background img
banner
banner

Στο… πλευρό της «Σταθμός Πολιτισμού»

Ο ΔΗΜΟΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΑΛΑΙΟΥ ΣΙΔΗΡΟΔΡΟΜΙΚΟΥ ΣΤΑΘΜΟΥ – ΛΗΨΗ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΓΙΑ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Σε έγκριση Μνημονίου Συνεργασίας μεταξύ του Δήμου Αιγιαλείας και της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας με την επωνυμία «Σταθμός Πολιτισμού», προχώρησε στην προχθεσινή συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αιγιαλείας. Τόσο η πλειοψηφία όσο και η ελάσσονα μειοψηφία ψήφισαν υπέρ της εισήγησης του εκπροσώπου της Εταιρείας Λεωνίδα Μαυρουδή, με την μεί-ζονα αντιπολίτευση ωστόσο να ψηφίζει «παρών» ζητώντας περισσότερη ενημέρωση για το θέμα.

Στη συνεδρίαση παρέστη ο κ. Μαυρουδής, ο οποίος – ως γνωστόν – επί σειρά ετών ηγείται της προσπάθειας αξιοποίησης του παλαιού σιδηροδρομικού σταθμού Αιγίου, έχοντας συγκεκριμένο καινοτόμο πλάνο ανάδειξής του, πλην όμως το σχέδιό του έχει «σκοντάψει» αρκετές φορές στη γραφειοκρατία. πλέον, όπως εξήγησε στο σώμα, βρίσκεται σε φάση συζητήσεων με μεγάλες εταιρείες οι οποίες ενδιαφέρονται να νοικιάσουν τα περίπτερα – βαγόνια που περιλαμβάνονται στο πλάνο, ώστε να διαμορφωθεί το εκθεσιακό κέντρο και να εξασφαλιστούν τα κεφάλαια να γίνει ολόκληρο το πάρκο.

Τη θέση της πρότασης της Αστικής μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας, ενισχύσει στην παρούσα φάση το Μνημόνιο συνεργασίας με τον δήμο, το οποίο δεν έχει κάποια νομική ή οικονομική δέσμευση για τον δήμο, παρά μόνο την ηθική υποστήριξη του εγχειρήματος, αποτελώντας «υπόσχεση» ότι ο δήμος δεν θα εμποδίσει μία τέτοια επένδυση.

Ο δήμαρχος Δημήτρης Καλογερόπουλος χαρακτήρισε τον κ. Μαυρουδή ως έναν από τους στυλοβάτες της τοπικής αυτοδιοίκησης διαχρονικά, τονίζοντας πως είναι ο άνθρωπος που μετά από πολλά χρόνια πρέπει να του αναγνωριστεί η ταυτότητα για πολλά έργα στον Δήμο. Σε ό,τι αφορά την αξιοποίηση του παλαιού σιδηροδρομικού Σταθμού είπε πως ΄΄έχει φανταστεί κάτι που κατά τη γνώμη μας έχει προοπτική΄΄.

Το σχέδιο και ο σκοπός του Μνημονίου αναλύθηκαν από τον Λεων. Μαυρουδή

Ο κ. Μαυρουδής εξέφρασε τη συγκίνηση του γιατί μετά από 10 χρόνια βρίσκεται πάλι στο δημοτικό συμβούλιο, όπως είπε. Αναφέρθηκε στη μη κερδοσκοπική εταιρεία η οποία ζητά αυτή τη συνεργασία με τον Δήμο, τονίζοντας πως είναι η ίδια εταιρεία που διοικούσε κάποτε το Πολυτεχνείο.

Όπως είπε ΄΄εδώ και αρκετά χρόνια αυτή η εταιρεία έχει μισθώσει τον παλιό σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης του Αιγίου με την προοπτική να δημιουργήσει ένα πάρκο. Δυστυχώς η γραφειοκρατία ήταν αμείλικτη γιατί είχε δύο σοβαρά προβλήματα το οικόπεδο του σταθμού.

Το πρώτο ήταν ότι ήταν διατηρητέο όλο το οικόπεδο και όχι μόνο το κτίριο του παλαιού σταθμού αλλά και τα 16 στρέμματα. Και το δεύτερο πρόβλημα ήταν ότι αυτό που θέλαμε να φτιάξουμε μέσα σε βαγόνια (εκπαιδευτικά προγράμματα, εστίαση και φιλοξενία) δεν υπήρχε στην νομοθε-σία άρα χρειαζόταν νέο θεσμικό πλαίσιο. Χρειάστηκε να περάσει τρεις φορές από το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, έντεκα υπηρεσίες αποφάνθηκαν ότι μπορεί να γίνει και να εκδοθεί η πολεοδομική άδεια, βρισκόμαστε σε αυτό το σημείο και η μη κερδοσκοπική εταιρεία που έχει την ευθύνη, αναζητά αυτή τη στιγμή τη χρηματοδότηση΄΄.

Όπως εξήγησε, θα λειτουργήσει εκθεσιακό κέ-ντρο που θα προβάλει τις ενέργειες που γίνονται σε παγκόσμιο επίπεδο από πολυεθνικές εταιρίες γύρω από την κλιματική αλλαγή, δηλαδή θα είναι ένα σχολείο με διαφορετικούς μαθητές γιατί θα απευθύνεται σε σχολικές εκδρομές κ.ά.
Ανέφερε ακόμη ότι το ένα θέμα θα είναι η κλιματική αλλαγή και το άλλο ο σχολικός εκφοβισμός.

΄΄Είναι αρκετά φιλόδοξο το σχέδιο αλλά είναι πολύ δεμένο και καλά μελετημένο και από άποψη τεχνική και αρχιτεκτονική αλλά και από πλευράς δομής οργάνωσης και διάρκειας. Θα είναι ένας ζωντανός σταθμός για 30 χρόνια΄΄, πρόσθεσε ο κ. Μαυρουδής, ξεκαθαρίζοντας πως αυτή η συνεργασία μεταξύ της αστικής μη κερδοσκοπικής και του Δήμου είναι μία συμφωνία που δεν έχει οικονομικό αντικείμενο αλλά πρόκειται για ένα μνημόνιο μία συνεργασία στην οποία συμφωνούν τα δύο μέρη ότι θα έχουν συγκατά-θεση σε αυτό το σχέδιο και ότι ο Δήμος δεν θα είναι αντίθετος.

Εξέφρασε δε και την επιθυμία, το θέμα να μην περάσει τυπικά αλλά όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι να το στηρίξουν και να το αγαπήσουν γιατί θα παίξει μεγάλο ρόλο στην ανάπτυξη της πόλης, όπως χαρακτηριστικά τόνισε, καταλήγοντας: ΄΄Έχουν γίνει μελέτες, έρευνες αγοράς σε σχολεία, σε τουριστικά γραφεία, θα έχει πολύ μεγάλη ανταπόκριση επισκεψιμότητας, θα είναι κάτι μοναδικό στην Ελλάδα στο είδος του αλλά και μοναδικό στην Ευρώπη.

Ειδικά ο σταθμός που έχει και έναν ιδιαίτερο συμβολισμό γύρω από την κλιματική αλλαγή. Είναι σα να είμα-στε όλοι πολίτες που επιστρέφουμε με το ίδιο τρένο΄΄.

Η αντιπολίτευση ζήτησε διευκρινίσεις

Ο Χρήστος Γούτος ζήτησε διευκρινίσεις για το εάν το σχέδιο αφορά στην αξιοποίηση όλου του δικτύου και ο κύριος Μαυρουδής τόνισε πως το σχέδιο αφο-ρά την αξιοποίηση 16 στρεμμάτων.
Η Βάσω Ψυχράμη ρώτησε τι απέγινε η πα-ραχώρηση στη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α. τμήματος των χώρων του παλαιού σταθμού κι αν από το σχέδιο επηρεάζεται το μάστερ πλαν του δήμου.

Ως μία σημαντική παρέμβαση για την περιοχή χαρακτήρισε το σχέδιο ο Κώστας Σπηλιόπουλος όμως είπε πως πρέπει να γνωρίζουμε ότι ο σιδηροδρομικός Σταθμός Αιγίου είναι ένα εμβληματικό σημείο για την πόλη. ΄΄Δεν είμαι αρνη-τικός με αυτό το σχέδιο και το μνημόνιο αλλά πρέπει να γνωρίζουμε ότι είναι και ένας χώρος άμεσου ενδιαφέροντος του Δήμου. Πράγματι ο Δήμος με την υπογραφή του δίνει το κύρος του και την άδειά του για να προχωρήσει αυτή η δραστηριότητα. Πρέπει να γνωρίζουμε όλοι ότι δεν πρόκειται για έναν αδιάφο-ρο χώρο αλλά σχετίζεται με το μέλλον της ανάπτυξης της παραλιακής ζώνης της πόλης΄΄, σημείωσε.

Ο Σωτήρης Ταξιαρχόπουλος επισήμανε ότι διατηρεί επιφυλάξεις, τονίζοντας ότι πρέπει να εξεταστεί η πρόταση από τον δήμο με λεπτομέρεια διότι είναι στην παραλιακή ζώνη. ΄΄Μας ενδιαφέρει σαν ακίνητο και το τι θα γίνει αλλά να είναι σε συνάρτηση με το σχέδιο για όλη την παραλιακή ζώνη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν μου αρέσει αυτό που παρουσιάστηκε΄΄, τόνισε.

Ο Δήμος δεν επιβαρύνεται οικονομικά και δεν παραχωρεί δικό του περιουσιακό στοιχείο

Ο Νίκος Καραΐσκος είπε πως ΄΄ο Δήμος μπορεί να λειτουργήσει υποστηρικτικά ως προς αυτό και αν η εταιρεία καταφέρει και φέρει το αποτέλεσμα, σε δεύτερο χρόνο να μπούμε σε μία νομικού τύπου σύνδεση εφόσον το επιθυμεί και η εταιρεία. Ο Δήμος δεν παραχωρεί κάποιο ιδιοκτησιακό του στοιχείο, δεν επιβαρύνεται με κάποιο οικονομικό αντικείμενο. Υπάρχει μία συγκεκριμένη πρόταση ίσως θα έπρεπε να γίνει κάποια εκδήλωση κάποια στιγμή για να γίνει μία παρουσίαση της ιδέας.

Η Μαρία Σταυροπούλου είπε ότι ΄΄αν με καθαρό μάτι και αυτιά είμαστε προσηλωμένοι σε αυτό που μας εκτέθηκε, είναι υπεραρκετό για να πούμε ναι σε μία τέτοια πρόσκληση και σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε αρωγοί.

Έχουμε υποχρέωση να είμαστε, μακάρι να επιτευχθεί όλη αυτή η προσπάθεια, να αναδειχτεί η παραλιακή ζώνη και το συγκεκριμένο μέρος του Αιγίου και να ακολουθήσουν στη συνέχεια και όλες οι άλλες περιοχές΄΄.

Ο Βασίλης Χριστόπουλος είπε πως ΄΄ό,τι και να γίνει, όποια δράση και να προ-χωρήσει μετά το μνημόνιο συνεργασίας, εφόσον θα αφορά τον Δήμο, θα έρθει προς συζήτηση και λήψη απόφασης στο δημοτικό συμβούλιο΄΄.

Απαντώντας στα ερωτήματα, ο κ. Μαυρουδής σημείωσε πως πράγματι είχε γί-νει μία δωρεάν παραχώρηση στη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α., πέντε στρεμμάτων που δεν α-φορούσε ούτε τα βαγόνια ούτε την εστίαση, αλλά τον πολιτισμό και την εκπαί-δευση. Όπως είπε, ΄΄κατατέθηκε πρόταση στο ΥΜΕΠΕΡΑ της τάξης των 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, μας ταλαιπώρησαν αρκετά με γραφειοκρατικές απαιτή-σεις και στο τέλος μας είπαν ότι δεν μπορούμε να ενταχθούμε γιατί δεν αποδέ-χονταν τη δωρεά της μη κερδοσκοπικής εταιρείας προς τη ΔΗ.Κ.ΕΠ.Α.΄΄.

Ως προς τη διαμονή είπε πως το σχέδιο προβλέπει 124 κλίνες μέσα σε κλινάμαξες ενώ για την ημερίδα που προτάθηκε, είπε πως ήδη δρομολογείται να γίνει στο Αίγιο, και ότι σε αυτή θα έρθουν τουλάχιστον 50 εκπρόσωποι μεγάλων εται-ρειών.

Ο δήμαρχος ξεκαθάρισε πως ο Δήμος για πολλά χρόνια δεν θα μπορεί να πα-ρέμβει για τη συγκεκριμένη έκταση γιατί ούτως ή άλλως είναι μισθωμένος από άλλον σημειώνοντας πως είναι θεμιτό να συμπεριλάβει αυτή την πρόταση ο Δήμος στο master plan.

Κατά την ψηφοφορία του θέματος, υπέρ ψήφισαν οι σύμβουλοι της δημοτικής αρχής και της παράταξης του κ. Σπηλιόπουλου, ενώ «παρών» ψήφισαν οι Χρήστος Γούτος, Βάσω Ψυχράμη, Ανδρέας Νιγιάννης και Παναγιώτης Τσερε-ντζούλιας που παρίσταντο.


Κατηγορίες Άρθρου
ΤΟΠΙΚΑ

Σχετικα αρθρα


ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr