background img
banner
banner

Με διαφορετική ματιά είδαν τις αυξήσεις στα τέλη

ΓΙΑ ΥΨΗΛΗ ΑΝΤΑΠΟΔΟΤΙΚΟΤΗΤΑ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ – ΓΙΑ ΑΣΗΚΩΤΟ ΒΑΡΟΣ ΣΕ ΝΟΙΚΟΚΥΡΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ

Με τις ψήφους της πλειοψηφίας εγκρίθηκε το βράδυ της Τετάρτης 10 Ιανουαρίου από το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας η εισήγηση της δημοτικής αρχής ως προς τον καθορισμό του τέλους καθαριότητας και φωτισμού εντός των διοικητικών ορίων του Δήμου Αιγιαλείας, για το έτος 2024. Η αύξηση των συντελεστών κατά 47% προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο των δύο παρατάξεων της αντιπολίτευσης όσο και εκπροσώπων σωματείων της Αιγιάλειας που βρέθηκαν στην αίθουσα και διαμαρτυρήθηκαν.

Χρ. Γούτος: ΄΄Νοικοκυριά και επιχειρήσεις δεν μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος. Στο τέλος δεν θα πληρώνουν΄΄

΄΄Είχε δίκιο η δημοτική αρχή ότι η πίεση που ασκήσαμε ήταν μεγάλη όμως την κάναμε γιατί υπάρχει όντως σοβαρό πρόβλημα παντού. Όχι γιατί δεν θέλαμε να πάρουμε κάδους και σκούπες. Είπαμε να δούμε πώς μπορούμε να τα καταφέρουμε γιατί ξέρουμε την κατάσταση που επικρατεί γύρω μας. όποιος δεν τη γνωρίζει είναι εκτός τόπου και χρόνου. Το καλύτερο μαγαζί χρωστάει τρία ενοίκια. Σήμερα σε αυτό το δημοτικό συμβούλιο δεν μπορούμε να την ασκήσουμε γιατί η δημοτική αρχή έχει πλειοψηφία όμως θα πάρει και το βάρος της ευθύνης. Καλώ τη δημοτική αρχή να μην το κάνει γιατί είναι πάρα πολύ. Αν όντως καταλαβαίνει τι πάει να κάνει πρέπει να το ξανασκεφτεί. Δεν μπορεί να σηκώσουν οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά αυτές τις αυξήσεις και δεν θα πληρωθούν. Θα αναγκάσετε τον κόσμο να γίνει ασυνεπής. Ήδη υπάρχει σοβαρό πρόβλημα. Πριν τις εκλογές έλεγα ότι ο δήμος χρειάζεται νέα χρηματοδοτικά εργαλεία το ίδιο λέγατε κι εσείς αλλά εγώ δεν εννοούσα τα χρήματα των δημοτών, εσείς όμως όπως φαίνεται εκεί στοχεύετε για να έρχεστε στο πρώτο δημοτικό συμβούλιο με 47% αυξήσεις. Κρατούσατε μία κρυφή ατζέντα και ήρθατε να την παρουσιάσετε σήμερα. Έστω και αυτή την ώρα πάρτε το πίσω΄΄, είπε ο κ. Γούτος.

Κ. Σπηλιόπουλος: ΄΄Τι νέο πρόκειται να γίνει που δεν υπήρχε;΄΄

Ο Κώστας Σπηλιόπουλος τόνισε πως η αύξηση του 47% είναι τόσο μεγάλη που δεν συζητείται. Συγκεκριμένα, είπε: ΄΄Επειδή τα τέλη αυτά είναι ανταποδοτικά δηλαδή ό,τι εισπράξουμε θα τα διαθέσουμε, καλό θα ήταν να ξεκινούσαμε ανάποδα. Ο δήμος λειτούργησε πέρυσι με 47% λιγότερα τέλη, δηλαδή 7 εκατ. και σήμερα ζητάμε πάνω από 10 εκατ. Το ερώτημα είναι τι θα αλλάξει προκειμένου να πάρουμε αυτή την απόφαση; Γιατί μιλάμε για ένα τρομερό ποσό. Ενσωματώνω δύο μεγάλα θέματα που είναι η αφετηρία των προβλημάτων, το ένα αφορά τη σύμβαση για τον ηλεκτροφωτισμό για την οποία ο δήμαρχος δεσμεύτηκε ότι θα ξεκινήσει από την αρχή γιατί όντως χρειάζεται αλλαγή του ηλεκτροφωτισμού (βεβαίως οικονομία δεν ήταν με εκείνη τη σύμβαση) και το δεύτερο θέμα αφορά το εργοστάσιο απορριμμάτων ότι θα ξεκινήσει η διαδικασία ένταξης. Ο κόσμος αναμένει απαντήσεις για αυτά, κυρίως γιατί έχουν εξαγγελθεί από το προεκλογικό μπαλκόνι. Δεν μπορεί να δικαιολογηθεί το 47% δεν ξέρω αν άλλος δήμος έχει υποβάλλει τέτοιου είδους αύξηση, αλλά για να γίνει κατανοητό, να μας εξηγήσει τι θα κάνει με αυτή την αύξηση. Αν δεν δικαιολογηθεί πιστεύω ότι είσαστε έκθετοι στην κοινωνία΄΄.

Δημ. Καλογερόπουλος: ΄΄Για να πούμε ότι κάνουμε κάτι πρέπει να γίνουν αυτά που προτείνουμε΄΄

Ο δήμαρχος σημείωσε για το θέμα πως ΄΄αυτή η αύξηση έχει άμεση σχέση με την καθημερινότητα. Όταν μιλάς για μία διαχείριση δεν μπορείς να μιλάς μόνο για έξοδα. Με ακροτελεύτια φράση ότι δεν έχουν να πληρώσουν οι συμπολίτες μας. Η στυγνή και ξερή αντιμετώπιση των αριθμών και κυρίως των ποσοστών δεν οδηγεί πουθενά. Θέλουμε να τα έχουμε όλα και να μην πληρώσουμε τίποτα; Δεν γίνεται. Άρα πρέπει να συμβιβαστούμε μεταξύ του όχι του θέλω και του μπορώ. Δεν υπάρχει θεός που να ρίχνει λεφτά στην Αιγιάλεια. Πρέπει να έχουμε όλοι μία ρεαλιστική προσέγγιση. Έχουμε 2,5 εκατ. ευρώ αύξηση μπλέκονται τα τακτικά μας έσοδα με τα ανταποδοτικά. Και πέρυσι δώσαμε πολύ περισσότερα στα τακτικά. Παίρναμε για να κάνουμε τα μικροέργα. Ακούστηκαν ανακρίβειες. Το 2019 όμως, ο δήμος Αιγιαλείας, ήταν στους πρώτους 15 χρεωκοπημένους της χώρας. Και κάναμε μεγάλη προσπάθεια να μην χρεοκοπήσουμε. Σήμερα μιλάμε για 21 ευρώ αύξηση σε ένα σπίτι 100τ.μ., για μία τετραμελή οικογένεια. Δηλαδή 5,20 ευρώ το άτομο τον χρόνο, αυτή είναι η αύξηση. Δηλαδή 0,40 ευρώ τον μήνα το άτομο. Το 2020 το τ.μ. το έτος είχε 1,55 ευρώ, το 2021 με τις μειώσεις 1,46 ευρώ, το 2022 είχε 1,37 ευρώ και το 2023 με την πίεση που είχαμε 1,20 ευρώ το τ.μ. Άρα πρέπει να υπολογίσετε τα 0,37 ευρώ των χρόνων αυτών. Ποτέ δεν είπα πως έχω τη λύση στο… τσεπάκι. Εάν θεωρείτε ότι τα δίνουμε στους προέδρους είναι αρκετά, σας πληροφορώ ότι είναι λίγα και θα προσπαθήσουμε να τα αυξήσουμε. Υπάρχουν δύο πυλώνες για την καλή λειτουργία του δήμου: Η διαχείριση του ηλεκτροφωτισμού που πρέπει να το αντιμετωπίσουμε με μαθηματική ακρίβεια και το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων. Καλώ τους επικεφαλής να τα συζητήσουμε΄΄.


Διαβάστε περισσότερα:
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr