background img
banner
banner

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ: Το Επιμελητήριο Αχαΐας και τα Πανεπιστήμια μας

– Του Θ. Λουλούδη, εκδότης της εφημερίδας «Πελοπόννησος» – υποψήφιος πρόεδρος Επιμελητηρίου Αχαΐας – επικεφαλής Παράταξης «Επιμελητήριο Πρωταγωνιστής»-

H σύνδεση της περιοχής με τα τρία Πανεπιστήμια μας, αποτελεί διαχρονικό στόχο του Επιμελητηρίου Αχαίας και όλων των φορέων του Νομού. Αλλά περισσότερο στα λόγια.
Στην πράξη τίποτε οργανωμένο και μακροπρόθεσμα αποδοτικό δεν έχει υλοποιηθεί.

Πράγματι, τα τελευταία χρόνια έγιναν προσπάθειες, ειδικά μέσα από τη διοργάνωση της έκθεσης Patras IQ. Καλοδεχούμενες, αλλά ούτε αρκετές είναι ούτε έχουν την απαιτούμενη ποιότητα και βάθος. Απαιτούνται μεγαλύτερα και πιο γρήγορα βήματα, ώστε οι καρποί της καινοτομίας να φτάσουν σε όλη την τοπική εθνική και διεθνή οικονομία. Που είναι η στενότερη σχέση μας με τις πανεπιστημιακές μονάδες, ειδικά στα πεδία της έρευνας και της καινοτομίας;

Το Επιμελητήριο πρέπει να αναπτύξει προγράμματα και πρωτοβουλίες που να συνδέουν τις ανάγκες των επιχειρήσεων με τα ακαδημαϊκά ιδρύματα και αυτά με τη σειρά τους να αναπτύξουν λύσεις που υιοθετεί άμεσα η αγορά.

Παράλληλα, όσες επιχειρήσεις στην Αχαΐα διαθέτουν τμήμα Έρευνας και Ανάπτυξης, να ενθαρρύνονται συστηματικά να συνεργαστούν με πανεπιστημιακά τμήματα που μπορούν να λειτουργήσουν ως εταίροι σε κοινά ευρωπαϊκά ή εθνικά προγράμματα (π.χ. Ερευνώ-Καινοτομώ κ.ά.).

Με τον τρόπο αυτό, μέσα από συνέργειες και κοινές δράσεις, η Αχαΐα θα αποκτήσει έναν ακόμη αναπτυξιακό πυλώνα, με απτά και μετρήσιμα αποτελέσματα στα οικονομικά μεγέθη της τοπικής επιχειρηματικότητας.

Εύχομαι η νέα Πρυτανική αρχή στο Πανεπιστήμιο Πατρών, στην οποία για πρώτη θα μετέχουν και προσωπικότητες της αγοράς και της κοινωνίας, να συμβάλει στην σύνδεση του με την Πάτρα και την Αχαΐα.


Διαβάστε περισσότερα:
· ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΠΡΟΣΩΠΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr