιαπραγμάτευτο». Και καταλήγει: ΄΄Τα γνωρίζουν όλα αυτά όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, Υ.ΠΕ, Υπουργείο Οικονομικών αλλά και το υπουργείο υγείας. Ο Υφυπουργός Υγείας παραδέχθηκε σε εκπροσώπους του συνδικαλιστικού μας οργάνου (ΠΟΕΔΗΝ) ότι το δημόσιο συμφέρον απαιτεί να εκδιωχθούν οι εργολάβοι. Ο υφυπουργός οικονομικών κος Πετραλιάς διαβεβαίωσε τους ίδιους εκπροσώπους ότι δεν θα δώσει, όπως είπε χαρακτηριστικά, ούτε ένα σεντς παραπάνω από ότι στοιχίζουν τα ΣΟΧ. Αναμένουμε λοιπόν τις πρωτοβουλίες τους. Αναμένουμε λοιπόν να κάνουν πράξη αυτά που  πιστεύουν και οι ίδιοι. Αυτά που μας λένε στις κατ ιδίαν συζητήσεις. Αναμένουμε και επιφυλασσόμεθα΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
·
Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr