background img
banner
banner

Με περισσότερες από 20 εκδηλώσεις ο Δήμος Καλαβρύτων τιμά την επέτειο Κήρυξης της Επανάστασης του ’21 στην Αγία Λαύρα

Με περισσότερες από 20 εκδηλώσεις ο Δήμος Καλάβρυτων τιμά φέτος την επέτειο απ’ την κήρυξη της Επανάστασης τους 1821 και τον όρκο των Αγωνιστών στην Αγία Λαύρα καθώς και την επέτειο της Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων, της πρώτης ελληνικής πόλης που αποτίναξε στον τουρκικό ζυγό στις 21 Μαρτίου 1821.

Το φετινό πρόγραμμα περιλαμβάνει επετειακές εκδηλώσεις πέραν των Καλαβρύτων και της Αγίας Λαύρας, στην Κλειτορία, στο Λειβάρτζι, στην Αθήνα, στην Τουρλάδα (Φροξυλιά), στη Δάφνη, στη Λυκούρια (Χελωνοσπηλιά), στην Ψωφίδα και στην Κέρτεζη.

«Τιμούμε και φέτος, με τον τρόπο που πρέπει, την επέτειο απ’ τα γεγονότα που ξεκίνησαν απ’ τα Καλάβρυτα και ως φλόγα Ελευθερίας μεταλαμπαδεύτηκαν στην υπόλοιπη Ελλάδα. Μια επέτειο σύμφυτη με την ανεξαρτησία της χώρας μας, την Εθνική Παλιγγενεσία και την ίδρυση του νέου ελληνικού κράτους. Και καλούμε όλους τους συμπατριώτες μας να μετάσχουν στις επετειακές εκδηλώσεις που έχει ετοιμάσει ο Δήμος Καλαβρύτων», αναφέρει σε δήλωση του ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Θανάσης Παπαδόπουλος.

Στην Κλειτορία

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν απ’ την Κλειτορία το Σάββατο 9 Μαρτίου, με την τέλεση Τρισάγιου για τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, στον ανδριάντα του στην κεντρική πλατεία.

Στο Λειβάρτζι 

Την Πέμπτη 14 Μαρτίου στο Λειβάρτζι, στην κεντρική πλατεία, στις 11.30 π.μ. είναι προγραμματισμένη ομιλία για τα προεπαναστατικά γεγονότα απ’ την συνταξιούχο εκπαιδευτικό Δήμητρα Ζαφειροπούλου-Κακαβά.

Θ’ ακολουθήσουν αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Αγωνιστών και κήρυξης της Επανάστασης 1821 απ’ τον Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος» και παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών απ’ το Χορευτικό Τμήμα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού.

Αναπαράσταση την Αγία Λαύρα

Το Σάββατο 16 Μαρτίου στην Ιστορική Μονή της Αγίας Λαύρας, μετά την αγρυπνία (7 μ.μ.) θ’ ακολουθήσει αναπαράσταση των γεγονότων της έναρξης της Επανάστασης απ’ τον Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος».

Η εορτή του Πολιούχου 

Την Κυριακή 17 Μαρτίου, ημέρα εορτής του πολιούχου των Καλαβρύτων Αγίου Αλεξίου, μετά την Ακολουθία του Όρθρου (7 π.μ.) στον Καθεδρικό Ναό της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στα Καλάβρυτα θ’ ακολουθήσει η υποδοχή των Ιερών Λειψάνων και της Σεπτής Εικόνας του Αγίου Αλεξίου απ’ την Ι.Μ. Αγίας Λαύρας στην πηγή της Καλαβρυτινής, στην είσοδο της πόλης.

Στις 10.45 π.μ. θα ξεκινήσει η λιτάνευση της Αγίας Κάρας και της Σεπτής Εικόνας του Αγίου Αλεξίου, με τη συνοδεία της Φιλαρμονικής του Δήμου Καλαβρύτων μέσω των οδών 25ης Μαρτίου-Κομμένου-Αγίου Αλεξίου- Δημάρχου Πάνου Πόλκα- Καλλιμάνη- Λοχ. Καποτά -25ης Μαρτίου.

Η Επέτειος της Απελευθέρωσης 

Την Πέμπτη 21 Μαρτίου, ημέρα της επετείου της Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων, στις 10.15 π.μ. θα τελεστεί δοξολογία στον Καθεδρικό Ναό της πόλης χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιάλειας κ.κ. Ιερώνυμου. Τ

ον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Αρχιερατικός Επίτροπος Καλαβρύτων π. Κωνσταντίνος Μητρόπουλος. Θ’ ακολουθήσουν τρισάγιο στο Μνημείο Πεσόντων Ηρώων και κατάθεση στεφάνων και στις 11.15 παρέλαση με τη συμμετοχή μαθητριών και μαθητών των σχολείων του Δήμου Καλαβρύτων, Πολιτιστικών Συλλόγων, χορευτικών συνόλων και Τμημάτων των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 11.30 π.μ. έχει προγραμματιστεί αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Αγωνιστών απ’ τον Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος» και στη συνέχεια παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών από χορευτικά τμήματα Καλαβρυτινών Πολιτιστικών Συλλόγων.

Έκθεση για τον Στρατηγό Μακρυγιάννη 

Στις 5.30 το απόγευμα, στο Πέτρινο Κτίριο, θα γίνουν τα εγκαίνια της έκθεσης λιθογραφιών των έργων του Στρατηγού Ιωάννη Μακρυγιάννη από τις Συλλογές του Εθνικού Ιστορικού Μουσείου. Και στις 6.30 μ.μ. αναπαράσταση της μάχης της Απελευθέρωσης των Καλαβρύτων, από τον Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος».

Την Παρασκευή 22 Μαρτίου στην Ιστορική Μονή Αγίας Λαύρας, στις 10 το πρωί, ξεκινά η «Ελευθερίας Πορεία» όπου ο Ηγούμενος της Μονής θα παραδώσει το Λάβαρο της Επανάστασης και στεφάνι δάφνης στον πρώτο δαφνοδρόμο για να μεταφερθεί στην Πάτρα προς στέψη του ανδριάντα του Παλαιών Πατρών Γερμανού. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με διαδημοτική συνεργασία των Δήμων Καλαβρύτων, Πατρέων και Ερυμάνθου.

Την ίδια μέρα στα Καλάβρυτα, στις 9 μ.μ., στην αίθουσα του Πολυδύναμου Πολιτιστικού Κέντρου θα παρουσιαστεί το θεατρικό έργο του Θανάση Σκρουμπέλου «3 του Σεπτέμβρη 1843-Μακρυγιάννης», σε σκηνοθεσία Νίκου Γκεσούλη. Ερμηνεύει ο ηθοποιός Θοδωρής Προκοπίου.

Σε Φροξυλιά και Αθήνα 

Το Σάββατο 23 Μαρτίου είναι προγραμματισμένη η εκδήλωση στην Τουρλάδα, στη θέση Φροξυλιά, με δοξολογία στις 9.45 π.μ. στο εξωκλήσι του Αγίου Γεωργίου. Θ’ ακολουθήσει Τρισάγιο στο Μνημείο Φροξυλιάς, ομιλία απ’ τον λογοτέχνη-συγγραφέα Κωνσταντίνο Νικολόπουλο και κατάθεση στεφάνων. Και στη συνέχεια παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών από χορευτική ομάδα μαθητριών και μαθητών του Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Κλειτορίας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Πολιτιστικού Συλλόγου Απανταχού Τουρλαδαίων «Ο Άγιος Ανδρέας».

Την ίδια μέρα στην Αθήνα, στις 11.30 π.μ., θα γίνει η καθιερωμένη εκδήλωσης της απόδοσης φόρου τιμής στη μνήμη των Αγωνιστών του 1821 στο Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, απ’ την Παγκαλαβρυτινή Ένωση.

Η επέτειος Χελωνοσπηλιάς 

Την Κυριακή 24 Μαρτίου στη Λυκούρια οι εκδηλώσεις ξεκινούν με δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου (9.45 π.μ.). Στις 11 π.μ. τρισάγιο στο Μνημείο Χελωνοσπηλιάς, εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας απ’ τον Πρόεδρο της Καλαβρυτινής Ένωσης Δημήτριο Βαρβιτσιώτη και κατάθεση στεφάνων.

Θ’ ακολουθήσουν (11.35 π.μ.) απαγγελία ποιημάτων από μαθήτριες και μαθητές Λυκούριας του Δημοτικού Σχολείου Κλειτορίας, παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών απ’ την χορευτική ομάδα του Συλλόγου Λυκουριωτών, του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Ψωφίδας «Η Ερυκίνη Αφροδίτη», του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού και από μαθήτριες και μαθητές του Δημοτικού Σχολείου, Γυμνασίου και Γενικού Λυκείου Κλειτορίας, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Κλειτορίας.

Στις 12.15 θα γίνει η αναπαράσταση του ιστορικού γεγονότος της Χελωνοσπηλιάς από τη Θεατρική Ομάδα Συλλόγου Λυκουριωτών «Πηγές Λάδωνα». Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Ιστορικού Συλλόγου Λυκουριωτών.

Στην παρέλαση της Αθήνας 

Επίσης, την Κυριακή 24 Μαρτίου στην Αθήνα, στις 11 π.μ. μαθήτριες και μαθητές του Γενικού Λυκείου και του ΕΠΑΛ Καλαβρύτων «Ευσέβιος Κηπουργός», με παραδοσιακές φορεσιές και το Λάβαρο της Επανάστασης του 1821, θα είναι επικεφαλής της μεγάλης μαθητικής παρέλασης στην Αθήνα.

Την ίδια μέρα, στις 2 το μεσημέρι, στην Ιστορική Μονή Αγίας Λαύρας θα γίνει ο τερματισμός κι η απονομή επάθλων στους νικητές του 46ου Ποδηλατικού Γύρου «ΘΥΣΙΑΣ», στη διαδρομή Πάτρα – Χαλανδρίτσα- Καλάβρυτα- Αγία Λαύρα.

Στην Δάφνη στις 7 μ.μ. θα ξεκινήσει Λαμπαδηδρομία. Και στις 7.15 μ.μ. φωταγώγηση του πετρόχτιστου σχηματισμού 1821, στη θέση «Ράχη».

Στην Ιστορική Μονή Αγίας Λαύρας 

Τη Δευτέρα 25η Μαρτίου στην Ιστορική Μονή Λαύρας στις 7 π.μ. οι εκδηλώσεις θα ξεκινήσουν με Θεία Λειτουργία στο Καθολικό της Μονής, προεξάρχοντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμου.

Στη συνέχεια, στο Πανελλήνιο Ηρώο Εθνικής Παλιγγενεσίας Αγωνιστών του 1821 (10.25 π.μ.), τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων και ακολούθως, στον προαύλιο χώρο της Μονής Αγίας Λαύρας, δοξολογία (11.15 π.μ.) και ομιλία απ’ τον Επίτιμο Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αθανάσιο Κατσιρώδη.

Θ’ ακολουθήσουν (11.50 π.μ.) αναπαράσταση της ορκωμοσίας των Αγωνιστών και κήρυξης της Επανάστασης του 1821 από τον Θεατρικό Όμιλο Καλαβρύτων «Πάνος Μίχος», στρατιωτική παρέλαση και παρουσίαση εθνικών παραδοσιακών χορών από τα χορευτικά τμήματα του Πολιτιστικού Συλλόγου Σκεπαστού.

Την ίδια μέρα, στην Κλειτορία, στην Ψωφίδα και στην Δάφνη έχουν προγραμματιστεί (10 π.μ.) δοξολογίες στους Ιερούς Ναούς Αγίου Δημητρίου Κλειτορίας, Κοιμήσεως Θεοτόκου Ψωφίδας και Αγίας Τριάδας Δάφνης και επιμνημόσυνες δεήσεις στα Μνημεία Ηρώων καθώς και μαθητικές παρελάσεις (11 π.μ.).

Στη δε Δάφνη, στις 11.30 π.μ. θα ξεκινήσει ο Αγώνας δρόμου με τη συμβολική ονομασία «1.821 μ.» με τη συμμετοχή μαθητριών και μαθητών των σχολείων της Δάφνης.

Στην Κέρτεζη 

Οι εκδηλώσεις του Δήμου Καλαβρύτων θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 21 Απριλίου (9.30 π.μ.), στην Κέρτεζη, με την τέλεση μνημόσυνου για τον Αγωνιστή του 1821 Δημήτριο (Αναγνώστη) Στριφτόμπολα, στον Ιερό Ναό Γεννήσεως της Θεοτόκου, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Ιερώνυμου. Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνεργασία του Συμβουλίου της Δημοτικής Κοινότητας Κέρτεζης και του Πολιτιστικού Συλλόγου Kερτεζιτών «Ο Στριφτόμπολας».

Τελετάρχες των φετινών επετειακών εκδηλώσεων έχουν οριστεί ο Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Κοινωνικής Πολιτικής, Τουρισμού και Αθλητισμού του Δήμου Καλαβρύτων Παναγιώτης Βαρβιτσιώτης κι οδημοτικός υπάλληλος Νικόλαος Ρεστέμης.


Διαβάστε περισσότερα:
· · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr