background img
banner
banner

Συντονισμός επιχειρηματιών σε Διακοπτό και Καλάβρυτα

ΚΑΤΑΓΡΑΦΟΥΝ ΑΠΩΛΕΙΕΣ ΚΑΙ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΠΑΝΕΛΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΤΟ ΤΡΕΝΑΚΙ

Συγκέντρωση με συμμετοχή επαγγελματιών από την περιοχή των Καλαβρύτων -με τους οποίους επιχειρούν να αποκτήσουν κοινό βηματισμό- πραγματοποιούν μεθαύριο Παρασκευή στις 7:30 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο του Διακοπτού, δεκάδες έμποροι και επιχειρηματίες της περιοχής με αίτημα την επαναλειτουργία του Οδοντωτού και την αντιμετώπιση των γενικότερων επιπτώσεων από φυσικές καταστροφές, με αφετηρία τις αποκαταστάσεις από τη φωτιά του περασμένου καλοκαιριού.

Την συγκέντρωση που έχει ως αντικείμενο την καταγραφή προβλημάτων και παρεμβάσεις προς όλα τα μέτωπα, Υπουργεία, Περιφέρεια αλλά και δήμο Αιγιαλείας, οργανώνει η Επιτροπή Πρωτοβουλίας Επαγγελματιών, Συλλόγων και Φορέων του Διακοπτού με τα Τοπικά Συμβούλια των Κοινοτήτων σε Ζαχλωρίτικα και Διακοπτό αλλά και τον Σύλλογο «Φίλων του Οδοντωτού Σιδηροδρόμου».

«Πέρασαν οκτώ μήνες από τη φωτιά και έξι μήνες από την κακοκαιρία Daniel. Κάθε μέρα που περνά, με το τρενάκι εκτός λειτουργίας, η πτώση του τζίρου είναι στο 50% και αφορά το σύνολο της τοπικής οικονομίας, τα έσοδα για τα εμπορικά, την εστίαση, τα καφέ-bar της περιοχής, καταλύματα φιλοξενίας και ξενώνες βραχυχρόνιας μίσθωσης – Αirbnb. Aυτή θα είναι μια κινητοποίηση προειδοποιητική, σε συντονισμό και με τις τοπικές κοινότητες για τα γενικότερα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε ενώ θέλουμε να ευαισθητοποιήσουμε και συναδέλφους επαγγελματίες στα Καλάβρυτα» αναφέρει ο Κώστας Οικονόμου, επιχειρηματίας και μέλος της Επιτροπή Πρωτοβουλίας Επαγγελματιών, Συλλόγων και Φορέων του Διακοπτού.

Στο ίδιο μήκος με δράση προς όλα τα μέτωπα κινείται και ο κλάδος φιλοξενίας με την Ένωση Ξενοδόχων και Τουριστικών Καταλυμάτων Καλαβρύτων. Ήδη αύριο θα γίνει και συνάντηση ξενοδόχων με τον Εμπορικό και Επιχειρηματικό Σύλλογο Επαρχίας Καλαβρύτων ‘Αζάνες’ προκειμένου να προθηθεί ψήφισμα σε δήμο Καλαβρύτων, Περιφέρεια και βουλευτές.

«Η χειμερινή περίοδος λόγω της έλλειψης χιονιού, σε συνεχόμενη δραστηριότητα, δεν διήρκησε φέτος πάνω από 20 μέρες ενώ πληρότητες 100% στα καταλύματα είχαμε μόλις για τα τριήμερα των Χριστουγέννων με την 25η Μαρτίου και μόλις για δύο επιπλέον Σαββατοκύριακα. Το τρενάκι που λειτουργεί από το 1896 και είναι ο ‘εμπορικός αγγελιοφόρος’ για την πόλη των Καλαβρύτων, κινδυνεύει να αποτελέσει παρελθόν. Είναι ένα πολύ άσχημο μείγμα, ένας συνδυασμός αρνητικών γεγονότων που αφήνει πλέον ορθάνοικτο μέτωπο για την επιβίωσή μας, θέλουμε ενημέρωση για το τι μέλλει γενέσθαι» αναφέρει ο Κώστας Κακκαβάς πρόεδρος του Εμπορικού και Επιχειρηματικού Συλλόγου Καλαβρύτων «Αζάνες».

Άδοξο τέλος στη χειμερινή περίοδο

Την Κυριακή Χιονοδρομικό Κέντρο των Καλαβρύτων ανακοίνωσε κα την πρόωρη λήξη της χιονοδρομικής περιόδου -για τα έτη 2023 και 2024- καθώς ο φετινός χειμώνας δεν θύμιζε σε τίποτε την πρώτη περίοδο μετά την λήξη της πανδημίας του Covid-19…

«Μιλάμε σαφώς για μια πολύ δύσκολη χρονιά για τα Καλάβρυτα με οριζόντια πτώση στους τζίρους σε όλους τους κλάδους, λόγω της έλλειψης χιονιού στις πίστες του Χιονοδρομικού. Για επιχειρηματίες της εστίασης αλλά και σε κλάδους με μικτή εμπορική δραστηριότητα, για συναδέλφους που έκαναν έναρξη τα τελευταία χρόνια -μετά από μια μέτρια χειμερινή περίοδο 2022-’32 και μια κακή χρονιά, την τρέχουσα, 2023-’24- αναμένουμε ότι θα υπάρξει πολύ σοβαρό πρόβλημα» συμπληρώνει ο κ. Κακκαβάς.

«Θα έχουμε πρόβλημα επιβίωσης»

Οι επαγγελματίες και τοπικοί φορείς του Διακοπτού διεκδικούν να επανακάμψει άμεσα το τρενάκι με ευθύνη του ΟΣΕ και της Hellenic Train για την ολοκλήρωση των καθαρισμών και δρομολόγηση τμηματικής εκτέλεσης μελετών και έργων για την αντιπλημμυρική προστασία στο φαράγγι.

Ο κ. Οικονόμου εκτιμά ότι σύσσωμη η τοπική κοινωνία «πρέπει να διεκδικήσουμε από κοινού μια άμεση, βραχυπρόθεσμα, λύση με την επαναφορά της λειτουργίας του τρένου στη γραμμή του Οδοντωτού αλλά και άμεση χρηματοδότηση των έργων που πρέπει να εκτελέσει η Δασική Υπηρεσία του Αίγιου όπου δεν έχουμε ακόμη εξασφαλισμένη χρηματοδότηση».Η μελέτη – ανακατασκευή της γραμμής για την τοπική κοινωνία και οικονομία, με μόνιμη διετή ή/και τριετής αναστολή λειτουργίας του τρένο , είναι λύση μη αποδεκτή. Η επίκληση του κινδύνου εξ αιτίας άλλων αστοχιών όπως τα Τέμπη είναι κάτι που επιχειρείται να επιβληθεί αλλά είναι ταφόπλακα στην περιοχή μας» καταλήγει.


Διαβάστε περισσότερα:
· · · · · ·
Κατηγορίες Άρθρου
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Your email address will not be published. Required fields are marked *

protionline.gr