background img
banner
banner

Ο γνωστός μας… άγνωστος Άγιος Παντελεήμων (πρώην Αγία Τριάδα!) Αιγίου

Του Γιάννη Μεντζελόπουλου

Πριν λίγες μέρες μια κυρία από την Αιγείρα στην Κλ. Οικονόμου, έξω από το σπίτι του «Κοττά», βλέποντάς με να κάνω το σταυρό μου με ρώτησε με απορία: «Γιατί σταυροκοπιέστε κύριε Γιάννη;» Της έδειξα με το χέρι μου, λίγα μέτρα πιο κάτω στο στενάκι την καγκελόπορτα του Αγίου Παντελεήμονα, απορώντας κι εγώ που, ενώ στην Αιγείρα έχουν προστάτη τους τον Άγιο Παντελεήμονα (με την όμορφη εκκλησία του), δεν το είχε «ανακαλύψει», αφού μάλιστα είναι τόσο κοντά στο ΚΤΕΛ! Και να σου και ο… άρχων τα δυο τελευταία χρόνια του ιστορικού παρεκκλησίου του Ναού των Ταξιαρχών να πηγαίνει, επιβλητικός και χαμογελαστός ν’ ανοίξει: ο φίλος, γείτονας στη Ρ. Φεραίου και πρώην επίτροπος της κεντρικής εκκλησίας κύριος ΜΙΧΑΛΗΣ ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΠΟΥΛΟΣ.

Προτείναμε στην κυρία ν’ ανάψει ένα κεράκι. Κι έμεινε ενθουσιασμένη για τη λιτή ομορφιά του και για τα λίγα που της είπαμε για το παρεκκλήσι θαυμάζοντας παράλληλα τα πολλά και ψηλά δέντρα και τις φυλλωσιές με τα φθινοπωρινά χρώματα στον περίβολο τον μεγάλο, αλλά και από το σπίτι του θείου μου που προανέφερα.

Επιγραφή Ι.Ν Αγίου Παντελεήμονος

Έτσι, θυμήθηκα κι εγώ τα διαβάσματά μου, όταν για μερικά χρόνια μέναμε παλιά από… πάνω και διάβαζα στο πίσω μπαλκόνι στις τελευταίες τάξεις του Λυκείου και στα πρώτα χρόνια του Πανεπιστημίου. Τότε που ο Άγιος Παντελεήμονας… ευλογούσε τα διαβάσματά μου, χωρίς εγώ να το συνειδητοποιώ… Και σήμερα που μεγαλώσαμε τον επικαλούμεθα πιο πολύ τον Άγιο, τον γείτονά μου και πάλι μετά τον σεισμό του ’95, τον καθημερινό προστάτη μας. Αν μάλιστα λειτουργεί το εκκλησάκι, και λειτουργεί πια μερικές μέρες της εβδομάδος, πηγαίνουμε αρκετοί Αιγιώτες του κέντρου και παίρνουμε την ευλογία Του. Ο κύριος Μιχάλης- ακούραστος εργάτης μαζί με τον Γιαννάκη καμιά φορά κ.α.- έδειξε στην κυρία την πινακίδα στον «πρόναο» πάνω από τις μεγάλες εικόνες, στο… άνοιγμα της οροφής: τι λέει λοιπόν αυτή η παμπάλαια επιγραφή: «ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΟΥΤΟΣ Ο ΘΕΙΟΣ ΚΑΙ ΣΕΒΑΣΜΙΟΣ ΝΑΟΣ ΕΚ ΒΑΘΡΩΝ ΕΠ΄ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ ΔΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ ΚΑΙ ΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΚΑΙ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΔΗΜΑΚΗ ΩΝ ΑΥΤΑΔΕΛΦΩΝ ΕΚ ΠΟΛΕΩΝ ΑΘΗΝΗΣ 1780 1 ΜΑΡΤΙΟΥ»! Έτσι, μπροστά (και) στα μάτια της έκπληκτης κυρίας, καταδείχθηκε μέσα σε ελάχιστο χρόνο, η ιστορία, η μεγάλη και παλαιά πολύ, του Αγίου Παντελεήμονος. Δηλαδή, φίλοι αναγνώστες, το εκκλησάκι αυτό μέσα στην καρδιά του Αιγίου (κέντρο- απόκεντρο) χτίσθηκε επ’ ονόματι της ΑΓΙΑΣ ΤΡΙΑΔΟΣ!!! Και μετά έγινε «Άγιος Παντελεήμων»!

Αυτά προς το παρόν, διότι πληροφορούμαι ότι λεπτομερέστερα προτίθεται να γράψει ο πρωτοσύγκελος της Ι. Μητροπόλεως πατήρ Ιωακείμ Βενανιάκης…

Υ.Γ.: ‘Καμία σχέση’ με την πολύ νεότερη «Αγ. Τριάδα» επί της οδού Μητροπόλεως… αυτό προς αποφυγή… συγχύσεως!


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΑΠΟΨΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr